Για τρίτη φορά μια μαθήτρια του σχολείου των γυναικείων φυλακών Ελεώνα Θηβών κερδίζει το "εισιτήριο" της ελευθερίας και μία θέση σε ανώτατη σχολή
permisospress.blogspot. |
Η Τίνα, ελληνικής καταγωγής (που εκτίει πλέον ποινή), τον χειμώνα που μας πέρασε αποφάσισε να ανοίξει έναν νέο δρόμο στη ζωή της. Είχε τελειώσει το λύκειο πριν από τον εγκλεισμό της και για να λάβει μέρος στις πανελλαδικές έγινε η εγγραφή της (μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας) στο Γ΄ Λύκειο της Θήβας.
Την πήγαιναν να δώσει εξετάσεις με χειροπέδες συνοδεία περιπολικού, αλλά θριάμβευσαν η ψυχική της δύναμη και η προετοιμασία που είχε κάνει.
Κι όπως είναι φυσικό, είναι ιδιαίτερα χαρούμενη μετά την επιτυχία της. Την περασμένη Παρασκευή είχε -όπως πληροφορηθήκαμε- επισκεπτήριο από συγγενείς και φίλους που πήγαν να τη συγχαρούν.
Σύμμαχοι
Ως σύμμαχους στην προσπάθειά της η Tίνα είχε τον διευθυντή του σχολείου, κ. Κλήμη Πυρουνάκη, την κοινωνική υπηρεσία, αλλά κυρίως τους οκτώ καθηγητές που της έκαναν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο σχολείο της φυλακής, τα οποία ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιανουάριο περίπου (η ενισχυτική διδασκαλία γίνεται μέσω του ΙΔΕΚΕ -Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων- είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης).
Η Τίνα (που περιγράφεται ως ιδιαίτερα επιμελής με τα μαθήματά της) παράλληλα εργάζεται στη φυλακή, καθώς είναι υπεύθυνη της βιβλιοθήκης στην πτέρυγά της.
Φοιτήτριες
Στα βήματα της Μαρίνας
Σε επιτυχημένες φοιτήτριες έχουν εξελιχθεί οι δύο προηγούμενες γυναίκες που είχαν φοιτήσει στο ΣΔΕ του Ελεώνα και πέρασαν σε ανώτατες σχολές. Για τις εξετάσεις της 30χρονης έγκλειστης -που είχε περάσει τη περσινή σχολική χρονιά στα ΤΕΙ-, όπως μας είπε ο κ. Πυρουνάκης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το εξής σύστημα: Στις εξεταστικές περιόδους έρχονται καθηγητές της από τα ΤΕΙ μέσα στο σχολείο της φυλακής και της δίνουν τα θέματα μέσα σε σφραγισμένους φακέλους. Η όλη διαδικασία της γραπτής εξέτασης γίνεται παρουσία επιτροπής καθηγητών του σχολείου. Ηδη η 30χρονη φοιτήτρια κρατούμενη έχει δώσει σε δύο εξεταστικές και τα έχει πάει καλά. Στο σχολείο της φυλακής ευελπιστούν να συνεχιστεί αυτό το σύστημα (δηλ. η παρουσία καθηγητών ανώτατων σχολών μέσα στο σχολείο της φυλακής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων), και για την Τίνα αλλά και όσες φοιτήτριες κρατούμενες ακολουθήσουν.
Οσον αφορά την 27χρονη Μαρίνα Λιτβίνοβα (που είχε προηγηθεί), σήμερα είναι μία πολύ καλή φοιτήτρια της Νομικής και παράλληλα εργάζεται. Την 1η Φεβρουαρίου του 2011 η προσπάθειά της αναγνωρίστηκε και από την πολιτεία με τη βράβευσή της από την κ. Φώφη Γεννηματά, αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
Ανοίγουν νέοι ορίζοντες
Ο διευθυντής του σχολείου της φυλακής Ελεώνα Θηβών κ. Κλήμης Πυρουνάκης, θεολόγος, δήλωσε στο "Εθνος": "Η επιτυχία της Τίνας πραγματικά συγκινεί. Είναι πολύ σημαντικό που τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας είχε τρεις εισαγωγές μαθητριών μας στο πανεπιστήμιο. Αυτό το γεγονός λειτουργεί όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία και δίνει ένα κίνητρο και σε άλλες κρατούμενες να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Οι συμμετοχές στο σχολείο της φυλακής είναι όλο και περισσότερες και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί τους ανοίγει νέους ορίζοντες. Παράλληλα, θεωρώ εξαιρετικά αποδοτικό το μοντέλο της ενισχυτικής διδασκαλίας που πλέον εφαρμόζεται στο ΣΔΕ της φυλακής για την προετοιμασία στο πανεπιστήμιο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου