Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Έλληνας κροίσος φλερτάρει βιομηχανία με 5 γράμματα



Η ΛΑΡΚΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΚΗΣ GLENCORE
Ο 49χρονος Ελληνας κροίσος Αριστοτέλης Μυστακίδης, μεγαλομέτοχος και δεύτερος τη τάξη στην ιεραρχία της Glencore, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο στο εμπόριο πρώτων υλών, "φλερτάρει" τη ΛΑΡΚΟ.
Ο Ελληνας Τέλης Μυστακίδης απασχόλησε τον διεθνή Τύπο τον περασμένο Μάιο, όταν εισήλθε στο κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη στο Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ Glencore έχει επιδείξει ενδιαφέρον για να εισέλθει στην υπό ιδιωτικοποίηση ΛΑΡΚΟ. Είναι, άλλωστε, ένας από τους πέντε σταθερούς πελάτες της ελληνικής εταιρείας εξόρυξης μεταλλευμάτων εδώ και χρόνια, από την οποία προμηθεύεται νικέλιο. Φέτος οι παραγγελίες της προς τη ΛΑΡΚΟ έφτασαν τους 1.500 τόνους και η αξία τους τα 40 εκατ. δολάρια.

Ο Μυστακίδης ως Ελληνας αλλά και ως ειδικός σε θέματα μετάλλων, καθώς ηγείται του τμήματος μεταλλευμάτων - ψευδαργύρου, χαλκού, μολύβδου - της εταιρείας, εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς ότι θα παίξει ρόλο στην επιλογή αυτή. Κατέχει, άλλωστε, 6% του μετοχικού της κεφαλαίου. Κατά ορισμένους, το τελευταίο διάστημα ενισχύει τις επαφές του στη χώρα μας με στόχο την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Το εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, έχει κεντρίσει, άλλωστε, το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών. Ετσι, πληροφορίες φέρουν ακόμη την Glencore να ενδιαφέρεται και για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ.
Ομως, ερωτηθείς επί του θέματος αυτού προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Η εταιρεία του, εξάλλου, φημίζεται για την εξαιρετικά ανταγωνιστική και μυστικοπαθή κουλτούρα της. Αναλυτές ανά τον κόσμο αναρωτιούνται αν θα καταφέρει η εταιρεία να αποκτήσει την εξωστρέφεια που απαιτείται από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο τον περασμένο Μάιο. Οι εκπρόσωποί της τονίζουν ότι δεν γνωστοποιούν τις προθέσεις της εταιρείας πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις. Τακτική που ακολουθούν και στην περίπτωση των πληροφοριών για τη ΛΑΡΚΟ, αλλά και για την ΕΥΔΑΠ. Στην περίπτωση της τελευταίας, πάντως, διαχωρίζουν τη θέση τους, υποστηρίζοντας ότι η Glencore αποτελεί εταιρεία πρώτων υλών και δεν έχει επενδύσει ποτέ σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.
Ο έλληνας μάνατζερ αναδείχτηκε στον δεύτερο πλουσιότερο Ελληνα (µετά τον Σπύρο Λάτση), όταν ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή του κολοσσού εµπορίας πρώτων υλών. Τότε η περιουσία του εκτιμήθηκε σε 3,7 δισ. δολάρια, αν και έχει μειωθεί έκτοτε λόγω της πτώσης των διεθνών χρηματιστηρίων και της μετοχής της Glencore κατά 24%, η οποία, πάντως, ανέκαμψε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλο αμερικανικό fund την περασμένη Πέμπτη.
Ούτως ή άλλως η δηµόσια εγγραφή-µαµούθ της πολυεθνικής που εδρεύει στο Μπάαρ της Ελβετίας, δέκα λεπτά από τη Ζυρίχη, στον φορολογικό παράδεισο του καντονιού Ζουνγκ, την κατέταξε ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες διεθνώς με αξία 61 δισ. δολαρίων (δύο φορές το μέγεθος της British Telecom). Είναι, εξάλλου, η μοναδική εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια διεκδίκησε μια θέση απευθείας στον δείκτη FTSE 100 κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ομως, πέρα από την ανάδειξη των υψηλόβαθμων στελεχών της σε σύγχρονους Κροίσους, η δημόσια εγγραφή απέφερε στα ταμεία της 10 δισ. δολάρια, τα οποία της ανοίγουν τον δρόμο για νέες επενδύσεις. Στο διάστημα αυτό έχει, άλλωστε, προχωρήσει ήδη σε δύο εξαγορές, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική. Στην προοπτική αυτή στηρίζεται εν πολλοίς και το ενδιαφέρον που φέρεται να επιδεικνύει για την Ελλάδα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ