Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες – Βετεράνοι στρατιώτες που επέζησαν στα πεδία των μαχών


Η εκπομπή «Beyond The Battlefield» αποτελείται από 10 επεισόδια και ασχολείται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους βετεράνοι στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν…

οι οποίοι τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά στο πεδίο των μαχών.


Πριν από πέντε χρόνια ο λοχίας Todd M. Nelson βρισκόταν στην Καμπούλ και επέβαινε σε ένα λευκό Toyota Corolla, ένα από τα πολλά που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Μόνο που το συγκεκριμένο όχημα ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και την ώρα που το κομβόι του Nelson πέρασε από το σημείο που βρισκόταν ο βομβιστής αυτοκτονίας… έγινε η έκρηξη.
Το κρουστικό κύμα συνέθλιψε το πρόσωπό του, σπάζοντας τα οστά πίσω από τα μάγουλα, το μέτωπο, το πηγούνι και τη μύτη του.




Κομμάτια από μέταλλο και γυαλί χάραξαν το πρόσωπό του, σκίζοντάς τη σάρκα και τους μυς του… Και σαν να μην έφταναν αυτά μια φλεγόμενη «μπάλα» πέρασε από πάνω του καίγοντας το πρόσωπό του κάτω από το προστατευτικό κράνος.
Πριν από μια δεκαετία ο Nelson δε θα είχε πολλές πιθανότητες επιβίωσης μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό. Ωστόσο οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής στα τραύματα από τα πεδία μαχών, στα εγκαύματα και στην αποκατάσταση εγκαυμάτων του έσωσαν κυριολεκτικά τη ζωή.

Όταν έφτασε στο κέντρο εγκαυμάτων Brooke Army Medical Center (BAMC) στο San Antonio ήταν σε κώμα.
Μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες ο Todd Nelson παρευρίσκοντο στο χορό που διοργάνωσε το νοσοκομείο, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Sarah.

Το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο, αλλά εκείνος φόρεσε περήφανα μια μπαντάνα με την αμερικανική σημαία και τη στολή του και χόρεψε ανάμεσα στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.
Τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπεβλήθη σε 43 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ το πρόσωπό του αποτελείται από κομμάτια δέρματος από το ίδιο του το σώμα, από συνθετικό δέρμα, από δέρμα γουρουνιού και δέρμα από πτώματα.

Τώρα έχει ένα προσθετικό μάτι και αυτί, που έχει μαγνήτες και «κολλάει» σε μια μεταλλική πλάκα που έχει μέσα στο κεφάλι του.


«Το έχω χάσει μερικές φορές» λέει αστειευόμενος «έχω ένα έξτρα αυτί, αλλά αυτό για παράδειγμα είναι ένα από τα πράγματα που με απασχολούν».


Μπορεί να δει και να ακούσει και πλέον έχει συνηθίσει τις αντιδράσεις του κόσμου όταν βγαίνει έξω.
http://ierosagon.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ