Ιδιότυπες συνθήκες δείχνουν να διαμορφώνονται στην αγορά των αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, καθώς η ρευστότητα των επιχειρήσεων παραμένει οριακή, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές που διακινούνται χέρι με χέρι δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να συμπαρασύρει ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις. Όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, oι περισσότερες αγροτικές επιχειρήσεις βιώνουν διπλά το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα που έχει απλωθεί σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου, καθώς οι λίγοι φερέγγυοι αγοραστές αγροτικών προϊόντων ασκούν εντονότερη πίεση στη διαπραγμάτευση της τιμής παραγωγού, ενώ οι προμηθευτές εφοδίων επιδιώκουν πωλήσεις μόνο με μετρητά.
Έτσι, μετά τα γνωστά «στέκια» του καλοκαιριού στο βιομηχανικό ροδάκινο, ισχυρή πίεση στις τιμές παραγωγού υπήρξε στο καλαμπόκι, με την τιμή τοις μετρητοίς να πέφτει στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ το ίδιο «σενάριο» επαναλαμβάνεται και στο βαμβάκι, όπου τα «μεγάλα ονόματα», ποντάροντας στο cash, φλερτά-ρουν με τα 47 λεπτά.
Την ίδια ώρα βέβαια στο λίπασμα, η οικονομική δυσπραγία τείνει να τινάξει την αγορά στον αέρα. Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να εισπράξουν για τις πωλήσεις τους, ενώ αδυνατούν να δανειστούν και ταυτόχρονα υποχρεώνονται να αγοράσουν ακριβότερα τις πρώτες ύλες. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα κάποιοι μειώνουν τη δραστηριότητά τους, με κίνδυνο να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά.
Σούπερ-μάρκετ
Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και ιδιαίτερα στους παραγωγούς, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φήμες για «αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από δύο δίκτυα σούπερ-μάρκετ, ίσως και ως το άρθρο 99».
Μετά το «Ατλάντικ», εντείνεται η φημολογία και για άλλα δύο σούπερ-μάρκετ, ένα εκ των οποίων έχει να διαχειριστεί και το «άνοιγμά» του στο εξωτερικό, ενώ ήδη η κρητική αλυσίδα «Αριάδνη» περιήλθε στους προμηθευτές της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου