Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Από τη Δεσφίνα ο νέος Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος




Ο "θαυματοποιός από τη Δεσφίνα"


Ρουμελιώτης είναι ο νέος πρωθυπουργός, που καλείται να βγάλει την Ελλάδα από την πιο δεινή θέση, που βρέθηκε ποτέ η χώρα από την μεταπολίτευση και μετά.

Ο Λουκάς Παπαδήμος κατάγεται από την Δεσφίνα Φωκίδας και αυτή τη στιγμή ουσιαστικά όλοι οι Έλληνες περιμένουν τουλάχιστον να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά μας στο εξωτερικό και γιατί όχι, εάν έχει και την ανάλογη στήριξη, να μην καταφέρει να μας οδηγήσει σε ένα δρόμο, που ίσως στο βάθος να υπάρχει ένα φως στο τούνελ....

Διαβάστε το άρθρο που έγραψε ο Γιάννης Σιδέρης στο "Κεφάλαιο" τον περασμένο Απρίλιο, όταν το όνομα του Λουκά Παπαδήμου τότε "έπαιζε" για τη θέση του Υπ. Οικονομικών.
Ο τίτλος του άρθρου ήταν: Ο "θαυματοποιός από τη Δεσφίνα"

<<Με απώτερη καταγωγή από το ημιορεινό χωριό Δεσφίνα της Φωκίδας, του οποίου τους κατοίκους η λαϊκή μυθολογία θέλει να είναι απόγονοι πειρατών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος τείνει να γίνει ο παράκλητος της πολιτικής μας ζωής. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θεωρείται τεχνοκράτης ολκής και πολίτης του κόσμου.Ως άνθρωπος περιγράφεται σοβαρός και σεμνός.

Είναι η ήρεμη δύναμη που διαχρονικά έχει ελκύσει τα βλέμματα του πολιτικού κόσμου, με αποκορύφωμα τώρα, στις φουρτουνιασμένες μέρες της οικονομίας μας. Στους κύκλους της οικονομικής ελίτ που –νομίζουν ότι– διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, το όνομα Παπαδήμος λαμβάνει τη μορφή της «χρυσής εφεδρείας» στην απευκταία περίπτωση που η οικονομία δεν βγει «από την εντατική» – όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός…

Ο κ. Παπαδήμος είναι ο τεχνοκράτης που εμπιστεύονται οι πολιτικοί. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον έκανε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (διαδέχθηκε τον Γιάννη Μπούτο, κατόπιν εισηγήσεων του Αντ. Λιβάνη και του Αλ. Παπαδόπουλου). Ο Γ. Παπανδρέου δύο φορές, το 2007 και το 2009, τον πρότεινε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με προοπτική να τον κάνει «τσάρο» της οικονομίας. Τη δεύτερη φορά, από πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τον ίδιο, μάλλον ταλαντεύτηκε πριν να αρνηθεί.
Λέγεται ότι ακόμη και ο Καραμανλής, με τον οποίο δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις, λόγω της αντίθεσής του στην απογραφή Αλογοσκούφη, κάποια στιγμή τον σκέφθηκε ως ενδεχόμενο μέλος της κυβέρνησής του!

Ο Μητσοτάκης, ως γνωστόν, πίνει νερό στο όνομά του. Θαυμαστής του αποδείχτηκε και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε δημοσίως από τον κ. Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Γ. Παπακωνσταντίνου με αυτόν, γιατί ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει βάρος στους διεθνείς οργανισμούς. Μόνο η κυρία Παπαρήγα δεν έχει εκφραστεί ακόμα, ώστε να λάβει το πρόσωπό του διαστάσεις… οικουμενικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των δημοσίων δηλώσεων, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τον πλησίασαν προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις του, στην υποθετική (;) περίπτωση που χρειαστεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

Θεωρείται ο βασικός εμπνευστής της απόφασης Τρισέ να αποδέχεται τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και το 2011. Βέβαια, κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι ο κ. Παπαδήμος ήταν εκείνος που με δηλώσεις του, λίγες εβδομάδες πριν από τον κ. Βέμπερ, είχε πει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι όροι χρηματοδότησης από την ΕΚΤ για χάρη μιας χώρας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η παράταση των έκτακτων μέτρων από τον κ. Τρισέ…

Μυθιστορηματική χροιά είχε και το μυστικό του ταξίδι στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Προβόπουλο και στη συνέχεια με τον κ. Παπανδρέου στο Καστρί, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση και να μάθει τους σχεδιασμούς του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο… ουδείς αναμάρτητος: Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη θητεία του στην ΤτΕ βρέθηκε εκ των Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Β. Σόιμπλε τον πρότεινε για τη θέση του τοποτηρητή μας – επίτροπο… περικοπών τον χαρακτήρισαν κάποιοι στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ»! Πραγμάτων γνώστης, αν όχι συνδιαμορφωτής, αρνητικών γεγονότων, τα αποτελέσματα των οποίων φτάνουν έως τις μέρες μας.

Ήταν, για παράδειγμα, διοικητής της ΤτΕ όταν η χώρα μπήκε στη μεθυστική δίνη του χρηματιστηρίου. Από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τού καταλογίζεται ότι άργησε πάρα πολύ να μιλήσει προκειμένου να προστατεύσει τους άσχετους «επενδυτές». Το έκανε τον Σεπτέμβρη του ’99, όταν η εφημερίδα «Καθημερινή» βγήκε με τίτλο «SOS Παπαδήμου προς επενδυτές».

Στη δήλωσή του έκανε λόγο για «διευρυνόμενη αναντιστοιχία μεταξύ της αύξησης των τιμών των μετοχών πολλών επιχειρήσεων και της προσδοκώμενης ανόδου της κερδοφορίας τους κατά τα επόμενα έτη». Σύμφωνα με τους εκ των υστέρων επικριτές του, ουδέποτε απολογήθηκε για το ότι δεν μίλησε τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, αφού η φούσκα ήταν εμφανής.

Δεύτερο γεγονός, η πρόσφατη κοινοτική αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας. Στον κ. Παπαδήμο ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απευθύνουν ακόμα και σήμερα την πρόκληση ότι δεν έχει απαντήσει εάν τα στοιχεία που ετοίμασε για την εισαγωγή της Ελλάδα στο ευρώ ήταν κανονικά ή αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, καθώς και για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνήφθησαν –και αν– τα λεγόμενα τα «κρυφά δάνεια» της περιόδου 2001 από την Goldman Sachs. Βέβαια, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να «ξεχνούν» ότι η ευθύνη των στοιχείων αυτών ήταν ευθύνη του οικονομικού επιτελείου…

«Βαρύ» βιογραφικό


Ο κ. Παπαδήµος έχει πολύ «βαρύ» βιογραφικό: Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης. Μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρολογία-Μηχανολογία και διδακτορικό στα Οικονοµικά.
Καθηγητής Οικονοµικών στο Κολούµπια στη Ν.Υ. Οικονοµικός εµπειρογνώµων στην Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve Bank) στη Βοστόνη και µέλος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας. Πρόεδρος της µόνιµης υποεπιτροπής Νοµισµατικής Πολιτικής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΟΚ το 1993, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νοµισµατικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Νοµισµατικού Ιδρύµατος, επικεφαλής της Επιτροπής του Καταστατικού της ΕΚΤ, µέλος επιτροπών, όπως εκείνης του Αγγελόπουλου το ’89 για τη σταθεροποίηση της οικονοµίας και της επιτροπής Schneider το ’90 για τα ερευνητικά προγράµµατα της Ε.Ε. Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 1993 και διοικητής το 1994. Θεωρείται ότι βοήθησε σηµαντικά τότε στην πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ.
Από το 2002 διατέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το 2006 έγινε τακτικό Μέλος της Ακαδηµίας Αθηνών!>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ