Αγοράζουν φθηνά, θέτουν σκληρούς όρους, μειώνουν εργατικό δυναμικό και μισθούς, ενώ δηλώνουν: «Γι’ αυτό είναι οι φίλοι». Μια ανάλυση του Spiegel πάνω στις κινεζικές επενδύσεις, που ίσως και να μην είναι η ευλογία ή η σωτηρία που κάποιοι παρουσιάζουν.
Σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού, που τιτλοφορείται "Οι Κινέζοι επενδυτές εκμεταλλεύονται την... ελληνική κρίση", επισημαίνεται πως στην απεγνωσμένη αναζήτηση για φερέγγυους φίλους, η Αθήνα υπολογίζει στο Πεκίνο για βοήθεια στην αντιμεώπιση της κρίσης, χωρίς όμως να συνειδητοποιεί το υψηλό τίμημα.
Ωστόσο, πολλοί Ελληνες, αμφιβάλλουν για τα οφέλη των επενδύσεων σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην περίπτωση της Cosco, που μετά την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, έχει απολύσει το 1/6 του προσωπικού, ενώ στη θέση των λιμενεργατών προσλαμβάνει ανειδίκευτους με το μισό ημερομίσθιο. Οι εργασιακές συνθήκες, σύμφωνα με τα συνδικάτα, θυμίζουν ''μεσαίωνα''.
Οι πολιτικοί, πάντως, αναφέρει το άρθρο, δεν συμμερίζονται τις επιφυλάξεις των εργαζομένων. Αντίθετα βλέπουν την Κίνα ως τον ''σωτήρα'' της χώρας. Ο τέως, πλέον, πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε το καλοκαίρι με τον πρώην Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, είχε υποδεχθεί περιχαρής, όπως τονίζει το Spiegel, τους Κινέζους, υπογράφοντας δυο ντουζίνες προκαταρκτικές συμφωνίες.
Μάλιστα, αξιομνημόνευτη είναι η δήλωση του Τζιαμπάο: "Οι καλοί φίλοι είναι εκεί για να βοηθούν όταν κάποιος έχει πρόβλημα''.
Τι σχεδιάζουν όμως οι Κινέζοι; Οπως αναφέρει το Spiegel, η Cosco επιθυμεί να αποκτήσει επιπλέον μερίδιο 23,1% στον ΟΛΠ. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται βέβαια και γι' άλλα λιμάνια, όπως της Θεσσαλονίκης (επένδυση που έχει 'κολλήσει' μετά από ισχυρές αντιδράσεις των πολιτών) και της Κρήτης.
Επιπλέον, το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος πλειοδότης για πρότζεκτ την περίοδο 2026-2046 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελ. Βενιζέλος (του οποίου το 40% ανήκει στη γερμανική Hochtief μέχρι το 2026).
Ωστόσο, όσο το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών στη χώρα μας αυξάνεται, ειδικά για τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, τόσο 'θολώνουν τα νερά' γύρω από την πρόοδο των συμφωνιών, αλλά και του ποσού που έχουν επενδύσει οι Κινέζοι στα ελληνικά ομόλογα, τονίζει το Spiegel.
greece-salonika.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου