Την αντίθεσή του στην απελευθέρωση των νέων φυτεύσεων αμπελώνων από το 2015 εξέφρασε και επίσημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, με επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Ντατσιάν Τσιόλος. Με αυτή την επιστολή, η Ελλάδα γίνεται το 13ο μέλος της Ε.Ε. που τάσσεται κατά της απελευθέρωσης και ζητά τη διατήρηση των δικαιωμάτων φυτεύσεων, οπότε απαιτείται η συμφωνία ενός ακόμα κράτους μέλους, για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών, που θα αναγκάσει την Κομισιόν να επαναπροσδιορίσει την πρότασή της.
Η δημιουργία του «μπλοκ αντίστασης» των Ευρωπαίων υπουργών ξεκίνησε από τη γαλλική πλευρά – ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2012. Σύντομα, την υπόθεση πήρε στα χέρια της και η ευρωπαϊκή οργάνωση Copa-Cogeca, για να προωθήσει το αίτημα σε όλες τις χώρες. Με το κείμενο της τελευταίας συμφωνεί και η ελληνική ΚΕΟΣΟΕ, υποστηρίζοντας ότι η απελευθέρωση των νέων φυτεύσεων θα έχει τις εξής επιπτώσεις:
• Υπερπαραγωγή, που θα επιφέρει πτώση των τιμών, αφού θα προκληθούν αθρόες φυτεύσεις μη ελεγχόμενες.
• Κατάρρευση των λιγότερο παραγωγικών αμπελουργικών περιοχών (μειονεκτικές, νησιωτικές), σε πολλές από τις οποίες η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί τη μόνη βιώσιμη δραστηριότητα, εις όφελος των πεδινών περιοχών.
• Δραστική μείωση των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, που αποτελούν το προφίλ της ευρωπαϊκής γεωργίας και ιδιαίτερα της ελληνικής, που μεταφράζεται όχι μόνο σε αύξηση της ανεργίας, αλλά και θα έχει συνέπειες στην κοινωνικοοικονομική συνοχή των περιοχών.
• Αναστροφή της φήμης των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης με τη φύτευση αμπελώνων εντός ή γύρω από τις ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ.
• Απαξίωση των παραγόμενων οινικών προϊόντων ποιότητας εξαιτίας της αύξησης των καλλιεργούμενων με αμπέλια επιφανειών και της μαζικής παραγωγής οίνων, όπως στις Τρίτες Χώρες (Αργεντινή).
• Βιομηχανοποίηση της αμπελοκαλλιέργειας και βιομηχανοποίηση ενός έντονα διαφοροποιημένου προϊόντος που είναι ο οίνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου