Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τρείς μαχαιριές στο σώμα της Αθήνας


Τρείς μαχαιριές στο σώμα της Αθήνας
Δικαιούμαι δια να ομιλώ.
Όχι μόνο γιατί κι εγώ υπήρξα θύμα δολοφονικής επίθεσης, αλλά γιατί θα ήταν βλακώδες να με χαρακτηρίσει κανείς άνθρωπο κακών προθέσεων, πως μιλώ άκριτα, και ωθούμενος περισσότερο απ’ το θυμικό παρά απ’ τη λογική. Παρά το ότι έχω πληρώσει, για όποια θέση έχω πάρει, μιλώντας για το αυτονόητο.
Μα κι εδώ για το αυτονόητο πρόκειται, απ’ την αντίθετη πλευρά, κι όποιος δεν μπορεί να δει κι απ’ τις δυο μεριές, είναι ή τυφλός ή πονηρός.
Κι εδώ, αγαπητοί συμπολίτες, συμβαίνει καθημερινά το αδιανόητο.
Φωνάζεις βοήθεια και δεν υπάρχει άνθρωπος να σου δώσει ένα χέρι, το αδιανόητο, πεθαίνεις για ένα δεκάευρο, γιατί στραβοκοίταξες, γιατί τόλμησες να κυκλοφορήσεις νύχτα, το αδιανόητο, γιατί τόλμησες να μείνεις στο κέντρο της Αθήνας.
Δεν το πίστευα όταν το άκουσα, ήλπιζα πως δεν θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο, να σε σφάζουν σαν αρνί για μια κάμερα, για ένα πορτοφόλι. Τι άνθρωποι είναι αυτοί που τόσο χαμηλά στην ιεράρχηση αξιών τους έχουν βάλει την ανθρώπινη ζωή;
Εμείς οι κάτοικοι του κέντρου απευθύνουμε έκκληση για προστασία, πριν μας κυριεύσει ο χειρότερος εχθρός, ο φόβος.
Ομολογώ πώς κι εγώ φοβάμαι να κυκλοφορήσω νύχτα στη γειτονιά μου.
Το κέντρο της Αθήνας, αυτό που τόσο έχουμε αγαπήσει, κάθε άλλο παρά Αθήνα θυμίζει Μπογκοτά ναι, Μέξικο Σίτυ ναι, Κολομβία ναι, όχι όμως πόλη μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Όχι. Δεν είναι δυνατόν να αισθάνεσαι ασφαλής ξημερώματα στο Χάρλεμ, και να τρέμεις μέρα μεσημέρι στο σπίτι σου!!!
Αυτές οι τρεις μαχαιριές , έπεσαν στο σώμα της Αθήνας. Η Αθήνα, αν δεν είναι νεκρή ψυχορραγεί, κύριε Καμίνη. Το κέντρο καταρρέει, η πόλη μας καταρρέει κύριε Καμίνη, σε δραματικούς τόνους σας απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια, για να τονώσετε το αίσθημα ασφάλειας , για να μην αισθανόμαστε ξένοι στην πόλη μας,
Ανοίχτε επιτέλους το σταθμό του ηλεκτρικού στη Πλατεία, μπας και συνδεθεί επιτέλους με τον πολιτισμό!!!!!!! Βοηθήστε αυτούς τους απελπισμένους επαγγελματίες που εγκαταλείπουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους
Φωταγωγήστε τους δρόμους μας, τα στενά που μας επιτίθενται μόλις πέσει ο ήλιος.
Κάντε Δημοτικές περιπολίες, πόσο αίμα πρέπει να χυθεί για να καταλάβει η Πολιτεία πως δεν πάει άλλο; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε πως ο κόσμος , στην απόγνωσή του, θα αρχίσει να αυτοδικεί;
Δεν ξέρω ποιοι δολοφόνησαν τόσο άγρια κι απάνθρωπα τον γείτονά μου τον Μανώλη, έναν πατέρα που δεν πρόλαβε να δει το παιδί του, που κρατούσε στα χέρια του την τσάντα με τα μωρουδιακά, μιας νέας ζωής που δεν θα γνώριζε.
Δεν ξέρω ποιοι διέπραξαν αυτή την Ύβρι, ελπίζω γρήγορα να βρεθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη αυτοί οι υπάνθρωποι εγκληματίες, αλλά θα ήταν κραυγαλέα τυφλός και κουφός όποιος δεν παραδεχόταν πώς η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκει προκάλυμμα, παραπέτασμα κάλυψης, πίσω από τους λαθρομετανάστες , με ολέθρια αποτελέσματα.
Θα ήταν εγκληματικά αφελές να μην επισημάνουμε πως αν δεν λυθεί ή τέλος πάντων αν δεν γίνουν κινήσεις για να αποφορτιστεί το πολύπαθο κέντρο από την εκρηκτική συνύπαρξη τόσων αγνώστων, χωρίς στοιχεία, χωρίς ταυτότητα, ανθρώπων όλων των φυλών και των χρωμάτων, αν δεν απογκετοποιηθεί το κέντρο, αν δεν αποφασίσει η Πολιτεία να κατανείμει και σε άλλες περιοχές της επικράτειας όλο αυτό το συγκεντρωμένο υπερπλήθος ανθρώπων, θα έχουμε έκρηξη βίας, που τώρα πια θα είναι εκατέρωθεν, και τότε θα οδηγηθούμε στο χάος.
http://gordiosdessmos.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθησαν τρεις του ΣΔΟΕ για χρηματισμό

Τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ συνελήφθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (16/5) στην Αθήνα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για χρηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις υπάλληλοι ζήτησαν και πήραν χίλια ευρώ από ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ προκειμένου να μην βεβαιώσουν παραβάσεις τις οποίες είχαν εντοπίσει σε έλεγχο που έκαναν στην επιχείρησή του.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν τα χίλια ευρώ που ήταν σε χαρτονομίσματα τα οποία είχαν προσημειωθεί.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για τις πράξεις αυτές προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και δυνατότητα προσωρινής κράτησης, ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της συναλλαγής (έστω κι αν πρόκειται για ένα ευρώ), ειδικά για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
cosmo.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ... ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΧΙΝΟΥΣ !


Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή Κάλαμου - Καστρί κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Καρύστου τέσσερις (04) αλλοδαποί για παράνομη αλιεία αχινών.



Συγκεκριμένα τρεις εξ αυτών κατείχαν μεγάλες ποσότητες αχινών και προέβαιναν στην εξαγωγή των αυγών τους, τοποθετώντας τα σε μη ενδεδειγμένες πλαστικές συσκευασίες με σκοπό την παράνομη πώλησή τους σε καταστήματα Αθηνών και Πειραιά, ενώ ο τέταρτος αλλοδαπός προέβαινε στη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων αχινών βουτώντας στο βυθό με τη βοήθεια μικρού φουσκωτού σκάφους χωρίς στοιχεία.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σαράντα πέντε (45) πλαστικά κύπελλα με πώμα τα οποία περιείχαν αυγά αχινών συνολικού καθαρού βάρους 5 κιλών και 500 γραμμαρίων (καθαρού βάρους 122 γραμμαρίων έκαστο), πενήντα πέντε (55) κατεστραμμένα τεμάχια αχινών που επρόκειτο από αυτά να εξάγουν τα αυγά τους καθώς και ειδικά μεταλλικά εργαλεία εξαγωγής-τεμαχισμού των αχινών.

Επίσης πλησίον του φουσκωτού σκάφους εντοπίσθηκε ένας σάκος που περιείχε ογδόντα (80) κιλά ζώντων αχινών τα οποία επανατοποθετήθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Καρύστου ενώ για το κατασχεθέν παράνομο εμπόρευμα πρόκειται να κινηθεί διαδικασία καταστροφής του.



http://skopelos-news.blogspot.com

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκλεψαν την προτομή του Κολοκοτρώνη


Άγνωστοι αφαίρεσαν την προτομή του Κολοκοτρώνη από την ομώνυμη πλατεία στο Ζεφύρι τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει την προτομής του Βενιζέλου. Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Πελοποννησίων εκτιμούν ότι πρόκειται για τα άτομα που λεηλάτησαν πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα, τα γραφεία του Συλλόγου, τα οποία, όπως και η προτομή, βρίσκονται στην ομώνυμη πλατεία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος, ύστερα από πολύχρονο αγώνα και με τη βοήθεια της Νομαρχίας και του Δήμου Ζεφυρίου, κατόρθωσε να αναπλάσει την πλατεία και να διαμορφώσει σε κτίριο γραφείων ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο.
Το αποκορύφωμα της προσπάθειάς του αποτέλεσε η τοποθέτηση της προτομής του Γέρου του Μοριά.

  news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στα χέρια της αστυνομίας οι ταμπουρωμένοι της Φυλής - Δύο άνδρες και μία γυναίκα μέσα στο παλιό κτίριο



Ανάμεσα στους δύο μετανάστες και μία γυναίκα.

Λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα ένας μετανάστης έπεσε θύμα ένοπλης κλοπής στην Αριστοτέλους 61, στον Άγιο Παντελεήμονα από δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με τις έως τώρα μαρτυρίες κρατούσαν όπλα.


ΦΩΤΟ NEWSIΤ Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τους δύο ληστές
ΦΩΤΟ NEWSIΤ Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τους δύο ληστές

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία η οποία συνέλεξε πληροφορίες που αναφέρουν πως οι δύο ένοπλοι δράστες έχουν βαρύ οπλισμό και έχουν βρει καταφύγιο σε ένα παλιό οίκημα στη συμβολή των οδών Φυλής και Σμύρνης.



 Άμεσα έφθασαν εκεί πάνοπλοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και αφού στην κυριολεξία απέκλεισαν την περιοχή άρχισαν τις έρευνες στην οδό Φυλής για τους δύο ταμπουρωμένους ληστές.

Η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους είχε αποκλειστεί. Μετά από σχεδιασμό, η ΕΚΑΜ πραγματοποίησε την επιχείρηση μέσα στο παλιό κτίριο, όπου συνέλαβε δύο άνδρες και μία γυναίκα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο άνδρες είναι ιρανικής καταγωγής.
http://gordiosdessmos.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα »

ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ



Με τους νέους ειδικούς φρουρούς που βγήκαν πρόσφατα από τις Σχολές ενισχύθηκαν τα τμήματα του κέντρου που δέχονται τη μεγαλύτερη "πίεση" της εγκληματικότητας, ενώ και η κατανομή των υπόλοιπων φρουρών που διατέθηκαν εκτός της διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, έγινε σε τμήματα το καθένα από το οποίο στην περιοχή του υποδέχεται αυξημένο φορτίο καθημερινών συμβάντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 50% των 500 φρουρών που εξήλθαν από τις Σχολές, τοποθετήθηκαν ως επί τω πλείστον στα τμήματα...

της Ομόνοιας, του Αγίου Παντελεήμονα, των Εξαρχείων, της ακρόπολης, του Συντάγματος, των Αμπελοκήπων και της Καλλιθέας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, προηγήθηκε δίμηνης διάρκειας ειδική εκπαίδευση στα νέα καθήκοντα τους και ήδη από το περασμένο Σάββατο στις 14 του μήνα, έηιναν οι τοποθετήσεις τους.
blogo.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρίστανε ανιψιό αρχιεπισκόπου και αποσπούσε χρήματα


Παρίστανε ανιψιό αρχιεπισκόπου και αποσπούσε χρήματαΤριαντατριάχρονος συνελήφθη από την Ασφάλεια Αττικής για πλαστογραφία, εκβίαση και απάτη, επειδή εμφανιζόταν ψευδώς ως ανιψιός του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, και υποσχόταν σε επιχειρηματία ότι θα μεσολαβούσε για να κατοχυρωθεί στο όνομά του διαγωνισμός τροφοδοσίας διαφόρων ιδρυμάτων.
Ο 33χρονος συνελήφθη στον χώρο νοσοκομείου, όπου είχε κλείσει ραντεβού με τον επιχειρηματία και παραλάμβανε από αυτόν 10.000 ευρώ, ποσό το οποίο είχε προσημειωθεί από την αστυνομία, που ενημερώθηκε από τον παθόντα.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το τελευταίο τρίμηνο, ο συλληφθείς είχε αποσπάσει, με τον συγκεκριμένο τρόπο, από τον ίδιο επιχειρηματία 77.912 ευρώ.
Στην κατοχή του 33χρονου βρέθηκε το προσημειωμένο ποσό των 10.000 ευρώ και ένα βιβλιάριο τράπεζας, στο οποίο γίνονταν οι επίμαχες χρηματικές καταθέσεις. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στα όρια του λουκέτου το Πολυτεχνείο


"Φωνή απόγνωσης" των εκπαιδευτικών για την λειτουργία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ίδρυμα είναι οριακή, από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς έχουν σταματήσει οι διορισμοί, ενώ έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης αρκετοί καθηγητές.

Ήδη η Αρχιτεκτονική Σχολή ανέστειλε τη λειτουργία της και σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το Πολυτεχνείο λειτουργεί εκ των ενόντων και επί του παρόντος. Εξαντλούνται τα αποθέματά μας και, όπως λέμε οι μηχανολόγοι, είμαστε σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας».

Ο πρύτανης ανέφερε ενδεικτικά ότι σε τουλάχιστον 830 ανέρχονται οι καθηγητές που έχουν καταλάβει θέσεις, αλλά δεν διορίζονται. Μεγάλη, όμως, είναι και η χρονική καθυστέρηση στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ, ενώ υπάρχει "υποστελέχωση" της τάξης του 30% στο διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Αρχιτεκτονική Σχολή ο Πρόεδρός της Σ. Ραυτόπουλος είπε:

"Ορισμένοι από τους διδάσκοντες φθάνουν τα 2 χρόνια αναμονής, ενώ η αναλογία καθηγητή /φοιτητών θα έπρεπε να είναι 1/14 και είναι 1/40 ή 50".

Ο Πρόεδρος των Μεταλλειολόγων Μηχανικών Δ. Καλιαμπάκος επισήμανε: "Στο σημείο που έχουμε φθάσει θα πρέπει ή να προσποιηθούμε ότι δουλεύουμε ή να πούμε την αλήθεια, ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο".-
NewsIt.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο «σκαμνί» η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ασύλληπτη διάσταση παίρνει η υπόθεση Τζοχατζόπουλου, καθώς το εδώλιο του κατηγορουμένου δείχνουν στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή, οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας.

Με το υπ’ αριθμόν 1207/2011 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου η Αρετή Τσοχατζοπούλου παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για εκ προθέσεως παράλειψη δήλωσης περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» κατ’ εξακολούθηση.

Η δίωξη και παραπομπή σε δίκη εις βάρος της κόρης του πρώην υπουργού στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν υπέβαλλε ως όφειλε δήλωση «πόθεν έσχες» τα έτη 2007-2008.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η Αρετή Τσοχατζοπούλου μέχρι το 2005 ήταν πρόεδρος στο ΠΙΚΠΑ και κατά το νόμο ήταν υποχρεωμένη ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή της να υποβάλλει σχετική δήλωση για τρία χρόνια. Αυτό έπραξε μόνο το 2006 όχι όμως και τα έτη 2007-2008, επικαλούμενη προβλήματα υγείας του παιδιού της.

Ανάλογη πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο για παραπομπή σε δίκη έκανε ο και εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα που διενεργείται εδώ και μήνες για την υπόθεση του τρόπου απόκτησης του πολυτελέστατου νεοκλασικού του επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καθώς όπως είπε βρίσκεται σε «ομηρία».

Η σχετική προκαταρκτική εξέταση, με τη μορφή του κατεπείγοντος, διενεργείται από το ΣΔΟΕ και είχε διαταχθεί με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με οποία, η απόκτηση του πολυτελέστατου οικήματος το οποίο αποτιμάται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ δεν δικαιολογείτο από τα εισοδήματά του πρώην υπουργού. Μάλιστα, τα ίδια δημοσιεύματα συνέδεαν εμμέσως πλην σαφώς την απόκτηση του νεοκλασικού με την υπόθεση των υποβρυχίων και την καταγγελλομένη ροή «μαύρου» χρήματος.








:http://www.newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτοκτόνησε 28χρονη στο αστυνομικό τμήμα Θήβας..

 

Είχε κάνει κι άλλες απόπειρες, όμως ποιος να ενδιαφερθεί?

Η 28χρονη Ρουμανικής καταγωγής βρισκόταν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θηβών για απέλαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport η άτυχη κοπέλα βράδυ Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής κρεμάστηκε με την μπλούζα της μέσα στο κρατητήριο.

Όπως καταγγέλθηκε όμως στο LamiaReport, η 28χρονη είχε κάνει και άλλες φορές απόπειρα αυτοκτονίας τις προηγούμενες ημέρες και την μετέφεραν στο νοσοκομείο Θηβών. Κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για να της παρασχεθεί η απαραίτητη ψυχιατρική βοήθεια, ώστε να μην έχει αυτή την τραγική κατάληξη.
lamiareport.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εξιτήριο έλαβε πριν από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος

Aφίχθη σήμερα τελικά στις 15:40 το μεσημέρι στην αρχιεπισκοπική κατοικία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Ο Μακαριώτατος έλαβε πριν λίγο εξιτήριο από το νοσοκομείο ΚΑΤ, μια ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Να αναφερθεί, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα συνεχίσει την αποθεραπεία στην οικία του.
Υπενθυμίζεται πως ο Μακαριώτατος είχε υποβληθεί στις 10 Μαίου σε χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση διπολικού κατάγματος κνήμης και περόνης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δυο αθίγγανοι έκλεψαν τανκ από πεδίο βολής και το τεμάχισαν να το πουλήσουν

Δυο αθίγγανοι έκλεψαν τανκ από πεδίο βολής και το τεμάχισαν να το πουλήσουν
Το απίστευτο γεγονός συνέβη χθες στις 07:00 σε πεδίο βολής στην Κω στην περιοχή της ΔΕΗ στο Μαστιχάρι. Συγκεκριμένα οι δυο αθίγγανοι μετέβησαν σε πεδίο βολής και ξεκίνησαν με αλυσοπρίονα να τεμαχιάζουν το τανκς το οποίο χρησιμοποιούντο για άσκησης βολών. Το απόγευμα γύρω στις 19.00 και έπειτα από καταγγελία περαστικών, στο σημείο μετέβησαν άνδρες του τμήματος ασφαλείας Kω και τους συνελαβαν την στιγμή που φόρτωναν τα κομμάτια απο το παλιό άρμα μάχης Μ24 του στρατού σε ιδιωτικό φορτηγό.
ifmedia.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

WikiLeaks: Έτσι επέβαλαν οι ΗΠΑ την παύση των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο


Το πως παραχωρήθηκαν de facto ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία στο Αιγαίο και έπαυσαν οι αναχαιτίσεις των τουρκιών αεροσκαφών αποκαλύπτεται σε τηλεγράφημα ημερομηνία 17/7/2009 του τότε αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Daniel Speckhard που αποκάλυψε το WikiLeaks.
Πρόκειται για το ιιστορικό της παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, την de facto αποδοχής παό τις ΗΠΑ των τουρκικών αμφισβητήσεων αναφορκά με τα νησιά του αιγαίου και την οικοδόμηση κατευναστικής πολιτικής με αποφυγή διενέργειας ασκήσεων και πρόκλησης της Άγκυρας με αποστολή αεροναυτικών δυνάμεων στις νησιωτικές περιοχές που συμβαίνουν οι υπερπτήσεις.
Το τηλεγράφημα απευθύνεται στον Matthew Bryza τότε υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, Καυκάσου, κεντρικής Ασίας και Κασπίας, λίγο πριν αντικατασταθεί από την Tina Kaidanow στη θέση αυτή, και αναλάβει πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν. Τα παρακάτω είναι χαρακτηριστικά το πως βλέπει ο αμερικανικός παράγοντας την Ελλάδα και πως χαράσσει την πολιτική της μέσω τηλεγραφημάτων των εκάστοτε πρέσβεων εδώ.
Ο D. Speckhard αναφέρει χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα της 17ης Ιουλίου:
Τα παρακάτω είναι κάποια πιθανά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που οι Έλληνες πρέπει να ενθαρρυνθούν για να πάρουν με αντάλλαγμα ανάλογες πράξεις από την τουρκική πλευρά για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την βελτίωση του κλίματος για πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Έμμεσα αλλά επιβοηθητικά για την βελτίωση της «ατμόσφαιρας»:
Αναγνώριση του "εκλεγμένου" μουφτή της Θράκης από την ελληνική κυβέρνηση
Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας να παραχωρήσει έκταση γης για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση να ανακηρύξει δημόσια ως "ενοχλήσεις" τις τουρκικές υπερ-πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά αντί να τις αποκαλεί ως «κίνδυνο για την κυριαρχία της».
Στρατιωτικά ΜΟΕ
Αυτά βρίσκονται ήδη στην διαδικασία της συζήτησης, αλλά θα χρειαστεί μάλλον πρώτα η διακοπή των υπερ-πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.
Να μην διευκρινίζονται ως εχθρικά τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν μέσα στο ελληνικό FIR
Πρόσκληση του Έλληνα αρχηγού ΓΕΑ να επισκεφθεί την Τουρκία και αντίστροφα
Αποφυγή πτήσης ελληνικών μαχητικών πάνω από νησιά που έχουν χαρακτηριστεί ως αποστρατικοποιημένα ενώ αυτά πετούν στα πλαίσια των αποστολών/ασκήσεων του ΝΑΤΟ
Η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση να παρακολουθούν την τήρηση των υπαρχόντων ΜΟΕ μορατόριουμ πτήσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αναχαιτίσεις. Σε περίπτωση που δε γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει παρόλα αυτά να πιεστεί η ελληνική πλευρά ώστε μονομερώς να εμηνεύσει τα παραπάνω ως παραβίαση του FIR και μόνο (όχι όμως στην περίπτωση που η τουρκική Αεροπορία πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από κυρίαρχο ελληνικό έδαφος)
Άλλα στρατιωτικά ΜΟΕ
Η Ελλάδα να αποφεύγει να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί ΝΑΤΟικές ασκήσεις σε νησιά που είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες ή βρίσκονται σε καθεστώς αμφισβήτησης.
Να συνεχίσει να διατηρεί τον διαχωρισμό των 3 ν.μ. όταν αναχαιτίζει τα τουρκικά αεροσκάφη
Συμφωνία για άοπλες πτήσεις ελληνικών μαχητικών
Η ελληνική πλευρά να αποφύγει απαντήσεις «σκληρής υφής» όπως η ανάπτυξη φρεγατών στην θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου
Η ελληνική πλευρά να αποσιωπήσει και να «βάλει στο ράφι» τις αιτήσεις στην Interpol ή σε άλλους διεθνείς δικαστικούς φορείς την έκδοση πιλότου της τουρκικής Αεροπορίας σε περίπτωση που αυτός καταδικαστεί για τον θάνατο από ατύχημα Έλληνα πιλότου".
Από τα παραπάνω το μόνο που δεν έγιιμε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά είναι η πτήσεις άοπλων μαχητικών και αυτό γιατί δεν συμφώνησε ούτε η τουρκική πλευρά και η εκλογή του Μουφτή από την μειονότητα που ελέγχεται κατά ένα μέρος από το προξενείο της Κομοτηνής! Το defencenet.gr, είναι το πρώτο μέσο που είχε δημοσιεύσει από το 2009 ότι έχουν παύσει ουσιαστικά οι αναχαιτίσεις στο Αιγαίο και ότι πρακτικά έχουμε περιέλθει σε ένα καθεστώς τυπικών "αναγνωρίσεων".
Τώρα που αποκαλύπτονται τα παραπάνω θα πρέπει να δοθούν και οι κατάληλες εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τη νυν και την προηγούμενη...
Γιατί η υιοθέτηση των θέσεων των ΗΠΑ ξεκίνησε σταδιακά από την προηγούμενη κυβερνήση και συνολικά με εξαίρεση δύο σημείων από τη νυν κυβέρνηση και πολιτική ηγεία του ΥΠΕΘΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 16 χώρες που έκαναν αναδιάρθρωση χρέους και τι συνέβη στη συνέχεια


Δεκαέξι μέλη αριθμεί το «κλαμπ» των χωρών που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών τις τελευταίες δεκαετίες, στο οποίο πιθανολογείται και η είσοδος της Ελλάδας από μερίδα της αγοράς.

Η τελευταία «εγγραφή» ήταν αυτή της...
Τζαμάικα, που ήλθε να προστεθεί στη Ρωσία, τον Ισημερινό, το Πακιστάν, την Ουκρανία, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αργεντινή, τη Μολδαβία, την Ουρουγουάη, τη Γρενάδα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μπελίζ, τις Σεϊχέλες, το Καμερούν, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα:

Το «τοπίο» των κρατικών χρεοστασίων την περίοδο 1983-2010 σκιαγραφεί μελέτη της Moody's.

Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το μέσο ποσοστό για το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων (όπου αυτό συνέβη) διαμορφώνεται στο 53%. Ωστόσο, στις δύο μεγαλύτερες χρεοκοπίες (της Ρωσίας το 1998, και της Αργεντινής το 2001) το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο.

Ο Ισημερινός είναι η μόνη χώρα που έχει κηρύξει χρεοστάσιο δύο φορές (1999 και 2008), με τη δεύτερη περίπτωση -κατά τη Moody's- να οφείλεται στην απροθυμία της χώρας να πληρώσει το χρέος της και όχι στην ανικανότητά της, καθώς η κυβέρνηση μετά από λογιστικό έλεγχο που διενήργησε χαρακτήρισε μέρος του χρέους ως «παράνομο»...


ΡΩΣΙΑ
«Τρύπα» στα έσοδα από το πετρέλαιο

O χορός των μεγάλων χρεοστασίων ανοίγει το 1998 με τη Ρωσία, η οποία είδε τις εξαγωγές της να πλήττονται καίρια από τη μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που άρχισε στο τέλος του 1997. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, τη στιγμή που ο όγκος των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων αυξανόταν ραγδαία. Αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του εγχώριου χρέους, η ρωσική κυβέρνηση επιτάχυνε την απελευθέρωση της αγοράς εντόκων, αίροντας τους περιορισμούς στη συμμετοχή των ξένων. Η ρωσική αγορά επωφελήθηκε από εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων, την εποχή που τα επιτόκια στα έντοκα έπαιρναν την ανιούσα, «χτυπώντας ταβάνι» τον Αύγουστο του 1997 (13%). Το δάνειο έκτακτης ανάγκης που έλαβε η κυβέρνηση από το ΔΝΤ το καλοκαίρι του 1998 δεν κατόρθωσε να τονώσει την εμπιστοσύνη και τελικά επήλθε το? μοιραίο (χρεοστάσιο). Τα δάνεια, συνολικού ύψους 72 δισ. δολ., αναδιαρθρώθηκαν την περίοδο Αυγούστου 1999 - Φεβρουαρίου 2000, με γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 75%-80%.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναδιάρθρωση σε τέσσερις φάσεις

Η αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους έλαβε χώρα σε τέσσερις φάσεις την περίοδο 1998-2000, καλύπτοντας 2,5 δισ. δολ. εξωτερικού χρέους (Εurobonds) και 300 εκατ. εγχώριου χρέους. Την «επιλεκτική» αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους που κατείχαν τράπεζες τον Αύγουστο του '98 ακολούθησε η αναδιάρθρωση δύο μεγάλων εκδόσεων που κατείχαν ξένοι επενδυτές το επόμενο δίμηνο και μία περαιτέρω αναδιάρθρωση τον Ιούνιο του 1999. Μετά από αυτές τις αποσπασματικές κινήσεις, επιχειρήθηκε μία πιο συνολική προσέγγιση του θέματος το 2000: Στις αρχές του έτους, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την μη αποπληρωμή ομολόγων σε δολάρια με κουπόνι 16,75% και πρότεινε την ανταλλαγή τους με νέους τίτλους σε δολάρια ή ευρώ, με επταετή περίοδο χάριτος (καταβολή μόνο τόκων) και χαμηλότερα κουπόνια. Στο τέλος του Μαρτίου 2000, το 90% των ομολογιούχων συναίνεσε στην αναδιάρθρωση και αποδέχθηκε τους νέτους τίτλους, με ονομαστική αξία 50% αυτής των ομολόγων που αντικαταστάθηκαν.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Στάση πληρωμών δυο φορές

Ο Ισημερινός... χτύπησε δύο φορές στις διεθνείς χρηματαγορές: Η πρώτη ήταν το 1999, όταν η χώρα επισήμως κήρυξε στάση πληρωμών σε μεγάλο μέρος των τόκων επί ομολόγων. Οι ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριξαν δημοσίως τις προσπάθειες της λατινοαμερικανικής χώρας να αναδιαρθρώσει το εξωτερικό χρέος του, ύψους 13 δισ. δολ. Το Κίτο, εξάλλου, κήρυξε χρεοστάσιο και στο εγχώριο χρέος του αλλάζοντας μονομερώς τα επιτόκια. Το ποσοστό του «κουρέματος» ήταν της τάξεως του 30%-60%. Το δεύτερο (και... πιο φαρμακερό) χρεοστάσιο ήταν αυτό του Νοεμβρίου του 2008, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποπλήρωνε τα διεθνή ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2030 αντίστοιχα, καθώς ο λογιστικός έλεγχος που διενεργήθηκε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω χρέη ήταν «παράνομα και στερούνταν νομιμοποίησης». Το Μάιο του 2009 ανακοινώθηκε σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε «κούρεμα» 65% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Εν συνεχεία, ο Ισημερινός επαναγόρασε το 91% των μη αποπληρωθέντων τίτλων.

ΤΖΑΜΑΪΚΑ
Ηπια αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους

Τελευταίος «κρίκος» στην αλυσίδα των χρεοστασίων ήταν η Τζαμάικα πέρυσι. Η χώρα της Καραϊβικής ολοκλήρωσε μια ήπια αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους της τον Φεβρουάριο του 2010 με στόχο την βελτίωση της δημοσιονομική της θέσης, καθώς ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είχε σταθεροποιηθεί πάνω από το 100% επί μια δεκαετία, ενώ ο λόγος χρέους προς εσόδων είχε διαμορφωθεί στο 400%. Η Τζαμάικα παρήγαγε μεν πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια (ακόμα και της τάξης του 10% του ΑΕΠ (!), με βαρύ τίμημα όμως για την ανάπτυξη. Η αναδιάρθρωση δεν αφορούσε το εξωτερικό χρέος, αλλά το σύνολο του ελεύθερα διαπραγματεύσιμου εσωτερικού χρέους (60% του ΑΕΠ). Δεν προβλεπόταν μείωση του κεφαλαίου, αλλά μόνο των κουπονιών (από 17% σε 11% κατά μέσο όρο), και επιμήκυνση της διάρκειας των τίτλων σε πέντε χρόνια από δυο. Το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων ανήλθε στο 99%, το «κούρεμα» ήταν αμελητέο (κάτω του 5%) και δεν προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Χρεοκοπία... κατά λάθος

Τον Ιούλιο του 1998, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας άργησε μία εβδομάδα να πληρώσει τους τόκους ομολόγων αξίας 270 εκατ. δολαρίων. Καθώς δεν προβλεπόταν περίοδος χάριτος, η καθυστέρηση ισοδυναμούσε με χρεοστάσιο. Η κυβέρνηση απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι έλειπε ο υπάλληλος που υπέγραφε τις εντολές πληρωμής! Μετά από το επεισόδιο αυτό, το Καράκας εγκατέστησε σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να μην απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση κατά τη διαδικασία πληρωμών.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Με άρωμα πραξικοπήματος

Η αφρικανική χώρα «πάγωσε» την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της το 1997, μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Γκουέι, αλλά ξανάρχισε τις πληρωμές τον Ιανουάριο του 1998. Το 2000, όμως, η Ακτή Ελεφαντοστού κήρυξε στάση πληρωμών σε ομόλογα ύψους 410 εκατ. δολ. και προχώρησε σε αναδιάρθρωση σε συνεννόηση με τις πιστώτριες χώρες του Paris Club (στο οποίο συμμετέχουν οι 19 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες), με το ποσοστό του «κουρέματος» να υπερβαίνει το 80%.

ΠΕΡΟΥ
Κυβέρνηση εναντίον Elliott

To Σεπτέμβριο του 2000, η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να μην πληρώσει τόκους ομολόγων ύψους 80 εκατ. δολ. και εισήλθε σε διαπραγμάτευση με τον πιστωτή, το fund Elliott: Το Περού πρότεινε να αναδιαρθρώσει το χρέος σε ομόλογα Brady, αλλά η Elliott όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά και κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης Φουτζιμόρι. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων εβδομάδων, το Περού κατέβαλε τα 80 εκατ. δολ. και το χρεοστάσιο «θεραπεύτηκε» εντός της περιόδου χάριτος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πυρηνικό» χρεοστάσιο

To Πακιστάν κήρυξε χρεοστάσιο το 1999, συνεπεία της οξείας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών που πυροδοτήθηκε από τις διεθνείς κυρώσεις μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το 1998. Το Δεκέμβριο του 1999 οι πιστωτές έλαβαν νέους εξαετείς τίτλους, με κουπόνι 10% και τριετή περίοδο χάριτος, σε αντάλλαγμα για υφιστάμενα ομόλογα 608 εκατ. δολαρίων που έληγαν την περίοδο Δεκεμβρίου 1999 - Φεβρουαρίου 2002. Οι ομολογιούχοι υπέστησαν «κούρεμα» της τάξης του 50%.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Από τη Ρωσία... με αγάπη

Η πρώην ρωσική δημοκρατία της Μολδαβίας υπέστη μεγάλο πλήγμα από την κρίση της «μητέρας Ρωσίας» το 1998, που ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα «στέγνωσαν», με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Παρ' όλα αυτά, απέφυγε το χρεοστάσιο έως τον Ιούλιο του 2002, οπότε δήλωσε αδυναμία να πληρώσει ομόλογο 75 εκατ. δολ. Στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε αναδιάρθρωση με τους πιστωτές, που δέχθηκαν «κούρεμα» 40%.

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανταλλάγματα... σε είδος

H χώρα κήρυξε χρεοστάσιο σε ομόλογα 1,1 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2005. Το 95% των ομολογιούχων συναίνεσε στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για πέντε χρόνια, ενώ αποδέχθηκε να πληρωθεί σε είδος (με νέα ομόλογα) στη θέση όλων των οφειλομένων τόκων του 2005 και των μισών του 2006.

ΜΠΕΛΙΖ
Ήπια αναδιάρθρωση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2006 ότι θα αναδιαρθρώσει το εξωτερικό της χρέος σε συμφωνία με τους πιστωτές της: Στους όρους που ανακοινώθηκαν συμφώνησε το 98% των ομολογιούχων, που αντάλλαξε υφιστάμενα ομόλογα με νέους τίτλους που λήγουν το 2029, με έναρξη αποπληρωμής του κεφαλαίου το 2019 και χαμηλότερα κουπόνια. Το «κούρεμα» υπολογίζεται στο 25%.

Ευρύς ορισμός
Τι συνιστά χρεοστάσιο κατά τη Moody's

Ιδιαίτερα ευρύς είναι ο ορισμός που δίνει η Moody's στην έννοια του κρατικού χρεοστασίου, καθώς περιλαμβάνει «όλα τα γεγονότα που αλλάζουν τη σχέση μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη σε σχέση με τους όρους της αρχικής δανειακής σύμβασης και προκαλεί οικονομική ζημία στον ομολογιούχο». Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει τους ακόλουθους τύπους χρεοστασίου:

1. Τη μη αποπληρωμή ή την καθυστερημένη αποπληρωμή μιας δόσης δανείου (αρχικό κεφάλαιο ή/και τόκοι), εκτός αν συμβεί κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος που προβλέπεται στη σύμβαση, οπότε «θεραπεύει» το χρεοστάσιο.

2. Το λεγόμενο distressed exchange, όπου ο εκδότης των ομολόγων προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους ή προσφέρει στους πιστωτές νέο «πακέτο» τίτλων, ρευστού ή περιουσιακών στοιχείων, που αντιστοιχεί σε μείωση του οφειλομένου ποσού σε σχέση με την αρχική υποχρέωση.

3. Αν και πρόκειται για σπάνια πρακτική, ορισμένες κυβερνητικές πράξεις που τροποποιούν την αρχική συμβατική σχέση μεταξύ κράτους και πιστωτών και προκαλούν ζημία στους τελευταίους μπορούν να συνιστούν χρεοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η Moody's θεώρησε χρεοστάσιο τη φορολόγηση (και δη με αναδρομική ισχύ) των τόκων όλων των ομολόγων σε εγχώριο νόμισμα που εξέδωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν την 1η Δεκεμβρίου 1999. Και τούτο διότι αν και οι ρήτρες των ομολόγων δεν τροποποιήθηκαν ευθέως, η κυβέρνηση μείωσε μονομερώς το ονομαστικό ποσό που είχε υποσχεθεί να πληρώσει στους πιστωτές, φορολογώντας τα κουπόνια των ομολόγων στη λήξη τους. Τέλος, χρεοστάσιο θεωρείται και η μη εθελοντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων.

Η «βίαιη» και η «συναινετική» αναδιάρθρωση
«Βίοι αντίθετοι» για Αργεντινή - Ουρουγουάη

H Αργεντινή προανήγγειλε τη στάση πληρωμών στο τέλος του 2001, αλλά «τεχνικά» το χρεοστάσιο έλαβε χώρα στις 3 Ιανουαρίου 2002, όταν σταμάτησε η εξυπηρέτηση του χρέους. Τρεις ήταν οι παράγοντες πίσω από το μεγαλύτερο κρατικό «κανόνι» όλων των εποχών:

Πρώτον, η απόφαση της κυβέρνησης Μένεμ να συνδέσει το πέσο Αργεντινής με το δολάριο σε σταθερή ισοτιμία, η οποία «στέγνωσε» τις εξαγωγές της χώρας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε αυτήν μετά την υποτίμηση του βραζιλιάνικου ρεάλ το 2002, αφού κατέστησε τα προϊόντα της γειτονικής Βραζιλίας πολύ πιο ανταγωνιστικά.

Δεύτερον, η ίδια κυβέρνηση συσσώρευσε τεράστιο χρέος (εγχώριο και εξωτερικό), οδηγώντας τα επιτόκια στα ύψη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» των επενδύσεων στη χώρα που οδήγησε σε κύμα λουκέτων επιχειρήσεων και σε άλμα της ανεργίας και φυσικά βάθυνε την ύφεση (που ξεκίνησε το 1997).

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου, πατώντας ουσιαστικά τη «σκανδάλη».

Κοινωνική αναταραχή
Το χρεοστάσιο -που συνδυάστηκε με κατάρρευση της κυβέρνησης, υποτίμηση του νομίσματος και έντονη κοινωνική αναταραχή- εκτόξευσε το δημόσιο χρέος της Αργεντινής από 63% του ΑΕΠ στο τέλος του 2001 στο 150% του ΑΕΠ. Η χώρα χρωστούσε περί τα 100 δισ. δολάρια σε εγχώριους και ξένους πιστωτές.

Η αναδιάρθρωση του χρέους -που διήρκεσε σχεδόν 5 χρόνια- έληξε με «κούρεμα» πάνω από 70% για τους ομολογιούχους, με το Μπουένος Άιρες να θέτει μονομερώς τους όρους, σε μια... όχι και τόσο συναινετική διαδικασία: Ειδικότερα, προσέφερε το 2005 νέα ομόλογα, με καθαρή τρέχουσα αξία μόλις 27% της αξίας των αρχικών και αρνήθηκε όχι μόνο να αναγνωρίσει τους οφειλόμενους τόκους των προηγούμενων ετών, αλλά και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όσων δεν συμφωνούσαν με τους όρους. Το ΔΝΤ παρά ταύτα χαρακτηρίστηκε «προνομιούχος πιστωτής» και πήρε πίσω στο ακέραιο όλα τα χρήματά του.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Η Ουρουγουάη, αποκαλούμενη και «Ελβετία της νοτίου Αμερικής» προσβλήθηκε στο τέλος του 2002 από την κρίση που έπληξε τη γειτονική Αργεντινή.

Το ΑΕΠ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση (-12%), επιχειρήσεις έκλειναν, οι πολίτες έχαναν την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα. Η υποτίμηση του πέσο Ουρουγουάης και η δραστική μείωση των δημοσίων δεν άμβλυναν τις πιέσεις, με το δημόσιο χρέος να προσεγγίζει το 100% του ΑΕΠ (11 δισ. δολάρια), με μεγάλες λήξεις την περίοδο 2003-2004.

Για να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα του χρέους και να μη χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση του Μοντεβιδέο πρότεινε τον Απρίλιο του 2003 εθελοντική «αναδιάταξη» (re-profiling) των 18 ομολογιακών εκδόσεών της, με επιμήκυνση των λήξεων για πέντε έτη, χωρίς μείωση του αρχικού κεφαλαίου ή των κουπονιών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα (τέλος Μαΐου) και το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων υπερέβη το 93%.

Η Ουρουγουάη επέστρεψε στις διεθνείς αγορές τον Οκτώβριο του 2003, πέντε μήνες μετά την αναδιάταξη. Η οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά το ίδιο έτος και το 2004 «έτρεξε» με ρυθμό 11%...

Λ. Χρυσανθοπούλου

salonika.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο Πευκί Ευβοίας, στις 15.05.2011

Το τμήμα περιβαλλοντικών δράσεων της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, στα πλαίσια του προγράμματος εθελοντικών δράσεων 2011 «Φωνή Βυθού», ολοκλήρωσε την...
προσπάθεια υποβρυχίου καθαρισμού στο Πευκί Ευβοίας, την Κυριακή 15 Μαΐου 2011.

Οι εθελοντές εργάστηκαν σκληρά κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες καθώς η σύσταση του βυθού περιόριζε την ορατότητα τους μόνο σε λίγα εκατοστά του μέτρου και μπόρεσαν να αφαιρέσουν από τον βυθό, τεράστια ποσότητα ιδιαίτερα επιβαρυντικών και καταστροφικών για το θαλάσσιο οικοσύστημα ρύπων.

Με βάση την εκτίμηση που πραγματοποιήθηκε από τους επικεφαλείς των ομάδων υποβρύχιας εργασίας, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κυρίων στην απομάκρυνση των αλιευτικών εργαλείων που κάλυπταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του βυθού, τα οποία απέκλειαν κάθε πιθανότητα ανάπτυξης ζωής σε αυτόν. Με τις συντονισμένες προσπάθειες των αυτοδυτών της οργάνωσης, των εθελοντών της περιοχής και των οχημάτων του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, έγινε δυνατή η ανέλκυση αλιευτικών διχτυών μεγάλου μήκους και βάρους, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούσαν στο οικοσύστημα.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικών κάθε μορφής, αντικειμένων μεγάλου όγκου, μπαταριών, συσκευασιών αναψυκτικών, δοχείων καυσίμων και λιπαντικών, ελαστικών, μετάλλων, αλλά και αντικειμένων που εντοπίστηκαν και άφησαν έκπληκτους τους εθελοντές και τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσα σε αυτά, ανελκύστηκαν από οικιακά σκεύη και εξοπλισμό κάθε είδους μέχρι είδη ενδυμασίας και υπόδησης.Η «Φωνή Βυθού», έγινε ουσιαστικά «Κραυγή βυθού» και το μήνυμα που έφεραν οι εθελοντές στην επιφάνεια ήταν απολύτως ξεκάθαρο.

Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση και προστασία των θαλασσών μας, είναι περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ και είναι δικό μας χρέος να τις προστατέψουμε άμεσα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Ας μην ξεχνάμε πως αυτό που θα ρίξουμε στην θάλασσα σήμερα, θα βρεθεί στο ίδιο το πιάτο μας, αύριο.

Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, θα ήθελε να ευχαριστήσει από βάθη καρδιάς όλους όσοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της και ιδιαίτερα τους εθελοντές αυτοδύτες της, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμη μια φορά να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, να εργαστούν τόσο επίμονα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, να καλύψουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου τα απαιτούμενα έξοδα την δεδομένη μάλιστα χρονική περίοδο, αποδεικνύοντας τις ειλικρινείς και ανιδιοτελείς προθέσεις τους και τηρώντας το δικό τους «μνημόνιο» με την θάλασσα.

Αυτό άλλωστε, περιγράφεται ξεκάθαρα και στην εκστρατεία εθελοντικών δράσεων «Φωνή Βυθού» της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, της οποίας το όραμα καθημερινά βρίσκει νέους υποστηρικτές.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας δράσης των «Υδροναυτών» δεν σημαίνει επανάπαυση, αλλά αποτελεί την έναρξη του σχεδιασμού της επόμενης καθώς και την πρόκληση για την διεύρυνση των συνεργαζόμενων φορέων με μόνο κριτήριο την διάθεση τους για να συμβάλλουν στην κοινωνική οικολογική ευαισθητοποίηση και αποκλειστικά ωφελημένο το ίδιο το θαλάσσιο περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση μας και τις δραστηριότητες της, θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, στην διεύθυνση http://www.ydronaftes.gr/ ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 6944535280.


Διαβάστε Περισσότερα »

Προς τον κ.Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Με αφορμή την αναστάτωση που επικρατεί στους αγρότες για το χαράτσι του ΕΛΓΑ, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προτείνει το παρακάτω σχέδιο ψηφίσμοτος στο Περιφερειακό Συμβούλιο :


Αυθαίρετα και εκβιαστικά , μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, οι αγρότες υποχρεούνται να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού-εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις
ασφαλιστικές εισφορές
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ζητά από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης :

Να παγώσουν οι διαδικασίες για το χαράτσι του ΕΛΓΑ και ο εκβιασμός για υπογραφή των απαράδεκτων δηλώσεων που ζητείται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Να μην ισχύσει ο νόμος-έκτρωμα που χαρατσώνει τους αγρότες αποκλείοντας τους από την αποζημίωση ή δίνοντας κάποια ψίχουλα.
Για φέτος να ισχύσει μεταβατικό στάδιο, που το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς να ανέρχεται στα περσινά επίπεδα.
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.



Χρονάς Αναστασιος
Γκικόπουλος Γιώργος.
Ντούρου Σοφία (Ιωάννα).news24gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Wikileaks: Συνενοχή ελληνικής κυβέρνησης στην λαθρομετανάστευση



Wikileaks: "Συνενοχή ελληνικής κυβέρνησης στην λαθρομετανάστευση"Τη «συνενοχή» της ελληνικής κυβέρνησης στην παράνοµη διακίνηση µεταναστών κατήγγειλε σε Αµερικανούς υπάλληλος της ...
πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα σε µία συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006, σύµφωνα µε τηλεγράφηµα του Wikileaks. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τεράστια ποσά «βρώµικου χρήµατος» από αυτές τις δραστηριότητες δροµολογούνται πίσω στο Πακιστάν για την ενίσχυση αυτονοµιστών, µουσουλµάνων εξτρεµιστών, ακόµα και τροµοκρατικών οργανώσεων.

«Πακιστανοί µετανάστες είχαν πει στον υπάλληλο της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι πέρασαν στην Ελλάδα εντελώς ανενόχλητοι από τις συνοριακές αρχές ή ότι τους είχαν µεταφέρει ακόµη και µε ελληνικά στρατιωτικά οχήµατα. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύει ότι υπάρχει συνενοχή στις επιχειρήσεις λαθροµετανάστευσης από τις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόµου», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα που υπογράφει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, στο έγγραφο µε κωδικό 06Athens1652, ο πακιστανός διπλωµάτης υποστηρίζει ότι η πρεσβεία του παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση µία λίστα µε ονόµατα προσώπων που εµπλέκονταν σε hawala – ένα σύστηµα µεταφοράς των χρηµάτων που προέρχονται είτε από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών είτε από δουλεµπόριο για τη χρηµατοδότηση της διεθνούς τροµοκρατίας µέσω έµπιστων µεσολαβητών οι οποίοι, όπως φαίνεται, δρούσαν και στην Ελλάδα.

Σύµφωνα µε όσα είπε ο Πακιστανός, το όνοµα του οποίου δεν δηµοσιεύεται για λόγους ασφαλείας, η πρεσβεία του δεν έλαβε καµία απάντηση ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών ούτε από ?ηµόσιας Τάξης. «Ο xxxxxxxxxxxx πιστεύει ότι αυτό που θεωρεί έλλειψη χειροπιαστού ενδιαφέροντος από την ελληνική κυβέρνηση είναι το συνδυασµένο αποτέλεσµα των εξής:

1) έλλειψη πόρων
2) διαφθορά και
3) αποτυχία γενικότερη συνεργασίας µε την πακιστανική πρεσβεία

»Από αυτά τα τρία η διαφθορά είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον xxxxxxxxxxxx, στον οποίο πακιστανοί µετανάστες έχουν πει ότι πέρασαν στην Ελλάδα εντελώς ανενόχλητοι από τις συνοριακές αρχές ή ότι τους είχαν µεταφέρει ακόµη και µε ελληνικά στρατιωτικά οχήµατα. Για αυτόν το λόγο ο xxxxxxxxxxxx πιστεύει ότι υπάρχει συνενοχή στις επιχειρήσεις λαθροµετανάστευσης από τις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόµου», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα που υπογράφει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.

Κατά τη συνάντηση της 16ης Ιουνίου του 2006 ο πακιστανός διπλωµάτης εξέφρασε στους Αµερικανούς την επιθυµία για µεγαλύτερη παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σηµείωσε ότι η επαρχία του Μπαλοχιστάν στο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα µε το Ιράν, είναι κύριος προορισµός των κεφαλαίων από τη hawala, καθώς πρόκειται για µία περιοχή όπου υπάρχει µεγάλη δραστηριότητα τόσο παράνομης µετανάστευσης όσο και εξτρεµιστικών οµάδων.

Σε σχόλιο σχετικά µε τα όσα ειπώθηκαν, οι Αµερικανοί της πρεσβείας στην Αθήνα επισήµαναν ότι δεν είχαν ακούσει στο παρελθόν καταγγελίες για την πιθανή χρηµατοδότηση εξτρεµιστικών ή ακόµα και τροµοκρατικών οργανώσεων από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών – τουλάχιστον όχι µε τόσο εµφατικό τρόπο.
 24ωρο:
Διαβάστε Περισσότερα »

Δεν έπιασαν μόνο τον 36χρονο Ευβοιώτη για παιδική πορνογραφία!

PAIDIKH-PORNOGRAFIAΔεν έπιασαν μόνο τον 36 χρονο Ευβοιώτη αλλά μαζί με αυτόν και άλλα έξι άτομα κατηγορούνται για κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ένας 15χρονος ανήλικος. Μετά από παγκόσμια ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο, ταυτοποιήθηκαν ψηφιακά, επτά χρήστες του διαδικτύου από την Ελληνική επικράτεια να έχουν διακινήσει μέσω Ίντερνετ σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το newsit. Κλιμάκια Αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής, διενήργησαν κατ΄ οίκον έρευνες, στις περιοχές της Αττικής και Εύβοιας, από τις οποίες προέκυψε ψηφιακό υλικό παιδικής πορνογραφίας. Κατασχέθηκαν δώδεκα σκληροί δίσκοι Η/Υ, ένας φορητός Η/Υ και ένα μόντεμ, τα οποία διερευνώνται από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
evianews.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εορταστικές εκδηλώσεις Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης του Συλλόγου « ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο σας ενημερώνει για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας τον μήνα Μάιο.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας γιορτάζει και τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη την Παρασκευή 20/5 το Σάββατο 21/5 και την Κυριακή 22/5 συμμετέχοντας και στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου με το παρακάτω πρόγραμμα :

Παρασκευή 20/5

19:00 Εσπερινός και λιτανεία της Εικόνας των Αγίων που θα συνοδεύουν αντιπροσωπεία των χορευτικών τμημάτων της Ένωσης.

22:00 Πανηγυράκι στην πλατεία του Συνοικισμού με ζωντανή μουσική.

Σάββατο 21/5

08:00 Όρθρος και Θ. Λειτουργία

11:30 Τρέχουμε για το Συνοικισμό. Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου, οι μικροί αθλητές του Γ.Σ. ΠΙΝΔΑΡΟΣ και οι Δρομείς Υγείας και Μαραθωνοδρόμοι Θήβας δίνουν με τη συμμετοχή τους σε δύο αγώνες στους δρόμους του Συνοικισμού το μήνυμα της ανάπτυξης και της προοπτικής για να αλλάξει η συνολική εικόνα της συνοικίας μας.

(Θα παρευρίσκεται ο Μικρασιάτης Δήμαρχος Καισαριανής κος Αντώνης Καμπάκας)

Κυριακή 22/5

09:30 Οι Εθελοντές και οι Εθελόντριες της Ένωσης συμμετέχουν στην πρόσκληση του Δήμου Θηβαίων για καθαρισμό στο Μοσχοπόδι από τις 9:30 έως τις 12:30

(Συνάντηση στις 9:30 στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη)

19:00 Εκδήλωση στην Μικρασιατική Εστία αφιέρωμα στον Γέροντα Μ. Ασίας από τον Αριστογείτων Κώτσα με θέμα: Οι Γεροντιανοί Μ.Ασίας στη Θήβα. Θα προβληθεί βίντεο με μαρτυρίες και αφιέρωμα στον Γεροντιανό μουσικό Μαυρουδή από τη Θήβα.

ΣΤΙΣ 29 ΜΑΪΟΥ Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Τεχνών (Ε.Ι.ΤΕ.) και τη ΔΗ.ΚΕ.Θ. σας προσκαλεί στην επετειακή εκδήλωση της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει :

* Ομιλία από τον Λέκτορα της Νομικής Σχολής Κομοτηνής κο Γιάννη Κτιστάκη με θέμα : « Οι Ρωμιοί της Πόλης σήμερα ».

* Τραγούδια από τη μικτή χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας με χοράρχη τον πρωτοψάλτη κο Δημήτρη Αναδιώτη και του μουσικού τμήματος του Ε.Ι.ΤΕ. με την καλλιτεχνική επιμέλεια του κου Χάρη Παπανικολάου.

* Χορούς από τα χορευτικά τμήματα νηπίων, μαθητών δημοτικού, μαθητών γυμνασίου

και ενηλίκων με τη χοροδιδασκαλεία της κας Χριστίνας Στέρπη.

Η παρουσία και η συμμετοχή σας θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα και θα συμβάλει στην ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Μ. Ασίας όσο και στην προσπάθεια που καταβάλουμε για την συνολική ανάπτυξη της συνοικίας του Συνοικισμού.

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο 
/www.scoop.it/t/boeotian-culture/
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Σύσκεψη για τους Χ.Α.Δ.Α. της Στερεάς Ελλάδας


Σε ακόμη μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα ...και την αποφυγή επιβολής προστίμων από την Ε.Ε., στοχεύει η αυριανή συνάντηση, που οργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς και Θεσσαλίας, με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων που διαχειρίζονται απορρίμματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.

Οι ενστάσεις, οι αντιρρήσεις και η αδυναμία που υπάρχει, στο μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, για την ίδρυση και λειτουργία Χώρoυ Yγειoνομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αδιέξοδο. Ήδη από τις καταγραφές που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένονται πρόστιμα σε πάρα πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, τα οποία είναι 33.000 ευρώ για κάθε μέρα.
Τα προβλήματα εντοπίζονται στους Νομούς Εύβοιας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ενώ αντίθετα στον Νομό της Βοιωτίας λειτουργούν δύο Χ.Υ.Τ.Α., σε Θήβα και Λειβαδιά, που έχουν λύσει τα προβλήματα. Ωστόσο, από τον περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπονται να ιδρυθούν Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή της Λαμίας και ήδη εξελίσσεται η μελέτη, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις από τους κατοίκους της Δυτικής Φθιώτιδας για τη χωροθέτησή του. Ο Χ.Υ.Τ.Α. που λειτουργεί σήμερα στη Λαμία ουσιαστικά εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του νομού, αφού εκεί μεταφέρονται τα απορρίμματα των τεσσάρων από τους επτά δήμους της Φθιώτιδας. Παράλληλα, ο εν λόγω Χ.Υ.Τ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει με τις νέες συνθήκες, καθότι κρίθηκε ότι συνορεύει με λατομική περιοχή, που όμως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, αλλά ωστόσο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις άδειες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Επίσης, από τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στη Λοκρίδα, δηλαδή τους δήμους γύρω από την Αταλάντη, αλλά εκφράζονται αντιρρήσεις από το σύνολο των δήμων, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στη Φωκίδα και την Εύβοια. Ήδη λειτουργεί Χ.Υ.Τ.Α. στο Δομοκό, ο οποίος εξυπηρετεί τους δήμους της περιοχής.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Θυσιάζουν τον Ελικώνα για πενιχρά αντισταθμιστικά»

Εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από μέλη συλλόγων και πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο  Λεβαδέων αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να γνωμοδοτήσει θετικά για την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών στις θέσεις  Βερσενίκος και Μεγάλη Λούτσα.
Οι μεγάλες αντιδράσεις αφορούσαν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών 24 MW από την εταιρεία CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ, στη θέση Μ. Λούτσα. Πρόκειται για κορυφογραμμή του Ελικώνα κατάφυτη με έλατα, πάνω ακριβώς από τον οικισμό του  Ζερικίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που ώθησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελικωνίων Λ. Κόλλια, με παρέμβαση του στο Δ.Σ, να μιλήσει για τεράστια οικολογική καταστροφή. Κάλεσε μάλιστα το δήμαρχο Ν. Παπαγγελή(τον οποίο στήριξε προεκλογικά) να αποδείξει την περιβαλλοντική του ευαισθησία, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρχε αρνητική εισήγηση από τη Δ/νση Δασών Λιβαδειάς.
Για ελλείψεις στους φακέλους της εταιρίας έκανε λόγο η περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Δέσποινα Σπανούδη, που αν και επιστημονική συνεργάτης του δημάρχου, διαχώρισε τη θέση της. Παράλληλα σημείωσε ότι «σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζούμε μια ανεξέλεγκτη επέλαση αιολικών βιομηχανικών σταθμών, χωρίς όρους και κανόνες που θα πολλαπλασιάσουν τις βλάβες στο περιβάλλον αντί να τις μειώσουν».
Την απουσία εισήγησης από τη μεριά της δημοτικής αρχής και τις ελλείψεις στοιχείων της επένδυσης, καυτηρίασε και η επικεφαλής της «Δυναμικής Συνεργασίας» Γ. Πούλου ασκώντας έντονη κριτική στη δημοτική αρχή.
«Δεν υπήρχε εισήγηση, ο δήμαρχος είπε προφορικά τη θέση του και εμείς δεν είχαμε τα στοιχεία της επένδυσης», είπε η κ. Πούλου και πρόσθεσε: «Αποφάσισαν με γνώμονα τα αντισταθμιστικά οφέλη να εγκαταστήσουν 24 ανεμογεννήτριες στον Ελικώνα. Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί,  μαζί με τους πολίτες θα διεκδικήσουμε αυτή η βιομηχανική εγκατάσταση να μην υλοποιηθεί στην περιοχή του Ελικώνα».
«Υπέρ των ΑΠΕ ,αλλά με άλλη εξουσία, κεντρικό σχεδιασμό και φθηνό ρεύμα για το λαό» τάχθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  Ν. Κοτσικώνας που επίσης καταψήφισε.  Επεσήμανε ακόμη ότι «είδαμε σχεδόν συντεταγμένη την πλειοψηφία να δέχεται ο Ελικώνας να παίξει το ρόλο ενός πάρκου ανεμογεννητριών. Ουσιαστικά δηλαδή ο περιβαλλοντικός του χαρακτήρας να καταστραφεί, μόνο και μόνο, για να έχει ο δήμος πενιχρότατα αντισταθμιστικά οφέλη».
Τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και ψήφισε αρνητικά από τη μείζονα μειοψηφία ο Ι. Αποστόλου μιλώντας για απόκρυψη στοιχείων «Αν και δεν πήραμε την τελική μελέτη είδαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Και έχουν αποκρύψει στοιχεία και έγγραφα. Δεν μπορεί να υπάρχει αρνητική εισήγηση από την διεύθυνση δασών και να μη το ξέρουμε. Είμαι υπέρ των αιολικών πάρκων, όμως μετά από αυτά καταψήφισα».
Ο δήμαρχος Ν. Παπαγγελής τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ των ΑΠΕ, τόνισε ότι δεν είχε υποχρέωση να πάει προς συζήτηση το θέμα στο Δ.Σ, αλλά το έκανε για να εκφραστούν όλες οι απόψεις και εστίασε στα έσοδα που θα έχει ο δήμος.
«Θεωρώ ότι χωρίς ο δήμος να ήταν υποχρεωμένος να φέρει στο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το έφερε έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν όλες οι απόψεις, σε σχέση με αυτές τις επενδύσεις. Θεωρώ ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκτιμώ ότι στο δύσκολο στάδιο που βρίσκεται η χώρα γενικότερα, μπορούν να συμβάλουν και να προσφέρουν, δεδομένου ότι προκύπτουν έσοδα και ανάπτυξη για το δήμο».
Υπενθύμισε ακόμη ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις είχαν εγκριθεί από την  προηγούμενη δημοτική αρχή και από το Τ.Σ. της πρώην κοινότητας Κυριακίου.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκπρόσωποι πολιτών της περιοχής εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ακόμη και με συνθήματα όπως «Πουληθείτε με τιμή». Σύνθημα που ακούστηκε αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Ελικώνιου δ.σ της πλειοψηφίας Δ. Καλλιαντάση.
Τη θέση του από την πλειοψηφία διαχώρισε ο δ.σ Ι. Παλαμίδας, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν ως νομαρχιακό σύμβουλος καταψηφίζοντας την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Μ .Λούτσα. Κάλεσε δε και τους συναδέλφους του δ.σ να καταψηφίσουν και να μην δεχθούν το «ξεπούλημα μέσω των ανταποδοτικών».
siriosfm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σύσκεψη για την εγκληματικότητα στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θηβών


Σύσκεψη στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θηβών 
Απογευματινές ώρες της 13-05-2011, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θηβών στην οποία συμμετείχαν:
  • Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος κ. ΜΠΑΛΑΚΟΣ Γρηγόριος,
  • Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ταξίαρχος κ. ΚΑΣΚΑΝΗΣ Απόστολος,
  • Ο Αστυνομικός Διευθυντής Βοιωτίας, Α/Δ΄ κ. ΤΟΥΡΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Κωνσταντίνος,
  • Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θηβών,
  • Ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών,
  • Η Βουλευτής Ν. Βοιωτίας, κα. ΑΓΑΤΣΑ Αριάδνη,
  • Ο Βουλευτής Ν.  Βοιωτίας, κ. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Μιχαήλ,
  • Η Βουλευτής Ν. Βοιωτίας, κα. ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ Βασιλική,
  • Ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Σπυρίδων,
  • Ο Αντιδήμαρχος Θηβών, κ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ Ανδρέας,
  • Ο Διευθυντής Δ.Ε.Η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος,
  • Ο υπεύθυνος δικτύου Δ.Ε.Η Περιφέρειας Θηβών,
  • Ο Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Βοιωτίας,
  • Ο Πρόεδρος επιμελητηρίου Θηβών,
  • Ο Πρόεδρος εμποροβιοτεχνών Θηβών,
  • Ο Πρόεδρος εργατικού κέντρου Θηβών,
  • Ο Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Θηβών και
  • Ο Πρόεδρος ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Θηβών.
 Στην συνάντηση τέθηκαν από τους συμμετέχοντες και συζητήθηκαν θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος που αφορούν την εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, καθώς και επιμέρους προβλήματα.
 Από όλες τις πλευρές δόθηκαν εγγυήσεις για αμοιβαία συνεργασία.
tabloid.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαίνια ΠΕΛ: Και οργή Θεού και οργή Λαού...

 

Ποιος  να φανταζόταν ότι θα ΄ρθεί ο καιρός, που θα βλέπαμε Μηχανικούς, Εργολάβους και Εργολήπτες να κατεβαίνουν με πανό στα εγκαίνια της Π.Ε.Λ.

Η εικόνα με τους αστυνομικούς να βρίσκονται μεταξύ των διαμαρτυρόμενων εργολάβων-εργοληπτών και των Αρχών σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως...

 
Το πανό έγραφε: <<Καλύτερα οργή Θεού, παρά οργή Λαού. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!  Άνεργοι και Χρεοκοπημένοι.>>


Δίπλα ακριβώς, πολίτες της Επιτροπής Λαμίας Ενάντια στα μέτρα. με σύνθημα:<<ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ>>


Και πιο πέρα μέλη από το πανελλαδικό συντονιστικό <<ΟΧΙ ΔΙΟΔΙΑ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ>>


Υπήρχε όμως και μια ακόμη διαμαρτυρία, που ίσως κάποιοι δεν την πρόσεξαν... Ήταν των εκπροσώπων του Θεού, αφού τα εγκαίνια της Π.Ε.Λ για 1η φορά φέτος έγιναν από έναν ΜΟΝΟ ιερέα. ΔΕΝ πήγε δεύτερος ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΨΑΛΤΗΣ!!!
Αιτία ήταν η πρόσκληση που ΔΕΝ πήρε ο Μητροπολίτης...άγνωστος ο λόγος, μάλλον από κάποιο λάθος...και σε άλλους επισήμους δεν έφθασε η πρόσκληση!!!
Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν θα τον ξεχάσουν του χρόνου ...


Τα γιουχαρίσματα για λογαριασμό της κυβέρνησης τα εισέπραξε φέτος ο Γ.Γ. Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος επιστρατεύθηκε τελευταία στιγμή για να κάνει τα εγκαίνια, αφού φυσικά ΚΑΝΕΝΑΣ Υπουργός και Υφυπουργός ΔΕΝ μας "έκανε την τιμή"....
 

Κάποιοι βέβαια δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν ότι κάποτε τα εγκαίνια της Π.Ε.Λ ήταν ένα σημαντικό πανελλαδικό γεγονός και ερχόντουσαν ακόμη και Πρωθυπουργοί, αλλά το κάθε πέρσι και καλύτερα στην συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα...
 
 
 
 


 
lamiareport.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καταιγιδα ο ΑΟ ΘΗΒΑ στο Φιναλε 5-0 την ΕΝΩΣΗ ΜΙΔΕΑΣ


Με τον πιο ιδανικο τροπο εκλεισε την φετεινη χρονια ο ΑΟ ΘΗΒΑ στο υποτιθεμενο ντερμπυ του 7ου ομιλου σκορπισε στους πεντε ανεμους την ΕΝΩΣΗ ΜΙΔΕΑΣ και την φιλοδωρησε με πεντε τερματα  το σκορ ανοιξε στο 10'  με σουτ ο Μπινιακος που ηταν ο κορυφαιος του αγωνα 2-0 στο 53' με κεφαλια του Μπουνα, 3-0 στο 73'  με πλασε ο Μπουνας ,4-0 στο 80' ο Φυτρος με σουτ απο 25 μετρα,  και 5-0 και παλι ο Φυτρος με πλασε απο φοβερη ασιστ του Μπινιακου η Θηβα ειχε και δοκαρι στο 64' με τον κατσογιαννη.  ΑΟ ΘΗΒΑ ..τσιμας περρος πανουριας[63'μπατσουλης]τσελλος ευθυμιου κωτσαλας φυτρος κατσογιαννης[74' πετραινας] μπινιακος μπουνας περιαλης[70' χρηστου] ΕΝΩΣΗ ΜΙΔΕΑΣ...καταχανακης δρουλιας μαρινης νωτης φιλης καραμανος σταυριανοπουλος τσουρδινης καλιαμουτος [73' κατσαουνης] δερμιτζακης γκολεμης.   Διαιτητης.... μαγειρας  κωσταντιος κουκουρα.
thivaspor
Διαβάστε Περισσότερα »

TO '' LOUTOUFI NEWS '' Στην 57η Εκθεση Λουλουδιων Κηφισιας

Σε Μια απο τις ομορφοτερες Εκθεσεις Λουλουδιων στην Ελλαδα σας Μεταφερει σημερα το LOUTOUFI NEWS  στην 57 η Εκθεση Λουλουδιων Κηφισιας που κλεινη σημερα τις πυλες της μετα απο ενα δεκαπενθημερο ομορφιας και χρωματων.
/loutoufi.blogspot.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτός η Βοιωτία από τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων!!!

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
Το ICOM, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο παραπάνω μήνυμα, επέλεξε για τον εορτασμό του 2011 το θέμα «Μουσεία και μνήμη». Με την επιλογή του θέματος αυτού, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει την σημασία των μουσείων ως φορέων διάσωσης και διαφύλαξης της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.
Η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», τιμώμενο μουσείο για το 2011, την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 19.30.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2010, η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, ενώ στο πλαίσιο του εορτασμού, προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις κλπ.) σε σαράντα έξι (46) Αρχαιολογικά Μουσεία και Χώρους σε όλη την επικράτεια.
Κατάλογος Εκδηλώσεων στα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. Ι΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ
-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ομάδες ΚΑΠΗ με τίτλο «Άνοιξε, κουτί της μνήμης μου…»
18/5/2011, 9.00-11.00
-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ηλικιωμένους και τα εγγόνια τους με τίτλο «Άνοιξε, κουτί της μνήμης μου…» 18/5/2011, 18.00-20.00
-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του Δημοτικού με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών στην κιβωτό του χρόνου» 18/5/2011, 9.00-10.30
-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου με τίτλο «Φέρνοντας στο φως χαμένα γράμματα του παρελθόντος» 18/5/2011, 9.00-11.00
-Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών 18/5/2011, 17.00 και 18.00
2. ΙΑ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση
18/5/2011, 10.00-12.00
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Θεματική ξενάγηση με τίτλο «Μνήμες…χαμένες. Τα ταφικά έθιμα και οι πρακτικές στην αρχαιότητα: ομοιότητες και διαφορές με τη σημερινή εποχή».
18/5/2011, 10.00 και 12.00
3. ΙΔ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες και ελεύθερους επισκέπτες με θέμα «Μουσεία και μνήμη».
18/5/2011, 10.00-14.00
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
Ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες και ελεύθερους επισκέπτες με θέμα «Μουσεία και μνήμη».
18/5/2011, 10.00-14.00
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΑΤΕΙΑΣ
Ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες και ελεύθερους επισκέπτες με θέμα «Μουσεία και μνήμη».
18/5/2011, 10.00-14.00
4. 24η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΥΠΑΤΗ
Εκδήλωση με τίτλο «Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας: oι μνήμες του κτιρίου» 18/5/2011
thiva-press.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα....

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 16 Μαΐου...

1920: Ο Πάπας Βενέδικτος ο 15ος ανακηρύσσει Αγία τη Ζαν Ντ' Αρκ, γνωστή στην Ελλάδα και ως Ιωάννα της Λορένης.

1929: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ.

1948: Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του Εμφυλίου Πολέμου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία.

1966: Οι Beach Boys κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το αριστουργηματικό άλμπουμ τους «Pet Sounds».

1966: Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εκδίδει την «Αγγελία της 16ης Μαίου», με την οποία ξεκινά η Πολιτιστική Επανάσταση.

1988: Με ψήφους έξι υπέρ και δύο κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι οι αστυνομικοί δεν χρειάζονται ένταλμα έρευνας για να ψάχνουν στα σκουπίδια των πολιτών.


Γεννησεις

1898: Κένζι Μιζογκούτσι, ιάπωνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου. [θαν. 24/8/1956]

1913: Γούντι Χέρμαν, αμερικανός τζαζίστας, μπαντλίντερ, συνθέτης και βιρτουόζος του κλαρινέτου. [θαν. 29/10/1987]

1948: Κάτια Δανδουλάκη, ηθοποιός. («Οι Πανθέοι», «Βέρα στο δεξί»)


Θανατοι

1703: Σαρλ Περό, γάλλος παραμυθάς. («Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης») [γεν. 12/1/1628]

1953: Τζάνγκο Ράινχαρντ, τσιγγάνος από το Βέλγιο, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ. [γεν. 23/1/1910]

1990: Τζιμ Χένσον, αμερικανός κινηματογραφιστής και τηλεοπτικός παραγωγός, δημιουργός του «Muppet Show». [γεν. 24/9/1936]










Πηγή :http://www.sansimera.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Το οδοιπορικό μας στο Ναό και Μαντείο του Πτώου Απόλλωνα στο Ακραίφνιο





Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος" Γεωπεριβαλλοντικά - Γεωμυθολογικά μονοπάτια - τα Μαντεία της Στερεάς Ελλάδας", εμείς τα παιδιά της Δ΄τάξης του 4ου Δημ. Σχ. Λιβαδειάς, επισκεφτήκαμε το ναό και μαντείο του Πτώου Απόλλωνα στο Ακραίφνιο της Βοιωτίας. Συνοδοί και ξεναγοί μας ήταν οι δασκάλες μας, κ. Λαφαζάνη Παρασκευή, κ. Μαριδάκη Ελένη και η Διευθύντρια του σχολείου κ. Μπάρλα - Νιαβή Βασιλική.

Ο ναός και το μαντείο του Πτώου Απόλλωνα βρίσκεται στη θέση Περδικόβρυση, στο όρος Πτώον, τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Ακραιφνίου, δίπλα στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Η φύση ήταν καταπράσινη, πολύχρωμα αγριολούλουδα στόλιζαν το τοπίο και μας χάριζαν μεθυστικές μυρωδιές. Η ομορφιά του τοπίου δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή των προγόνων μας να χτίσουν εδώ το μαντείο και το ναό του Απόλλωνα, του θεού της μουσικής και του φωτός

Στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς βρισκόταν ο ναός του Απόλλωνα. Στα δυτικά του ναού ήταν η "μαντική σπηλιά", το μαντείο, το οποίο χαρακτηριζόταν "πολύφωνο" γιατί έδινε χρησμούς και σε άλλες γλώσσες εκτός των Ελληνικών και " αψευδές" - αλάθητο.  Ανατολικά του ναού υπήρχε το ξύλινο θέατρο, στο οποίο τελούνταν κάθε πέντε χρόνια τα Πτώια, αγωνίσματα πνευματικά,. Σαλπιστή, Κήρυκος, Ραψωδού, Ποιητή Επών, Αθλητή και Κιθαρωδού.

Κατηφορίζοντας υπήρχαν τα οικοδομήματα για τους ιερείς, εγκαταστάσεις για τους θεωρούς των αγώνων, λουτρά και δεξαμενές, και στο κατώτερο σημείο υπήρχε ο ναός της Προναίας Αθηνάς και η Θόλος.

Λίγα πράγματα σώζονται από το ναό του Πτώου Απόλλωνα, το Μαντείο του και τις άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Όμως και αυτά τα λίγα που έχουν απομείνει μας φανερώνουν τις παλιές δόξες του.

Ήμασταν πολύ χαρούμενοι για όσα μάθαμε και είδαμε. Οι απορίες μας πολλές γι’ αυτό συνεχώς ρωτούσαμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα για το χώρο αυτό και την ιστορία του. Όπως χαρακτηριστικά είπε μια συμμαθήτριά μας " Με την επίσκεψή μας σήμερα εδώ, σε αυτό το χώρο, νιώσαμε σαν να ζούσαμε την εποχή που το μαντείο λειτουργούσε και ήρθαμε εδώ για να πάρουμε χρησμό για το μέλλον μας."

Μετά την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο πήγαμε στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής για ξεκούραση και φαγητό. Ξαπλώσαμε στο γρασίδι, μυρίσαμε τα αγριολούλουδα, μας ζέστανε ο ήλιος με τις χρυσαφένιες του ακτίνες, τα πουλιά μας κρατούσαν συντροφιά με το γλυκό τους κελάηδισμα, με λίγα λόγια χαθήκαμε κυριολεκτικά μέσα στην ανοιξιάτικη αγκαλιά της φύσης. 
viotia.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ