Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

"Μαζί με τη δραχμή θα έρθουν τα κάρα με τα μουλάρια"

Φτωχότερη και από την Αλβανία θα γίνει η Ελλάδα αν βγει από το ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της DWS. Προβλέπει ότι τα κάρα θα αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα! Η υποτίμηση και το πλεόνασμα του... 1972
Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, Κλάους Καλντεμόργκεν τις συνέπειες από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γερμανός μάνατζερ  προειδοποίησε τους Έλληνες να αποφύγουν με κάθε τρόπο την επιστροφή στη δραχμή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει πιο φτωχή και από την Αλβανία.

 "Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, στη θέση των Φολκσβάγκεν θα έρθουν τα κάρα με τα μουλάρια. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία και αυτό θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους Έλληνες", υπογράμμισε ο κ. Καλντεμόργκεν.
Αισιοδοξία για την ευρωζώνη
Ο Κλάους Καλντεμόργκεν σε αντίθεση με την ελληνική περίπτωση, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία της εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Εκφράζει μάλιστα την ικανοποίησή του για την διαχείριση της κρίσης χρέους από την Άγκελα Μέρκελ, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Χαρακτηρίζει επίσης θετική εξέλιξη την πολιτική αλλαγή στην Ιταλία και εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να κάνει την έκπληξη ήδη από το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.
Η υποτίμηση δεν είναι πανάκεια
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο ίδιο συμπέρασμα με τον Γερμανό μάνατζερ καταλήγει και η εφημερίδα Financial Times Deutschland σε άρθρο με τίτλο "Υποτίμηση και τελειώσαμε".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η άποψη πως αρκεί στην Ελλάδα η υποτίμηση του νομίσματος για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της είναι εσφαλμένη.
Αντίθετα, τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύουν ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε η Ελλάδα να εισέλθει το 2001 στην ευρωζώνη διαθέτοντας μία τρομερά ανταγωνιστική οικονομία, καθώς μεταξύ του 1970 και του 2000 είχε εικοσαπλασιαστεί η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ Μάρκου και Δραχμής.
Ωστόσο, η Ελλάδα είχε μεταξύ 1970 και 2000 κατά μέσο όρο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 3,3% του ΑΕΠ, ενώ μόνο το 1972 καταγράφηκε πλεόνασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ