Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ψάχνοντας την αλήθεια..



Σε ένα χαοτικό περιβάλλον ενημέρωσης καλείται ο απλός πολίτης να βγάλει συμπεράσματα για απόδοση ευθυνών, να αντιληφθεί ποιοι τελικά “τα φάγανε”, ποιοι τα “τρώνε”, και πώς στην ευχή θα τους εμποδίσει να “τα ξαναφάνε” στο μέλλον, και τυχόν να βρει κάποιο τρόπο να ...μπορεί να συνεχίσει να ταΐζει τα παιδιά του.
Η μόνη “απόλυτη” τελικά διάσταση που επικρατεί στην κοινωνία είναι η σύγχυση..


Πολλοί φέρονται ως κομιστές της Απόλυτης Αλήθειας (ΑΑ), τελευταία, άλλος στηρίζοντας την επιστροφή στη δραχμή για να ξαναέρθουν (λέει) οι παχυλές αγελάδες, άλλοι λέγοντας πως το φαύλο πολιτικό σκηνικό με τον κρατισμό του, τα κλειστά επαγγέλματά του και τη διαφθορά είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη...
σημερινή μας κατάντια, άλλοι ψέγοντας τους δημοσίους υπαλλήλους, άλλοι τους φοροφυγάδες και τους λαθρεμπόρους, άλλοι τους παράνομους μετανάστες (λες και το σύστημα επιτρέπει νόμιμους!), άλλοι υποστηρίζοντας ότι αποκλειστικά οι εγγενείς αδυναμίες του Ευρώ έσπρωξαν στη χρεοκοπία όλα τα ελλειμματικά σε Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών κράτη της Ευρωζώνης, και άλλοι κατηγορώντας τα Κεμ Τρέιλ, τους Νεφελίμ και τους Οφελίμ.


Σε αυτό το χαοτικό περιβάλλον ενημέρωσης, λοιπόν, καλείται ο Πολίτης να βγάλει συμπεράσματα για απόδοση ευθυνών, να αντιληφθεί ποιοι “τα φάγανε”, ποιοι τα “τρώνε”, και πώς στην ευχή θα τους εμποδίσει να “τα ξαναφάνε” στο μέλλον, και τυχόν να βρει κάποιο τρόπο να μπορεί να συνεχίσει να ταΐζει τα παιδιά του. Οι δε υποστηρικτές κάθε απόψεως που κραδαίνει το λάβαρο της ΑΑ επιθυμούν να πολώσουν την κοινή γνώμη υπέρ τους και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εκφραστές κάποιας άλλης ΑΑ.


Η μόνη “απόλυτη” τελικά διάσταση που επικρατεί στην κοινωνία είναι η σύγχυση.


Είναι σίγουρο ότι όλες οι παθογένειές μας κοστίζουν σε ευημερία.


Η διαφθορά έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, η γραφειοκρατία υπολογίζεται ότι κοστίζει 6,7%, η φοροδιαφυγή 7,5%, το παραεμπόριο 5%, το λαθρεμπόριο 2%, τα κλειστά επαγγέλματα 10%, το υπερμεγέθες δημόσιο πιθανόν άλλες 5-10 μονάδες, τα ακριβά επιτόκια δανεισμού λόγω αδυναμιών του Ευρώ ίσως άλλο 4%, η εγκληματικότητα κανείς δεν είναι βέβαιος πόσο, και η αρνητική ψυχολογία που δημιουργούν όλα τα παραπάνω στην κοινωνία ποιος ξέρει πόσες δεκάδες ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Τελικά, σαν Χώρα, οι δυνατότητες βελτίωσης που έχουμε είναι τεράστιες αν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω!


Όπως κατέδειξε ο ΟΟΣΑ, το 2011 η Ελλάδα ήταν η χώρα με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, και είναι βέβαιο ότι με τις αλλαγές που γίνονται τώρα (όσο και αν ανθίστανται τα συντεχνιακά συμφέροντα) θα ολοκληρωθούν.
Αν και η κοινωνία έχει εξουθενωθεί από τα τελευταία δυο χρόνια υπερφορολόγησης, οι αλλαγές που έχουν ως τώρα γίνει, στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα φέρουν σημαντικά αποτελέσματα, πλην σε περίπτωση ατυχήματος που θα μας επαναφέρει στη δεκαετία του ‘40.


Θέλω να πιστεύω πως οι εταίροι μας δεν θα μας αφήσουν να πέσουμε, και πως στο χρόνο που τρέχει, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιφέρει μαζί με την ηγεσία των χωρών Ευρωζώνης τις θεσμικές αλλαγές που θα θωρακίσουν το Ευρώ μακροπρόθεσμα, και θα επουλώσουν την ανασφάλεια που οι αδυναμίες του προκάλεσαν στην διεθνή αγορά.


Από τη δική μας πλευρά οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επώδυνες, λόγω ταχύτητας, αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε ως Χώρα και ως κοινωνία, δεν θα πετάξουν στα βράχια ολόκληρη τη μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Πρέπει να φροντίσουμε να μην αποβάλλουμε τους αδύναμους στον κάλαθο των αχρήστων μαζί με τα λαμόγια, και να βάλουμε την αξιοκρατία και τον αλληλοσεβασμό στο λεξιλόγιό μας.
Πρέπει να επιτρέψουμε επιτέλους στον Έλληνα να δουλέψει.


Ως τότε, καλό είναι να διατηρούμε κάποιες αμφιβολίες για όποιον υποστηρίζει πως κραδαίνει την Απόλυτη Αλήθεια, (ειδικά αν θέλει να μας πείσει πως η κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία είναι προϊόν σχεδιασμού των κεμ τρέιλ, των Νεφελίμ και των Οφελίμ) και να αρχίσουμε επιτέλους να συγκλίνουμε προς κοινωνικές συμπεριφορές και αντιλήψεις του “μέτρου”, ο καθένας μας μόνος του και συλλογικά ως Πολίτες της Ελλάδας..

web counter
greece-salonika.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ