"Εμείς εκλογικό δίλημμα θεωρούμε ότι ήταν το μνημόνιο", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθυνόμενος στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να τροποποιηθεί το μνημόνιο.
"Το μνημόνιο καταψηφίστηκε. Εσύ θέλεις να το στηρίξεις, άρα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε".
Μια αποστροφή στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΝΔ, δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να διενεργηθούν νέες εθνικές εκλογές.
"Απευθύνουμε έκκληση να μην λάβουν νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση. Να μη διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών", προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αποκωδικοποίηση της δήλωσης αυτής προκύπτει ότι στο Συνασπισμό αναγνωρίζουν εμμέσως ότι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα τελεσφορήσει. Άρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον, ως πιθανότερο προβάλλει το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών τον Ιούνιο.
"Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε από το παράθυρο με αυτόν που έδιωξε ο ελληνικός λαός από την πόρτα", τόνισε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά. "Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αφού οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις του δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι "οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ".
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα λάβει σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος.
Στις τρεις μέρες που διαρκεί σύμφωνα με το Συνταγμα η ισχύς της διερευνητικής εντολής, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να πείσει τα κόμματα της αριστεράς που μπήκαν στη Βουλή να σχηματίσουν κυβέρνηση της "αριστεράς". Η άρνηση του ΚΚΕ να εμπλακεί στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι δεδομένη, οπότε το αδιέξοδο και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας στο διάστημα των τριών ημερών θα συναντηθεί μόνο με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Φώτη Κουβέλη, και μόνο στην περίπτωση -εμφανίζεται σαν αμελητέο ενδεχόμενο αυτή την ώρα- που επιτευχθεί συμφωνία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει ψήφο ανοχής από τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συναντηθεί τετ α τετ με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ εκ των πραγμάτων μια νέα συνάντηση με τον κ. Σαμαρά δεν έχει περιεχόμενο από την ώρα που η συνάντηση της Δευτέρας ναυάγησε.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστεί ο Συνασπισμός τις κατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων του κόμματος ότι με την άρνηση συμμετοχής σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δημιουργούνται συνθήκες ακυβερνησίας. Σε αυτό το "παιγνίδι" επίρριψης ευθυνών ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην απόφαση για σχηματισμό κυβέρνησης της αριστεράς και θα προβάλλει την άποψη του κ. Τσίπρα ότι οι πολίτες στις εκλογές της 6ης Μαΐου απέρριψαν το μνημόνιο άρα ο ιδιος δε νομιμοποιείται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις που δεσμεύθηκαν σε μια πολιτική που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου