Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοι είναι ο κτηματομεσίτης και ο κατασκευαστής που καταγγέλουν Μεϊμαράκη, Λιάπη, Βουλγαράκη για ξέπλυμα

Ποιοι είναι ο χρηματομεσίτης και ο κατασκευαστής που καταγγέλουν Μεϊμαράκη, Λιάπ

Δύο κατασκευαστές, οι Ιωάννης Καρούζος και Γιώργος Ζωγραφάκης και ένας μεσίτης, ο Ιωσήφ Λιβανός εμπλέκονται στην έρευνα των εισαγγελικών Αρχών και του ΣΔΟΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, για σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, με αγοραπωλησίες ακινήτων την περίοδο 2005-2008 σε περιοχές-«φιλέτα» της Αττικής και όχι μόνο. Οι αγοραπωλησίες -σύμφωνα με καταγγελίες μαρτύρων- ήταν «βιτρίνα» για να καλυφθεί «μαύρο» χρήμα πάνω από 10 δισ. ευρώ.
Τις καταγγελίες για ανάμειξη πολιτικών στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος, όπως ισχυρίζονται, έκαναν από το 2010 ο Γιώργος Ζωγραφάκης και ο Ιωσήφ Λιβανός οι οποίοι ενέπλεξαν τα ονόματα των πρώην υπουργών Μιχάλη Λιάπη και Γιώργου Βουλγαράκη και του νυν προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην υπόθεση, η οποία έχει ως εξής:
Ποιός είναι ο Καρούζος
Ο Ιωάννης Καρούζος, Κρητικός στην καταγωγή, ήταν ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Καρούζος Constructions, μιας εταιρείας που έκανε χρυσές δουλειές και το 2006 ήταν 18η στην κατάταξη των σημαντικότερων επιχειρήσεων στον κλάδο των κατασκευαστικών.
Το 2005 ο κ. Καρούζος έγινε κουμπάρος του Ευάγγελου Μειμαράκη ο οποίος του βάφτισε τα δίδυμα παιδιά του μαζί με τον γνωστό εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη. Τον Σεπτέμβριο του 2010 η εταιρεία εμφάνισε τα πρώτα σημάδια για επικείμενο λουκέτο και αντιμετώπισε ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Το ίδιο καλοκαίρι η «τρύπα» του ομίλου κυμαινόταν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εκείνη την περίοδο ο όμιλος είχε στο χαρτοφυλάκιό του περί τα 40 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, μέρος των οποίων βρίσκονταν στην Κρήτη ενώ στη λίστα πελατών του Καρούζου ήταν οι αλυσίδες Marks & Spenser, Μαρινόπουλος και Intersport.
Ποιός είναι ο Ζωγραφάκης
Τον Ιούλιο του 2010 ο κ. Καρούζος γνωρίστηκε με τον επίσης κατασκευαστή Γιώργο Ζωγραφάκη, επίσης Κρητικό στην καταγωγή. «Εγώ δεν γνώριζα τον Καρούζο. Τον συνάντησα πριν από μερικούς μήνες και όταν μάλιστα είχαμε μια αντιδικία αφού μου χρωστούσε ενοίκια για ένα ακίνητο που έχω στη Γλυφάδα. Σε αυτή την υπόθεση τον συνάντησα και μπορώ να πω ότι τον συμπάθησα και προσπάθησα να τον βοηθήσω ως πατριώτης και ως συνάδελφος» είχε δηλώσει ο κ. Ζωγραφάκης στην κρητική εφημερίδα Πατρίς, σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2011, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Real News.
Τον Ιανουάριο του 2011 ο κ. Ζωγραφάκης είχε στείλει εξώδικα σε μεγάλο αριθμό Μέσων Ενημέρωσης και κατήγγειλε ενορχηστρωμένο σχέδιο εξόντωσης του ομίλου Καρούζου, στον οποίο πλέον συμμετείχε. Στις καταγγελίες του έκανε λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα που χρησιμοποίησαν την εταιρεία για παράνομες πράξεις» καθώς και για «απόπειρα δωροδοκίας» με προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να τα παρατήσει και να μην ασχοληθεί με τη διάσωση του ομίλου Καρούζου. Αυτές τις καταγγελίες ο κ. Ζωγραφάκης τις κοινοποίησε σε αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς και στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Οπως ανέφερε τότε ο κ. Ζωγραφάκης τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καρούζος δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις με στόχο την οικονομική και ψυχολογική εξόντωσή τους
Στις 21 Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζωγραφάκη, σταμάτησε εξαιτίας «ενός γεγονότος» να πιστεύει ότι ο κ. Καρούζος ήταν αθώος για την κατάντια του ομίλου χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω πληροφορίες γι'αυτό. Ο ίδιος πίστευε ότι η κατασκευαστική εταιρεία μπορούσε να επιβιώσει. «Οχι μόνο διασώζεται ο όμιλος αλλά περισσεύουν και 348.231.762.000 ευρώ. Αυτό τον όμιλο λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν διασώζεται» είχε επισημάνει ο επιχειρηματίας.
Οι δύο συνέταιροι έγιναν εχθροί
Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών η σχέση των δύο συνέταιρων πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Σε γραπτή καταγγελία του κ. Ζωγραφάκη στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη του αναφέρει ότι απειλείται η ζωή του, ότι όσες προσπάθειες έκανε προκειμένου να ενημερωθούν οι Αρχές είχαν αποβεί άκαρπες.
Στην επιστολή του ο επιχειρηματίας υποστήριζε ότι ο Ιωάννης Καρούζος «ξεκίνησε τα οικονομικά εγκλήματα πριν από 19 χρόνια εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και όμως κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος για να απειλεί τη ζωή μου».
Στις καταγγελίες του ο κ. Ζωγραφάκης έγραφε ότι ο κ. Καρούζος στη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών χρησιμοποίησε πλαστά και εικονικά τιμολόγια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εις βάρος του Δημοσίου. «Αυτά είναι λίγα παραδείγματα από τα πολλά που γνωρίζω και για τα οποία διαθέτω χιλιάδες έγγραφα. Κι όμως επαναλαμβάνω ότι ο κ. Καρούζος κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος και αφού κατάφερε να καταστρέψει τον όμιλο και εμένα (για να χαθούν οι παράνομες πράξεις του) καταθέτοντας δόλια αιτήματα πτώχευσης χρεοκοπίας, απειλεί σήμερα και τη ζωή μου για να μη σας παραδώσω τα στοιχεία».
Σχεδιασμένη πτώχευση
Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Ζωγραφάκης ισχυριζόταν ότι «η αίτηση πτώχευσης ήταν προσχεδιασμένη από το 2007, με μοναδικό σκοπό να εξαφανιστούν τα ίχνη για όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μέσω του ομίλου και έτσι οι κύριοι αυτοί να χαρούν τα κλοπιμαία και να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους ανενόχλητοι (και ατιμώρητοι) από τον οποιονδήποτε».
Τον Σεπτέμβριο του 2011 αποκαλύπτεται ότι ο κ. Ζωγραφάκης εκτός από εξώδικα που έστελνε σε κρατικές υπηρεσίες και εμπλεκόμενους έστειλε ενημερωτική επιστολή και στον τότε διοικητή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενημερώνοντας ότι πρόκειται για ένα «ελληνικό οικονομικό σκάνδαλο 350 εκατ. ευρώ» ενώ κατηγόρησε ακόμη και τράπεζες που δεν τον βοηθούσαν για να ξεμπλοκάρει τον όμιλο από τη διαδικασία της πτώχευσης.
Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της Real News ο κ. Ζωγραφάκης σε άλλη ενημερωτική επιστολή προς τον ΣΔΟΕ αναφέρει : «Ο πραγματικός σκοπός του ομίλου ήταν να κλέβει το Δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήματα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών, των οποίων τα υπουργεία προέβαιναν σε κρατικές προμήθειες (στρατιωτικοί εξοπλισμοί κλπ). Είχαν καταφέρει και είχαν δικτυωθεί σε όλα τα πόστα εξουσίας, ακόμη και στη δικαστική.
Τα χρήματα που έπαιρναν οι πρώην Υπουργοί από μίζες τα έφερναν στον Ομιλο, τα παρέδιδαν στους δύο τότε νόμιμους εκπροσώπους του Ομίλου και εκείνοι αναλάμβαναν πρώτα το «ξέπλυμα» και στη συνέχεια την αποστολή τους στο εξωτερικό με προσωρινό σταθμό γειτονική χώρα. Για τις υπηρεσίες αυτές παρακρατούσαν ποσοστό επί των κεφαλαίων που «τακτοποιούσαν». Τα κεφάλαια που εισέρχονταν στον Ομιλο για «ξέπλυμα» δεν χρησιμοποιούνταν ούτε για αγορά ακινήτων, ούτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Περνούσαν μόνο από τον Ομιλο και, αφού «ξεπλένονταν», τα περισσότερα έφευγαν για το εξωτερικό. Αλλά ούτε και το ποσοστό που παρακρατούσαν για το «ξέπλυμα» χρησιμοποιείτο στον Ομιλο. Ταξίδευαν όλα μαζί στο εξωτερικό και η μοιρασιά γινόταν εκεί. Κάθε φορά που ήθελαν να προβούν σε αποστολή στο εξωτερικό, λάμβαναν κάποιο δάνειο από συγκεκριμένες τράπεζες με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, το οποίο τους χρησίμευε για να αποδεικνύουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι είχαν νόμιμα χρήματα και άρα μπορούσαν να τα στέλνουν στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα όμως έστελναν τα κλεμμένα».
Ποιός είναι ο μεσίτης Ιωσήφ Λιβανός
Ο Ιωσήφ Λιβανός ήταν γενικός πρόεδρος μεσιτικής εταιρείας που ειδικεύεται στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα ακίνητα υψηλής αξίας. Ο κ. Λιβανός συνεργαζόταν με τον κ. Καρούζο και την σύζυγό του την προηγούμενη δεκαετία αλλά το 2010 προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Καρούζου.
Στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Λιβανός αναφέρει ότι ο κ. Καρούζος του είχε αποκαλύψει ότι εξήγαγαν μεγάλα ποσά για λογαριασμό του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη, σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της Real News. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως «έχει καταθέσει αρμοδίως ότι μετά τις καταγγελίες του δέχεται απειλές και ότι έχει ζητήσει προστασία από την ελληνική αστυνομία».
Εμπλοκή του εφοπλιστή Νικόλαου Τσάκου
Συγκεκεριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, ο πρώην συνεργάτης του κ. Καρούζος του αποκάλυψε ότι στην όλη επένδυση συμμετείχαν οι τρεις τότε υπουργοί και ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, ο οποίος, όπως λέει, «είχε αναλάβει μαζί με τη σύζυγο του Ιωάννη Καρούζου να εξάγουν μεγάλα ποσά, μέσω ξένης τράπεζας στην Ελλάδα, σε γειτονική χώρα και από εκεί σε άλλες (λατινοαμερικανικές), μέσω offshore εταιρειών».
Ο κ. Λιβανός αναφέρει επί λέξει: «Με τεράστια έκπληξή μου, αρχικά για την ευκολία με την οποία το έπραξε, μου ανέφερε ότι οι υπουργοί αυτοί ήταν ο κουμπάρος του Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο Μιχάλης Λιάπης και ότι ο εφοπλιστής αυτός ήταν ο Νικόλαος Τσάκος. Επίσης, μου είπε πως τα ποσά που εξήγαγαν ανέρχονται συνολικά σε 10.270.000.000 (δέκα δισεκατομμύρια διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων τα 250.000.000 ευρώ βρίσκονται σε τράπεζες της Αγγλίας και ότι τα δικά του και της συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα είναι μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων αυτών».
Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης με το ζεύγος Ιωάννη και Ραχήλ Καρούζου. Στα αριστερά, ένθετοι οι κύριοι Γιώργος Βουλγαράκης και Μιχάλης Λιάπης. Δεξια στην κορυφή, οι κύριοι Γιώγος Ζωγραφάκης και Ιωσήφ Λιβανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ