Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα και το έξτρα αφορολόγητο για κάθε παιδί

Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα και το έξτρα αφορολόγητο για κάθε παιδί

Από το 2013 θα καταργηθούν όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Στη θέση τους θα χορηγείται μέσω της Εφορίας, ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.
Αυτό έγινε γνωστό από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα.
Η περικοπή αυτή θα περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, που συζητά το υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα. Από το μέτρο αυτό, άλλωστε, έχουν εγγραφεί επιπλέον έσοδα 427 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2013, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Το στέλεχος του υπουργείο χαρακτήρισε το νέο σύστημα «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό», αφού θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Το ενιαίο επίδομα που θα καταβάλλεται σε κάθε οικογένεια αναμένεται να καθορίζεται ως εξής:
  • Για οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα καταβάλλεται το σύνολο του επιδόματος που θα προβλεφθεί για κάθε παιδί
  • Για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ τα 2/3 του ποσού,
  • Για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το 1/3 του ποσού,
  • Για ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα καταβάλλεται επίδομα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.
Τέλος, διευκρίνισε πως από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ