Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Εγκρίνεται το σύνολο των φακέλων για τη βιολογική γεωργία


Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα αρκούν για να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας. Έτσι περίπου 10.000 αγρότες θα ενταχθούν στο κοινοτικό πρόγραμμα.Την αύξηση του προϋπολογισμού από τα 40 εκατ. ευρώ στα 170 εκατ. ευρώ για τους νέους βιοκαλλιεργητές αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι αγρότες για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα αρκούν για να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας. Έτσι περίπου 10.000 αγρότες θα ενταχθούν στο κοινοτικό πρόγραμμα.
Με τις εγκρίσεις να έχουν ήδη φτάσει στις περιφέρειες, σύμφωνα με όσα λέει στο Agronews ο ειδικός γραμματέας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα φτάνουν για να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας. Έτσι περίπου 10.000 αγρότες θα ενταχθούν στο κοινοτικό πρόγραμμα, με συνολική έκταση 1,5 εκατ. στρέμματα.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αρχικά προγραμματίσει να διαθέσει στο κοινοτικό πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας το συνολικό ποσό των 60 εκατ. ευρώ, καθώς οι υπηρεσίες του ανέμεναν να κατατεθούν το πολύ 6.000 αιτήσεις. Απ΄αυτά, τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν όσους παλιούς δικαιούχους του προγράμματος ζήτησαν παράταση για δύο ακόμα χρόνια.
Τελικώς ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας στις 14.000 από αγρότες οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν για πρώτη φορά με τη βιολογική γεωργία και που σε έκταση ισοδυναμούν με 1,48 εκατ.στρέμματα.
Ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, τριφύλλι για ζωοτροφές, κρασί, και σιτάρι βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των παραγωγών που έχουν υποβάλει αιτήσεις. Αναλυτικά:
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Το 24% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με βάση τα αιτήματα αφορούν το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές. Κατ' αρχάς, το βιολογικό ελαιόλαδο, όπως άλλωστε και τα περισσότερα βιολογικά προϊόντα, πωλείται 20%-30% ακριβότερα από το συμβατικό. Ενας παραγωγός στο Αίγιο που παρήγαγε εφέτος συμβατικό ελαιόλαδο πληρώθηκε με 2 ευρώ το κιλό έναντι 2,90 ευρώ το κιλό ενός που παρήγαγε βιολογικό. Το δεύτερο κίνητρο είναι η ζήτηση για βιολογικό ελαιόλαδο κυρίως από το εξωτερικό, από χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία.
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ: Το ίδιο συμβαίνει με τις ελιές. Παραγωγός στη Φθιώτιδα που καλλιέργησε συμβατικές επιτραπέζιες ελιές πληρώθηκε με 35 λεπτά το κιλό, όταν ο συνάδελφός του που παρήγαγε πιστοποιημένες βιολογικές εισέπραξε 50 λεπτά. Επίσης, όπως και στο ελαιόλαδο, στις βιολογικές ελιές οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση σε Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Ολλανδία.
Η επιδότηση μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ισούται με 75,6 ευρώ ανά στρέμμα. Καταλληλότερες ποικιλίες για βιοκαλλιέργεια θεωρούνται εκείνες που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε ασθένειες και είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής. Τέτοιες ποικιλίες είναι η Κορωνέικη και η Ντόπια λαδοελιά.
ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ: Το 23,4% των εκτάσεων με βάση τα αιτήματα αφορά βιολογικό τριφύλλι, που αποτελεί το πλέον περιζήτητο φυτό παγκοσμίως για ζωοτροφές στην κτηνοτροφία. Το κίνητρο είναι η τιμή, που φθάνει κατά μέσον όρο τα 20 λεπτά το κιλό έναντι 15-17 λεπτών για τη συμβατική καλλιέργεια (+20%). Μεγάλο μέρος από τους ενδιαφερομένους είναι προφανώς παραγωγοί που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη βιολογική κτηνοτροφία (γάλα, τυριά κ.λπ.), αλλά θέλουν πρώτα να εξασφαλίσουν χαμηλό κόστος, παράγοντας οι ίδιοι ζωοτροφές για τα ζώα τους, αντί να πληρώνουν πανάκριβα για εισαγόμενες. Στη χώρα μας η καλλιέργεια τριφυλλιού εντοπίζεται κυρίως στα πεδινά της Κεντρικής και Β. Ελλάδας, παρότι θεωρείται κατάλληλη οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Η επιδότηση ανέρχεται σε 60 ευρώ το στρέμμα.
ΣΙΤΑΡΙ: Το 19,5% των εκτάσεων, βάσει πάντα των αιτημάτων, αφορά την καλλιέργεια σιτηρών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει γενικά μια στροφή στην καλλιέργεια βιολογικών σιτηρών, που εφέτος ενισχύθηκε παγκοσμίως λόγω των καταστροφών στις ΗΠΑ.
ΚΡΑΣΙ: Το 2,7% των εκτάσεων αφορά την παραγωγή βιολογικών αμπελώνων.
Βασικός λόγος του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί σχετίζεται με την αυξανόμενη ζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο, κυρίως, και στο εξωτερικό.
Ενας άλλος λόγος είναι η τιμή. Ενας παραγωγός με συμβατικό αμπέλι στην Κόρινθο εισπράττει γύρω στα 25-30 λεπτά ανά κιλό για το λευκό σταφύλι, όταν ο συνάδελφός του με βιολογικό εισπράττει 35-40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ