Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σύννεφα πολέμου πάνω από την Παλαιστίνη – Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση

Σύννεφα πολέμου πάνω από την Παλαιστίνη – Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση

Πάνω από είκοσι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι Παλαιστινίων, ενώ άλλα είκοσι πέντε άτομα τραυματίστηκαν, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται, πλέον, η εκ νέου ανάληψη στρατιωτικής δράσης μεγάλης κλίμακας.
Νεκρός είναι και ο Αχμέντ αλ Τζααμπάρι, 52 ετών, επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την οργάνωση που ελέγχει τα εδάφη της χώρας.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε, μέσω twitter, ότι οι αεροπορικές επιθέσεις συνιστούν την έναρξη μιας νέας επιχείρησης εναντίον των ενόπλων οργανώσεων που βρίσκονται στη λωρίδα της Γάζας σε απάντηση των τελευταίων επιθέσεων με ρουκέτες από τα παλαιστινιακά εδάφη.
«Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι. Εάν χρειαστεί, ο στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση» σημειώνεται στο κείμενο που εξέδωσε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας
Σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι έπληξε σημεία από τα οποία εκτοξεύονταν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του ισραηλινού εδάφους, ενώ κορυφαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αναμένεται απάντηση εκ μέρους της Χαμάς.
Η ισλαμική οργάνωση προειδοποίησε ότι το «Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεων» και ότι θα ανταποδώσει το χτύπημα, ενώ ο εκπόσωπος της κυβέρνησης της Χαμας δήλωσε «το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για τα εγκλήματά του και για τις σοβαρές συνέπειές τους».
Ένας άλλος εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Φάουζι Μπαρχούμ, είπε ότι «ο κατακτητής (σ.σ. το Ισραήλ) διέπραξε ένα σοβαρό έγκλημα και ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές, κάτι που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και θα το πληρώσει πολύ ακριβά».
Ο θάνατος του αλ Τζααμπάτι αποτελεί σοβαρό πλήγμα, καθώς θεωρούνταν επισήμως ο δεύτερος στην ιεραρχίας, ενώ στη Γάζα ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «στρατηγός» ή «αρχηγός του γενικού επιτελείου»
Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ το οποίο «έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στην τρομοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ