Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΑΝΤΑΜΩΜΑ-ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΒΙΝΤΕΟ




 Μία υπέροχη βραδυά στο υπέροχο Νεοχώρι, την παραμονή του 15αύγουστου. Κάτω από τα αστέρια απολαύσαμε τους παραδοσιακούς χορούς του Χορευτικού της Καλλιθέας, και στη συνέχεια με ζωντανή μουσική και υπέροχο φαγητό και ποτό συνεχίσαμε έως το πρωί.
Στην εκδήλωση ήταν μαζί μας και ο Δήμαρχος Αλιάρτου κ.Ντασιώτης ο οποίος πάντα είναι δίπλα στον κόσμο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Απολαύστε κάποιες φωτογραφίες και θα υπάρξει φωτογραφικό υλικό με  συνοδευόμενο βίντεο από όλη την εκδήλωση διαθέσιμο σε DVD.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Αλιάρτου κ.Ντασιώτη και τον αντιπεριφειάρχη Στερεάς κ.Μπακομήτρο που μας τίμησαν με την παρουσία τους.Θέλουμε να δώσουμε πολλά πολλά συγχαρητήρια στο χορευτικό της Καλλιθέας Θηβών για την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ εμφανισή τους!!!!!!!!!!!!!!Να συνεχίσουμε την παράδοση κάθε χρόνο να συγκεντρωνόμαστε οι απανταχού Νεοχωρίτες στο πανηγύρι της Παναγίας,φέτος είμασταν 1000!!!του χρόνου περισσότεροι!!!!
Τέλος το Permissospress ευχαριστεί το Viotiashop.gr τη διαδικτυακή πύλη  του Νομού Βοιωτίας
για την κάλυψη της εκδήλωσης,επίσης θέλω να ευχαριστήσω  τον πιο δραστήριο σύλλογο γυναικών του Νομού μας  <<ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ>>για την άψογη οργάνωση και την φιλοξενία,

να ξέρετε είσαστε στις ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!!















Διαβάστε Περισσότερα »

Νεοχώρι: Έκθεση Βοιωτών καλλιτεχνών 14-19 Αυγούστου

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Έλληνες εορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου

  Click on the slide!
Πλήθος λαού στα προσκηνύματα της Παναγιάς σε Τήνο,, Εκατονταπυλιανή Πάρου, Σουμελά.
Θεοτόκος, το ιερότερο πρόσωπο της χριστιανικής ορθόδοξης παράδοσης.Για χιλιάδες Έλληνες  είναι η παραμυθία και καθοδηγήτρια τους που στο άκουσμα και μόνο του θεόπνευστου ονόματος της νιώθουν δέος και κατάνυξη, ελπίδα και παρηγοριά….

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί το ΄΄Πάσχα΄΄του καλοκαιριού καθώς σχεδόν σε κάθε χωριό και πόλη εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια,θρησκευτική κατάνυξη  και σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου και  πλήθος λαού και κατακλύζουν τις εκκλησιές.. Ο κάθε πονεμένος και διψασμένος πνευματικά καταφεύγει στη χάρη και εναποθέτει όλες τις ελπίδες του  σε αυτή προς ίασιν πάσης νόσου και αντιμετώπισης προβλήματος.

Τα τοπικά πανηγύρια,κρατάνε ακόμα και τρες ολόκληρες μέρες..

Κοίμηση της Θεοτόκου: Η λαμπρότερη θεομητορική εορτή

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται σήμερα και αύριο  σε όλη την Ελλάδα, αλλά και όπου υπάρχει παρουσία Ελλήνων Ορθοδόξων στο εξωτερικό, η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού, το Δεκαπενταύγουστο ονομάζεται από το λαό και ως το «Πάσχα του καλοκαιριού» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία που δίνει αλλά και την αγάπη που έχει ο πιστός προς το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η λαμπρότερη από τις θεομητορικές εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι η μόνη κοίμηση η οποία γιορτάζεται διότι ο θάνατος οδήγησε στη αιώνια ζωή και δικαίως χαρακτηρίζεται ως «Αθάνατος Κοίμησης». Η Δεκαπενταύγουστος είναι ημέρα γιορτινή σε όλη την Ελλάδα.

Είναι άλλη μία ημέρα που αναβιώνουν οι ελληνορθόδοξες παραδόσεις και αγαλιάζουν οι ψυχές. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν σε Τήνο, Βέρμιο, Πάρο, Άγιον Όρος και αλλού για να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, να προσευχηθούν, να παρακαλέσουν ή να ευχαριστήσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η επίκληση της Παναγίας είναι καθιερωμένη στη δύσκολη στιγμή του ανθρώπου και γίνεται αυτόματα, αναγκαία, ίσως και ασυναίσθητα στα πλαίσια της δραστηριότητας του εγκεφάλου να δημιουργήσει την αίσθηση ασφάλειας, την ελπίδα, τη δύναμη ώστε να αντέξει ο άνθρωπος. Η Παναγία έγινε πολλές φορές πραγματικά η ελπίδα, η ασφάλεια, η δύναμη για πολλούς ανθρώπους και οι πιστοί, θέλοντας να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την βοήθεια που παρείχε η Θεοτόκος, έδωσαν πέρα από χίλια προσωνυμία προς τιμήν της.

Τα προσωνυμία αυτά προέρχονται από διάφορους λόγους και αιτίες π.χ. τρόπου αγιογραφίας, ή παράστασης, (βρεφοκρατούσα, γλυκοφιλούσα, θρηνούσα κ.λπ.), ή υπό τη θεολογική ιδιότητα (Ελεούσα, Κυρά, Μεγαλόχαρη, κ.λπ), ή από την παλαιότητα του εικονίσματος της (Μαυριώτισσα, Γερόντισσα, κ.λπ.), ή από τον τρόπο εύρεσης της εικόνας της (Θεοσκέπαστης, Σπηλαιώτισσας, Πλατανιώτισσας, Πορταΐτισσας, Μυρτιδιώτισσας, Φανερωμένης, Φιδού κ.ά.), καθώς επίσης και από τον τόπο προέλευσης της εικόνας π.χ. Αθηνιώτισσα, Αργοκοιλιώτισσα (Νάξου), Βατοπεδινή, Πολίτισσα,Ψαριανή κ.ά., ή ακόμη και από ιδιάζοντα γνωρίσματά της π.χ. Λογγοβάρδα, Παλατιανή, Ολυμπιώτισσα κ.λπ.

Επίσης προσωνύμια απαντώνται και από τον κτήτορα του αφιερωμένου ναού (π.χ. Καλλιγού, Λυκοδήμου κ.λπ.). Τέλος απαντώνται προσωνύμια που δίνονται ανάλογα της εποχής και των εργασιών που συμπίπτει η εορτή της π.χ. Φλεβαριανή, Μεσοσπορίτισσα, Ακαθή (=εκ του Ακάθιστου ύμνου) κ.λπ.

Γνωστές Εκκλησίες προς τιμή της Παναγίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές Εκκλησίες προς τιμή της Παναγίας είναι η Μεγαλόχαρη της Τήνου, η ιερά μονή Παναγίας Σουμελά, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο (Ναός που θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας με 17 αιώνες ζωής), η Αγία Σιών» στην Αγιάσο της Λέσβου (την εικόνα σύμφωνα με την παράδοση έφερε μαζί του από την Ιερουσαλήμ ο ιερέας Αγάθων ο Εφέσιος, τον 9ο μ.Χ. αιώνα), η Ιερά Μονή Προυσού στην Ευρυτανία, η Παναγία η Γοργοεπήκοος βρίσκεται κοντά στην ακτή Μιαούλη στην πόλη της Κω, η Μεγάλη Παναγιά στη Σαμαρίνα, η Παναγία Εικοσιφοίνισσας που βρίσκεται χτισμένη στις βόρειες παρυφές του όρους Παγγαίου σε υψόμετρο 753μ. και που ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό το 518 μ.Χ. αλλά και πολλές άλλες όπως στα Ζαγοροχώρια, στην Όλυμπο της Καρπάθου, στους Λειψούς με την Παναγιά του Χάρου (ονομάζεται έτσι διότι στην εικόνα η Παναγία κρατά τον Εσταυρωμένο αντί το θείο βρέφος και είναι μοναδική στην αγιογραφία), στη Σκιάθο και στην Πάτμο όπου γίνονται περιφορές Επιταφίου της Παναγίας, η Παναγία Φανερωμένη στην Άνδρο, Στα Κουφονήσια, στο Πυργί της Χίου με τις 50 Εκκλησιές, η Παναγία τη Φιδού στην Κεφαλλονιά και εκατοντάδες άλλες Εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγία.

Ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα

Κυκλάδες (Τήνος) – Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν’ αποθέσουν τα τάματά τους.

Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, γονατιστοί είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.

Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, ενώ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τον δεκαπενταύγουστο του 1940.

Κυκλάδες (Πάρος) – Παναγία Εκατονταπυλιανή

Από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς.

Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μετά την καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που το γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες, με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά.

Οι συγκεντρωμένοι, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, περιμένουν την κορύφωση, με την άφιξη των «πειρατών» στο λιμάνι για την έναρξη της γιορτής με νησιώτικους χορούς, και πρώτο και καλύτερο τον Mπάλο.

Καβάλα (Θάσος) – Παναγία Θάσου

Πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο περιλαμβάνει το γεύμα που παρατίθεται στο μεγάλο τραπέζι που συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγία της Θάσου, στο χωριό που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο.

Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες, κρασί.

Μαγνησία (Σκιάθος) – Επιτάφιος Παναγίας

Στο νησί της Σκιάθου το Δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν από ολόκληρο το νησί αλλά και τα γειτονικά μέρη όπου την παραμονή της γιορτής, το βράδυ, όπου γίνεται η έξοδος του επιτάφιου της Παναγίας μέσα σε μια ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης, υπό την συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες.

Λέσβος (Αγιάσος) – Παναγία Αγιασώτισσα

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους.

Με επίκεντρο της ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν.

Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ’ τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

Στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο συναντά κανείς όλα αυτά που συνθέτουν την εικόνα ενός τυπικού νησιώτικου πανηγυριού, πλανόδιους πωλητές, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και λαϊκές ορχήστρες, ενώ τα σκωπτικά πειράγματα δίνουν και παίρνουν, συντηρώντας μια παράδοση αιώνων.

Κυκλάδες (Κουφονήσια) – Με τα καΐκια στην Παναγιά

Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.

Με την επιστροφή ντόπιοι και ξένοι το γλεντάνε μέχρι πρωίας στα μαγαζιά του νησιού, με μουσική, κρασί, ούζο και θαλασσινούς μεζέδες για τους οποίους έχουν φροντίσει οι ψαράδες.

Δωδεκάνησα (Κάρπαθος) – Παναγία στην Όλυμπο

Για τους πιο ταξιδεμένους, που έχουν αψηφήσει την απόσταση και τις δυσκολίες στην πρόσβαση, το πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι από τα πιο κατανυκτικά.

Εδώ, στην Όλυμπο, οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει αυτή την συγκυρία για τον Χριστιανισμό και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό, αργόσυρτο και με σοβαρή διάθεση.

Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Στη συνέχεια, και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν, σιγά-σιγά, και οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς και λαμπρότητας παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους.

Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες και η όλη ατμόσφαιρα είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να βιώσει ο πιστός στα πανηγύρια του Αιγαίου.

Δωδεκάνησα (Nίσυρος) – Παναγία Σπηλιανή

Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Aυγούστου, γιορτή της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Tο έθιμο είναι αφιερωμένο στην γυναίκα, καθώς οι μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λατρευτική δράση. Eγκαθίστανται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Iπποτών, προσκυνούν και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη.

Στην πραγματικότητα, διεξάγονται δύο παράλληλες λατρευτικές τελετουργίες, η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς και η ανεπίσημη με ιέρειες τις Eννιαμερίτισσες, που ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν.

Tην ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με τη λήξη της λειτουργίας, οι ιερείς λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας έως το χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Oι Eννιαμερίτισσες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και προπορεύονται, ανοίγοντας το δρόμο για την ιερή εικόνα.

Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί, ενώ οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται.

Δωδεκάνησα (Πάτμος) – Επιτάφιος Παναγίας

Στο νησί της Πάτμου, το νησί της Ορθοδοξίας, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές.

Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Δωδεκάνησα (Κάσος) – Κοίμηση της Θεοτόκου

Ένα ακόμη χωριό με το όνομα Παναγία είναι ο τόπος του μεγαλυτέρου πανηγυριού της Κάσου, κάθε Δεκαπενταύγουστο. Στην τοπική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου τηρούνται, κάθε χρόνο, όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Εκατοντάδες Κασιώτες απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και μετανάστες όλες τις γωνιές του κόσμου, συρρέουν στο νησί, μαζί με τους ξένους επισκέπτες, για να προσκυνήσουν στην Παναγία, να γλεντήσουν με τα πατροπαράδοτα έθιμα και να δοκιμάσουν κασιώτικα ντολμαδάκια και πιλάφι.

Δωδεκάνησα (Λειψοί) – Παναγία του Χάρου

Στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Λειψούς, η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση. Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, δηλαδή στα εννιάμερα της Παναγίας.

Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.

Kεφαλονιά – Παναγία η Φιδούσα

Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της Iεράς Mονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου, Kεφαλονιάς για να δουν τα «φιδάκια της Παναγίας». Kάθε 15 Aυγούστου τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του Iερού Nαού.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, την χρονιά των μεγάλων σεισμών, μερικές δεκαετίες πριν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Τάμι Σμιθ είναι η πρώτη ομοφυλόφιλη στρατηγός των ΗΠΑ

Η Τάμι Σμιθ είναι η πρώτη ομοφυλόφιλη στρατηγός των ΗΠΑ
Ονομάζεται Τάμι Σμιθ είναι στρατηγός του αμερικανικού στρατού και έγραψε Ιστορία άφου τα χρυσά αστέρια της απένειμε... η σύζυγος της.
Η 49χρονη στρατιωτικός του αμερικανικού στρατού έγινε η πρώτη ομοφυλόφιλη αξιωματικός που κατακτά το βαθμό του στρατηγού.
Η προαγωγή της έγινε την Παρασκευή 10 Αυγούστου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο των Γυναικών στο Άρλινγκτον
Τα χρυσά αστέρια της απένειμε η επί δεκαετία σύντροφός της και από το το 2011 επισήμως σύζυγος της, Τρέισι Χέπνερ.
Με το νέο της βαθμό η Τάμι Σμίθ ανέλαβε αναπληρωτής διοικητής του Γραφείου Αποθεματικού του αμερικανικού στρατού, στην Ουάσινγκτον.
Η προαγωγή της έρχεται μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να καταργήσει το μέτρο «Don't ask, don't tell» (DADT), που είχε θεσπίσει το 1993 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, και απαγόρευε στους στρατιωτικούς να δηλώνουν ανοιχτά την σεξουαλική τους ταυτότητα.
Έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργούσε διακρίσεις στις τάξεις του στρατού και κατόπιν αυτού ψήφισε για την κατάργησή της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη σχετική απόφαση στις 22 Δεκεμβρίου 2010, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Σεπτεμβρίου 2011.
«Όλα αυτά δεν ασκούν επιρροή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε αυτό. Εκείνο που έχει σημασία είναι η υπεράσπιση των αξιών του Στρατού και την ευθύνη που φέρουμε», δήλωσε η στρατηγός στην εφημερίδα «Stars and stripes». «Για μένα, το σημαντικό στην ιστορία είναι οι ίσες ευκαιρίες που προσφέρονται».
Στο εξής, όπως παραδέχθηκε και η ίδια, θα μπορεί να βγαίνει πιο ευκόλα για ποτό ή φαγητό με τη σύζυγο της, χωρίς να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πράξη τους!
«Η υποστήριξη που έχουμε είναι εξαιρετική», δήλωσε από την πλευρά της η σύζυγος της στρατηγού, Τρέισι Χέπνερ. «Δεν είναι έκπληξη για μένα η αποδοχή του κόσμου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε έως και εορταστική. Φαίνεται σαν να μην έχει αλλάξει για μας κάτι σημαντικό, στην πραγματικότητα όμως τα πάντα έχουν αλλάξει».
Διαβάστε Περισσότερα »

Θερίζει η φυματίωση στις φυλακές

Θερίζει η φυματίωση στις φυλακέςΗ φυματίωση θερίζει στις φυλακές όλης της χώρας. Άνθρωποι που προέρχονται από χώρες όπως η Σομαλία, το Σουδάν, το Πακιστάν και άλλες δεν έχουν περάσει ποτέ, όπως ......
καταγγέλλει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος, από τις απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να νοσούν. «Αυτή τη στιγμή», λέει «το 70% των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί τουλάχιστον από 101 διαφορετικές καταγεγραμμένες εθνικότητες. Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά τα δυτικά πρότυπα με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, όντας ταλαιπωρημένοι και μη εμβολιασμένοι να επιβαρύνονται με τέτοιου είδους ασθένειες όπως είναι η φυματίωση». Και το πρόβλημα δεν σταματά εκεί καθώς, όπως αναφέρει, στις φυλακές δεν γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στους κρατουμένους». Οι… υποτυπώδεις εξετάσεις Αυτή τη στιγμή, όπως τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι ιατρικές εξετάσεις που γίνονται στις φυλακές από τους κρατουμένους που δεν παρουσιάζουν προβλήματα είναι εντελώς υποτυπώδεις. «Για να γίνουν κατάλληλες εξετάσεις, θα πρέπει να παρουσιάσει ένας κρατούμενος συμπτώματα. Όμως, όταν παρουσιάζει συμπτώματα, ο οργανισμός του έχει ήδη μολυνθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Και τονίζει: «Φανταστείτε ότι ο ασθενής θα πάει στο νοσοκομείο για να του δοθεί η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική αγωγή αλλά δεν θα νοσηλευθεί. Θα επιστρέψει στις φυλακές και θα βρίσκεται μαζί με όλους τους κρατουμένους. Δηλαδή, ούτε απομόνωση δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κι εμείς διάφορες ασθένειες». Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το Κέντρο Ειδικού Ελέγχου Λοιμώξεων και ο Ερυθρός Σταυρός έχουν προειδοποιήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι σε τέτοιου είδους κλειστούς πληθυσμοί μέσα στις φυλακές, ευδοκιμούν ασθένειες. «Δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα ούτε το προσωπικό ούτε οι υποδομές ούτε τα υλικοτεχνικά μέσα για να γίνει ένας σωστός έλεγχος των ιατρικών προβλημάτων των κρατουμένων», καταλήγει, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει, όπως λέει.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στη γεωργία στρέφονται οι νέοι

Η οικονομική κρίση και η ανεργία οδηγούν 1.500.000 νέους από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην ενασχόληση με τη γεωργία, σύμφωνα με...
έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενδεικτικό είναι ότι την τριετία 2008 - 2010 δημιουργήθηκαν 45.000 νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα με την αύξηση της απασχόλησης να φτάνει στο 7%, γεγονός που καταδεικνύει τη διάθεση πολλών να επιστρέψουν στα χωριά τους για να καλλιεργήσουν τη γη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, εκτιμώντας ότι χρειάζεται ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο με πυλώνα τη γεωργία, ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του 2012 θα διατεθούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον αγροτικό τομέα: "Χρειάζονται δύο πράγματα αφενός μέτρα και πολιτικές για να συγκρατήσουμε τους νέους που ήδη εργάζονται και αυτούς που θέλουν πραγματικά να δουλέψουν να τους υποδεχτούμε σωστά", συμπλήρωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Την ίδια ώρα και ενώ η ανεργία χτυπά κόκκινο στα μεγάλα αστικά κέντρα, η απασχόληση στον αγροτικό τομέα αυξήθηκε: 52,5% στην Κρήτη, 31,9% στα νησιά του Αιγαίου. 17,5% στη Θεσσαλία.
thestival.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ