Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατέθηκε η πληρωμή της συνδεδεμένη ενίσχυσης βάμβακος


Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατέθηκε η πληρωμή της συνδεδεμένη ενίσχυσης βάμβακος ύψους 200 εκατ. ευρώ

Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα δια στόματος Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας να πληροφορήθηκαν ότι η πληρωμή της συνδεδεμένη ενίσχυσης βάμβακος θα πραγματοποιούταν εντός της εβδομάδας που διανύουμε όμως τελικά οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα υπάρχουν και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η πληρωμή έχει μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την Τετάρτη, 12 Μαρτίου. Ο λόγος έχει να κάνει με την διαδικασία που ακολουθεί για τις πληρωμές η τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μαζί με τα χρήματα της συνδεδεμένης γίνεται προσπάθεια να πιστωθούν χρήματα που αφορούν υπόλοιπα πληρωμών της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2010.

Πρόκειται μάλιστα για σημαντικό ποσό σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Επιπλέον, μέσα στον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί και οι αντίστοιχη πληρωμή υπολοίπων της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013.

Εν αναμονή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, το ύψος της οποίας αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, βαμβακοπαραγωγοί από τη Θεσσαλία αναφέρουν στον ΑγροΤύπο. «Πρόκειται για χρήματα που περιμένουμε προκειμένου να ικανοποιήσουμε βασικές ανάγκες των καλλιεργειών μας. Επίσης ένα μεγάλο έξοδο που θέλουμε να καλύψουμε είναι αυτός της ΔΕΗ (αγροτικό ρεύμα). Οι περισσότεροι δεν έχουμε καταφέρει να ξοφλήσουμε τη ΔΕΗ και με τα χρήματα αυτά τα υπολογίζαμε από τις αρχές του μήνα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, φέτος από τα 2,5 εκατ. στρέμματα με βαμβάκι που καλλιεργήθηκαν παρήχθησαν περίπου 800.000 τόνοι εξαιρετικής ποιότητας βάμβακος ενώ με βάση τα στρέμματα καλλιέργειας και αφαιρώντας τις κρατήσεις ή συνδεδεμένη ενίσχυση αναμένεται να κυμανθεί στα 75 ευρώ το στρέμμα. Το προηγούμενο έτος, οι συνολικές πληρωμές στους 48.000 βαμβακοπαραγωγούς ανήλθαν στα 900 εκατ. ευρώ (εμπορική αξία: 400 εκατ. ευρώ, ενιαία ενίσχυση: 240 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένη ενίσχυση: 200 εκατ. ευρώ, επιστροφές του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και ΦΠΑ: 60 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται δίνονται στην πρώτη βασική πληρωμή περίπου 190 εκατ. ευρώ, ενώ υπόλοιποι δικαιούχοι εξοφλούνται τις επόμενες εβδομάδες και εφόσον ολοκληρωθούν και οι τελευταίοι έλεγχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ