Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σώματα Ασφαλείας: Τι αλλάζει με τον νέο νόμο


Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε αργά η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση για την ψηφοφορία του άρθρου 30 που καταψήφισε εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η Χρυσή Αυγή. Οι πολλές βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, η αποδοχή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης αρκετών βελτιωτικών προτάσεων, αλλά και οι αντιπαραθέσεις χαρακτήρισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση και τη λειτουργία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί των άρθρων, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει κοινοβουλευτικές παρατυπίες.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων

Αναφορικά με το άρθρο 30, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρήστος Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι σύμφωνα με την εικαζόμενη πλειοψηφία τα «ναι» υπερτερούν των αρνητικών ψήφων, υπολογίζοντας 126 έναντι 125 «όχι». Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο προεδρεύων από έδρας ανέφερε ότι «το άρθρο γίνεται δεκτό».

Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία προς τον κ. Μαρκογιαννάκη, του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα επιρρίπτοντας του πλήρως τις ευθύνες.

Ακολούθησε γραπτή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, (Ζωής Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Τσουκαλά) και του Νότη Μαριά από τους ΑΝΕΛ, με την οποία καταγγέλλουν ότι: «Η κυβέρνηση με εκτελεστικό όργανο τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της ΝΔ Κύριο Μαρκογιαννάκη, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο: Εκτροπή και πραξικοπηματικές διαδικασίες, εκεί όπου η Δημοκρατία δεν βολεύει. Έφθασε να κάνει δεκτό άρθρο, (30) που απορρίφθηκε πανηγυρικά. Δηλαδή νοθεία στην ψηφοφορία, αναγορεύοντας «πλειοψηφία» μόνο την ΝΔ, που μόνη της ψήφισε το άρθρο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες».

Όπως προκύπτει όμως από την εικαζόμενη πλειοψηφία, οι βουλευτές που καταψηφίζουν αριθμούν τους 127, με αποτέλεσμα το επίμαχο άρθρο να μη γίνεται δεκτό.


Τι αλλάζει με τον νέο νόμο

Με τον νέο νόμο η Αστυνομία αποκτά νέα οργανωτική δομή στη βάση της δημιουργίας τριών κλάδων: Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Ταυτόχρονα, περιορίζονται σημαντικά επιτελικές υπηρεσίες προκειμένου να δοθεί βάρος στην αστυνόμευση μέσω της αποδέσμευσης αστυνομικών από τις υπηρεσίες γραφείου. Το επόμενο βήμα αναδιοργάνωσης είναι οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο νέος νόμος, πάντως, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Ενα από τα μέτρα που αφορά την τσέπη τους είναι η πρόβλεψη να αποζημιώνονται για μετακίνηση μακριά από την έδρα της υπηρεσίας τους από 60 χιλιόμετρα και άνω, ενώ σήμερα αποζημίωση προβλεπόταν για μετακίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων. zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ