Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Πολική δίνη: τι είναι το φαινόμενο που πάγωσε την Αμερική;



Η Αμερική «μπήκε στην κατάψυξη» αυτή την εβδομάδα εξαιτίας του φαινομένου της πολικής δίνης.
 Ο μετεωρολόγος του CNN International, Brandon Miller, εξηγεί με άρθρο του στο διεθνές δίκτυο τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο.

Τι είναι μια πολική δίνη;
Η πολική δίνη, όπως ακούγεται, είναι η...κυκλοφορία των ισχυρών, σε ανώτερο επίπεδο ανέμων που συνήθως περιβάλλουν το βόρειο πόλο σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση – ένα πολικό σύστημα χαμηλής πίεσης. Αυτοί οι άνεμοι τείνουν να κρατούν τον τσουχτερό κρύο αέρα κλειδωμένο στις αρκτικές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Δεν είναι μια μόνο θύελλα. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτή η δίνη μπορεί να παραμορφωθεί και να βουτήξει πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως, επιτρέποντας στον κρύο αέρα να πάει νότια.

Πόσο συχνά συμβαίνει μια τέτοια πολική δίνη;


Οι άνεμοι στα υψηλότερα επίπεδα που συνθέτουν την πολική δίνη, αλλάζουν σε ένταση από καιρό σε καιρό. Όταν αυτοί οι άνεμοι μειωθούν σημαντικά, μπορεί να επιτρέψουν στη δίνη να διαστρεβλωθεί και το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό ρεύμα που βυθίζεται μέσα στο νότιο ημισφαίριο, παρασύροντας τον κρύο, πυκνό Αρκτικό αέρα. Αυτή η ταλάντωση είναι γνωστή ως η Αρκτική Ταλάντωση και μπορεί να αλλάξει από μια θετική φάση σε με αρνητική φάση, μερικές φορές το χρόνο. Αυτή η ταλάντωση – δηλαδή η αρνητική φάση, όπου οι πολικές άνεμοι είναι πιο αδύναμοι – τείνει να οδηγεί σε σημαντικές εστίες κρύου αέρα, σε μία ή περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Που μπορεί να συμβεί αυτό στη Γη;

Η πολική δίνη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εστίες κρύου αέρα σε οποιοδήποτε τμήμα του Βόρειου Ημισφαιρίου – Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Αυτό θα οδηγήσει σε κρύα ξεσπάσματα σε πολλές περιοχές, αν και όχι πάντα.

Πόσο επικίνδυνη είναι μια παραμορφωμένη πολική δίνη σε σύγκριση με έναν ανεμοστρόβιλο ή έναν τυφώνα;

Είναι εντελώς διαφορετικοί τύποι συστημάτων. Ένα κρύο ξέσπασμα του αέρα που προκαλείται από την πολική δίνη είναι πολύ πιο διαδεδομένο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι μία καταιγίδα. Με την ευρεία πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο, μπορεί να δείτε ισχυρές καταιγίδες το χειμώνα, ειδικά όταν ο κρύος αέρας αρχικά προχωρεί σε μια ζεστή προηγουμένως περιοχή.

Πότε ήταν η τελευταία μεγάλη δίνη που έπληξε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή;


Τα ξαφνικά και σοβαρά ξεσπάσματα κρύου συμβαίνουν αρκετές φορές το χρόνο, αν και σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου και με διαφορετική βαρύτητα. Τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε σημαντική μείωση της θερμοκρασίας, ως αποτέλεσμα της πίεσης της πολικής δίνης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλές περιοχές βίωσαν μια πασχαλινή περίοδο πολύ ψυχρότερη από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είχε τον πιο κρύο Μάρτη των τελευταίων 50 χρόνων.

Αν πέσουμε σε μια δίνη, τι πρέπει να κάνουμε;


Και πάλι, να επισημάνουμε ότι δεν είναι μια καταιγίδα που «πέφτουμε» μέσα, όμως, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικά χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να μένουμε μέσα όποτε αυτό είναι δυνατό, να ντυνόμαστε πολύ καλά εάν πρέπει να βγούμε και να διαμορφώσουμε ανάλογα το σπίτι και το αυτοκίνητο.

Είναι μια παρενέργεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα φαινόμενα όπως αυτό;

Αυτό είναι ένα «καυτό» θέμα έρευνας. Με λίγα λόγια, ναι, θα μπορούσε να είναι. Φαίνεται αντιφατικό ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό κρύο όπως αυτό, αλλά κάποια έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε. Γνωρίζουμε ότι οι διαφορετικοί τύποι των ακραίων καιρικών φαινομένων μπορεί να προκύψουν από τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας, κλπ. Αυτό περιλαμβάνει ακραίες στρεβλώσεις της δίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει κύματα καύσωνα το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα.

Περιοχές της Δυτικής Ευρώπης έχουν πληγεί από τις χειρότερες καταιγίδες εδώ και δύο δεκαετίες κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες;


Έχουν σχέση κατά μία έννοια, αλλά δεν θα έλεγα ότι προκαλούνται από αυτές. Οι καταιγίδες στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα ενός επίμονου μοτίβο στο οποίο το έντονο ρεύμα έχει σταθμεύσει κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, προκαλώντας μιας σειρά από καταιγίδες πάνω από τα βρετανικά νησιά. Αυτό είναι το ίδιο ρεύμα, βέβαια, που έχει βυθιστεί βαθιά στο νότιο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, το ρεύμα έχει «κολλήσει» σε μια θέση που επιτρέπει στον κρύο αέρα της Αρκτικής να εισέλθει πιο πολύ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Αλλά είναι σε μια θέση που φέρνει θερμότερο, υγρό αέρα από τον Ατλαντικό πάνω από τη Βορειοδυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα τις θυελλώδεις συνθήκες.


Διαβάστε Περισσότερα »

Έφυγε ο Γιώργος Κόρος, ο σημαντικότερος βιολιστής του 20ου αιώνα

«…Εγώ κάνω με το βιολί το κλάμα του άλλου, το παράπονο, το τι συνέβη στη ζωή του, μέσα από την καρδιά του…»…

O Γιώργος Κόρος, έφυγε στις 8 Ιανουαρίου του ολοκαίνουργιου 2014. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερος εκφραστές της ελληνικής μουσικής παράδοσης στο βιολί. «Ο δάσκαλος όλων» λένε οι μουσικοί, «Κόρος δε θα ξαναβγεί» διακηρύσσουν απόλυτα όσοι τον ακολουθούσαν χρόνια, «Εγώ στο είδος μου και ο Κόρος στο δικό του» παραδεχόταν ο μέγας Λεωνίδας Καβάκος. Όπως και να χει έκοβε με τις δοξαριές του το συναίσθημα του κοινού του σα να ταν βούτυρο, υλικό πράγμα, χειροπιαστό. 

Γεννήθηκε το 1923 στους Ανδρωνιάνους Εύβοιας και κουβαλούσε πάντα το νησί του, στις εικόνες της τέχνης του.  Ο πατέρας του, Νικόλαος, ήταν ιεροψάλτης και τον μεγάλωσε μέσα στις εκκλησιές, στις μεγάλες λειτουργείς, με Βυζαντινές μελωδίες. Σε ηλικία, μόλις, 12 ετών έπαιξε για πρώτη φορά σε πανηγύρι αλλά από το 1947 που ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο, έδωσε ήχο παράδοσης, συνεχεία στο πριν και στο μετά, σε πολλά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως στον κεφαλαιώδη τραγουδιστή του δημοτικού τραγουδιού Γιώργο Παπασιδέρη, στην θρυλική Ρόζα Εσκενάζυ, στην αυθεντική Ρίτα Αμπατζή, στον Μήτσο Αραπάκη, στον ιερό Στέλιο Καζαντζίδη, στην βελούδινα βασανισμένη φωνή της Καίτης Γκρέι, στην όλο βάθος Γιώτα Λύδια, στον μοναδικό Πάνο Γαβαλά, στον αξεπέραστο Μανώλη Αγγελόπουλο, στην θεϊκή Χάρις Αλεξίου, στον περίτεχνο Γιώργο Νταλάρα, στην ιδιαίτερη Γλυκερία, στην φωνάρα την όλο στεναγμό της Ελένης Βιτάλη, στον Δημήτρη Ζάχο, στον Αλέκο Κιτσάκη, στην Σοφία Κολλητήρη, στο Στάθη Κάβουρα, στην Τασία Βέρρα, στον λατρεμένο Μάκη Χριστοδουλόπουλο, στην Σοφία Εμφιετζή...

Έγραψε 1200 τραγούδια, τιμήθηκε με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, έκανε οικογένεια με την Ασημίνα του, απέκτησε δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Κατερίνα Κόρου, επίσης λαϊκή τραγουδίστρια και συνθέτρια.

Εκτιμήθηκε πολύ για την τέχνη και τη ψυχή που πάνω της την έχτισε. Για το ταλέντο του και την μουσικότητα του εκτιμήθηκε και από όλους τους μουσικούς, ακόμα και από τους κλασικούς σολίστες. Κάποτε προσπάθησε να περιγράψει τι είναι το τάξιμο που έβγαινε απ' την ψυχή του. «Ε, αυτά τα πράγματα… τι να σου πω!» έψαχνε τις λεξεις, «το ταξίμι είναι μια μελωδία ελεύθερου ρυθμού! Μια φαντασία! Τώρα τι να πεις;… Έχει αλλαγές και χρώματα, αλλά αυτά έχουν απαιτήσεις αισθηματικές. Κάθε νότα, κάθε φράση, κάθε αλλαγή δρόμου πρέπει να έχει και το πάθος της, εκείνο το… αυτό;… πώς να το πω;… Είναι παθητική μουσική αυτή… Να παίζεις εσύ αλλά να βρίσκεις κι ανταπόκριση. Αν δεν καταλαβαίνουν αυτοί που ακούν απ’ αυτά τα πράγματα… άμα βλέπεις πνεύματα που δεν καταλαβαίνουν… κρυώνεις…»…

Μέχρι τέλους, οι άλλοι μουσικοί ήταν οι ταγμένοι του θαυμαστές, που δεν άφησαν ποτέ να ξεχαστεί η υψηλή του τέχνη. Ο ίδιος λέει, είχε παράπονο που δεν του είπαν ποτέ να εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής.  Έφυγε λοιπόν, 91 ετών… και μειναν στην ορφάνια τα ταξίδια που μας παρηγόρησαν…

Διαβάστε Περισσότερα »

Σάρωσε η Τροχαία στη Βοιωτία-Βροχή τα πρόστιμα!!!




Ελέγχθηκαν περισσότερα από 200 οχήματα μέσα σε μια ημέρα - Βεβαιώθηκαν 83 παραβάσεις, ενώ έγιναν 12 προσαγωγές και 4 συλλήψεις...

Σαφάρι της τροχαίας χθες σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας με σκοπό κυρίως την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Δείτε τις λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν χθες (07-01-2014) σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της οικίας Αστυνομικής Διεύθυνσης, με στόχο την διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Για την υλοποίηση και ανάπτυξη των συγκεκριμένων αστυνομικών δράσεων, συγκροτήθηκαν συνεργεία τροχονομικών ελέγχων, στα οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Βοιωτίας, Λιβαδειάς και Θηβών, καθώς και της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.).

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε (202) οχήματα, προσήχθησαν (12) άτομα και συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα και συγκεκριμένα ένας 34χρονος υπήκοος Ινδίας, ένας 19χρονος υπήκοος Αλβανίας, ένας 36χρονος ημεδαπός και ένας 42χρονος ημεδαπός ROMA, κατηγορούμενοι για στέρηση της προβλεπόμενης άδειας ικανότητας οδήγησης.

Επιπλέον βεβαιώθηκαν συνολικά (83) παραβάσεις ως ακολούθως:

    14 για υπερβολική ταχύτητα
    5 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
    6 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
    6 για ανασφάλιστα οχήματα
    2 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
    4 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
    1 για κίνηση αντίθετα σε μονόδρομο
    45 λοιπές παραβάσεις


Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκαν σχετικές δικογραφίες, οι οποίες θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Οι συγκεκριμένες αστυνομικές δράσεις αποσκοπούν στην διενέργεια συστηματικών τροχονομικών ελέγχων και στην αυξημένη αστυνομική παρουσία, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Έσκισαν" τα λάστιχα σε 18 αυτοκίνητα στο Μαυρομάτι!!!

Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο οι δράστες έκαναν αυτούς τους βανδαλισμούς.

Έκπληκτοι έμειναν οι  κάτοικοι του Μαυροματίου όταν ξύπνησαν σήμερα  το πρωί   και βρήκαν  τα αυτοκίνητά τους με σκισμένα λάστιχα.Όπως είπαν  στο Permissospress χθες το βράδυ άγνωστοι "μαχαίρωσαν" τα λάστιχα σε 18 αυτοκίνητα.Τα περισσότερα αυτοκίνητα ήταν παρκαρισμένα στις αυλές μας και απορούμε με το θράσος τους....την επόμενη φορά θα μπούν στα σπίτια μας;; Θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε να αλλάξουμε τα λαστιχά μας επειδή κάποιοι ανεύθυνοι προκάλεσαν τέτοιες ζημιές!!! Να σημειώσουμε ότι παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και πάλι στο Μαυρομάτι πριν ένα χρόνο.




Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Χτυπούσε τα αδέσποτα ζώα με το αγροτικό!!!

Ένας συμπολίτης μας με κόκκινο αγροτικό
χτες 7 Γενάρη παρέσυρε τρία σκυλιά και μία γάτα.
Ο αριθμός των ζώων αποδεικνύει ότι δεν ήταν κάποιο τυχαίο ατύχημα.
Ηταν ο στόχος του.

Η γάτα σκοτώθηκε ακαριαία.
Τα δύο σκυλιά χτυπημένα ελαφρά προφανώς,
από το σοκ εξαφανίστηκαν αμέσως.
Και έμεινε η Κασσάνδρα εκεί
στο ρείθρο του δρόμου
σα σκουπίδι
να μην μπορεί να κουνηθεί.

Όταν ακόμα δεν έχει κλείσει καν η πληγή της Έμμας,
το προηγούμενο τροχαίο μας,
ούτε δεν έχουν καν βγει τα σίδερα από το πόδι της,
όταν η Ελπίδα δεν έχει καν υιοθετηθεί ακόμα,
το προ-προηγουμενο τροχαίο μας,
καθόμασταν και κοιτούσαμε την Κασσάνδρα,
νιώθοντας ανήμποροι.

Και τη στιγμή που αποφασίσαμε
ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε άλλο περιστατικό,
από θέμα χρωστούμενων και χώρου,
και καναμε να στρίψουμε,
έγινε το αναμενόμενο:
δεν μπορέσαμε.

Γυρίσαμε, την πήραμε
μας χαζοδάγκωσε από τον πόνο,
και πήγαμε στον γιατρό.

Η Κασσανδρα είναι μόλις 2 ετών
και 15 κιλά.
Μετά απο τρεις ακτινογραφίες
και μία παυσίπονη ένεση,
ηρέμησε και κοιμήθηκε.
Εμείς πάλι όχι.

Το χτύπημα προκαλεσε κάταγμα
σε έναν σπόνδυλο,
και αν και για καλή της τύχη δεν έχει πειραχτεί ο νωτιαίος μυελός,
από χτες και για 15 μέρες απαιτείται πλήρης ακινησία
ωστε να μη συμβεί τίποτα
μέχρι να δέσει το κάταγμα.

Ζητάμε τη βοηθειά σας για την Κασσάνδρα.
Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας.
Και πιθανόν θα χρειστούμε και φιλοξενία
ωστε αν ολα πάνε καλά
να μην ξαναγυρίσει αυτή η ψυχή στο δρόμο.

Σε 10 μέρες θα είμαστε και πάλι στο γιατρό
και θα σας ενημερώσουμε.

Φιλοζωικός Σύλλογος Θήβας Α.Π. 60/2013
Τηλ. 6980223623


Διαβάστε Περισσότερα »

Δεν πλήρωσαν τα τέλη του 2014 95.000 ιδιοκτήτες ΙΧ

Χωρίς να έχουν δηλώσει ακινησία του οχήματος στην εφορία - Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρώσουν έως και τρεις επιπλέον φόρους
Μία «έκπληξη» περιμένει όσους φορολογούμενους επισκεφτούν την ιστοσελίδα του taxisnet για να δουν τις οφειλές τους, αφού θα διαπιστώσουν ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρώσουν έως και τρεις επιπλέον φόρους.

Πρώτοι στη λίστα οι περίπου 95.000  ιδιοκτήτες οχημάτων και μοτοσικλετών που, ύστερα από διασταυρώσεις-εξπρές που διενήργησε αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά το υπουργείο Οικονομικών, εντόπισε όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, χωρίς να έχουν δηλώσει ακινησία του οχήματος στην εφορία.

Οι διασταυρώσεις έγιναν στο διήμερο 2 και 3 Ιανουαρίου που είχαν μείνει κλειστές οι εφορίες. Η καταμέτρηση έγινε την περασμένη Παρασκευή και διαπιστώθηκε ότι εισπράχθηκαν 1,081 δισ. ευρώ για 5,370 εκ. τέλη κυκλοφορίας του 2014. Ωστόσο βρέθηκαν και βεβαιώθηκαν προς είσπραξη (στην διπλάσια τιμή) και ανείσπρακτα Τέλη Κυκλοφορίας του 2013  και θα πρέπει να πληρωθούν έως την 31η.1.2014. Το ίδιο θα γίνει όμως και το 2015, για άλλους περίπου 90.000 ιδιοκτήτες που δεν προμηθεύτηκαν ακόμη τα τέλη του 2014.

Επιπλέον, στην ενημέρωση οφειλών του Taxisnet (https://www1.gsis.gr/taxisnet/info) οι φολογούμενοι θα βρουν και νέες «λυπητερές» που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31.1.2014:

-Για το ΕΕΤΗΔΕ: βεβαιώθηκαν 1,645 εκατ. ανεξόφλητες ή μερικώς εξοφλημένοι λογαριασμοί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του 2012. Ειδοποίηση ανά υπόχρεο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp (επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου»).

-Για τον Φόρο Πολυτελείας: 7.081 υπόχρεοι θα δουν στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση τα εκκαθαριστικά για την 2η εκκαθάριση Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.

-Για τον ΦΑΠ: ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εκκρεμών χρεωστικών και μηδενικών Φ.Α.Π.  ετών 2012 και 2013. Για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά η ημερομηνία πληρωμής 1ης δόσης είναι η 31η.1.2014, ενώ τα μηδενικά έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου (https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx) μέσω της οποίας γίνεται εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους,  μέσα από την επιλογή της Διαχείρισης Λογαριασμού (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet)  να διορθώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (Διεύθυνση, email, Τηλέφωνα Επικοινωνίας) ώστε, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «ΕΓΚΑΙΡΑ και ΕΓΚΥΡΑ να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν», δηλαδή να τους βρίσκει η εφορία για τα χρέη τους. Επίσης μπορούν και από μόνοι τους να ενημερωθούν για …πιθανές οφειλές, από την επιλογή της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης Στοιχεία Οφειλών στο TAXISnet (https://www1.gsis.gr/taxisnet/info).
Διαβάστε Περισσότερα »

«Χειροπέδες» σε 20χρονο που εκβίαζε 19χρονη μέσω Facebook

Θύμα εκβιασμού μέσω του Facebook φέρεται να έπεσε μία 19χρονη από έναν 20χρονο, ο οποίος της ζητούσε χρήματα, προκειμένου να μην δημοσιοποιήσει φωτογραφίες και συνομιλίες της.

Ο νεαρός συνελήφθη την Τρίτη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για εκβίαση και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία της 19χρονης, προ τριμήνου περίπου, την προσέγγισε άγνωστος, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook και την εκβίασε να του αποστείλει προσωπικές της φωτογραφίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα δημοσιοποιούσε προσωπικούς της διαδικτυακούς διαλόγους, τους οποίους είχε υποκλέψει από το κοινωνικό δίκτυο.

Στη συνέχεια, όπως προέκυψε, ο ίδιος δράστης χρησιμοποιώντας διαφορετικά προφίλ προσέγγισε και πάλι την 19χρονη, μέσω Facebook, απαιτώντας χρήματα για να μην δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χθες, Τρίτη σε προκαθορισμένη συνάντηση με την 19χρονη συνελήφθη ο δράστης, αφού παρέλαβε προσημειωμένο χρηματικό ποσό, ενώ κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας φορητός υπολογιστής ( tablet ).

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγείται σήμερα (08-01-2014) το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις τέτοιου είδους παρενοχλήσεων, αλλά και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461
Στέλνοντας e – mail στο 11012@hellenicpolice.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ετήσιο πρόγραμμα του Συλλόγου Γυναικών Αλιάρτου



Διαβάστε Περισσότερα »

"Για την Αποκατάσταση του Μαύρου" Aπο την Αντιρατσιστική Κίνηση Λιβαδειάς

Η Αντιφασιστική - Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς και η Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς σας προσκαλούν στη ταινία του Αντώνη Μποσκοϊτη

Κατερίνα Γώγου: Για την Αποκατάσταση του Μαύρου

Στην ταινία παρουσιάζεται το πορτρέτο της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου (1940-1993) μέσα από υλικό αρχείου κι εξομολογήσεις φίλων και συνεργατών της – πολιτικών ακτιβιστών, ανθρώπων του σινεμά, του τραγουδιού και της ποίησης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας.

Σάββατο 11/1/2014 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς (Δωδεκανήσου 5)

Σας επισυνάπτουμε την αφίσα της εκδήλωσης. Ευελπιστούμε στη δημοσίευση του από το μέσο σας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση, Αντιφασιστική - Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Τμήμα εξυπηρέτησης φορολογούμενων αγροτών και στην ΕΑΣ Λιβαδειάς



Μετά την ΕΑΣ Αγρινίου που πρωτοπορεί σε πολλά επίπεδα και ο Α.Σ. Λιβαδειάς (πρώην ΕΑΣ), ανακοίνωσε τη σύσταση και λειτουργία τμήματος εξυπηρέτησης φορολογουμένων αγροτών.

«Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία, που σκοπό έχει την πλήρη ενημέρωση των υπόχρεων αγροτών υποβολής φορολογικής δήλωσης στη βάση των νέων δεδομένων, όπως αυτά καθορίστηκαν απ’ τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση τήρησης βιβλίων των αγροτών και τη γενικότερη δυσκολία που έχει πλέον η διαδικασία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός αναλαμβάνει στο εξής ακόμη και τη συμπλήρωση - υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών.

Προς τούτο η νέα υπηρεσία έχει στελεχωθεί με εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Α.Σ. Λιβαδειάς στην οδό Θεσσαλονίκης 35-39, στη Λιβαδειά ή να επικοινωνούν στο 2261022576.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απαράδεκτο το κλείσιμο των μονάδων «ειδικού σκοπού» του ΕΟΠΥΥ στα Οινόφυτα και την Παραλία Διστόμου.


Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Απαράδεκτο το κλείσιμο των μονάδων «ειδικού σκοπού» του ΕΟΠΥΥ στα Οινόφυτα και την Παραλία Διστόμου.

Στο νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας απεικονίζονται οι αλλαγές που θέλει να κάνει το Υπουργείο στις δομές Υγείας, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο δύο μονάδων του ΕΟΠΥΥ στη Βοιωτία, αυτών των Οινοφύτων και της Παραλίας Διστόμου, οι οποίες επιτελούν «ειδικό» σκοπό από τις υπόλοιπες μονάδες ΕΟΠΥΥ στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ Οινοφύτων εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων-Σχηματαρίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ Παραλίας Διστόμου εξυπηρετεί τους εργαζόμενους στο «Αλουμίνιο της Ελλάδας».

Να υπογραμμισθεί ότι και τα δύο καταστήματα ΕΟΠΥΥ στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια και δεν επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο με ενοίκια. Επίσης, είναι πλήρως εξοπλισμένα με ειδικά μηχανήματα ώστε να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες των εργαζόμενων των παραπάνω βιομηχανικών περιοχών και είναι ταυτόχρονα στελεχωμένα με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό, το οποίο όλα τα χρόνια προσφέρει αδιάκοπα τις υπηρεσίες του στους εργαζόμενους και τους κατοίκους των ανωτέρω περιοχών.

Βλέπουμε επομένως με βάση τα προαναφερθέντα ότι τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα είναι «ειδικού» σκοπού καθώς δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους στην βαριά βιομηχανία της χώρας, με μηδαμινό κόστος λειτουργίας μπροστά στα έσοδα που αποφέρουν και στο έργο που επιτελούν.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των καταστημάτων ΕΟΠΥΥ Οινοφύτων και Παραλίας Διστόμου τα οποία εξυπηρετούν την βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων και την βαριά βιομηχανία του «Αλουμινίου της Ελλάδας» αντίστοιχα;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης

Στρατούλης Δημήτρης
Διαβάστε Περισσότερα »

Την ίδρυση ΣΕΚ και ΙΕΚ στη Θήβα ζητά ο Δήμαρχος Θηβαίων από τον Υπουργό Παιδείας



Μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προβλέπει την κατάργηση των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) από το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, μετά και από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απέστειλε έγγραφο στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο Κων/νο, με το οποίο ζητά την ίδρυση στη Θήβα Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και ΙΕΚ,  με ειδικότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς με την κατάργηση της ΕΠΑΣ Θήβας, μένει ένα μεγάλο κενό στην τεχνική εκπαίδευση στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της πρώην επαρχίας Θηβών.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:

“  α. Στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, με πληθυσμό πλέον των 70.000 κατοίκων και σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, δραστηριοποιούνται περί τις 5.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 50% ασχολείται με τον τομέα της μεταποίησης και βιομηχανικής παραγωγής και οι υπόλοιπες με το εμπόριο. Επίσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δραστηριοποιείται στον γεωργικό τομέα.
  β. Αρκετοί από τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση.
 γ. Υπάρχουν αρκετοί απόφοιτοι Λυκείου που είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι και επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ, που όμως δεν υπάρχει πλέον στην περιοχή μας, διότι έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια.
 δ. Στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και το Εργαστηριακό Κέντρο Θήβας (πρώην ΣΕΚ) προσφέρονται εργαστηριακοί χώροι συνολικού εμβαδού 2.500 m2 με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια σε όλους τους τομείς. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε απαραίτητη την ίδρυση και λειτουργία στην πόλη της Θήβας και στο υπάρχον εξοπλισμένο κτιριακό συγκρότημα α)  Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και β) ΙΕΚ, με ειδικότητες κατά προτίμηση που συνδέονται με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, όπως αναφέρονται παρακάτω:
               
Ειδικότητες Σ.Ε.Κ.: α) Τεχνίτης Ζωικής Παραγωγής β) Τεχνίτης Φυτικής Παραγωγής γ) Τεχνίτης Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας  δ) Τεχνίτης Πτηνοτροφίας ε) Τεχνίτης Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας  στ) Τεχνίτης Αρδεύσεων ζ) Τεχνίτης Μελισσοκομίας η)Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων- Οχημάτων θ) Τεχνίτης  Φανοποιός και Βαφής Οχημάτων ι) Τεχνίτης Μηχανικός Γεωργικών Μηχανημάτων

Ειδικότητες ΙΕΚ:  α) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας β) Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (LOGISTICS)  γ) Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων  δ) Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας ε) Εκπαιδευτής Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών   στ) Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ  ζ) Τεχνικός Κομμωτικής η) Τεχνικός Αισθητικής Ποδολογίας, Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής

Κατόπιν τούτων παρακαλούμε όπως αποφασίσετε την ίδρυση και λειτουργία των παραπάνω εκπαιδευτικών μονάδων (ΣΕΚ και ΙΕΚ) γεγονός που θα εξυπηρετήσει και θα ανακουφίσει εκτός των άλλων πολλούς εργαζόμενους μαθητές- σπουδαστές και θα συμβάλλει στην εκπαιδευτική αναβάθμιση της περιοχής μας”. 

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Δήμαρχος ζητά συνάντηση με τον κ. Υπουργό προκειμένου  δια ζώσης να συζητηθεί το θέμα και του επισυνάπτει προς ενημέρωσή του την υπ'αριθ. 420/2013 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων σχετικά με το εν λόγω θέμα.




Διαβάστε Περισσότερα »

Κανονικά από σήμερα το μέτρο του 1 ευρώ ανά συνταγή


Μπορεί χθες να αποσύρθηκε η απόφαση περί επιβολής του μέτρου των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο το 1 ευρώ/συνταγή ισχύει κανονικά από σήμερα, 8 Ιανουαρίου.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με αυτή από τις 8 Γενάρη θα ισχύσει το μέτρο της καταβολής του ενός ευρώ για κάθε συνταγή και θα καταβάλλεται στους φαρμακοποιούς της χώρας. Από την καταβολή του ενός ευρώ ανά συνταγή θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το μέτρο αυτό αποφασίσθηκε να τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να περιορισθεί η κατανάλωση φαρμάκων και να συγκρατηθεί έτσι το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα για τη συγκράτηση των δαπανών είναι αμφίβολη, καθώς όσοι έχουν ανάγκη τα φάρμακα θα τα αγοράσουν θέλουν δεν θέλουν πληρώνοντας για άλλη μια φορά από την τσέπη τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Disneyland έρχεται Ελλάδα για να προσλάβει προσωπικό




Ο μισθός για τους υπευθύνους στις θέσεις υποδοχής ανέρχεται σε 1.460 ευρώ μηνιαίως
Στην Αθήνα θα βρίσκονται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 οι υπεύθυνοι πρόσληψης προσωπικού της Disneyland-Paris, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με Ελληνες υποψηφίους που επιθυμούν να εργαστούν στο μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πάρκο της Ευρώπης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό χώρο της πρωτεύουσας (δεν έχει ακόμα αποφασιστεί), ενώ οι Ελληνες υποψήφιοι που θα προεπιλεγούν, θα περάσουν από συνέντευξη, η οποία θα καθορίσει το αν θα προσληφθούν τελικά από την εταιρεία. Συγκεκριμένα, η Disneyland-Paris, η οποία βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από το Παρίσι (πέμπτη ζώνη), στην περιοχή Marne-la-Vallee, αναζητά προσωπικό: α) στον τομέα τροφίμων και ποτών (σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στην τροφοδοσία, υπεύθυνοι μπαρ), β) στην καθαριότητα, γ) στα εκδοτήρια εισιτηρίων, δ) στα παιχνίδια και ε) στα ξενοδοχεία.

Προσόντα
Για να υποβάλει κάποιος Ελληνας υποψηφιότητα για τις θέσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 χρονών και να γνωρίζει απαραιτήτως σε καλό επίπεδο γαλλικά και αγγλικά. Από τους υποψήφιους δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, αλλά είναι επιθυμητή ειδικά σε θέσεις όπως εκείνες των σερβιτόρων, του προσωπικού κουζίνας κ.ά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει, σε πρώτη φάση, η Disneyland, το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας B1 ή και υψηλότερο είναι ικανοποιητικό, ωστόσο οι συνεντεύξεις που θα γίνουν στα γαλλικά και τα αγγλικά θα κρίνουν εάν ο εκάστοτε υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη θέση. Επισημαίνεται ότι ειδικά για τις θέσεις στο τμήμα υποδοχής είναι αναγκαία η γνώση μίας ακόμα ξένης γλώσσας εκτός από τα γαλλικά και τα αγγλικά (π.χ. γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά κ.ά.).

Σύμβαση και παροχές
Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν για την πλήρωση των θέσεων θα υπογράψουν εποχικές συμβάσεις, διάρκειας τεσσάρων έως οκτώ μηνών, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Επίσης θα προσληφθούν ασκούμενοι για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, αλλά και έκτακτο προσωπικό με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια για τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων του 2014, τις Απόκριες αλλά και το καλοκαίρι.
Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να αποκλειστεί και η περίπτωση κάποιος υποψήφιος να απασχοληθεί και με σύμβαση αορίστου χρόνου. Σε όλους τους προσληφθέντες θα προσφερθεί διαμονή με συγκατοίκηση σε εστίες εντός του πάρκου, ενώ η Disneyland θα καλύψει και μέρος (152 ευρώ) των εξόδων μετακίνησής τους προς και από το Παρίσι.

Αιτήσεις
Οσοι ενδιαφέρονται για τις θέσεις πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους και το βιογραφικό τους σημείωμα στον ιστότοπο της Disneyland, στην ακόλουθη διεύθυνση: http://disneylandparis-casting.com/fr/postulez?jobid=2618

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα θα ειδοποιηθούν από την εταιρεία για να παραστούν στην ειδική εκδήλωση, προκειμένου να περάσουν από το στάδιο της συνέντευξης. Εκεί θα κριθούν το επίπεδο των γνώσεών τους στις δύο ξένες γλώσσες, η προσωπικότητά τους, η κοινωνικότητα, οι επικοινωνιακές ικανότητές τους κ.ά. Εργασία και εκπαίδευση

Για τους υποψηφίους που επιθυμούν να συνδυάσουν εργασία και εκπαίδευση, η εταιρεία προσφέρει ειδικά συμβόλαια (Contrats de Professionnalisation), διάρκειας 6 ή 12 μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων προσφέρεται επαγγελματική πιστοποίηση σε μία από τις τέσσερις ειδικότητες που θα επιλέξουν (πωλήσεις, εστιατόρια, εισιτήρια, ξενοδοχεία). Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν αυτόν τον τρόπο δουλειάς θα διαθέτουν το 75% του ωραρίου τους στο πόστο εργασίας τους και το υπόλοιπο 25% σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες (στα γαλλικά και τα αγγλικά) παρακολουθώντας μαθήματα γλώσσας και στη συνέχεια να λάβουν αναγνωρισμένο δίπλωμα.

Πληροφορίες:http://disneylandparis-casting.com/fr/actualites/postulez-pour-nos-contrats-de-professionnalisation

Η Disneyland σε αριθμούς
2 πάρκα
58 εστιατόρια
57 αξιοθέατα 4 σκηνές θεαμάτων
62 καταστήματα
7 ξενοδοχεία
Disney Village
2 συνεδριακά κέντρα

Αγγελική Μαρίνου
 ethnos.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Εορτή των Θεοφανείων στη Λιβαδειά-Βίντεο



Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Λιβαδειάς.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας, παρουσία πλήθους πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως π. Δοσίθεος Καστόρης, ο οποίος αναφερόμενος στην εορτή των Φώτων τόνισε πως ενώ τα τεχνητά φώτα φωτίζουν εξωτερικά μόνο τους ανθρώπους, το φώς του Χριστού φωτίζει τις ψυχές των ανθρώπων.

Μετά το πέρας της τελετής του Μεγάλου Αγιασμού, κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στις Πηγές της Κρύας, όπου έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων, με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά της Έρκυνας, υπό καταρρακτώδη βροχή.

Μετά τον Αγιασμό των υδάτων, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος αναφερόμενος στη μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων τόνισε ότι τα Θεοφάνεια δεν είναι μόνον η αποκάλυψις του μυστηρίου της Αγίας Τριάδος και της θεότητας του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός, δεν είναι μόνον η φανέρωση της μεσσιανικής ταυτότητας του Ιησού ως του προσδοκώμενου Σωτήρος, αλλά τα Θεοφάνεια είναι και η ημέρα της ανακαινίσεως και αναδημιουργίας της υλικής κτίσεως, με την επενέργεια της ακτίστου δυνάμεως του Θεού. Ο Χριστός είναι αυτός που δίνει ζωή και μεταμορφώνει την κτίση. Και σήμερα, που γίνεται λόγος για το οικολογικό πρόβλημα, με την καταστροφή του περιβάλλοντος εξ αιτίας της ανθρώπινης απληστίας, μόνο αν δούμε με μάτια Χριστού τον κόσμο, θα τον αγαπήσουμε πραγματικά και θα τον αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και ενδιαφέρον. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους το φώς του Χριστού να φωτίζει τις καρδιές τους..imtl.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχονται νέες αλλαγές στη διαδικασία υποβολής ΦΠΑ





Νέες αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και απόδοσης του φόρου, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι στις τελευταίες διορθώσεις, με τις οποίες θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση καταβολής 10 ευρώ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, ως ελάχιστο ποσό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το iefimerida.gr, σε ημερίδα ενημέρωσης των εφοριακών, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι λόγω της πλήρους αποσύνδεσης των δηλώσεων από την καταβολή του φόρου, προωθείται διάταξη, η οποία προβλέπει ότι η δήλωση ΦΠΑ θα παραλαμβάνεται χωρίς να χρειάζεται να πληρωθεί το ποσό των 10 ευρώ. Πρόθεση του Υπoυργείου Οικονομικών είναι, επίσης, να επανέλθει η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στις 26 του κάθε μήνα αντί της 20ης.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στην ημερίδα σχετικά με το ΦΠΑ δόθηκαν οι εξής οδηγίες:

Η παραγραφή για την επιστροφή ΦΠΑ πλέον είναι στα 5 έτη αντί των 3.Το ποσό της κάθε δόσης, εάν δεν καταβληθεί εγκαίρως, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο από την επομένη της λήξης της προθεσμίας καταβολής.

Η δήλωση παραλαμβάνεται ακόμη και αν δεν καταβληθεί το ποσό που αναγράφεται στη δήλωση για καταβολή με την υποβολή της. Εάν το ποσό αυτό δεν καταβληθεί στις 20 του μήνα ή το μέρος αυτού που δεν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο από την 21ητου μήνα. Εκπρόθεσμες δηλώσεις:

•Ο οφειλόμενος φόρος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ στην προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης.
• Η δήλωση παραλαμβάνεται ακόμη και αν δεν καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος με την υποβολή της.Εκπρόθεσμες δηλώσεις: Χρήσεις μέχρι 31.12.13
• Επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος- Για το ποσό που ενδεχομένως δεν καταβληθεί με την υποβολή της δήλωσης επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος από την ημερομηνία υποβολής μέχρι την καταβολή.Εκπρόθεσμες δηλώσεις: Χρήσεις από 1.1.14 και εφεξής
• Επιβάλλεται τόκος με βάση τους μήνες καθυστέρησης από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης.Ο τόκος δεν υπολογίζεται κατά την υποβολή της δήλωσης, αλλά κατά το χρόνο καταβολής του φόρου στο Δημόσιο.

Εάν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου, επιβάλλεται το πρόστιμο ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης:
• 10%: πάνω από 2 μήνες
• 20%: πάνω από 1 έτος
• 30%: πάνω από 2 έτηΕπιβάλλεται για κάθε εκπρόθεσμη ή μη υποβολή δήλωσης:
• 100 ευρώ: για μηδενικές -πιστωτικές δηλώσεις
• 1.000 ευρώ: για απλογραφικά βιβλία
• 2.500 ευρώ: για διπλογραφικά βιβλίαΠρόστιμα - Ανακρίβεια δήλωσης (ανάλογα με το ύψος της διαφοράς που προσδιορίζεται από τον έλεγχο)
• 10%: για διαφορά 5%-20%.
• 30%: για διαφορά 20%-50%.
•100%: για διαφορά μεγαλύτερη του 50%.Πρόστιμα - Μη υποβολή δήλωσης: 100% στο οφειλόμενο ποσό
•Επί εκτιμώμενου ελέγχου: 20% στο οφειλόμενο ποσό


capital.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Η φωτογραφία με το ανάπηρο αγόρι που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στα social media

Η φωτογραφία με το ανάπηρο αγόρι που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στα social media [εικόνα]
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη Θεσσαλονίκη, στη λεωφόρο Μεγ. Αλεξάνδρου απέναντι από το
Μακεδονία Palace και δημοσιεύτηκε σε σελίδα του facebook προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση εκατοντάδων χρηστών που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του ασυνείδητου οδηγού.

Ένας ανάπηρος νεαρός, όπως γράφει το thestival, βρίσκεται εγκλωβισμένος καταμεσής του δρόμου μη μπορώντας να συνεχίσει την πορεία του στο απέναντι πεζοδρόμιο λόγω της κατάληψης της μπάρας από σταθμευμένο ΙΧ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Aνεβαίνει σήμερα η θερμοκρασία

Αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες - Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες
Καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια και πιθανότητα λίγων βροχών στη Βόρεια Κρήτη, περιμένουμε σήμερα, Τετάρτη. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, ενώ στα βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός.

Πιο αναλυτικά
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές στην Κρήτη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ