Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

«Πολύ χαμηλός» ο κίνδυνος από τον ιό Έμπολα στην Ελλάδα




Εξαιρετικά χαμηλός είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola. Τη διαπίστωση αυτή έκαναν οι ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εκτίμηση κινδύνου από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα που εξελίσσεται από τον περασμένο Φεβρουάριο στη Δυτική Αφρική.


Στελέχη του....ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και έχουν ενημερώσει από τον Απρίλιο -μετά τις επίσημες ανακοινώσεις- τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για το χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού, όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Επίσης, οι ειδικοί - συνεργάτες του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά σε κοινότητες της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν την κυκλοφορία του σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην Αφρική.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από μεγάλες νοσοκομειακές επιδημίες, που οφείλονται σε δευτερογενή μετάδοση λόγω της πολλαπλής χρήσης βελόνων χωρίς αποστείρωση και της έλλειψης των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κτλ.). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου, ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της αυξημένης ιαιμίας.

Ο ιός, ύστερα από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμέτους και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους, και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα έχει υψηλή θνητότητα που μπορεί να φτάσει και το 80%. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη ή ειδική θεραπεία.

Ως τις 27 Ιουλίου έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 1.323 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής -Γουινέα (460), Λιβερία (329), Σιέρρα Λεόνε (533), Νιγηρία (1)-, εκ των οποίων 729 έχασαν τη ζωή τους.

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση και τα μέτρα ελέγχου της νόσου.

Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί Δημόσιας Υγείας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Δυτική Αφρική και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος στη σπείρα που ρήμαζε σπίτια στις Πλαταιές


Συνελήφθη και το τρίτο μέλος της σπείρας αλλοδαπών, η οποία ενέχεται σε ανθρωποκτονία και ληστείες, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών στα σπίτια τους, στην περιοχή των Πλαταιών Θηβών Βοιωτίας

Πρόκειται για 26χρονο υπήκοο Πακιστάν, φερόμενου και ως «αρχηγικού» μέλους της σπείρας, η σύλληψη του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες στη Λιβαδειά, κατόπιν σχετικού Eντάλματος σύλληψης του κ. Ανακριτή Θηβών

Υπενθυμίζεται ότι δύο (2) ακόμη ομοεθνείς συνεργοί του, μέλη της σπείρας, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο

Όπως προέκυψε τότε, τα μέλη της σπείρας ενέχονταν, μεταξύ άλλων, στην ανθρωποκτονία 66χρονου ημεδαπού τον Απρίλιο του 2013 μετά από διάπραξη ληστείας, καθώς επίσης και στο σοβαρό τραυματισμό 95χρονου ημεδαπού τον Φεβρουάριο του 2013

Συνελήφθη, χθες (02-08-2014) μεταμεσονύχτιες ώρες στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς και της Α’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Βοιωτίας, το τρίτο μέλος της σπείρας αλλοδαπών, η οποία ενέχεται σε ανθρωποκτονία, ληστείες και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών στα σπίτια τους, στην περιοχή των Πλαταιών Θηβών Βοιωτίας.

Πρόκειται για 26χρονο υπήκοο Πακιστάν, φερόμενου και ως «αρχηγικού» μέλους της σπείρας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε σχετικό Ένταλμα σύλληψης, από 13-02-2014, του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών του Πρωτοδικείου Θηβών.

Υπενθυμίζεται ότι δύο (2) ακόμη ομοεθνείς συνεργοί του, ηλικίας 34 και 25 ετών αντίστοιχα, μέλη της σπείρας, είχαν συλληφθεί την 14-02-2014, κατόπιν επίσης σχετικών Ενταλμάτων σύλληψης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών (σχετικό το από 15-02-2014 Δελτίο Τύπου μας).

Σημειώνεται ότι τα μέλη της σπείρας ενέχονται:

    Στην ανθρωποκτονία 66χρονου ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε την 21-22/04-2013, εντός της οικίας του, μετά από διάπραξη ληστείας.

    Σε ληστεία σε βάρος 50χρονου ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε την 12-04-2013, εντός της οικίας του.

    Στο σοβαρό τραυματισμό 95χρονου ημεδαπού, ο οποίος διαπράχθηκε την 24-02-2013, έξωθεν της οικίας του, με αποτέλεσμα να διακομισθεί και νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών.

Γίνεται μνεία ότι ο 26χρονος είχε απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές και κατά το παρελθόν και μάλιστα είχε συλληφθεί για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, αδίκημα για το οποίο αρχικά προφυλακίσθηκε το 2011 για έντεκα (11) μήνες και στη συνέχεια του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, οι οποίοι παραμένουν ως σήμερα σε ισχύ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Ανήλικοι έκλεψαν ηλικιωμένο στο χωράφι του

Συνελήφθησαν δύο (2) ανήλικοι ημεδαποί ROMA για κλοπή χρηματικού ποσού, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από ηλικιωμένο στη Λιβαδειά

Συνελήφθησαν, χθες (02-08-2014) το πρωί στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Βοιωτίας, δύο (2) ημεδαποί ROMA , ηλικίας 16 και 13 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία. Επιπλέον ο 16χρονος κατηγορείται και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα χθες το πρωί, οι δύο ανήλικοι προσέγγισαν 78χρονο ημεδαπό, ο οποίος βρισκόταν εντός αγροκτήματός του στη Λιβαδειά και με την μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν από την τσέπη του παντελονιού του, το χρηματικό ποσό των (420) ευρώ και ακολούθως διέφυγαν πεζοί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο ηλικιωμένος κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και μετά από επιστάμενες έρευνες, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο ανήλικοι (με οδηγό τον 16χρονο) και τους προσήγαγαν στο Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς.

Οι ανήλικοι αναγνωρίστηκαν από τον παθόντα ως οι δράστες της σε βάρος του κλοπής και συνελήφθησαν, ενώ στην κατοχή του 16χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος του αφαιρεθέντος χρηματικού ποσού, το οποίο αποδόθηκε στον ηλικιωμένο.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι ωραίοι νέοι κι ο "νέος" που κρίνεται...

 Ο Αύγουστος κατά πολλούς θεωρείται απ'τους πιο ευχάριστους μήνες του χρόνου και οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί. O Δημήτρης Σκαρτσιούνης αναλύει γιατί οι ΑΕΚτσήδες απέκτησαν από χθες ακόμα έναν... 



 

Ήρθε λοιπόν η στιγμή του πρώτου φιλικού και πήραμε μια σχετικά γλυκιά πρώτη γεύση της ομάδας τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Ο Δέλλας από την πρώτη μέρα εστίαζε -λογικότατα- στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, αφήνοντας τα μαθήματα τακτικής και συστημάτων για το Πήλιο όπου θα βγάλουμε και πιο ασφαλή συμπεράσματα. Στο πλαίσιο βέβαια της μεταγραφής του Μάνταλου, η ΑΕΚ των πολλών νέων προσώπων καλούνταν να αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Ξάνθη που βρίσκεται στο τέλος της προετοιμασίας της και σε είκοσι μέρες δίνει το πρώτο επίσημο παιχνίδι της για την Σούπερ Λιγκ. 

Χωρίς να περιαυτολογήσω, το μέλλον της ΑΕΚ κέρδισε τις εντυπώσεις. Κι όταν λέμε μέλλον θα αναφερθώ ονομαστικά. Οι λύσεις που υπάρχουν πίσω από το δίδυμο Κολοβέτσιου-Σαρρή έδειξαν ένα καλό επίπεδο ετοιμότητας. Τόσο ο Σβάρνας όσο και ο Τζανετόπουλος παρά το νεαρό της ηλικίας τους έδειξαν ωριμότητα στο παιχνίδι τους και αν συνεχίσουν έτσι ενδέχεται μες τη χρονιά να πάρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής. Το ίδιο ισχύει και για τον Φαγιέ που εντυπωσίασε. Ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα από τον Ρόβα τουλάχιστον δημιουργικά, ωστόσο έδειξε να έχει πιο πολύ χαρακτηριστικά οκταριού παρά αμυντικού μέσου. Ο Ζόριτς που επίσης ξεχώρισε, αν δυναμώσει θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο γιατί το υπόλοιπο πακέτο για τη θέση του το'χει. 

Για το τέλος άφησα τον Μπαρμπόσα που καλά καλά δεν ήρθε και πρόλαβε να αγωνιστεί για περίπου 25 λεπτά. Κάποιες φορές δεν χρειάζεται ούτε χρόνος προσαρμογής, ούτε πολλές προπονήσεις για να δείξεις ποιος είσαι. Ο Πορτογάλος εξτρέμ είναι παίκτης κλάσης και λίγο έλειψε ν'ανοίξει λογαριασμό στο ντεμπούτο του. Η ΑΕΚ και ο κόσμος της περιμένουν πολλά από αυτόν. 

Στα αρνητικά τώρα, γιατί υπήρξαν και αυτά είδαμε: 

1) ...Περιπτώσεις που η ομάδα είχε αργές επιστροφές (χαρακτηριστική η φάση του πρώτου ημιχρόνου με τον Βασιλακάκη) αν και όπως προείπα αυτά είναι πράγματα που θα δουλευτούν στην πορεία. 

2) ...Ότι λείπει ένα πραγματικό εξάρι, ένας "κόφτης" που θα λύσει το μεσοαμυντικό πρόβλημα. Ο Ρόβας που ξεκίνησε με την -θεωρητικά- βασική ενδεκάδα έδειξε και πάλι πως μάλλον δεν μπορεί ν'ανταποκριθεί σε αυτό τον ρόλο. 

3) ...Τον Ανάκογλου να συνεχίζει από πέρυσι να αδικεί τον εαυτό του. Αν και έπαιξε στη φυσική του θέση με τον Δέλλα να "θυσιάζει" τον Μάνταλο στο αριστερό άκρο, πέρασε απαρατήρητος. 

4) ...Την ανάγκη απόκτησης ενός σέντερ φορ που να κάνει την διαφορά. Φιλότιμος ο Αραβίδης που έτρεξε, πάλεψε, πίεσε ψηλά, καλός και ο Ντακόλ που δεδομένα γνωρίζει την κατηγορία που βρισκόμαστε φέτος αλλά χρειάζεται το κάτι παραπάνω... 

Χρόνος υπάρχει για μεταγραφικές κινήσεις -που πιθανότατα θα γίνουν- ενώ παράλληλα ο Δέλλας και το επιτελείο του θα μοντάρουν στο Πήλιο την ΑΕΚ της νέας περιόδου. Με την προσθήκη μάλιστα, δύο ποδοσφαιριστών επιπέδου Μπαρμπόσα στη θέση του φορ και του αμυντικού μέσου το ρόστερ θεωρητικά θα είναι ιδανικό για την κατηγορία σε μια χρονιά που κρίνεται για μένα πραγματικά ο "νέος" προπονητικά Δέλλας. Μια χρονιά που η ΑΕΚ δεν έχει χρόνο για να χάνει τέτοιου είδους στοιχήματα.

Δημήτρης Σκαρτσιούνης - Δημοσιογράφος
Διαβάστε Περισσότερα »

Διαγράφονται οριστικά 200.000 "αιώνιοι φοιτητές"




    Αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο για τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» είναι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.


Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το...οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», τον Σεπτέμβριο θα διαγραφούν από τα μητρώα όλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας 200.000 φοιτητές, χωρίς να δοθεί καμία επιπλέον μεταβατική περίοδος.

Ο υπουργός θεωρεί ότι έχουν ήδη διευκολυνθεί οι «λιμνάζοντες φοιτητές» με επιπλέον εξετάσεις, με βάση τον νόμο 4009 του 2011, οπότε μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των μητρώων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μικρός ήταν ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών που έκαναν χρήση των επαναληπτικών εξετάσεων, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο κύριος όγκος σε χρόνια ανενεργούς φοιτητές που δεν έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτηση του πτυχίου τους. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που σπουδάζουν και για τους οποίους ισχύει το συγκεκριμένο πλέον χρονικό πλαίσιο, το υπουργείο επισημαίνει ότι πάντα υπάρχουν και τα κοινωνικά κριτήρια.

Ο κ. Λοβέρδος φαίνεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τα μητρώα των ΑΕΙ, βάζοντας οριστικά τέλος σε ένα χρονίζον θέμα το οποίο επιβαρύνει τόσο τα οικονομικά των πανεπιστημίων όσο και τη γραφειοκρατία τους.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένας χρονικός περιορισμός για την απόκτηση του πτυχίου και ο φοιτητής μπορούσε να διατηρεί τη φοιτητική του ταυτότητα για όλη του τη ζωή. Από την ανάλυση των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή τις έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ μόλις ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του. Οι ενεργοί φοιτητές υπολογίζονται σε 230.000 ενώ για πρώτη φορά ένας υπουργός δείχνει έτοιμος να απελευθερώσει ανενεργές θέσεις σπουδών , τις οποίες μέχρι σήμερα καταλαμβάνουν φοιτητές που έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τις σπουδές τους.


Τι συμβαίνει στα ΤΕΙ

Σε 70.000 υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι «αιώνιοι φοιτητές» στα ΤΕΙ, οι οποίοι επίσης θα διαγραφούν, σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. Σύμφωνα με έρευνα αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι φοιτητές να πάρουν το πτυχίο τους. Οι απόφοιτοι σε ποσοστό 35,2% κατέδειξαν ως βασικότερη αιτία το γεγονός ότι εργάζονται σε πλήρες ωράριο, ενώ το 23,7% τόνισε ότι εργάζεται με μερική απασχόληση. Ποσοστό κοντά στο 14% απάντησε ότι αποσυντονίστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του από τις συνεχείς απεργίες και καταλήψεις ενώ παρόμοιο ποσοστό αποφοίτων ανέφερε ότι «εξαρχής γνωρίζαμε ότι ακόμα και ως πτυχιούχοι δεν θα είχαμε εξασφαλισμένη θέση στην αγορά εργασίας».


Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι φοιτητές» χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητικής τους ταυτότητα. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητικής τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και14 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρεκια σπουδών τα 5 έτη, δηλαδή στα πολυτεχνικά και γεωπονικά τμήματα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρησης της φοιτητικής ταυτότητας είναι τα16 εξάμηνα. Δηλαδή σύμφωνα με το νέο νόμο από φέτος χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ταυτότητα όσοι στο τέλος του 2012 συμπλήρωσαν φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς νερό το Λεοντάρι και Χωρίς ενημέρωση!!!

Η διακοπή νερού στο Λεοντάρι συνεχίζεται για 2η  ημέρα χωρίς κάποιος υπεύθυνος να ενημερώσει σύμφωνα με τους κατοίκους τι βλάβη υπάρχει?? πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη και πόσες ώρες χρειάζονται για την αποκατάσταση,αν το νερό είναι επικίνδυνο απο μικρόβια,γιατί με τις τελευταίες συνεχόμενες διακοπές το νερό είναι θολό.Οι κάτοικοι του Λεονταρίου διαμαρτύρονται γιατί δεν βρίσκουν κάποιον υπεύθυνο να απαντήσει και όπως μας είπαν χαρακτηριστικά "έχουν κλείσει όλοι τα τηλέφωνα".Και το ερώτημα που θέτουν οι Λεονταρίτες εκτός των προβλημάτων διαβίωσης,καθημερινότητας,μήπως κινδυνεύουμε και απο μολύνσεις....

Διαβάστε Περισσότερα »

Eκδηλώσεις στη Κοιλάδα των Μουσών-Πρόγραμμα

Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης,
“Ο ΗΣΙΟΔΟΣ”
Μουσεία 2014
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Στο αρχαίο θέατρο Άσκρης
Σάββατο, 9 Αυγούστου και από ώρα 20.00
• Αναφορά στις Μούσες, με κοπέλες από τη γύρω περιοχή.
• Οι ρίζες της βυζαντινής μας μουσικής με τον Γεώργιο
Χατζηχρόνογλου και χορωδία.
Κυριακή, 10 Αυγούστου και από ώρα 21.00
Θεατρική παράσταση με την κωμωδία «ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ» του
Μολιέρου από την θεατρική ομάδα Αλιάρτου (ΣΧΗΜΑ).
Δευτέρα, 11 Αυγούστου και από ώρα 21.00
Θεατρική παράσταση με την τραγωδία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»
Σοφοκλέους από τον οργανισμό ελληνικού θεάτρου ΑΙΧΜΗ.
Στην πλατεία της Άσκρης
Κυριακή, 17 Αυγούστου και από ώρα 20.00:
• Η Άσκρη του Ησιόδου, όπως προκύπτει από την ανάλυση του
“Έργα και Ημέραι”.
• Tοποθέτηση ειδικών επί του θέματος: “Γιατί ο πατέρας του
Ησιόδου πήγε στην Άσκρη”.
Διάφορα
Τις πρωινές ώρες του διημέρου 10 και 11 Αυγούστου θα έχει
πορείες στο φαράγγι ΟΛΜΕΙΟΣ και ανάβαση στον Ελικώνα
αντίστοιχα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 3 Αυγούστου  1989  ένα Shorts 330 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Σάμου. Και οι 34 επιβαίνοντες νεκροί.

1492 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά με τρία καράβια από το λιμάνι Πάλος ντε λα Φροντέρα της Ισπανίας.

1582 - Οι Μανιάτες ζητούν τη βοήθεια του Πάπα της Ρώμης για να διώξουν τους Τούρκους.

1645 - Τριακονταετής Πόλεμος: οι γαλλικές δυνάμεις νικούν αυτές της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη δεύτερη μάχη του Νέρντλινγκεν.

1770 - Ο Λάμπρος Κατσώνης πλήττει τον τουρκικό στόλο έξω από την Ύδρα.

1778 - Εγκαινιάζεται η όπερα Teatro alla Scala του Μιλάνου με την πρεμιέρα της όπερας L'Europa riconosciuta του Αντόνιο Σαλιέρι.

1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Δύναμη 600 Τούρκων ιππέων επιτίθεται κατά των Ελλήνων στην Αθήνα.

1826 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Δύναμη 5.000 Τούρκων επιτίθεται εναντίον των 800 Ελλήνων υπερασπιστών των Αθηνών, οι οποίοι και συμπτύσσονται στην Ακρόπολη.

1903 - Αντάρτες της βουλγαρικής Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (IMRO) διακηρύσσουν την Δημοκρατία του Κρουσόβου, που θα διατηρηθεί μόνο για 10 ημέρες πριν την καταστολή από τους Οθωμανούς Τούρκους.

1914 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία κηρύττει τον πόλεμο στη Γαλλία και διασχίζει το ουδέτερο Βέλγιο.

1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιταλικές δυνάμεις εισβάλουν στη βρετανική Σομαλία.

1946 - Η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων παραπέμπει το θέμα της Βορείου Ηπείρου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

1958 - Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Ναυτίλος επιχειρεί πλου υπό τους πάγους στην Αρκτική.

1960 – Ο Νίγηρας (Χώρα) κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1972 - Η Γερουσία των ΗΠΑ επικυρώνει τη Συνθήκη Αντι-βαλλιστικών Πυραύλων.

1972 - Αθήνα - Δικτατορία: Αρχίζει η δίκη μελών της παράνομης οργάνωσης "20 Οχτώβρη" όπου και καταδικάζονται 2 μέλη με ποινές φυλάκισης 1,5 και 3,5 χρόνων.

1975 - Ιδιωτικό μισθωμένο Boeing 707 συνετρίβη σε πλαγιά βουνού κοντά στο Αγαντίρ, (Μαρόκο), παρασύροντας στο θάνατο 188 ανθρώπους.

1989 - Ένα Shorts 330 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Σάμου. Και οι 34 επιβαίνοντες νεκροί.

2005 - Ο Πρόεδρος της Μαυριτανίας Μααούγια Τάγια Σιντ Αχμέντ παρακολουθώντας την κηδεία του Βασιλέως Φαχντ στη Σαουδική Αραβία, ανατρέπεται μετά από πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη χώρα του.

2005 - Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αναλαμβάνει Πρόεδρος του Ιράν.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στη Λάρισα: 22χρονος βρήκε ακαριαίο θάνατο από κεραυνό την ώρα που περπατούσε

Σε ηλεκτροπληξία από χτύπημα κεραυνού οφείλεται ο θάνατος ενός 22χρονου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Παρασκευής σε περιοχή της Καλλιπεύκης Λάρισας.

Ο άτυχος 22χρονος βρισκόταν στην ορεινή περιοχή όταν ξαφνικά εκδηλώθηκε καταιγίδα και λίγες ώρες αργότερα κάτοικοι της περιοχής που πέρασαν από το σημείο τον βρήκαν νεκρό και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Από την αυτοψία διαπιστώθηκε πως ο νεαρός χτυπήθηκε από κεραυνό την ώρα που περπατούσε με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Ο 22χρονος όταν εκδηλώθηκε η καταιγίδα, πήγε να προστατευτεί κάτω από δέντρο και αυτή όπως φαίνεται, ήταν η κίνηση που του στοίχισε τη ζωή.


Διαβάστε Περισσότερα »

Tα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων


   

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των Kυριακάτικων εφημερίδων ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα »

Ψηλά σήμερα ο υδράργυρος

Ψηλά θα φτάσει ο υδράργυρος την Κυριακή, παρόλα αυτά ο καιρός εξακολουθεί να έχει δύο πρόσωπα. Σε αρκετές περιοχές της χώρας θα υπάρχουν νεφώσεις από το μεσημέρι, ενώ ίσως εκδηλωθούν τοπικές βροχές σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Στοιχεία -γροθιά: 940 Ελληνες παρακολούθησαν online βιασμό παιδιών

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία έχει καταγράψει συνολικά 940 Ελληνες που έχουν παρακολουθήσει βιασμούς παιδιών στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται, μάλιστα, για άτομα που δεν διστάζουν να παρακολουθήσεις φρικιαστικές πράξεις όπως βιασμούς βρεφών, αλλά και παιδιών ηλικίας μέχρι οκτώ ετών.

Τι είναι το πρόγραμμα CPS

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι 24 επιστήμονες - χάκερ της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακολουθούν όλο το 24ωρο τις ανταλλαγές σεσημασμένων αρχείων μέσω του σύγχρονου υπερόπλου CPS (Child Protection System).

Το λογισμικό δείχνει στους αστυνομικούς ανά πάσα στιγμή πόσα άτομα παρακολουθούν online βιασμούς παιδιών και τα IP αποτυπώματα των υπολογιστών τους.

Το CPS, το οποίο κοστίζει περίπου 3.000.000 ευρώ και το προμηθεύτηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πριν από περίπου 2 χρόνια, δεν σταματά εκεί αλλά κατηγοριοποιεί τους παιδόφιλους που βλέπουν live τα αποτροπιαστικά βίντεο ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών που απεικονίζονται σε αυτά.

Έτσι, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ξέρουν ποιοι από αυτούς είναι πιο επικίνδυνοι και δίνουν προτεραιότητα στη σύλληψή τους.

Οι πέντε αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων που χειρίζονται το CPS έχουν κάνει μετεκπαίδευση στην Αμερική, στις εγκαταστάσεις του FBI.

Πρόκειται για τους ανθρώπους που παρακολουθούν live στις οθόνες τους τα όσα βλέπουν οι αρρωστημένοι χρήστες του Διαδικτύου.

Όταν εντοπίσουν κάποιον από αυτούς για τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι διασυνδέεται με διεθνή κυκλώματα διακίνησης σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας, αμέσως σημαίνει στην Υπηρεσία συναγερμός.

Ενημερώνουν την Εισαγγελία και αφού ο εισαγγελέας υπογράψει την απαιτούμενη διάταξη, τότε στέλνουν αίτημα στον παροχέα - εταιρία υπηρεσιών διαδικτύου.

Μετά την έγκριση του αιτήματος από την εταιρία, στήνεται η επιχείρηση των αστυνομικών που κάνουν έφοδο στο σπίτι όπου βρίσκεται ο διαχειριστής του "βρόμικου" υπολογιστή.

110 συλλήψεις σε έναν χρόνο

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προχωρήσει σε 110 συλλήψεις παιδόφιλων. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες είχαν προλάβει να διαγράψουν με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων από τον υπολογιστή τους το παράνομο υλικό με αποτέλεσμα να αποφύγουν το Αυτόφωρο.

"Η πιο δύσκολη ώρα είναι όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις πιο αρρωστημένες ορέξεις των παιδόφιλων. Όταν μέσω των πολύ σύγχρονων λογισμικών μας παρακολουθούμε στην οθόνη μας αυτό που βλέπουν εκείνοι στους δικούς τους υπολογιστές.

Δυστυχώς, υπάρχουν Έλληνες που παρακολουθούν online βιασμούς βρεφών. Πληρώνουν συνδρομή σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που λειτουργούν μέσω υποανάπτυκτων χωρών και βλέπουν τέτοια βίντεο.

Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους αυτά που παρακολουθούν. Όσα χρόνια και να υπηρετώ στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν παύω να σοκάρομαι. Ξανά και ξανά", σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

"Οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι. Βλέπουν αυτά τα αποτροπιαστικά βίντεο γιατί δεν μπορούν να βιάζουν παιδιά. Καλύπτουν έτσι το αρρωστημένο πάθος τους. Όσο για το προφίλ τους, είναι άτομα της διπλανής πόρτας από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Από ανθρώπους που δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο μέχρι γιατρούς, καθηγητές και αρχιμανδρίτες! Πολλοί από αυτούς έχουν οικογένεια και παιδιά", υπογραμμίζει.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ