Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Το στέγνωμα ρούχων εντός σπιτιού βλάπτει σοβαρά την υγεία

Γιατί πρέπει να απλώνετε μόνο σε εξωτερικούς χώρους
Σύμφωνα με έρευνα το να στεγνώνουμε τα ρούχα σε εσωτερικό χώρο κρεμώντας τα σε απλώστρες ή βάζοντάς τα πάνω στο καλοριφέρ αυξάνει την υγρασία κατά 30%. Για να το καταλάβουμε καλύτερα αρκεί ίσως να μάθουμε ότι κάθε πλυντήριο που βάζουμε και στη συνέχεια στεγνώνουμε απελευθερώνει μέσα στον χώρο περίπου 2 λίτρα νερό. Πρόκειται δηλαδή για ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Μάλιστα οι ειδικοί – από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ - κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για ένα είδος σπόρων μούχλας, της Aspergillus fumigatus.

Αν και στους υγιείς δεν φαίνεται να καθιστούν σοβαρή απειλή, από ότι φαίνεται πολλοί ασθενείς με άσθμα έχει χρειαστεί να πάρουν θεραπεία αφού τους εισέπνευσαν. Αυτοί οι σπόροι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μύτη, στους παραρρίνιους κόλπους και στους πνεύμονες, ιδίως όταν η άμυνα του οργανισμού είναι αποδυναμωμένη.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονος και χρόνιος βήχας και «βράσιμο» στους πνεύμονες. Κυρίως όταν πρόκειται για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανθρώπους με άσθμα οι πιθανότητες για μόλυνση από τη μούχλα αυξάνονται. Έτσι, οι γιατροί συμβουλεύουν να στεγνώνουμε τα ρούχα μας είτε σε εξωτερικό χώρο είτε σε στεγνωτήριο.

 Vita.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πιο καρκινογόνα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα




Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν έως δέκα φορές μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική έρευνα.

Η ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που έχουν προβληθεί ως μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα παραδοσιακά.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, λειτουργούν θερμαίνοντας ένα υγρό με γεύση, το οποίο συχνά περιέχει νικοτίνη, δημιουργώντας έναν ατμό που εισπνέεται.

Η αγγλική λέξη για το «ρούφηγμα» (vape) του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιλέχθηκε από τα Λεξικά της Οξφόρδης ως η πιο χαρακτηριστική νέα λέξη του έτους.

Όμως οι ερευνητές που μελέτησαν αυτά τα τσιγάρα, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βρήκαν στον ατμό αρκετών ηλεκτρονικών τσιγάρων μερικές καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων.

«Σε ένα είδος ηλεκτρονικού τσιγάρου η (ερευνητική) ομάδα βρήκε υπερδεκαπλάσιο επίπεδο καρκινογόνων ουσιών από ό,τι σε ένα κανονικό τσιγάρο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ναόκι Κουνουγκίτα.

Όπως είπε, φαίνεται ότι μεγαλύτερες ποσότητες φορμαλδεΰδης παράγονται, όταν υπερθερμαίνεται το σύρμα που εξατμίζει το υγρό στο εσωτερικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Κουνουγκίτα υπέβαλε τη σχετική έκθεση στο υπουργείο Υγείας της χώρας.

Όπως είπαν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τα αβλαβή προϊόντα που ο πολύς κόσμος νομίζει. «Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ορισμένοι κατασκευαστές πουλάνε τέτοια προϊόντα για διπλή χρήση (μαζί με καπνό) ή ως προθάλαμο (καπνίσματος) για τους νέους», προειδοποίησε ο επικεφαλής ερευνητής.

Φέτος τον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους, προειδοποιώντας ότι αποτελούν «σοβαρή απειλή» και για τα έμβρυα των εγκύων γυναικών.

Ζήτησε επίσης να απαγορεύονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, περισσότεροι από 250.000 νέοι, που ποτέ δεν είχαν καπνίσει κανονικό τσιγάρο, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο πέρυσι.

Οι υποστηρικτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν ένα συνδυασμό τοξικών χημικών ουσιών και αερίων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Από την άλλη, οι αντίπαλοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων αντιτείνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται εδώ και λίγα μόνο χρόνια, συνεπώς είναι ακόμη αβέβαιη η μακροπρόθεσμη επίπτωσή τους στην υγεία των χρηστών.

Στο μεταξύ -και όσο μαίνεται η διαμάχη για τα υπέρ και τα κατά- οι καπνοβιομηχανίες εξαγοράζουν εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων, ανησυχώντας μήπως μείνουν έξω από μια παγκόσμια αγορά συνεχώς διευρυνόμενη, που ήδη αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Υποδοχή τιμίου λειψάνου Αγ. Κυπριανού στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου του Νέου


Διαβάστε Περισσότερα »

Βάζουν λουκέτο στην εφορία Θήβας – Καταρρέει και της Λιβαδειάς!




Από 23 υπάλληλοι έμειναν 11 και συνταξιοδοτούνται άλλοι 5…

Εμπαιγμός και απαξίωση της Βοιωτίας από το υπ. Οικονομικών και την Γ.Γ.Δ.Ε…

Μέσα σε 5 ημέρες «έδωσαν» 25 οργανικές θέσεις στην Θήβα, δεν έφτασε καμία, όμως οι αποσπασμένοι δεν επέστρεψαν και 208 νεοδιόριστοι τοποθετήθηκαν παντού πλην της Βοιωτίας!

Ούτε καν τραγική δεν μπορεί πλέον να περιγράφεται η κατάσταση στην εφορία Θηβών, αφού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί, όπως όλα δείχνουν, μετά τις τρίχρονες αναδιαρθρώσεις του υπουργείου Οικονομικών, που ξεκίνησαν με το κλείσιμο πολλών Δ.Ο.Υ ,αφού κάπου έμειναν μια ανά νομό και αλλού υποβιβάστηκαν σε τμήματα χωρίς καμία ουσιαστική αρμοδιότητα..
Η εφορία Θηβών, έχει στοχοποιηθεί από το 2012, καθώς άλλοτε πάει για κλείσιμο και άλλοτε για υποβάθμιση, έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες, κινητοποιήσεις και συναντήσεις με υπουργούς και υφυπουργούς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα όμως, ώσπου από 1 Ιουλίου 2013 αποφασίζεται η κατάργηση των Τμημάτων Ελέγχων Δικαστικού των Δ.Ο.Υ Θηβών – Άμφισσας και η απορρόφηση τους από την Δ.Ο.Υ Λιβαδειάς…

Στην εφορία παραμένουν άμεσα 21 υπάλληλοι, μετά την υποχρεωτική μετακίνηση 8 υπαλλήλων στην Λιβαδειά , μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αποχωρούν 6 με συνταξιοδότηση και αποσπάσεις  και πλέον οι εναπομείναντες υπάλληλοι γίνονται 15, συνεχίζοντας να λειτουργούν με τεράστιες δυσκολίες, προσπαθώντας  όμως, με εσωτερικές αλλαγές  και κάλυψη περισσοτέρων αντικειμένων από έναν υπάλληλο, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες …

Παράλληλα, άλλαξε και όλο το φορολογικό πλαίσιο  και η εσωτερική οργάνωση των Δ.Ο.Υ, με συγχώνευση τμημάτων,  χωρίς ωστόσο, να δοθεί η δυνατότητα χρονικά για ενημέρωση των εργαζομένων σε περισσότερα φορολογικά αντικείμενα …

«Η κατάσταση άρχισε να προοιωνίζεται τραγική! Από την αρχή του Σεπτεμβρίου, 3 συναδέλφισσες από το τμήμα εσόδων εξέφρασαν την πρόθεσή τους για συνταξιοδότηση μέσα στον Νοέμβριο και ακολούθησε η δ/ντρια της Δ.Ο.Υ, οπότε αρχίζει ένας μαραθώνιος υπηρεσιακών εγγράφων και τηλεφωνικών επικοινωνιών  με την Δ/νση Διοικητικής Οργάνωσης της Γ.Γ.Δ.Ε και άλλους αρμόδιους, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιμετωπίσαμε κατανόηση» τονίζει ο Αλέξης Λάσκος, εργαζόμενος  στην εφορία Θηβών, μέλος του Δ.Σ  του Συλλόγου εργαζομένων  των Δ.Ο.Υ Βοιωτίας Εύβοιας και  μέλος του Δ.Σ της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ,  αναφερόμενος στα όσα επακολούθησαν  και αξίζουν προσοχής, γιατί δείχνουν από μόνα τους  το μέλλον της Δ.Ο.Υ Θηβών και των φορολογουμένων της περιοχής …

Στις 6 Νοεμβρίου 2014, με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε, κατανέμεται το υφιστάμενο προσωπικό της σε οργανικές θέσεις και συγκεκριμένα 25 για την εφορία της Θήβας, στις 7 Νοεμβρίου , με άλλη απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε οι αποσπασμένοι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ Θηβών σε Λιβαδειά και Χαλκίδα παίρνουν οργανική θέση στις Δ.Ο.Υ που ήσαν αποσπασμένοι και το αποκορύφωμα φτάνει μετά από 4 ημέρες, στις 11 Νοεμβρίου, όταν 208 νεοδιόριστοι τοποθετούνται κυρίως σε κεντρικές υπηρεσίες, αλλά και σε όλη την χώρα πλην της Βοιωτίας!

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Δ.Ο.Υ Θήβας εξυπηρετεί περισσότερους από 30.000 φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα και  περισσότερα από 3.000 Νομικά πρόσωπα, η συναλλαγή συνεχώς διογκώνεται , γιατί ενώ ένα μεγάλο μέρος έχει γίνει ηλεκτρονικά , οι διορθώσεις όλων αυτών  των ηλεκτρονικά υποβληθέντων  δηλώσεων έρχονται στην ΔΥΟ για έλεγχο, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν υπάλληλοι για να διεκπεραιώσουν  τις εργασίες  , καθώς σε διαφορετική περίπτωση και οι εκκρεμότητες συσσωρεύονται  και η πίεση του κόσμου, οπότε δημιουργούνται εντάσεις…

Το πιο εκπληκτικό όμως είναι, ότι η υπό «κατάργηση» Δ.Ο.Υ Θήβας κατέλαβε την 4η θέση πανελλαδικά  στα αποτελέσματα  του 7μήνου  2014 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013! …

Η τραγικότητα άρχισε να συνειδητοποιείται και από φορείς της περιοχής, δηλαδή επαγγελματίες συναλλασσόμενους με την εφορία, πραγματοποιείται σύσκεψη στο Δημαρχείο, φεύγει επιστολή Δημάρχου για συνάντηση με την Γ.Γ.Δ.Ε  και τον υφ. Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, αλλά μέχρι σήμερα αποτέλεσμα μηδέν, εκτός μιας απάντησης του σε ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας Γ. Σταθά για το θέμα, ότι αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, αλλά παραπέμπει την λύση στο αόριστο μέλλον…

Ας δούμε όμως, πως περιγράφει την τραγικότητα της σημερινής κατάστασης ο Α. Λάσκος….

Το Τμήμα Συμμόρφωσης, με 5 αντικείμενα, στελεχώνουν 5 υπάλληλοι, το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, με 4 αντικείμενα, στελεχώνουν 4 υπάλληλοι και  το Τμήμα Εσόδων, με 6 αντικείμενα και σημαντικά, ένας υπάλληλος και όλα τα τμήματα αυτά δουλεύουν χωρίς Δ/ντή και χωρίς Προϊστάμενο Εσόδων..

«Σύμφωνα με ένα πρόχειρο «περίγραμμα» που συντάξαμε, απαιτούνται τουλάχιστον 22 άτομα. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει πρακτικά αδυναμία  λειτουργίας του τμήματος Εσόδων και οριακή λειτουργία των υπολοίπων τμημάτων, με εξυπηρέτηση μόνο της τρέχουσας καθημερινής συναλλαγής, με συσσώρευση εκκρεμοτήτων και φυσικά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αναπλήρωσης στην περίπτωση ασθένειας ή άδειας συναδέλφου» υπογραμμίζει ο κ. Λάσκος, εξηγώντας και τις επιπτώσεις στους συναδέλφους του και τους φορολογούμενους….

Το τμήμα εσόδων δεν θα μπορεί ουσιαστικά να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εργασίες που επιστρέφουν  στην υπηρεσία από ηλεκτρονικές συναλλαγές που γίνονται  από τις τράπεζες, δηλαδή, ενώ το υπουργείο έχει οδηγήσει τους πολίτες  στις τράπεζες για να εξοφλούν  τους φόρους, αυτό για να ολοκληρωθεί ως συναλλαγή , θα πρέπει στις περισσότερες των περιπτώσεων να υπάρξει ένας υπάλληλος , που θα τακτοποιήσει  λογιστικά  αυτή την πληρωμή. Άρα φορολογούμενοι που έχουν εξοφλήσει μέρος των οφειλών τους , έρχονται τώρα  να κάνουν ρύθμιση και οι συναλλαγές φαίνονται ανεξόφλητες , γιατί δεν υπάρχει υπάλληλος  να τακτοποιήσει λογιστικά  αυτή την πληρωμή.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι  επιστροφές και διαγραφές των φόρων. Οι δυο υπάλληλοι που ασχολούνταν με αυτό, συνταξιοδοτήθηκαν  και πλέον δεν θα μπορούν να διενεργούνται  οι επιστροφές και διαγραφές, που σημαίνει  ότι κάνοντας μια τροποιητική δήλωση ο φορολογούμενος , π.χ στον ΕΝΦΙΑ και μειώνοντας τον φόρο , λαμβάνει ένα νέο εκκαθαριστικό , αλλά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία  και να διαγραφεί η επιπλέον διαφορά, θα πρέπει πάλι υπάλληλος  να τακτοποιήσει λογιστικά  αυτή την διαδικασία..

«Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να αντιληφθούν όλη αυτή την διαδικασία , κι έχουν δίκιο, καθώς από την μια υφίσταται φοροαφαίμαξη και από την άλλη ταλαιπωρία και οι πρώτοι που εισπράττουμε τις αντιδράσεις  και ύβρεις  είμαστε εμείς,  που  γινόμαστε ο σάκος του μποξ » επισημαίνει ο κ. Λάσκος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του και για την τύχη της Δ.Ο.Υ Λιβαδειάς, η οποία επίσης δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό, οδηγούμενη σε κατάρρευση λόγω αδυναμίας λειτουργίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος  των φορολογουμένων,   που εξυπηρετεί ως προς  τις υπηρεσίες του τμήματος ελέγχου  και του δικαστικού,   αφορούν φορολογούμενος της Θήβας.

«Αν δεν μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά  η Δ.Ο.Υ Θήβας ,  είτε με την αποστολή φακέλων είτε  με την διεκπεραίωση της αλληλογραφίας , είτε με την παράσταση σε δικαστήριο , θα καταρρεύσει αναγκαστικά και η Λιβαδειά} καταλήγει ο κ. Λάσκος ..

«Η 4η εισπρακτικά Δ.Ο.Υ της Ελλάδας  το 2014 δεν θα μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού, πάρα μόνο εκ περιτροπής, που σημαίνει ότι θα πηγαίνει ο μικρομεσαίος και θα του λένε δεν γίνεται σήμερα,   έλα άλλη μέρα. Είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα μας ταλαιπωρήσουν , όταν έκαναν, υπόγεια  κέντρο την Λιβαδειά, αποδυναμώνοντας την Θήβα, αλλά μας δούλεψαν. . Να σταματήσει τώρα η ταλαιπωρία  των μικρομεσαίων, γιατί εμείς παλεύουμε   να τους δώσουμε χρήματα  που ψάχνουν και αυτοί  δεν ξέρουν τι τους γίνεται» τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Θήβας Χρ. Χαρατσής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται «αντικοινωνικό αντιεπιχειρηματικό, που πνίγει τον μικρομεσαίο  και δεν του δίνει την δυνατότητα να αντέξει επαγγελματικά»…

«Μάχομαι όπως όλοι οι Έλληνες  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο καθένας χωριστά  και το κάθε νοικοκυριό, μαζί και οι δικηγόροι,  καθώς δημιουργούνται ανακατατάξεις  απρόσμενες και με βάνδαλο τρόπο. Όλοι ενωμένοι  να αγωνιστούμε για να υπάρξει ελπίδα» τονίζει ο Γ. Ψυχογιός, Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος.. «Η  έλλειψη προσωπικού στην Δ.Ο.Υ Θηβών έχει επιπτώσεις και το υφιστάμενο προσωπικό  και στους φορολογούμενους και στο δημόσιο,  που δεν θα μπορεί να εισπράξει φόρους. Οι λογιστές  επηρεαζόμαστε 100% , γιατί με τα 11 άτομα που υπάρχουν από τα 25 που ήσαν,  δεν προχωρά τίποτα» τονίζει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Θήβας …

Άμεσα επηρεάζονται και οι Συμβολαιογράφοι, που υποστηρίζουν τους φορολογούμενους  στις τροποποιητικές για τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Συμβολαιογράφων Θήβας Αγ. Σαρή – Παπαϊωάννου, που δηλώνει χαρακτηριστικά μάλιστα: «Το κράτος  συνεχώς λέει ότι δεν έχει χρήματα, αλλά η Δ.Ο.Υ Θήβας είναι από  εκείνες που φέρνουν χρήματα κι εμείς οι επαγγελματίες λέμε ότι προσέχουμε  όσους μας φέρνουν χρήμα. Όταν τους πετάξουμε ,τις συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι  και σαν φορολογούμενοι  γατί θα ανεβάσουν τους φόρους»…

Καυστικότατος είναι όμως ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Ν. Στρατέλος, τόσο για την πολιτική γενικά όσο και για την τακτική που ακολουθείται στην εφορία Θηβών…

«Διαμαρτυρόμαστε για τις ενέργειες  των βουλευτών και της κυβέρνησης, που απαξιώνουν τα πάντα και τα οδηγούν σε κλείσιμο. Είναι ωραίο να βγαίνεις και να λες  στον κόσμο ότι δεν θα κλείσεις  την Δ.Ο.Υ, αλλά να θεωρείς ότι απευθύνεσαι  σε ηλίθιους, μη κάνοντας καμία προσπάθεια να την στελεχώσεις. Άρα την απαξιώνουν για να κλείσει από μόνη της,  αυτός είναι ο σκοπός  τους,  γιατί δεν είμαστε ηλίθιοι. Να σταματήσουν τα παιχνίδια τους, ως εδώ», με τον Δήμαρχο Θηβαίων Σπ. Νικολάου να δηλώνει πως «Θα πρέπει κάποτε και η κεντρική εξουσία  να ακούει και τους επαρχιακούς φορείς,  που υποφέρουν και περισσότερο ο κόσμος, που είναι πολύς», απαιτώντας άμεσα λύση και αναφερόμενος στα όσα έχουν προηγηθεί και τις ενέργειες, που έχουν γίνει φτάνοντας μέχρι την επερώτηση του Γ. Σταθά και την μεταφορά της επιστολής στον υφ. Οικονομικών  χέρι με χέρι με τον κ. Μπασιάκο, η οποία όμως παραμένει ακόμη χωρίς απάντηση.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ



Σε 692.260 συνταξιούχους θα καταβληθούν οι συντάξεις του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων την ερχόμενη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου.

Η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ή τους λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΓΑ, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2014 ανέρχεται στο ποσό των 311.353.814,99 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Προσφορές όλο το χρόνο, όχι μόνο στις εκπτώσεις..



    Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή όσον αφορά στις προσφορές και τις εκπτώσεις
    Τι αλλάζει στα καταστήματα Stock και Outlet



Απελευθερώνονται οι προσφορές που πλέον θα μπορούν να πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, σύμφωνα με όσα...προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμου Γιακουμάτου, που αφορά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες (Υπουργική Απόφαση 56885/10-11-2014, ΦΕΚ 3107Β΄) και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Κώδικα, όπως υπενθυμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, περιλαμβάνουν ανά θέμα τα εξής:


Εκπτώσεις
Διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς: εκπτώσεις διενεργούνται τέσσερις (4) φορές το χρόνο (τακτικές και ενδιάμεσες) κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ν. 4177/2013.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.


Προσφορές
Απελευθερώνονται οι προσφορές, με μόνη προϋπόθεση τον περιορισμό της ποσότητας των προσφερόμενων ειδών στο 50% του δυναμικού του καταστήματος.

Οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα.



Γενικά για εκπτώσεις, προσφορές και προωθητικές ενέργειες
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, προσφορών και προωθητικών ενεργειών πρέπει να εμφανίζεται η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή του προϊόντος ή το πρόσθετο όφελος στην περίπτωση των προωθητικών ενεργειών, προκειμένου η σύγκριση τους να είναι απλή και σαφής. Συμπληρωματικά μπορεί να αναφέρεται και το αντίστοιχο ποσοστό έκπτωσης στο χώρο πώλησης γενικά ή ανά προϊόν. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Καταστήματα Stock και Outlet
Χαρακτηρίζονται ως καταστήματα Stock και Outlet, τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων που ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:
(α) αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων (σεζόν)
(β) αποθέματα παλαιάς μόδας
(γ) αποθέματα καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών
(δ) αποθέματα παλαιών εμπορικών σειρών
(ε) παλαιά εν γένει αποθέματα
(στ) είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας και καταναλωτικών συνηθειών
(ζ) είδη πλεονάζουσας παραγωγής
(η) είδη που επιστράφηκαν και/ή αποθέματα λόγω ακύρωσης παραγγελιών
(θ) είδη που ανήκουν σε δοκιμαστικές ή πειραματικές σειρές ή είναι δείγματα.

Επιπλέον τα καταστήματα Stock των παραπάνω ειδών επιτρέπεται να πωλούν μεταχειρισμένα και ελαττωματικά προϊόντα. Τα χαρακτηριζόμενα ως καταστήματα stock ή Outlet, για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών ως καταστήματα Stock ή ως καταστήματα Outlet στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Τα εν λόγω καταστήματα υποχρεούνται να αναγράφουν:
(α) την παλαιά τιμή πώλησης διαγραμμένη και
(β) τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών.

Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών, τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και -με έντονη γραφή- τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις» ή «προσφορές».

Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να αναφέρουν στις πινακίδες τους και σε κάθε επικοινωνία με τον καταναλωτή, μαζί με την τιμή του προϊόντος και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, σε περίπτωση δε ελαττωματικού προϊόντος, το ελάττωμα θα σημειώνεται κατά τρόπο σαφή επί του προϊόντος.


Ηλεκτρονικό Μητρώο Καταγγελιών
Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο καταγγελιών στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για την καταχώριση σε αυτό, των πάσης φύσεως καταγγελιών καταναλωτών. Η καταχώριση της καταγγελίας γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.1520.gov.gr, με τη χρήση ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία ο καταναλωτής συμπληρώνει τα στοιχεία του καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης, την πρακτική της οποίας θέλει να καταγγείλει.

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Κώδικα, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον ν. 4177/2013 καθώς και οι κυρώσεις από την Υπουργική Απόφαση «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)».


Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμοι: 1.232 προσλήψεις γυμναστών σε όλη τη χώρα –11 στη Βοιωτία


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση  των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πρόσληψη  1.232 Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (γυμναστών) με σκοπό τη στελέχωση των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που υλοποιούν Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο) περιόδου 2014−15. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας με μέσο μηνιαίο μισθό (μικτά) 568 ευρώ.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Διαβάστε Περισσότερα »

Δώδεκα συλλήψεις για διάφορα αδικήματα στη Στερεά

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικά δώδεκα (12) άτομα, για διάφορα αδικήματα

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την καταπολέμηση της μικροδιακίνησης ναρκωτικών ουσιών , τη σύλληψη φυγόποινων ατόμων, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, τον εντοπισμό ατόμων που διαμένουν παράνομα στην Ελληνική Επικράτεια και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Χαλκίδας, των Α’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας και Φθιώτιδας, των Α’ & Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Κύμης και Σχηματαρίου, καθώς και των Τμημάτων Τροχαίας Θηβών και Λιβαδειάς, συνολικά δώδεκα (12) άτομα, για διάφορα αδικήματα.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:

    Ημεδαπός στη Θήβα, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν ναρκωτικά δισκία.
    Τρία (3) άτομα (ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός στη Χαλκίδα, καθώς και μία αλλοδαπή στη Θήβα), σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.
    Τέσσερις (4) αλλοδαποί (δύο στη Χαλκίδα, ένας στην Αράχωβα Βοιωτίας και ένας στο Γουλέμι Φθιώτιδας), οι οποίοι στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων που να δικαιολογούν την νόμιμη παραμονή τους στην Ελληνική Επικράτεια. Επιπλέον, σε βάρος του ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία.
    Αλλοδαπός στο Δήλεσι Βοιωτίας, για παράβαση υγειονομικού ενδιαφέροντος.
    Τρεις (3) ημεδαποί (ένας στη Θήβα, ένας στη Κύμη Ευβοίας και ένας στη Λιβαδειά), για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Σε βάρος των μη νόμιμων μεταναστών θα κινηθεί η διαδικασία διοικητικής επιστροφής, ενώ οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές .

Διαβάστε Περισσότερα »

Σταθάς-Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Κωπαΐδας

Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
-Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Οικονομικών
-Εσωτερικών

Θέμα: Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Κωπαΐδας.
Στο άρθρο 61 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237 τ. Α’) προβλέπεται η κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας την 30ή Νοεμβρίου 2014 και η συνακόλουθη εκκαθάρισή του. Δεν προβλέπεται, ωστόσο, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του Οργανισμού Κωπαΐδας, οι οποίοι δεν υπάγονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, καθώς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να πληρωθούν τις αποδοχές της διαθεσιμότητάς τους. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ακόμα δεν έχει οριστεί εκκαθαριστής από το Υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη των απαιτήσεων, την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού και τη σύνταξη των διαπιστωτικών πράξεων της διαθεσιμότητας των εργαζομένων και την πληρωμή τους. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών στη με αρ. πρωτ. 1464/2014 και ημερομηνία 11-11-2014 απάντησή του στην ερώτηση με αρ. πρωτ. 3821/20-10-2014 και θέμα «’Ακέφαλος’ ο Οργανισμός Κωπαΐδας» δεν έδωσε καμία ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με το μέλλον των εργαζομένων του Οργανισμού Κωπαΐδας.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί καμία λύση όσον αφορά το μέλλον των εργαζομένων του Οργανισμού, ούτε έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά ούτε και από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προκειμένου να διευκρινιστεί ακριβώς ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων μετά την μεταβίβαση του Οργανισμού στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την εκκαθάρισή του. Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Κωπαΐδας από την 1η Δεκεμβρίου 2014 να είναι στον «αέρα».
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να διευκρινιστεί και να διασφαλιστεί το μέλλον των εργαζομένων του Οργανισμού Κωπαΐδας;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Σταθάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολες οι αλλαγές στο Δημοτικό -Η λίστα με τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας

Ο  υπουργός παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τις προτάσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική ύλη. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν στον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου και δημιουργούνται συνθήκες ξεκούρασης και παιχνιδιού για τους μικρούς μαθητές.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε και θα τεθεί σε διαβούλευση αφορά:

    Την καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης και διαδραστικής διδασκαλίας που προτρέπουν σε ενεργητική συμμετοχή (διαθεματική προσέγγιση διδακτικών αντικειμένων, ερευνητική δράση, διδασκαλία σε ομάδες).
    Τον εξορθολογισμό των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.
    Την εμπέδωση των διδακτικών αντικειμένων στο σχολείο και τον συσχετισμό τους με την κοινωνική ζωή.
    Την αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών.
    Την καλλιέργεια και την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της εθνικής κατάρτισης.
    Την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, της κριτικής ικανότητας, της επεξεργασίας βιωμάτων, συναισθημάτων και αξιών και την αξιοποίησή τους στη διαχείριση προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.
    Τη δεξιότητα στις διαδικασίες επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης, διαχείρισης της καθημερινότητας και των προβλημάτων σε έναν διαρκώς εναλλασσόμενο κόσμο.
    Την πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα και στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο.
    Την ενίσχυση της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων.
    Την έμφαση στον σχολικό αθλητισμό και τη φυσική αγωγή.
    Τη σταδιακή γενίκευση του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), δημιουργώντας σχολεία ανοιχτά στην καινοτομία και την αυτενέργεια.
    Τη δημιουργία των προϋποθέσεων της κατανόησης του φαινομένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διαβάστε τι προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας ΕΔΩ




Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ




Ο Βουλευτής Βοιωτίας Βαγγέλης Μπασιάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση μου από το Υπουργείο Υγείας η ενίσχυση σε προσωπικό των Υπηρεσιών Υγείας Βοιωτίας, μετά από πολύμηνες προσπάθειες, εξελίσσεται ως εξης:
1.Στις συνολικές προσλήψεις των 416 του Υπουργείου Υγείας, στη Βοιωτία έχουν κατανεμηθεί:
ΓΝ ΘΗΒΑΣ
1 ΕΒ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΓΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
1 ΕΒ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

2.Για τις συνολικές προσλήψεις των 370 του Υπουργείου Υγείας που εγκρίθηκαν χθες, 27/11/2014, και η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας, στη Βοιωτία κατανέμονται:

ΓΝ ΘΗΒΑΣ
1 ΕΒ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
2 ΕΒ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ
1 ΕΒ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΥ ΕΡΥΘΡΩΝ ΠΙ ΞΗΡΟΝΟΜΗΣ 1 ΕΒ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΚΥ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ ΠΙ ΕΛΕΩΝΑ 1 ΕΒ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΓΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΚΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ 1 ΕΒ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΚΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ 1 ΕΒ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

3. Για το ΠΕΔΥ, όπου αναμένονται αποτελέσματα εντός των επόμενων 10 ημερών, στη Βοιωτία κατανέμονται:

ΠΕΔΥ ΘΗΒΑΣ
2 ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
1 ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
2 ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
1 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ
1 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΔΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
2 ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
1 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η προσπάθεια στελέχωσης και γενικότερης στήριξης των Υπηρεσιών Υγείας της Βοιωτίας , παρά τη δυσμενέστατη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και τις γνωστές σε όλους περικοπές δαπανών ,θα συνεχίζεται εντατικά και το επόμενο διάστημα με τη συμβολή και των αρμόδιων τοπικών φορέων.»


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιος ήταν ο μισθός του Γ. Προβόπουλου και πόση αποζημίωση πήρε;




    Απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.



Στοιχεία για τις αποδοχές που ελάμβανε ο Γιώργος Προβόπουλος όταν ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την ΤτΕ. Μαζί με τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται και...στοιχεία για το ποσό που είχε πάρει ως αποζημίωση ο κ. Προβόπουλος κατά την αποχώρησή του από την Τράπεζα Πειραιώς το 2008.
Ενημέρωση για τα συγκεκριμένα θέματα είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δια των βουλευτών του Στάθη Παναγούλη, Δημήτρη Στρατούλη και Νάσο Αθανασίου, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών.
Οι τρεις βουλευτές είχαν ζητήσει να διαβιβαστούν στοιχεία που θα δείχνουν ποιες ήταν οι μηνιαίες αμοιβές του διοικητή μαζί με τις εν γένει άλλες παροχές από συμμετοχή σε συμβούλια, έξοδα δημοσίων σχέσεων, κάλυψη επαγγελματικών ταξιδίων, χρήση πιστωτικών καρτών κλπ. Ζητούσαν, επίσης, να ενημερωθούν εάν αληθεύει ότι οι συνολικές απολαβές του όταν συνυπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο, στις 8 Μαϊου 2010, υπερέβαιναν τα 400.000 ευρώ το χρόνο και μόνο μετά από αρκετούς μήνες προέβη σε μια περικοπή της αμοιβής του κατά 20% και ακόμη εάν αληθεύει ότι ο κ. Προβόπουλος στη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2009 (χρήση 2008) δήλωσε εισόδημα ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το έτος 2006 είχε και επιστροφή φόρου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά στους βουλευτές ότι «οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του πρώην Διοικητή κ. Γεωργίου Προβόπουλου ανήρχοντο σε 7.342 ευρώ». Ενημερώνει επίσης ότι «επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος ελάμβανε την πάγια αποζημίωση των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του οργάνου, ύψους 257 ανά μήνα, ενώ οι υπηρεσιακές δαπάνες καλύπτοντο απολογιστικά, βάσει παραστατικών».
Εξάλλου γίνεται γνωστό ότι «ο κ. Προβόπουλος προέβη την 1.12.2009 σε οικειοθελή παραίτηση από τη λήψη 20% των αποδοχών του, δηλαδή αρκετούς μήνες νωρίτερα από τον Μάϊο του 2010 που αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, για να ακολουθήσει την 1.10.2012 νέα παραίτηση του από τις αποδοχές του σε πρόσθετο ποσοστό 30%».
Ως προς το ζήτημα της αποζημίωσης που είχε λάβει ο κ. Προβόπουλος όταν αποχώρησε από την Τράπεζα Πειραιώς, η Τράπεζα της Ελλάδος, υπενθυμίζει ότι έχει απαντήσει και στο παρελθόν σε αντίστοιχη ερώτηση και επαναλαμβάνει ότι «στη δήλωση του φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 ο κ. Προβόπουλος είχε συμπεριλάβει και το ποσό των 2.775.000 ευρώ που είχε λάβει τον Μάιο του 2008 ως αποζημίωση κατά την αποχώρησή του από την προηγούμενη εργασία του στην Τράπεζα Πειραιώς». Όπως διευκρινίζεται, «η αποζημίωση αυτή είχε καταβληθεί σε εκπλήρωση προϋφιστάμενης συμβατικής υποχρέωσης, βάσει της ατομικής σύμβασης εργασίας του, είχε φορολογηθεί νόμιμα και, κατά σχετική δήλωση του κ. Προβόπουλου, είχε στο σύνολό της σχεδόν αναλωθεί για την κάλυψη της ζημίας που είχε υποστεί από την εντός του 2008 πώληση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που, ως στέλεχος της, είχε αποκτήσει σε υπερδιπλάσια τιμή κατά το προηγούμενο έτος».
Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να διαβιβάσει στη Βουλή τις «αναλυτικές δηλώσεις πόθεν έσχες του κ. Προβόπουλου από το 2009 μέχρι σήμερα, όπως επιβάλει η αρχή της διαφάνειας για τους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι αποφαίνονται για τα δημοσιονομικά της χώρας και με τις εκθέσεις τους καθορίζουν ποιος θα ζήσει πλουσιοπάροχα και ποιος θα πεθάνει από την πείνα για να σωθεί η ευρωζώνη και οι τραπεζίτες».
Στο διαβιβαστικό έγγραφό του ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πάντως σπεύδει να επικαλεστεί τον νόμο που ορίζει ότι οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου, οι αποφάσεις του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο στον οποίο αφορούν αυτά.
Θυμίζει επίσης ότι η παραβίαση του φορολογικού απορρήτου συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που τιμωρείται κατά τις οικείες διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου και ποινικό αδίκημα που τιμωρείται κατά τις διατάξεις του ποινικού κώδικα για παράβαση καθήκοντος για να καταλήξει ότι δεν είναι δυνατή η δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων από το φάκελο του φορολογούμενου

Διαβάστε Περισσότερα »

Στα δικαστήρια της Θήβας και πάλι οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις (video)



 

Στα δικαστήρια βρέθηκαν για ακόμη μια φορά οι αγρότες της Βοιωτίας, κατηγορούμενοι για κινητοποιήσεις παρελθόντων ετών.

Ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης τους αναβλήθηκε για τον Μάιο , εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση τους. Τόνισαν με νόημα ότι στη θέση τους έπρεπε να είναι όσοι τους οδήγησαν να διαμαρτύρονται και να κινητοποιούνται για τα αυτονόητα.


Στα δικαστήρια της Θήβας οι αγρότες από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία θα μιλήσει ο Κώστας Μπακογιάννης

Στο πρώτο από τα 13 περιφερειακά προγραμματικά συνέδρια που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των μελών του κόμματος, θα υπάρξει και μια παρουσία που εκ των πραγμάτων θα συζητηθεί αναλόγως. Πρόκειται για τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κ. Μπακογιάννης όχι μόνο θα παραβρεθεί το Σάββατο στο πρώτο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη Λαμία, αλλά και λόγω της ιδιότητάς του θα χαιρετίσει. Στην κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται βεβαίως και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία. Την Κυριακή ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου θα διεξαχθεί το δεύτερο περιφερειακό συνέδριο, ενώ θα ακολουθήσουν οι συνδιασκέψεις στο Ηράκλειο (13 Δεκεμβρίου), στη Λάρισα, στην Κοζάνη και στην Τρίπολη (14 Δεκεμβρίου).

Στα συνέδρια θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια, ενώ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι θεσμικοί φορείς της κάθε περιοχής (όπως Περιφέρεια, μεγάλοι δήμοι, επιμελητήρια κ.ο.κ.), αλλά και κόμματα, πλην ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσής Αυγής. Στην Κουμουνδούρου, για παράδειγμα, επισημαίνουν με ικανοποίηση ότι στα περιφερειακά συνέδρια θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία της η ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προωθεί τη σύγκλιση των δύο κομμάτων. Με τις ομιλίες του σε Λαμία και Γιάννενα ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει και πάλι άμεση προσφυγή στις κάλπες και, ει δυνατόν, συμφωνία νωρίτερα για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Απογευματινό προσκύνημα απο την ενορία Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βαγίων


Διαβάστε Περισσότερα »

Πτώση της τιμής του πετρελαίου -Πού θα φθάσει το θέρμανσης και η βενζίνη στην Ελλάδα

«Βουτιά» άνω του 6% σημείωσε την Πέμπτη το πετρέλαιο, μετά την απόφαση της συνόδου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο παραγωγής του «μαύρου χρυσού» στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η αντίδραση της αγοράς στην απόφαση του ΟΠΕΚ ήταν άμεση και έτσι οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν σε χαμηλά τετραετίας, κάτω από το «φράγμα» των 70 δολαρίων.

Πώς θα επηρεάσει τις οικονομίες η πτώση της τιμής του πετρελαίου

Η πτώση των τιμών θα πλήξει τους ισολογισμούς και τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, ωστόσο, από την άλλη, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες και συνεπώς το συνολικό κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Alpha Bank, από τον Ιούνιο 2014 οι τιμές του πετρελαίου σε όρους δολαρίου έχουν μειωθεί περίπου κατά 27%, ενώ σε όρους ευρώ η πτώση είναι μικρότερη, 21%. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί γενικά τις οικονομίες που είναι εισαγωγείς πετρελαίου, όπως οι χώρες της δυτικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, ενώ έχει αρνητικές συνέπειες για τις χώρες που είναι εξαγωγείς.

Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, καθώς η τελική ενέργεια που καταναλώνεται στην χώρα ανά καύσιμο αφορά κατά 58% προϊόντα πετρελαίου. Από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ο κλάδος των μεταφορών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα (37%) και ακολουθούν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν το 29% και ο τομέας της βιομηχανίας το 18%.

Πώς μεταφράζεται η πτώση τιμών στο όφελος για την τσέπη του Ελληνα καταναλωτή

Με την τιμή στα 77 δολάρια το βαρέλι οι τιμές λιανικής με τους αυξημένους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκαν κοντά στο 1,02 ευρώ, ενώ η τιμή της βενζίνης ήταν κοντά στο 1,51 ευρώ το λίτρο.

Με τις συνεχείς μειώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς τιμές η λιανική πώληση αναμένεται να κυμανθεί σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από το ένα ευρώ και ήδη σε ό,τι αφορά στη βενζίνη στην Αττική εμφανίστηκαν πρατήρια με τιμές στο 1,48 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικο Bazaar απο τον Σύλλογο Γυναικών Βαγίων "ΣΦΙΓΓΑ"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το τριήμερο 12 – 13 – 14 Δεκεμβρίου 2014 (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή) και ώρες 4 – 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο Χριστουγεννιάτικο Bazaar με θέμα:
«Ό,τι δεν χρειάζεσαι εσύ
Ίσως το χρειάζομαι εγώ»
Στην αίθουσα του Συλλόγου στο Παλαιό Δημαρχείο.
Όσες κυρίες θέλουν να λάβουν μέρος με διάφορα πράγματα που περισσεύουν, όπως: προσωπικά είδη, είδη κουζίνας, βιβλία, cd, dvd, είδη γραφείου κ.λ.π., η αίθουσα θα είναι ανοιχτή το προηγούμενο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Σας περιμένουμε



Η πρόεδρος                                Το Δ.Σ.
Βάσω Χαρακόπου


Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Τασούλα σε Μπασιάκο για Αρχαίο Θέατρο Κοιλάδας Μουσών Ασκρης



Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4148/30.10.2014 Ερώτηση με θέμα: «Έργο
           ανασκαφής Αρχαίου Θεάτρου Κοιλάδας Μουσών Άσκρης»


Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4148/30.10.2014 Ερώτησης του Βουλευτή κ.  Ευάγγελου Μπασιάκου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Όπως ήδη έχουμε απαντήσει με το με αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ.Α./ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./58/8.8.2014 έγγραφο, κατόπιν της υπ. αρ. 61/27.3.2013 Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, με την οποία εντάχθηκε το έργο «Ανασκαφικές – ερευνητικές εργασίες για ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου: Κοιλάδας των Μουσών», στο Πρόγραμμα ΔΕ 2-13 της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, που χρηματοδοτείται από ΚΑΠ, η Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συνέταξε σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης στάλθηκε από την Θ΄ ΕΠΚΑ για έλεγχο στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΥΠ.ΠΟ.Α., το οποίο έκανε παρατηρήσεις και επισημάνσεις με το υπ. αρ. 727/15.1.2014 έγγραφό του.
Οι παρατηρήσεις του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Κράτους κοινοποιήθηκαν στην Εφορεία, η οποία τις συμπεριέλαβε στο σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης στις 24.4.2014, το οποίο επικαιροποίησε σύμφωνα με το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. (ΦΕΚ 171/Α/28.8.2014).
Εν συνεχεία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας απέστειλε με το υπ. αρ. 348/13.11.2014 έγγραφό της, το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης στο γραφείο της κας Φ. Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, για την προώθησή του στο γραφείο του νέου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι δεν προβλέπεται για την Εφορεία πρόσληψη προσωπικού μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων και Μνημονίων, κάτι που θεωρείται αναγκαίο για την υλοποίηση της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης.   

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά-Πρόσκληση σε εκδήλωση του Κέντρου Διημέρευσης & Ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ


Διαβάστε Περισσότερα »

Στα 5.573 εκατ. ευρώ οι κρατικές αγροτικές ενισχύσεις του 2015




Ποσό 5.573 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 προκειμένου να αναπτύξει δράσεις ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, καθώς και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς όπως ο ΕΛΓΑ.

Αναλυτικότερα, οι εν λόγω πιστώσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου,  προβλέπεται να διατεθούν για την κάλυψη δαπανών:

-καταβολής ενισχύσεων στη γεωργία, όπως αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες σε εγγειοβελτιωτικά έργα,

-καταβολής επιδοτήσεων για την υλοποίηση αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και προγραμμάτων όπως η εξισωτική αποζημίωση και η πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών,

-χορήγησης ενισχύσεων από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ),

-κάλυψης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).



Πιο συγκεκριμένα:

-Στα 17 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα κονδύλια που θα διατεθούν για ενισχύσεις από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), μέσω των εθνικών ενισχύσεων προσανατολισμού και διαρθρώσεων.

-Στα 299 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι οικονομικές ενισχύσεις με ευρωπαϊκή συμμετοχή

-Στα 15 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η εθνική συμμετοχή σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ

-Στα 255 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).

-Στα 34 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι επιδοτήσεις επιτοκίων.

-Στα 3 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η κάλυψη του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΑΑΤ.

-Στα 2.663 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό που θα διατεθεί για συντάξεις ΟΓΑ, όπου περιλαμβάνεται ο κλάδος της υποχρεωτικής ασφάλισης.

-Στα 105 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι πληρωμές μέσω ΕΛΓΑ, όπου περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας.

-Στα 105 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

-Στα 134 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες.

-Στα 1.944 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό που θα διατεθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικού Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ)
Για περισσότερα δείτε εδώ την εισηγητική έκθεση και τα τεύχη του προϋπολογισμού όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής:

Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης για το Αρχαίο Θέατρο Δελφών

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 1.700.000 ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών».

Σκοπός της  προγραμματικής σύμβασης είναι η εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)  μελέτες. Η σύμβαση υπεγράφη σε συνέχεια της ανάθεσης της μελέτης αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου των Δελφών από το Σωματείο «Διάζωμα», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011 στους μελετητές κ.κ. Ελένη Άννα Χλέπα και Κωνσταντίνο Παπαντωνόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο της σύμβασης είναι η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος δια της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδος του έργου «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών», το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:


Υποέργο 1
«Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Δελφών»

Το υποέργο 1 θα υλοποιηθεί από την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) απολογιστικά και με αυτεπιστασία.
1. Εργασίες πεδίου (ανασκαφικές διερευνήσεις στις απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου και στην περιοχή περί το βόρειο ανάλημμα, απομάκρυνση επιχώσεων, τμηματικές ή συνολικές αποσυναρμολογήσεις νεότερων αργολιθοδομών, διαμορφώσεις, αποψιλώσεις, αποχωματώσεις, επιχωματώσεις).
2. Μετακίνηση, μελέτη και αποτύπωση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από τα αναλήμματα, το κοίλο και την σκηνή. Ταύτιση και ένταξή τους στη σχεδιαστική αποκατάσταση του κοίλου.
3. Εκπόνηση εξειδικευμένων επιμέρους μελετών στο πλαίσιο επικαιροποίησης και συμπλήρωσης του φακέλου του έργου: Μελέτη εργοταξίου, γεωτεχνική διερεύνηση και μελέτη, επικαιροποίηση μελέτης σύνθεσης κονιαμάτων, ενεμάτων και τεχνητού λίθου, μελέτη εφαρμογής για την αποκατάσταση των αναλημμάτων του θεάτρου, μελέτη συγκόλλησης αρχιτεκτονικών μελών και μελέτη απορροής όμβριων υδάτων θεάτρου και βόρειου πρανούς.
4. Προμήθεια νέων λίθων.
5.  Αποκατάσταση αναλημμάτων (παρόδων, πλευρικά και βόρειο ανάλημμα).
6. Αποκατάσταση του κοίλου (καθαιρέσεις σύγχρονων αργολιθοδομών, αποσυναρμολογήσεις, συγκολλήσεις, ανατάξεις, συμπληρώσεις με αρχαίο και νέο υλικό, διαμορφώσεις απογυμνωμένων περιοχών του κοίλου, συμπλήρωση διαζώματος, αποκατάσταση υπόβασης εδωλίων, συμπλήρωση πλακών επίστεψης ποδίου κάτω κοίλου, κάλυψη και επίχωση δυτικού αγωγού του κοίλου).
7. Αποκατάσταση των ορθοστατών της ορχήστρας και καθαρισμός του περιμετρικού αγωγού.
8. Εργασίες αποστράγγισης στο θέατρο και το βόρειο πρανές του κοίλου.


Υποέργο 2
«Ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Δελφών»

Το υποέργο 2 θα υλοποιηθεί από τη διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων της γενικής διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κατόπιν διενέργειας δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού και ανάθεσης σύμβασης για την παροχή υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3316/2005 και τη λοιπή  κείμενη νομοθεσία.
Για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των προβλεπόμενων ήπιων επεμβάσεων, που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του θεάτρου και γενικότερα του αρχαιολογικού χώρου, απαιτείται η συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας, η οποία θα εκπονήσει μια σειρά μελετών και εργασιών σύμφωνα με τη διεθνή δεοντολογία των επεμβάσεων, τη συμβατότητα και την αναστρεψιμότητα.
Τη χρηματοδότηση για το παραπάνω πρόγραμμα διαθέτει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω της παραπάνω Προγραμματικής Σύμβασης. Η διάρκεια του έργου είναι 30 μήνες. Κύριος του έργου θα είναι η Ι΄ ΕΠΚΑ. Το έργο θα υλοποιηθεί με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επικεφαλής του έργου ορίστηκε η προϊσταμένη της Ι΄ ΕΠΚΑ, κα Αθανασία Ψάλτη.



Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

1443 - Ο Σκεντέρμπεης και οι δυνάμεις του απελευθερώνουν την Κρούγια στην κεντρική Αλβανία και υψώνουν την αλβανική σημαία.

1811 - Το Κοντσέρτο για πιάνο Αρ. 5 σε Μι♭+, έργο 73 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Λειψία.

1814 - Οι Times του Λονδίνου τυπώνονται για πρώτη φορά από αυτόματα ατμοκίνητα πιεστήρια, σηματοδοτώντας την αρχή της διαθεσιμότητας των εφημερίδων σε μαζικό κοινό.

1821 - Ημέρα Ανεξαρτησίας του Παναμά: ο Παναμάς ανεξαρτητοποιείται από την Ισπανία και εισχωρεί στη Μεγάλη Κολομβία.

1843 - Ημέρα Ανεξαρτησίας της Χαβάης: το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνωρίζουν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα.

1885 - Τερματίζεται ο Σερβοβουλγαρικός πόλεμος του 1885, διατηρώντας την ενοποίηση της Βουλγαρίας.

1893 - Η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στην οποία οι γυναίκες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.

1895 - Διεξάγεται στο Σικάγο ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική.

1905 - Ο Ιρλανδός εθνικιστής Άρθουρ Γκρίφιθ ιδρύει το Σιν Φέιν ως πολιτικό κόμμα με κύριο στόχο την εγκαθίδρυση διπλής μοναρχίας στην Ιρλανδία.

1909 - Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ παρουσιάζει για πρώτη φορά το 3ο Κοντσέρτο για Πιάνο, ένα από τα τεχνικά πιο δύσκολα κοντσέρτα για πιάνο του κλασικού ρεπερτορίου.

1910 - Το Κόμμα Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο κερδίζει τις δεύτερες ελληνικές βουλευτικές εκλογές αυτής της χρονιάς.

1912 - Η Αλβανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1914 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αφού είχε κλείσει στις 31 Ιουλίου λόγω του πολέμου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανοίγει και πάλι για τις συναλλαγές ομολόγων.

1918 - Η Βουκοβίνα συγχωνεύεται με τη Ρουμανία.

1925 - Οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής. (Μαρασλειακά)

1953 - Τελειώνει, έπειτα από μακρά διαδικασία, η Δίκη των Αεροπόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, που κατηγορούνται για φιλοκομμουνιστικές δραστηριότητες. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, 6 σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώνεται.

1960 - Η Μαυριτανία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη.

2002 - Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

2006 - Αναγνωρίζεται επίσημα από το Ουκρανικό κοινοβούλιο ως γενοκτονία ο μεγάλος λοιμός της Ουκρανίας και ορίστηκε ως ημέρα μνήμης η 25η Νοεμβρίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Νεφώσεις και σποραδικές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Mε βροχή ξημέρωσε η Παρασκευή. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι, ενώ από το απόγευμα και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί και σταδιακά θα ανέβει και η θερμοκρασία. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο μέχρι και 6 μποφόρ.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. στη Θράκη και κατά τόπους στην ανατολική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανώς τις πρωινές ώρες καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο. Σταδιακά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα νότια τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες όποτε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες θα ξεκινήσει η Παρασκευή, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να βελτιωθεί ο καιρός σταδιακά με άνοδο της θερμοκρασίας. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο μέχρι και 6 μποφόρ.

    Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Σταδιακά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ