Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Σφίγγει τη θηλιά η ΕΚΤ: Από 11 Φεβρουαρίου σταματά να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο

Αφόρητη γίνεται πλέον η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου.

Σε μια απόφαση που έρχεται αρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και, συνεπώς, δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο μέσω της διαδικασίας του ELA, δηλαδή, χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω της ΤτΕ, με την έγκριση της ΕΚΤ.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2012, ενώ, εντελώς... συμπτωματικά η 11η Φεβρουαρίου είναι και η ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.

Οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν τα ομόλογά τους στον ELA 

Μια σημαντική παράμετρος της απόφασης της ΕΚΤ είναι και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να γυρίσουν τα ομόλογα που έχουν «παρκάρει» στην ΕΚΤ στον ELA (με εξαίρεση τα ομόλογα του EFSF), τα οποία είναι περίπου 45 δισ. ευρώ.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, πάντως, σημειώνουν ότι αυτό δεν είχε καμία επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών, καθώς, ανάλογα με το ποσό αυξάνεται και ο ELA.

Παρόλα αυτά, νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε εγκρίνει τη συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, το πρόγραμμα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται τίτλους ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να παρέχει τη ρευστότητα που αιτείται με επιτόκιο 1,55%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Μάριο Ντράγκι, ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη, να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας.


               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ