Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η Μέρκελ ξεκίνησε τον «ψυχρό πόλεμο» κατά της Αθήνας


Μια μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλέ, το Βερολίνο έριξε «προειδοποιητικές βολές» στην Αθήνα, διαμηνύοντας ότι δεν δέχεται καμία από τις ελληνικές προτάσεις για το χρέος και την τρόικα αλλά και καμία παρέκκλιση από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Βερολίνο: Καμία αλλαγή πολιτικής

Το έγγραφο που διέρρευσε μέσω του πρακτορείο Reuters θα παρουσιαστεί στο EuroWorking Group την ίδια στιγμή που οι υπουργοί οικονομικών Ελλάδας και γερμανίας θα συναντώνται στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο καλεί ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών της κατά της λιτότητας και επιστρέφοντας στην πολιτική την οποία εφάρμοζαν οι προκάτοχοί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στη Γερμανία τόνιζε σε πολύ αυστηρό τόνο πως το Βερολίνο δεν φοβάται μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια χωρίς πρόγραμμα. Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «ένα νέο πρόγραμμα θα συνδέεται με επιτήρηση, ενώ η γερμανική πλευρά δεν συζητά κούρεμα»
Η αντίδραση της Αθήνας και οι απειλές του Μάρτιν Σουλτς

Η Αθήνα απαντά ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα κυβέρνηση καθώς προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.

Στις πιέσεις του Βερολίνου ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο γερμανός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάτρτιν Σουλτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, προειδοποιεί ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της «κινδυνεύει με εθνική χρεοκοπία».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο οικονομικό τύπο της Γερμανίας, η κυβέρνηση Μέρκελ που ήδη έχει ταχθεί ανοικτά κατά της κατάργησης της τρόικας και κατά της διαγραφής του ελληνικού χρέους θα επιμείνει στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μέτρων για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς όμως να εξειδικεύει μέτρα και προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ