Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Μια προαναγγελθείσα επίθεση...


    Μετά τις επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου, η Γαλλία ζούσε σε μια μόνιμη κατάσταση συναγερμού. «Εξουδετερώνουμε επιθέσεις σε καθημερινή βάση», έλεγε το καλοκαίρι ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Το τελευταίο επεισόδιο έγινε στις 29...Οκτωβρίου, όταν οι αρχές συνέλαβαν έναν 25χρονο από την Τουλόν που ετοίμαζε μια τρομοκρατική επίθεση.

Οι σημερινές επιθέσεις δεν θα μπορούσαν λοιπόν να αποφευχθούν, σχολιάζει η Γκαμπριέλα Κάνιας στην Ελ Παϊς. Και σημειώνονται την πρώτη ημέρα της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στη χώρα ενόψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 30/11 ως τις 11/12.

Η Γαλλία είναι η δυτική χώρα που απειλείται περισσότερο από τους τζιχαντιστές. Οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo και στο σούπερ μάρκετ Hiper Cacher, που στοίχισαν τη ζωή 17 ατόμων, αποτέλεσαν μια δραματική προειδοποίηση.

Από τότε έχουν αποτραπεί την τελευταία στιγμή τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις, οι δύο από τις οποίες θα προκαλούσαν ένα πραγματικό μακελειό. Κάπου 2.000 γάλλοι πολίτες έχουν μεταβεί στη Συρία ή στο Ιράκ και 500 από αυτούς ήδη πολεμούν.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι από τις δύο αυτές χώρες έχουν επιστρέψει γύρω στα 200 με 300 άτομα. Ολοι περίμεναν έτσι μια μεγάλη επίθεση.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολένς έφτασε να μιλήσει για μια επικείμενη 11η Σεπτεμβρίου α-λα γαλλικά. Και φαίνεται πως δικαιώθηκε.

Παράλληλα ενισχύεται και το οπλοστάσιο των αντιτρομοκρατικών μέτρων. Μετά τον Ιανουάριο, περιπολούν στους δρόμους 7.000 με 10.000 στρατιωτικοί. Αλλοι 25.000 αστυνομικοί φυλάσσουν 5.000 ευαίσθητα σημεία.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα νόμο για τις Μυστικές Υπηρεσίες που επιτρέπει τη μαζική συλλογή προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, έχει αυξηθεί κατά 736 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός για τη στρατολόγηση ειδικών και την αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού.

Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούνται όλοι οι ύποπτοι 24 ώρες το 24ωρο. Ο εισαγγελέας Μολένς έχει δηλώσει ότι παρακολουθούνται 1.733 άτομα, κι αυτοί όχι συνεχώς. Και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μία οργάνωση, ένα δίκτυο, μια ηγεσία.

«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μεμονωμένες συμπεριφορές, μοναχικούς λύκους», τονίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 έχουν συλληφθεί 326 άνθρωποι για τη σχέση τους με βίαιες πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ