Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

"Όλα για τις τράπεζες" στο Χρηματιστήριο-Τα παράθυρα και οι ΑΜΚ

Με μια "έκπληξη" πρώτου μεγέθους ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς επετράπη στους Έλληνες επενδυτές να σπάνε το εμπάργκο των capital controls και να χρησιμοποιούν διαθέσιμα από τις υφιστάμενες καταθέσεις τους για να  καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά δάνεια των τραπεζών και άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη πιθανόν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, λίγες ώρες πριν δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς που θα γίνει τη Δευτέρα υπό αυστηρούς περιορισμούς για τους εγχώριους επενδυτές. Αντικατοπτρίζει δε την προσπάθεια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών να εκμεταλλευτούν όλες τις διαθέσιμες πηγές συγκέντρωσης κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά παράλληλα και για να μην αποκλείσουν, χωρίς τη θέλησή τους, τους υφιστάμενους μετόχους (επιχειρηματίες, ιδιώτες κλπ) από τη δυνατότητα συμμετοχής στις ΑΜΚ. Με τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος "απίσχνασης" για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αυξήσεις απεγκλωβίζοντας χρήματα από τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζεται και το ενδεχόμενων σοβαρών νομικών επιπλοκών που θα μπορούσαν να εγερθούν λόγω διακριτικής μεταχείρισης με τους ξένους επενδυτές.

Μέχρι τότε, όμως, και εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν έχουν αρθεί ή χαλαρώσει οι περιορισμοί που επιβάλει η υπουργική απόφαση, οι συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με "νέο χρήμα", ήτοι με κατάθεση χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος στους νέους λογαριασμούς που θα δημιουργηθούν, με εμβάσματα από το εξωτερικό, με τη χρήση των υφιστάμενων πιστωτικών υπολοίπων, με τυχόν απολαβές μερισμάτων-επιστροφών, με χρήματα από την πώληση υφιστάμενων θέσεων σε μετοχές και παράγωγα, με "επιστροφές" margin, κ.α

Στην πράξη από την ερχόμενη Δευτέρα οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να ζητούν από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές τους το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να μπορούν να βάζουν λεφτά και να εκτελούν συναλλαγές. Το δε προϊόν από τυχόν πωλήσεις μετοχών στο μέλλον, αν κατατεθεί σε άλλο λογαριασμό, παύει να θεωρείται "νέο χρήμα".

Ένα ερώτημα για τις τραπεζικές μετοχές είναι πως θα κινηθούν μέχρι τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς αυτές, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνουν πιθανότατα προς τα τέλη του έτους και αφού έχουν ολοκληρωθεί τα stress test τον ερχόμενο Οκτώβριο που θα καταδείξουν τις κεφαλαιακές ανάγκες και τον τρόπο που αυτές θα καλυφθούν. Έως τότε μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα και στην αγορά επικρατεί έντονη ανησυχία πως λόγω συνθηκών και περιορισμένης "ορατότητας" για το μέλλον, οι τραπεζικές μετοχές που αποτελούν το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α, θα πιεστούν δραματικά. Από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι στην πρώτη φάση της επαναδιαπραγμάτευσης η οποία θα γίνει χωρίς περιορισμούς στα όρια διακύμανσης (+-30%) οι τράπεζες θα απολέσουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της αξίας τους, ακολουθώντας το "παράδειγμα" του ADR της Εθνικής στη Νέα Υόρκη το οποίο χθες διαπραγματεύνταν στα 0,90 δολάρια ή 0,81 ευρώ, έναντι κλεισίματος 1,20 ευρώ στην Αθήνα (26/6/2015).

Δεν είναι, όμως, μόνο η δυνατότητα κάλυψης των ΑΜΚ με υφιστάμενες καταθέσεις η μόνη βαλβίδα ασφαλείας που έμεινε ανοιχτή για τις τράπεζες ενόψει της επανεκκίνησης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Η απόφαση να συνεχιστεί επ’ αόριστον  η απαγόρευση εξαγοράς μεριδίων για τους κατόχους όλων των ειδών των αμοιβαίων κεφαλαίων από τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ, ελήφθη σύμφωνα με πηγές, επίσης για λόγους συστημικής ευστάθειας. Και αυτό επειδή προφυλάσσει τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων από τον κίνδυνο μαζικών ρευστοποιήσεων εκ μέρους των μεριδιούχων. Σήμερα το ενεργητικό της αγοράς Α/Κ ξεπερνά τα 7 δις. ευρώ και είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να "αγνοηθεί" καθώς τυχόν μαζικά αιτήματα εξαγοράς θα σήμαιναν ότι οι ΑΕΔΑΚ θα έπρεπε να ξεπουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μετοχές, ομόλογα, προϊόντα διαθεσίμων, παράγωγα κ.ά.

Για λόγους σταθερότητας του συστήματος αφέθηκαν ανοιχτές και άλλες βαλβίδες αποσυμπίεσης στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς μεταξύ άλλων επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τις υφιστάμενες καταθέσεις ώστε μεταξύ άλλων:

- Να καλύπτονται πιθανές νέες χρηματικές υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω πτώσης των τιμών από πιθανό "σκάσιμο" στα margins

- Να καλυφθούν με μετρητά τυχόν ελλείμματα στα περιθώρια για χαρτοφυλάκια ασφαλείας που υπήρχαν μέχρι τις 26 Ιουνίου 2016

- Να καλύπτονται με μετρητά υποχρεώσεις παροχής ασφαλειών (margins)

- Να μπορεί να γίνει διανομή μερισμάτων, τόκων και επιστροφών κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρείες στους μετόχους

- Να εκπληρωθούν υποχρεώσεις εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών ειδικής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο

- Να καλύπτονται περιπτώσεις εκπρόθεσμου διακανονισμού και failed trades

- Να μπορεί να καλυφθεί με μετρητά ο ημερήσιος ή και τελικός διακανονισμός στα παράγωγα.

Επετράπη επίσης η μεταφορά κεφαλαίων και εκτός Ελλάδας από τις τράπεζες, προκειμένου να είναι δυνατή η επανεπένδυση διαθεσίμων που έχουν προέλθει από ρευστοποιήσεις σε θέσεις εξωτερικού, από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων, Επενδυτικές Εταιρείες, Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, ασφαλιστικές ς εταιρείες, ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, ασφαλιστικούς οργανισμούς  και οργανισμούς ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
capital.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΦΑΓΗ! Οι Τούρκοι ξεκλήρισαν κουρδικό χωριό! ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟ του εγκλήματος πολέμου


- Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκλήρισαν ολόκληρο κουρδικό χωριό στο βόρειο Ιράκ
- Με τον μανδύα των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού κράτους η Άγκυρα έχει βάλει στόχο να εξολοθρεύσει τους Κούρδους
- Δεν διστάζει, όπως προκύπτει από τις ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ φωτογραφίες, να χτυπά αμάχους, παιδιά και έγκυες γυναίκες


Εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία με τον Ερντογάν να διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τον τίτλο του “χασάπη”. Οι φωτογραφίες που δημοσιευουν οι Κούρδοι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΕΣ. Όσο και η εξουσία της ΄Αγκυρας.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στις τέσσερις τα ξημερώματα βομβάρδισαν κουρδικά χωριά στο βόρειο Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το κουρδικό δίκτυο Rudaw, οι τουρκικές βόμβες είχαν στόχο τα σπίτια των χωρικών.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί αποδεικνύουν ότι η στρατιωτική ενεργοποίηση κατά του Ισλαμικού κράτους είναι ο μανδύας για την απάνθρωπη εξόντωση Κούρδων.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις συγκλονιστικές και ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ φωτογραφίες στο Onalert.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι χαμηλές επιδόσεις και τα capital controls «βουλιάζουν» τις βάσεις

Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια
Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των capital controls έχουν προκαλέσει την καθίζηση των βάσεων εισαγωγής στις ανώτατες και ανώτερες σχολές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η καθυστερημένη ψήφιση του νέου νόμου με τις –περιορισμένες- μετεγγραφές σε συνδυασμό με τα capital controls περιόρισε δραστικά τις επιλογές πολλών παιδιών, καθώς οι οικογένειές τους είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών (με ταβάνι 15% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρσι υπήρχαν τμήματα που δέχτηκαν ακόμα και 100% επιπλέον φοιτητικό πληθυσμό) και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών. Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλής σχολή της Νομικής στη Κομοτηνή. Αν και στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι σπάνιο να σημειωθούν απότομες πτώσεις στα μόρια εισαγωγής, η σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης υπολογίζεται να χάσει φέτος ακόμα και 600 μόρια!
Διαβάστε Περισσότερα »

Δεκαπέντε συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο στη Στερεά

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικά δεκαπέντε (15) άτομα για διάφορα αδικήματα


Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την πρόληψη ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς, συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, συνολικά δεκαπέντε (15) άτομα και συγκεκριμένα:

Συνελήφθη αλλοδαπή στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, κατηγορούμενη για κλοπή από εμπορικό κατάστημα.

Συνελήφθη ημεδαπός στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας, για παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών και αρπαγή ανηλίκου. Κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, που περιείχε μικροποσότητα ηρωίνης.

Συνελήφθη ημεδαπός στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς της Β’ ΔΙ.ΑΣ. Ευβοίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, που περιείχε μικροποσότητα ηρωίνης.

Συνελήφθη αλλοδαπός στο Δομοκό Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λασιθίου.

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί στην Αταλάντη Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αταλάντης, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο. Κατασχέθηκαν διάφορα είδη παραεμπορίου.
Συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας, για πρόκληση σωματικών βλαβών και εξύβριση.

Συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί και συγκεκριμένα, ένας στη Λαμία από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λαμίας, ένας στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, από αστυνομικούς της Ο.Ε.Π.Τ.Α. Φθιώτιδας και ένας στη περιοχή του Διστόμου Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Διστόμου, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τέλος, συνελήφθη ημεδαπός στην Αλίαρτο Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδειάς, για παράβαση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.




Διαβάστε Περισσότερα »

Με επιτυχία η εκδήλωση του Κ.Κ.Ε. στη Θήβα


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου, η εκδήλωση της Κομματικής  Οργάνωσης Θήβας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Αντώνη Τουλουμάκου, στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ η βραδιά τελείωσε με λαϊκορεμπέτικο  γλέντι.

Το επόμενο ραντεβού με σ/φους, φίλους και οπαδούς δόθηκε για τις 29 Αυγούστου στο 41ο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Θήβας, στο θερινό κινηματογράφο «ΣΟΝΙΑ».





Διαβάστε Περισσότερα »

Στον «αέρα» παραμένουν οι εργαζόμενοι του «Οργανισμού Κωπαΐδας»

     Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης



Θέμα: Στον «αέρα» παραμένουν οι εργαζόμενοι του «Οργανισμού Κωπαΐδας».

Στη διάταξη του αρθρ.13 παρ. 1α του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α΄74) προβλέφθηκε η κατάργηση του «Οργανισμού Κωπαΐδας» από την 30-9-2014, ενώ σε νεότερο νόμο και ειδικότερα στη διάταξη του αρθρ.61 παρ. 1α του Ν. 4305/2014 ( ΦΕΚ Α΄237) προβλέφθηκε η κατάργηση του «Οργανισμού Κωπαΐδας» από την 30-11-2014 και η θέση του σε καθεστώς εκκαθάρισης.
   
Πράγματι, από την 30-11-2014, ο «Οργανισμός Κωπαΐδας» τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, οι δε αρμοδιότητες και το επιχειρησιακό του αντικείμενο μεταβιβάστηκαν και ασκούνται έκτοτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
   
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του «Οργανισμού Κωπαΐδας» παρέμειναν στις θέσεις τους, εκτελώντας τις υπηρεσίες του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Αλιάρτου ( πρώην Τμήματος Γεωργίας Ο.Κ.), καθώς και άλλες υπηρεσίες ( π.χ. τακτοποίηση οικονομικών καρτελών, εξυπηρέτηση αγροτών κ.λπ.) και ουδέποτε εκδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητάς τους από κανέναν φορέα, ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
   
Να σημειωθεί δε ότι από τις 30-11-2014 μέχρι και σήμερα παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν λάβει τις νόμιμες αποδοχές τους.
    Το προσωπικό αυτό είναι μόνιμοι υπάλληλοι και ανά κατηγορία ως παρακάτω:
    1 Π.Ε. Οικονομικός   βαθμού  Β1
    1 Δ.Ε. Οικονομικός   βαθμού  Β1
    1 Δ.Ε. Οικονομικός   βαθμού  Γ3
    1 Δ.Ε. Οικονομικός   βαθμού  Γ2
    1 Δ.Ε. Οδηγός          βαθμού  Γ5
    1 Υ.Ε. Εργάτης         βαθμού  Δ5
    1 Υ.Ε. Φύλακας        βαθμού  Δ4
   
Οι δύο τελευταίοι μάλιστα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 2 περίπτωση Δ. του αρθρ. 90 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α’  - ΑΜΕΑ) για τους οποίους ουδέποτε εκδόθηκε η σχετική πράξη άμεσης μεταφοράς τους από 01-12-2014 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. 
   
Σύμφωνα με το άρθρ.17 παρ. 5 εδ. α΄ του Ν. 4325/2015 ( ΦΕΚ Α΄47), «υπάλληλοι, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης τη παραγράφου 2 του παρόντος, καθώς και υπάλληλοι, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη/μεταφορά και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 14, επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο Υπουργείο που υπάγονταν οργανικά ή σε εποπτευόμενους από το Υπουργείο αυτό φορείς και τίθενται στη διάθεση του οικείου Υπουργού, με τον ίδιο βαθμό που κατείχαν και στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο υπάγονταν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα βάσει του Ν. 4172/2013 ( Α΄167)».
   
Σύμφωνα δε με την παρ. 7 του προαναφερόμενους άρθρου του ίδιου νόμου, « για την επαναφορά του προσωπικού αυτού εκδίδεται, πράξη του οικείου Υπουργού. Με την πράξη αυτή ο οικείος Υπουργός ρυθμίζει τους όρους και το χρόνο απασχόλησης των υπαλλήλων του άρθρου αυτού και των υπαλλήλων των εξαιρέσεων του άρθρου 90 παρ.  2 περίπτωση Δ΄του Ν. 4172/2013 της αρμοδιότητάς του».
   
Να σημειωθεί ότι με βάση το άρθρ.14 παρ. 1 του ίδιου νόμου, « στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου εμπίπτουν μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι:…ε) οι οποίοι ανήκαν οργανικά σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία καταργήθηκαν με τις διατάξεις του Ν. 4250/2014 ( Α΄74)..», ενώ με βάση την παρ.3 του άρθρου αυτού του ίδιου νόμου, «το προσωπικό του Κεφαλαίου αυτού έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες κινητικότητας του  άρθρου 15 του παρόντος, παράλληλα με το δικαίωμα επαναφοράς στις θέσεις που κατείχε ή σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, κατά τις διατάξεις των άρθρων 17 έως 19 αυτού».
   
Περαιτέρω, βάσει της υπ’ αριθ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.42 Α/οικ.14150 εγκυκλίου με θέμα  «Εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4325/2015» του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλου, «υπάλληλοι που δεν περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης των Ανακοινώσεων του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και οι υπάλληλοι που δεν υπέβαλαν αίτηση στις Ανακοινώσεις αυτές και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 14, επανέρχονται με πράξη του οικείου Υπουργού σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο Υπουργείο που υπάγονταν οργανικά ή σε εποπτευόμενους από το Υπουργείο αυτό Φορείς και τίθενται στη διάθεση του οικείου Υπουργού, εφόσον υποβάλλουν αίτηση εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι έως και την 21η Μαϊου 2015, στη Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού του Φορέα που ανήκαν αρχικά».
   
Ενόψει των προαναφερόμενων διατάξεων και της σχετικής εγκυκλίου, και δεδομένου ότι εμπίπτουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες υπαλλήλων, άπαντες υπέβαλαν, έως την ανωτέρω ημερομηνία, αιτήσεις προς το Τμήμα Προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να επανέλθουν με πράξη του Υπουργείου αυτού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.   
   
Επειδή από την 30-11-2014, οπότε και καταργήθηκε ο « Οργανισμός Κωπαΐδας» μέχρι και σήμερα, άπαντες παρέχουν τη ίδια εργασία, στις ίδιες θέσεις, στον ίδιο τόπο και υπό τις ίδιες συνθήκες που την παρείχαν μέχρι τότε, εξυπηρετώντας τους αγρότες των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Θηβών της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, καθώς και του Δήμου Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, χωρίς ουδέποτε να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
   
Επειδή για την ως άνω εργασία τους από την 30-11-2014 μέχρι και σήμερα, δεν τους έχουν καταβληθεί οι νόμιμες αποδοχές  τους.
   
Επειδή άπαντες έχουν υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να επανέλθουν με πράξη του Υπουργού του Υπουργείου αυτού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει εκδοθεί η οικεία πράξη για τον καθένα τους.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανέλθουν οι ανωτέρω υπάλληλοι του «Οργανισμού Κωπαΐδας» με σχετική πράξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να καταβληθούν οι νόμιμες αποδοχές αυτών για τις υπηρεσίες τους από την 1-12-2014 μέχρι και σήμερα;



Ο ερωτών βουλευτής

Σταθάς Γιάννης



Διαβάστε Περισσότερα »

Οι τέσσερις σοβαρές παθήσεις που κρύβει η δίψα

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό δεν μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς το 60% του σώματός μας αποτελείται από αυτό.

Η δίψα είναι ένας τρόπος του οργανισμού μας να μας δείξει πως χρειαζόμαστε να πιούμε ένα ποτήρι νερό.

Αν εξαιρέσουμε τις φυσικές αιτίες πρόκλησης δίψας, όπως η υψηλή θερμοκρασία ή η έντονη δραστηριότητα, υπάρχουν κάποιες αιτίες που κρύβουν σοβαρές παθήσεις.

Αφυδάτωση

Η δίψα είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης. Τα συμπτώματα αυτής είναι να αισθάνεστε το στόμα σας ξηρό, να έχετε μειωμένη ούρηση, ενώ μπορεί να νιώθετε πονοκέφαλο ακόμα και να έχετε ξηροδερμία. Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης μπορεί να παρουσιάσετε απώλεια συνείδησης.

Κακή διατροφή

Η διατροφή σας μπορεί να σχετίζεται με την δίψα. Σε περίπτωση που προτιμάτε πικάντικα ή αλμυρά φαγητά, τότε η ανάγκη σας για νερό είναι μεγαλύτερη.

Παράλληλα, ασθένειες που δημιουργούν ναυτία και διάρροια μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, η οποία προκαλεί δίψα.

Ακόμα και ο καφές και το αλκοόλ μπορούν να σας κάνουν να διψάσετε.

Διαβήτης

Οι περισσότεροι διαβητικοί αισθάνονται έντονη δίψα, καθώς ο διαβήτης είναι μια έντονη διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος. Αλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, η απώλεια ή αύξηση βάρους και οι συχνή ούρηση.

Παθήσεις νεφρών ή ήπατος

Τα σωματικά υγρά μπορούν να μειωθούν από την κυκλοφορία του αίματος και τους ιστούς του σώματος, εξαιτίας της ανεπάρκειας του ήπατος, του νεφρο

Διαβάστε Περισσότερα »

Στο "κόκκινο" σήμερα η Βοιωτία



Πολύ υψηλός είναι για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η προειδοποίηση ισχύει για...
τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής,

·  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια και Σκύρος),

·  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,

·  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),

· Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Σαμοθράκη)

Οι κρατικές υπηρεσίες, οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

Διαβάστε Περισσότερα »

«Τούμπαρε» τον Ηρακλή ο Λεβαδειακός


Φιλική νίκη και μάλιστα με ανατροπή στο σκορ πήρε ο Λεβαδειακός κόντρα στον Ηρακλή. Η ομάδα της Βοιωτίας με γκολ των Μιλοσάβλιεβ και Μάντζιου επικράτησε 2-1.


Νίκη για τον Λεβαδειακό με σκορ 2-1 στο φιλικό απέναντι στον Ηρακλή στο Καρπενήσι. Παρότι ο «Γηραιός» προηγήθηκε, η ομάδα της Βοιωτίας γύρισε το παιχνίδι.

Οι παίκτες του Νίκου Παπαδόπουλου μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι και παρότι… καθυστέρησαν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα με κεφαλιά του Λουκίνα στο 68ο λεπτό. Η αντίδραση του Λεβαδειακού ήταν άμεση καθώς δύο λεπτά αργότερα (70’) ο Μιλοσάβλιεφ με δυνατό σουτ απάντησε. Ο Ηρακλής πιάστηκε στον… ύπνο και δέχτηκε στο «καπάκι» και δεύτερο γκολ, αυτή την φορά με εκτέλεση πέναλτι του Βαγγέλη Μάτζιου. Οι Βοιωτοί παρότι δέχτηκαν πίεση στο φινάλε άντεξαν και κράτησαν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα τη νίκη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΦΠΑ, τα σουβλάκια και άλλα παράξενα...

«Φρένο» στο αλαλούμ που επικρατεί στην αγορά μετά τις πρόσφατες αλλαγές του ΦΠΑ σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών επιχειρεί να δώσει με νέα εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το ίδιο προϊόν ή η ίδια υπηρεσία μπορεί να προσφερθεί είτε με ΦΠΑ 13% είτε με ΦΠΑ 23% ανάλογα με την μορφή ή τον τρόπο που προσφέρονται στον τελικό καταναλωτή.

Με την εγκύκλιο της η ΓΓΔΕ δίνει νέες διευκρινίσεις και καλύπτει από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Το νωπό χοιρινό σουβλάκι, δηλαδή το τεμαχισμένο σε κύβους ωμό χοιρινό κρέας το οποίο είναι περασμένο σε «καλαμάκι» και πωλείται από το κρεοπωλείο.

Εφόσον το προϊόν αυτό δεν έχει καμία προσθήκη επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Αν όμως διατίθεται με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο), τότε επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Το εμφιαλωμένο νερό και το ψωμί. Εφόσον αγοράζονται από αρτοποιείο επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13%, αν όμως καταναλώνονται σε εστιατόριο ή άλλο κατάστημα μαζικής εστίασης χρεώνονται με ΦΠΑ 23%.

Το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης τιμολογείται με ΦΠΑ 13%, ενώ το τυροκούλουρο με 23%.

Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται κατ' οίκον με την μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Επίσης, στην περίπτωση που παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, η εκπαίδευση αυτή απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ


Διαβάστε Περισσότερα »

9ο Φεστιβάλ Οίτης - 17 έως 21 Αυγούστου 2015


XWRA VIDEO AND ART MEDIA FESTIVAL
17 - 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
ΤΟΠΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΧΩΡΑ, ΛΕΛΕΪΚΑ ΥΠΑΤΗΣ

Ο Τόπος Τεχνών «Χώρα» στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Οίτης διοργανώνει την πρώτη καλλιτεχνική συνάντηση σύγχρονης τέχνης Video & Media Art με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο!
Από τις 17 έως 21 Αυγούστου θα προβάλλονται, έργα βίντεο και ταινίες πειραματικού κινηματογράφου με την μορφή βίντεο-εγκαταστάσεων. Ακόμη, ειδικό πρόγραμμα βραδινών προβολών, live performances, αφιέρωμα στον μεγάλο αμερικάνο animator Jeff  Scher και πειραματικό γύρισμα ταινίας animation με εθελοντική συμμετοχή του κοινού!
Ελεύθερη είσοδος για όλες τις ημέρες και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Το XWRA VIDEO AND ART MEDIA FESTIVAL είναι ολοήμερο και υπάρχει η δυνατότητα κατασκήνωσης για τους συμμετέχοντες αλλά και τους επισκέπτες. Παράλληλες δράσεις, όπως μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις, συζητήσεις, «πειραματική» κουζίνα ,παιχνίδια και εξορμήσεις στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης , για τους κατασκηνωτές και τους επισκέπτες.

XWRA VIDEO AND ART MEDIA FESTIVAL - Train Υour Eyes !
Η  πρόσβαση σε όλο και περισσότερα τεχνολογικά μέσα ανοίγει δρόμους σε νέες μορφές σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης. Έτσι το βίντεο, η φωτογραφία ο υπολογιστής, ο ηλεκτρονικός ήχος, γίνονται εργαλεία  που αρκετές φορές συνδυάζονται με κλασικότερα μέσα όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, ο χορός και το σώμα και ανοίγουν μαζί νέα πεδία κριτικής και αναζήτησης.Ο κάθε καλλιτέχνης που συμμετέχει στο Xwra Media and Video Art Festival προσεγγίζει με ξεχωριστό τρόπο το κάθε έργο.
Θέματα προβολών :
- Αστικό Βίντεο
- Asifa Austria - 30 χρόνια πειραματικό animation
- Πειραματικός κινηματογράφος
- Σώμα - Ήχος - Χώρος
- Transmedia

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Άννα Βάσωφ

info:
«Xwra Video and Media Art Festival»
Δευτέρα 17 έως Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης , Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075 και 6936995142
www.xwra.gr
e-mail: info@xwra.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Kαλοκαιρινή Εκδήλωση στο Σαράντι

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ  ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ .ΘΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ,ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ O ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΩΠΙΑΣ
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Πιάνουν δουλειά οι συμβασιούχοι στο Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων – Ποιοι προσλαμβάνονται

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΑΡΙΘ. 174
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ
ΘΕΜΑ: «Πρόσληψη επιτυχόντων στα πλαίσια της 2/2015 Δημόσιας
Πρόσκλησης για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε
Επιβλέποντες Φορείς του ΟΑΕΔ»
Έχοντας υπόψη
1. την παρ.1 του άρθρου 58 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/07.06.2010
τεύχος Α’)
2. το άρθρο 170 του Ν.3584/2007 (ΦΕΚ 143/28.06.2007 τεύχος Α')
3. την περίπτ.ιθ της παρ.2 του άρθρου 14 του Ν.2190/94
4. την ΚΥΑ 4.31879/οικ.3.1604/18.11.2014 (ΦΕΚ 3172/26.11.2014
τεύχος Β’)
5. την υπ’αρ. 2/2015 Δημόσια Πρόσκληση για το Πρόγραμμα
Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Επιβλέποντες Φορείς του ΟΑΕΔ
6. τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου
7. Τον οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, που καταρτίστηκε από τον
ΟΑΕΔ
8. τα υποβληθέντα από τους επιλεγέντες δικαιολογητικά
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την πρόσληψη των κάτωθι:
Ονοματεπώνυμο Ειδικότητα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, στην Χαλκίδα


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουλίου 2015, στην Χαλκίδα συνάντηση για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τα Τοπικά σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων των Δήμων και το κλείσιμο των ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων Υπουργείων και των Φο.Δ.Σ.Α.

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η πολύ καλή πορεία του σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού με ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α όσο και των Δήμων έχουν δρομολογηθεί τα παρακάτω :
- Αναθεώρηση – Επικαιροποίηση του ΠΕ.Σ.Δ.Α, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή
& Ελληνική νομοθεσία (Οδηγία ΕΚ/98/2008 & Ν. 4042/2012).
- Εκπόνηση Τοπικών σχεδίων δράσης των Δήμων της Περιφέρειάς μας.
- Συγχώνευση όσων Φο.Δ.Σ.Α το επιθυμούν στον Περιφερειακό.
- Κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ.

Οι προαναφερόμενοι 4 άξονες έχουν πλήρως δρομολογηθεί και υλοποιούνται ως εξής :
Η αναθεώρηση του ΠΕ.Σ.Δ.Α προχωρά, με συμμετοχή του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, την παροχή στοιχείων και ενσωμάτωσης των υπολειπόμενων έργων στην Περιφέρεια.

Η εκπόνηση των Τοπικών σχεδίων δράσης έχει ολοκληρωθεί από το σύνολο των Δήμων και έχουν επίσης προωθηθεί στους μελετητές, που επιμελούνται της αναθεώρησης του ΠΕ.Σ.Δ.Α.
Είμαστε η μόνη Περιφέρεια Πανελλαδικά, η οποία πριν την δημοσιοποίηση του νέου ΕΣΔΑ, προχωρήσαμε στην σύνταξη Τοπικών σχεδίων δράσης.

Τα Τοπικά σχέδια, τα οποία είχαν συνταχθεί από τις αρχές του 2015, θα προσαρμοστούν στα δεδομένα του νέου ΕΣΔΑ, όσον αφορά τους ποσοτικούς στόχους που τίθενται.

Η συγχώνευση, όσων Τοπικών Φο.Δ.Σ.Α το επιθυμούν, προχωρά και από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 θα αναλάβει ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α την λειτουργία των έργων των συγχωνευμένων Φο.Δ.Σ.Α.

2 Σημειώνεται ότι λόγω των διαφορετικών μορφών Φο.Δ.Σ.Α (Σύνδεσμοι & Ανώνυμες Εταιρείες των Ο.Τ.Α), που υπήρχαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Περιφέρειας, σε εφαρμογή του Ν. 4071/2012, με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσθηκε η μετατροπή του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α από Σύνδεσμο σε Ανώνυμη Εταιρεία των
Ο.Τ.Α.

Σχετικά με το κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ, έκλεισαν οι ΧΑΔΑ των Δήμων Καρπενησίου, Αγράφων, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δελφών με την μεταφορά των απορριμμάτων τους στον ΧΥΤΑ Λαμίας καθώς και ο ΧΑΔΑ Δήμου Λοκρών με την μεταφορά των απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ Θήβας. (σχετικές ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 54658/ 4266 ΦΕΚ 3242/3.12.2014 & Αριθμ. 2059/83899/ ΦΕΚ 1121/12.6.2015.)

Παραμένουν ακόμη 3 ενεργοί ΧΑΔΑ στην Νότια Εύβοια, οι οποίοι θα μπορούσαν να κλείσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, εάν συνεχίζονταν οι εργασίες κατασκευής του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω της διακοπής χρηματοδότησης.

Τονίσθηκε επίσης η σημασία ολοκλήρωσης και ομαλής χρηματοδότησης των 2 μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΜΕΑ Φωκίδας, με υπογεγραμμένη σύμβαση με τον ανάδοχο και ΜΕΑ Θήβας, όπου ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου το αμέσως προσεχές διάστημα).

Τέλος ζητήθηκε από την Πολιτεία η ανταπόκριση σε μια σειρά ζητημάτων , τα οποία θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους και που είναι.

- Χρηματοδότηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κλείσιμο των ΧΑΔΑ. (επέκταση ΧΥΤΑ Χαλκίδας, Λαμίας κ.α)

- Χρηματοδότηση της μεταφοράς των απορριμμάτων, για τους Δήμους που κλείνουν ενεργούς ΧΑΔΑ και μεταφέρουν, σύμφωνα με αποφάσεις της Πολιτείας (ΚΥΑ), τα απορρίμματα σε άλλους ΧΥΤΑ.

- Ένταξη των υπολειπόμενων έργων με δημόσια χρηματοδότηση. (επαναλαμβάνουμε την πάγια και ομόφωνη θέση όλων των Δήμων της Περιφέρειάς μας για δημόσια χρηματοδότηση και όχι ΣΔΙΤ, όπως εξάλλου έχουμε δρομολογήσει με τα 2 έργα Θήβας & Φωκίδας)

- Άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στον ΧΥΤΑ Λαμίας και ιδιαίτερα της ενδιάμεσης λύσης, μέχρι της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων (ΜΕΑ & ΧΥΤΥ), λόγω του τεράστιου όγκου των απορριμμάτων τα οποία με τις ΚΥΑ μεταφέρονται στην περιοχή, σε έναν
χώρο ο οποίος δεν πληροί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α θα συνεχίσει την υλοποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού, όπως αυτός συμφωνήθηκε από το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειάς μας, διεκδικώντας από την πολιτεία τους απαιτούμενους πόρους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει καιρός -Πού αναμένονται τοπικές καταιγίδες

Μικρή πτώση σημειώνει σήμερα η θερμοκρασία, κυρίως στα ανατολικά της χώρας. Τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση 5 έως 7 μποφόρ.  Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το Σάββατο:

Αττική
Καιρός: Αίθριος θα είναι ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως τις απογευματινές ώρες στα βόρεια του νομού.

Ανεμοι: θα πνέουν βόρειοι με 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 6 και την ημέρα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός θα είναι άστατος και κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές να σημειώνονται κυρίως το απόγευμα.

Ανεμοι: Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς με ένταση 3 έως 4 μποφόρ

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί μεταξύ 21 και 33 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους στη Μακεδονία αυξημένες με μεμονωμένους όμβρους η καταιγίδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων 3 με 5 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 32 και στην κεντρική Μακεδονία έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι η μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο βόρειο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου και τα παραθαλάσσια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, όποτε θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα αίθριος, τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων η καταιγίδων στα ορεινά.

Άνεμοι: βόρειων διευθύνων 3 με 5 και τοπικά στα νότια 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και την ημέρα στις Κυκλάδες 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 25 έως 34 βαθμούς Κελσίου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στον τιμητικό τόμο εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου Θεοδωρίδη



Τον Ιούνιο του 2015 κυκλοφόρησε στο Βερολίνο από τον σημαντικό για τις εκδόσεις του στον χώρο της κλασικής και μεσαιωνικής ελλήνικής φιλολογίας γερμανικό εκδοτικό οίκο De Gruyter ο τιμητικός τόμος εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου Θεοδωρίδη (Lemmata. Beitrage zum Gedenken an Christos Theodoridis) με την επιμέλεια συνεργατών και μαθητών του, κορυφαίων τώρα φιλολόγων (M. Tziatzi – M. Billerbeck – F. Montanari – K. Tsantsanoglou). Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα επισημαίνει κανείς στις σελίδες 550-575 έναν κατάλογο «Νέων χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου», συνταγμένο από τον καθηγητή της ελληνικής παλαιογραφίας και κωδικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σωτηρούδη και τον μοναχό Ζαχαρία Ξηροποταμηνό.

Ύστερα από τη δημοσίευση του τόμου Συμπληρωματικός Κατάλογος Ελληνικών Χειρογράφων Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους (426-557) (περιγραφή: Παναγιώτης Σωτηρούδης, - μοναχός Ζαχαρίας Ξηροποταμηνός) από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2012 εντοπίστηκαν, κατά την τακτοποίηση των παλαιτύπων, εννέα χειρόγραφα μέσα σε κιβώτια. Επίσης, κατά τη συντήρηση όλων των χειρογράφων της μονής, κυρίως, βρέθηκαν και έξι σπαράγματα (δύο περγαμηνά και τέσσερα χάρτινα).

Τα σπαράγματα κρίθηκε σκόπιμο να ενταχθούν στους ήδη υπάρχοντες αριθμούς 554 (περγαμηνά) και 555 (χάρτινα), ενώ τα χειρόγραφα προστέθηκαν στη συλλογή με τους αριθμούς 558-566.

Η γενική κατάσταση των περγαμηνών φύλλων, που χρονολογούνται στον 12ο αιώνα, είναι μέτρια έως κακή: η μία όψη, αυτή που είχε επικολληθεί στη στάχωση η σε άλλο φύλλο, είναι δύσκολο να διαβαστεί. Επιπλέον, τα φύλλα είναι ψαλιδισμένα, με κηλίδες υγρασίας, εξίτηλα κτλ.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα χάρτινα σπαράγματα 555η-ια, με εξαίρεση τον αρ. 555ια (που έχει συντηρηθεί): τα περισσότερα είναι εξίτηλα από τη μέχρι τώρα χρήση τους και από τις εργασίες αποκολλήσεως, παρουσιάζουν εκτεταμένες κηλίδες υγρασίας και είναι σητόβρωτα σε μεγάλο βαθμό με μεγάλα χάσματα κειμένου. Πολλές φορές το κείμενο του ενός φύλλου έχει αποτυπωθεί στο άλλο, ώστε σε πολλά σημεία είναι σχεδόν αδύνατο να διαβαστούν. Πρόκειται για λυτά φύλλα η δίφυλλα που προέρχονται από διαφορετικούς κώδικες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Μπασιάκου για Χαρατσή

Ο Βουλευτής Βοιωτίας   Βαγγέλης Μπασιάκος δήλωσε για την απώλεια του Προέδρου Χρήστου Χαρατσή :

«Συνοδεύσαμε σήμερα στην τελευταία του κατοικία, μετά τον αναπάντεχο χαμό του, τον Πρόεδρο, αγωνιστή για τα συμφέροντα του τόπου και του κλάδου του Χρήστο Χαρατσή.

Με τις άοκνες, διαρκείς και αποτελεσματικές δράσεις του πετύχαινε την προώθηση δίκαιων και σοβαρών αιτημάτων και θέσεων του κλάδου, που επάξια εκπροσωπούσε  επί πολλά χρόνια.

Ενώναμε τη φωνή μας στην ανάδειξη κοινών επιδιώξεων που αφορούσαν το καλό της τοπικής μας κοινωνίας.

Εύχομαι οι διάδοχοι του να συνεχίσουν με την ίδια ενεργητικότητα και  προσήλωση στον κοινό μας στόχο.

Ας είναι Αιωνία η Μνήμη του.»

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ