Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών


Η ΛΑΡΚΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική βιομηχανική μονάδα, που συνδέεται με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Είναι πρώτη σε παραγωγή Νικελίου στην Ευρώπη και πέμπτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει στρατηγική σημασία για την οικονομία της χώρας.
Φτιάχτηκε και εξελίχθηκε εδώ και 50 χρόνια με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων της, για να καταλήξει σε δήθεν δημόσιο έλεγχο, με κυρίαρχη συμμετοχή των τραπεζών και της ΔΕΗ. Διακηρυγμένη πρόθεση των προηγούμενων, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, στα πλαίσια συγκεκριμένων κατευθύνσεων της Ε.Ε, είναι η ιδιωτικοποίηση της. Για αυτό τον λόγο εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αποσαφηνίζοντας, η άποψη του ΚΚΕ, επιστημονικά τεκμηριωμένη, θέλει την ΛΑΡΚΟ κοινωνικοποιημένη οργανικά ενταγμένη σε ενιαίο φορέα ορυκτού πλούτου και κάτω από κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας της χώρας μας, στα πλαίσια της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Το ΚΚΕ σταθερά, διαχρονικά υποστηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και έχει αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα κατάργησης κεκτημένων, διεκδικεί πρόσθετα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ υπάρχει ανησυχία πως το αποτέλεσμα της παροδικής μείωσης της τιμής του Νικελίου, τα χρέη στη ΔΕΗ, οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου, οι απαιτήσεις της επιτροπής ανταγωνισμού για επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, αποτελούν το δρόμο για το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας σε απολύσεις, σε μείωση των μισθών και άλλων κατακτημένων παροχών.
Θέλοντας να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζομένων, τόσο οι μόνιμοι όσο και οι εργαζόμενοι που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας που πρέπει να εκλείψει αλλά και να συμβάλλουμε στην αποτροπή περεταίρω αρνητικών εξελίξεων που προδιαγράφονται,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστούν οι θέσεις και οι όροι εργασίας των εργαζομένων.

Ο βουλευτής
Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ