Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Οι νέοι φόροι που κλείδωσαν με τους θεσμούς




Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται από χθες το βράδυ η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια καθώς και η –έστω και μικρή- μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στη δεύτερη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου για δημοσιονομικά θέματα, όπου και πάλι τα ζητήματα φορολογίας βρέθηκαν στο επίκεντρο, κλείδωσαν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία που θα αναγκάσουν εκατομμύρια φορολογούμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να καλύψουν μέσω της αύξησης της φορολογίας οι φορολογούμενοι θα είναι τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία και αυτή θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-την αύξηση της φορολόγησης στα ενοίκια με την άνοδο των συντελεστών. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής κλείδωσε ότι αυξάνεται από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.001 και πάνω αυξάνεται από το 33% στο 35% ενώ η ελληνική πρόταση που ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς προβλέπει ότι θα επιβληθεί και νέος συντελεστής 45% που θα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.  Αυτό που, επίσης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι αν η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο από φέτος οι ιδιοκτήτες μέσω του φετινού εκκαθαριστικού. Το πιθανότερο, πάντως, είναι αυτό καθώς η αύξηση των συντελεστών είχε συμφωνηθεί με τη συμφωνία του καλοκαιριού για το τρίτο μνημόνιο να ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015

-την θέσπιση νέας και επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση του εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση θέλει οι επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το εισόδημα των 30.000 και πάνω αλλά διαπραγματεύεται να κατέβει το όριο αυτό αρκετά χαμηλότερα προκειμένου να μην μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο. Στο πλαίσιο αυτό οι επιβαρύνσεις μπορεί να ξεκινήσουν από τις 25.000 ή και 22.000 ευρώ και η μείωση του αφορολόγητου ορίου να είναι της τάξης των 200-300 ευρώ η οποία θα προκληθεί από το ψαλίδισμα της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.000 ευρώ για όλους. Στο πεδίο αυτό γίνεται μεγάλο παζάρι μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών. Η κυβέρνηση επικαλείται προβλέψεις της για ανάπτυξη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2017 οι οποίες  θα επιδράσουν θετικά στα κρατικά έσοδα

-τη θέσπιση της ίδιας φορολογικής κλίμακας για τους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά χωρίς την παροχή έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο. Από αυτήν τη αλλαγή έρχεται ελάφρυνση για τους επαγγελματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 22.000 -25.000 ευρώ (η ελάφρυνση δίνεται ως μερική αντιστάθμιση της επιβάρυνσης λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών) και σημαντικές επιβαρύνσεις πάνω από το όριο αυτό. Οι επιβαρύνσεις αυτές αυξάνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

-η θέσπιση νέας κλίμακας για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Η νέα κλίμακα θα έχει ανώτατο συντελεστή 10% αντί για 8% που έχει η σημερινή κλίμακα.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ