Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΟΓΑ: Οδηγίες για νέους αγρότες

Οδηγίες για τους νεοεισερχόμενους προκειμένου να θεωρηθούν κατ’ επάγγελμα αγρότες παρέχει σχετική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στα μητρώα του ΟΓΑ, ότι για το σκοπό αυτόν εντός έξι (6) μηνών θα υποβάλλει προς τον ΟΓΑ σχετική αίτηση εγγραφής στα μητρώα του και επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και ότι υποχρεούται με τη συμπλήρωση των δύο (2) ετών να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση εγγραφής στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση, με υπαιτιότητά του, αναζητούνται και εισπράττονται εντόκως από το Δημόσιο όλα τα ωφελήματα που τυχόν αποκόμισε.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης.

Στις περιπτώσεις όπου δεν ασκεί εξωαγροτική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται ετήσιος χρόνος απασχόλησης και υποβάλλονται τα κάτωθι ενδεικτικά δικαιολογητικά κατά περίπτωση:

1. Αντίγραφο βεβαίωσης διακοπής εργασιών της ΔΟΥ

2. Απόλυση

3. Οικειοθελής αποχώρηση

4. Βεβαίωση διακοπής κύριας απασχόλησης του οικείου ασφαλιστικού φορέα

5. Λήξη σύμβασης

6. Κάρτα ανεργίας

Σε περίπτωση μη προηγούμενης εξωαγροτικής απασχόλησης υποβάλλει Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) ότι δεν έχει προηγούμενη εξωαγροτική απασχόληση και ότι δεν έχει εγγραφεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Μπορούν να χαρακτηριστούν ως επαγγελματίες αγρότες και όσοι ενδιαφερόμενοι νεοεισερχόμενοι αγρότες έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση ΟΓΑ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο από την ημερομηνία υποβολής αίτησης χορήγησης της σχετικής βεβαίωσης ΜΑΑΕ (νεοεισερχομένου) στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, με την προϋπόθεση ότι εντός ενός έτους θα καλύπτεται και η απαιτητή προϋπόθεση του ποσοστού αγροτικού εισοδήματος.

Τέλος στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος παραγωγός είχε αγροτική εκμετάλλευση κατά το έτος 2015 και δεν έχει υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής ζώων στο πλαίσιο Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης το αντίστοιχο έτος, για την απόδειξη της κατοχής της αγροτικής εκμετάλλευσης και τον χαρακτηρισμό του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη ή του επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου, με εφαρμογή μόνο για το έτος 2016, είναι απαραίτητη η προσκόμιση, τουλάχιστον, των παρακάτω δικαιολογητικών:

Α. Αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος και αντίγραφο της Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική δραστηριότητα έντυπο Ε3 του φορολογικού έτους 2015, όπου θα αποτυπώνεται η αγροτική δραστηριότητα (έσοδα-έξοδα) της αγροτικής εκμετάλλευσης του ενδιαφερομένου.

Β. Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του έτους 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ