Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για Ζούρα- Νιτσιάκο

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Για ΖΟΥΡΑ – ΝΙΤΣΙΑΚΟ.

Τον πολύμηνο αγώνα τους για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ» με το σωματείο τους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν προσφύγει σε κάθε αρμόδια αρχή αξιοποιώντας κάθε μέσο. Έχουν πραγματοποιηθεί τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο εργασίας καθώς και σε τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ανά την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Βοιωτία, Αττική).
Για το ζήτημα αυτό το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση από τις 21/03/2016 αλλά μέχρι σήμερα τα σχέδια της εργοδοσίας συνεχίζονται χωρίς κανένα εμπόδιο.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εμφανιστεί ο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ να αναλαμβάνει μέρος της παραγωγικής διαδικασίας με συνέπειες για μία ακόμη φορά για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η πλειοψηφία των οποίων έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρεις διαδοχικούς εργοδότες και κάθε φορά γινόταν προσπάθεια να χειροτερεύσουν οι όροι εργασίας τους. Χαρακτηριστικά την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 επιχειρήθηκε να τεθεί σε λειτουργία το πτηνοσφαγείο της Τανάγρας το οποίο έχει επινοικιάσει ο «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» από τον «ΖΟΥΡΑ», με νέο προσωπικό ενώ την ίδια στιγμή παλιοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια ή έχουν απολυθεί. Στόχος τους είναι να λειτουργήσει ο εργασιακός χώρος με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Σε εγκαταστάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα που επίσης ανέλαβε τη διαχείριση ο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ από τον ΖΟΥΡΑ, αντίθετα με το ότι γίνεται στην Τανάγρα, κρατάει το παλιό προσωπικό, που όμως σε εκείνες τις περιπτώσεις είχε ήδη ισοπεδωμένα δικαιώματα. Φυσικά στην πορεία και εκεί απολύει όποιον δεν δέχεται τις ορέξεις της εργοδοσίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων που διεκδικούν:
-    Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, παλιών και νέων εργαζομένων.
-    Την εφαρμογή σε όλους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
-    Την καταβολή των δεδουλευμένων που ξεπερνάνε τους 6 μήνες καθώς και
-    Την εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.

Ο βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ