Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΜΠΑΣΙΑΚΟ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


Σε Ερώτησή του προς τη Βουλή, ο Βουλευτής Βοιωτίας Βαγγέλης Μπασιάκος ζήτησε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς για την κυβερνητική στήριξη στη δημιουργία και λειτουργία συμπράξεων πρωτογενούς παραγωγής, καθώς και εμπορίας, μεταποίησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων, ώστε να ενισχυθούν τα ποιοτικά, τοπικά, ΠΟΠ προϊόντα, κυρίως στον εξαγωγικό τους προσανατολισμό και στη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό, αξιοποιώντας το εθνικό και κοινοτικό νομικό πλαίσιο και τα ανάλογα προγράμματα.
Α.-Στη σχετική απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος και για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Η πολιτική στον τομέα φρούτων και λαχανικών υλοποιείται μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ), οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών και ασχολούνται με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία των οπωροκηπευτικών των μελών τους. Γι’ αυτό είναι σκόπιμη η δραστηριοποίηση όλων των παραγωγών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, βασικός στόχος των οποίων είναι η επίτευξη καλύτερων τιμών του προϊόντος, η μείωση του κόστους παραγωγής, η προώθηση ποιοτικού προϊόντος, η διατήρηση των παραδοσιακών αγορών, το άνοιγμα νέων αγορών κ.λ.π.
Αναλυτικότερα, οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις, όπως:
•    την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών των μελών τους, με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους,
•    τη μείωση του κόστους παραγωγής,
•    την προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές,
•    πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά,
•    την προστασία του περιβάλλοντος κ.λ.π.
για τις οποίες ενισχύονται σε ποσοστό μέχρι και 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται από το ΠΑΑ 2014-2020 η δυνατότητα για τη δημιουργία συμπράξεων και επιχειρησιακών ομάδων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.
Η δημιουργία επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ ενισχύεται από το Μέτρο 16 «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν ενδεικτικά την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων αλλά και στον τομέα των τροφίμων.
Ωστόσο, η ενίσχυση των σχημάτων που θα δημιουργηθούν όσον αφορά στη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό, μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Στήριξη της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων - CLLD/ LEADER», εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται στη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή που θα υποβληθεί και θα υλοποιηθεί από τον αρμόδιο τοπικό αναπτυξιακό φορέα - Ομάδα Τοπικής Δρόσης (ΟΤΔ).
Όσον αφορά στην ενίσχυση των Προϊόντων ΠΟΠ [Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης)/ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), επισημαίνεται ότι με το άρθρο 38 του Ν.4384/2016, αφού ελήφθη υπόψη ο Καν (EE) 1151/2012 του Ε.Κ. και του Συμβουλίου για τα Συστήματα Ποιότητας των Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων και η διεθνής νομοθεσία (Γαλλική, Ιταλική, Ισπανική), έγινε προσπάθεια να συμπυκνωθούν οι βασικοί κανόνες για τις «Ομάδες Προστασίας και Διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ» ώστε, μέσω αυτών, οι ίδιοι παραγωγοί και μεταποιητές να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση αλλά και την προστασία και διαχείριση των ΠΟΠ/ΠΓΕ Προϊόντων τους (Αγροτικά Προϊόντα και Τρόφιμα, Οίνοι, Αρωματισμένοι Οίνοι και Αλκοολούχα Ποτά), με στόχο την ανάδειξή τους και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Καν(ΕΚ)3/2008 του Συμβουλίου και του Καν(ΕΚ)501/2008 της Επιτροπής, υλοποιούνται προγράμματα σχετικά με την ενημέρωση και προώθηση αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της EE και σε Τρίτες Χώρες.
Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει από 01-12-2015 [Καν(ΕΕ)1144/2014], έχουν αυξηθεί τα διαθέσιμα κονδύλια της EE (σταδιακή αύξηση του προϋπολογισμού της EE που διατίθεται για την προώθηση από 61 εκατ. ευρώ το 2013 σε 200 εκατ. ευρώ το 2019), το ποσοστό συγχρηματοδότησης της EE καθορίζεται σε 70%-80% (εσωτερική αγορά EE-Τρίτες Χώρες) και για την Ελλάδα φτάνει σε ποσοστό 85%, ενώ η εθνική συγχρηματοδότηση καταργείται.»
Β.- Στη σχετική απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας. Ανάπτυξης και Τουρισμού για την υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών του στον τομέα της μεταποίησης, βασικό εργαλείο αποτελεί το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
•    Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ήδη έχει εξειδικεύσει δράσεις που υποστηρίζουν άμεσα την αναχαίτιση της αποβιομηχάνισης και ήδη έχει αιτηθεί εκχώρηση πόρων από το ΕΠΑνΕΚ προκειμένου να ξεκινήσει η ταχύτερη δυνατή εφαρμογή τους. Μια εξ αυτών είναι η δράση «Σύγχρονη Μεταποίηση», μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας προς νέες ή διαφοροποιημένες γραμμές παραγωγής, προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της δράσης είναι 100 εκατ. Ευρώ. Ειδικότερα, στην προσπάθεια στήριξης συμπράξεων πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης με ταυτόχρονη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό, βρίσκεται υπό επεξεργασία η εξειδίκευση δράσης για την ανάπτυξη αλυσίδων προστιθέμενης αξίας και συνεργατικών σχηματισμών, η οποία περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων, ενισχύσεων και λειτουργικών παρεμβάσεων.
Επιπλέον, όσον αφορά στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ποιοτικών, τοπικών προϊόντων, σχεδιάζεται δράση επαναλαμβανόμενων κύκλων, με τίτλο «Εξωστρέφεια-Διεθνοποίηση ΜμΕ», η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων (ΜμΕ) τόσο μεταποιητικών όσο και πολλών άλλων οικονομικών κλάδων επιχειρήσεων, που επιθυμούν τη βελτίωση της εξωστρέφειας τους, της συμμετοχής τους σε περιφερειακές και διεθνείς αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και την εν γένει ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην παγκόσμια αγορά.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ