Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η μεγάλη απειλή του κυκλοκόνιου στη Στερεά Ελλάδα

Αν και το κυκλοκόνιο είναι μια ασθένεια, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυτοπροστατευτικά μέσα, εντούτοις δεν παύει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς της Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για τον μύκητα «Cycloconiumoleaginum» ή κυκλοκόνιο, η δράση του οποίου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, αλλά φέτος προκάλεσε μεγάλη εξασθένηση των δέντρων, τα οποία παρά την κανονική ανθοφορία της άνοιξης παρουσίασαν μεγάλη μείωση στην καρπόδεση. Εστιάζοντας στη σημαντικότητα του ζητήματος για την προστασία της ελιάς από το κυκλοκόνιο και μέσω της «ΥΧ» ο γεωπόνος Χριστοδούλου Θεόδωρος, από την περιοχή της Λιβαδειάς, έκανε λόγο για «μια ύπουλη ασθένεια με μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, οι οποίες μπορούν να φτάσουν, τελικά, σε μείωση έως και 80%.

Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των ταξιανθιών. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι κηλίδες στα φύλλα. Απαιτούνται δύο ψεκασμοί κυρίως με χαλκούχα ή με κατάλληλα εξειδικευμένα και εγκεκριμένα για την ασθένεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να γίνεται στις αρχές του φθινοπώρου και πριν από την έναρξη των βροχών και ο δεύτερος στις αρχές της άνοιξης.

Ήδη, πραγματοποιούνται ενημερώσεις από τοπικούς γεωπόνους για τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται στις περιοχές με υψηλή σχετικά υγρασία, καθώς είναι περισσότερο ευάλωτες στο παθογόνο. Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να δείχνουν αυξημένη προσοχή, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα την προσβολή, ώστε να επεμβαίνουν προτού η ασθένεια πάρει διαστάσεις. Η εξάπλωση ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 16-20οC.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ