Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Λιβαδειάς: Ανακοίνωση για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων

Πρόσβαση για όλα τα παιδιά των προσφύγων στην Εκπαίδευση
Δεν χρειάζονται φιέστες  -   Χρειάζεται  Αλήθεια  &  Αλληλεγγύη

Οι εκτεταμένες προσφυγικές ροές, ταλαιπωρημένες οικογένειες με μικρά παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελούν βασική συνέπεια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των πολέμων.  Μπροστά στα κέρδη και τον ανταγωνισμό του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών δεν λογαριάζονται ζωές, οικογένειες, μικρά παιδιά, πατρίδες και αξίες. Οι ροές αυτές αποτελούν διαθέσιμο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση για την παραγωγή και την κερδοφορία των κυρίαρχων οικονομικών ελίτ. Χρησιμοποιούνται, παράλληλα, από τα κέντρα της παγκοσμιοποίησης για την υπονόμευση των εθνικών κρατών και των πολιτισμικών ταυτοτήτων. 
Οι αποφάσεις και οι ενέργειες κυβέρνησης και Ε.Ε. δημιούργησαν τις συνθήκες ενός ιδιότυπου εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, σε αρκετές περιπτώσεις, με δραματικές συνθήκες διαβίωσης και παράλληλα άνοιξαν το δρόμο για ακραίες φασιστικές  αλλά μειοψηφικές κραυγές.
Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων πρέπει να εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος.  Για όσο χρόνο οι προσφυγικές οικογένειες φιλοξενούνται στη χώρα  μας, η πολιτεία οφείλει να  παρέχει:
1.    Διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλα τα παιδιά των προσφύγων, στους χώρους φιλοξενίας ή τα σχολεία με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας, ξένης γλώσσας,  ειδική ψυχολογική στήριξη κ.α.
2.    Διασφάλιση των κριτηρίων εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά στη σχολική εκπαίδευση, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.α. αποκλειστικά μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.
Τέλος, στην πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον Υπ. Παιδείας, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε το ζήτημα: “Εκπαίδευση παιδιών μεταναστών και επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η απουσία διαλόγου με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και ο «περίεργος» ρόλος των Μ.Κ.Ο. – ανάγκη παρέμβασης του Υπ. Παιδείας για το απαράδεκτο και προσβλητικό για τους εκπαιδευτικούς κείμενο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ