Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Με πολύ κόσμο η Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Καπαρέλλι-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ



Εκατοντάδες πιστοί, παραβρέθηκαν στην εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Με κάθε Εκκλησιαστική Λαμπρότητα και επισημότητα καθώς και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα  στον ομώνυμο  Ιερό Ναό στο Καπαρέλλι.
      Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ.Γεωργίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην δράση του ιαματικού Αγίου που αφιέρωσε την ζωή του στην αγάπη των ανθρώπων και στην δόξα του Θεού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απ’ το παράδειγμα του αγιότητας του, της δύναμης και του φώτισης του, της αγάπης του, ας μιμηθούμε και προσπαθήσουμε να γίνει κομμάτι της δικής μας ζωής, παρακαλώντας τον Θεό να μας δίδει υγείαν σωματική και ψυχική για να αντέξουμε. Να αντέξουμε στις δυσκολίες και να γίνουμε δυνατοί ώστε να αγαπάμε όχι μόνο αυτούς που μας αγαπούν αλλά και τους εχθρούς μας. Να σιωπούμε στα λάθη τους, να συγχωρούμε και να μιλούμε μόνο για την ωφέλεια τους. Εύχομαι το παράδειγμα της ιάσεως και της Αγιότητας του Αγίου Παντελεήμονος να αποτελέσει για όλους μας φωτεινό παράδειγμα που θα ακολουθούμε με λίγα λόγια αλλά πολλά έργα ουσίας και αγάπης».
Ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους του Καπαρελλίου.

    

 
 





Διαβάστε Περισσότερα »

Με Γωγώ Τσαμπά και Σπύρο Μπρέμπο ο χορός του Α.Ο. Υψηλάντη

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗ  ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ:  Γωγώ Τσαμπά, Σπύρο Μπρέμπο και Ευτέρπη Λημναίου. Στο βιολί ο Λευτέρης Ζέρβας και στο κλαρίνο ο Γιώργος Κυριάκου
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!  

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανείπωτη τραγωδία στα Καμένα Βούρλα: 9χρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από ποδήλατο



Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στα Καμένα Βούρλα, όπου ένα 9χρονο παιδί έχασε τη ζωή του έπειτα από πτώση από το ποδήλατό του.

Την περασμένη Παρασκευή (21/7), ο 9χρονος έπαιζε με άλλα παιδιά στην Ανάβρα, όταν έπεσε από το ποδήλατό του.

Το παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου από τις εξετάσεις που έγιναν οι γιατροί δεν διαπίστωσαν να έχει κάτι σοβαρό, ωστόσο παρέμεινε στην Παιδιατρική κλινική για παρακολούθηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας lamiarepοrt, τα επόμενα 24ωρα η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνθηκε και τελικά την Τρίτη (25/7) αποφασίστηκε εσπευσμένα να μπει στο χειρουργείο.

Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε, αλλά η μετεγχειρητική πορεία του 9χρονου δεν εξελίχθηκε ομαλά. Αντίθετα, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Τελικά, το παιδί διακομίστηκε το πρωί της Τετάρτης διασωληνωμένο στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου εισήχθη κατευθείαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το αγοράκι άφησε την τελευταία του πνοή, λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, που από τη μια στιγμή στην άλλη ζει έναν εφιάλτη που κανένας γονιός δεν θέλει να ζήσει.

Γονείς και συγγενείς μέσα στον πόνο τους θέτουν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που έφυγε το αγγελούδι τους από τη ζωή και περιμένουν τις απαντήσεις από την ιατροδικαστική έκθεση για να μάθουν τι πραγματικά συνέβη και έχασαν τόσο άδικα το παιδί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από τους γονείς η παρέμβαση του εισαγγελέα και ήδη έχει δοθεί εντολή για προανάκριση, ώστε να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 9χρονος. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκινούν οι αιτήσεις για 1.639 ανέργους στις δομές υποστήριξης προσφύγων

Αρχίζει αύριο, Παρασκευή 28 Ιουλίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στις δομές υποστήριξης των προσφύγων για 1.639 ανέργους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν από αύριο Παρασκευή (28/07) στις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 8 Αυγούστου, να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (oaed.gr) και ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό).

Οι 1.639 ωφελούμενοι θα εργαστούν για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, σε 28 κέντρα φιλοξενίας και δομές Α’ υποδοχής σε συνολικά εννέα Περιφέρειες της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ, όσοι είναι άνω των 25 ετών, θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν σε νυχτερινή βάρδια, προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής και, ως εκ τούτου, οι αποδοχές τους θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση σε τρεις διαφορετικές δομές για μία και μόνο, όμως, ειδικότητα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου Λεβαδέων-Δείτε τα θέματα

Με την παρούσα σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που θα πραγματοποιηθεί την 1 Αυγούστου  2017,  ημέρα Τρίτη και ώρα 13.00 στο Δημοτικό Κατάστημα.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

1.Τροποποίηση της αρ. 497/2016 κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί καθορισμού δημοτικών κοινοχρήστων χώρων προς παραχώρηση χρήσης έτους 2017.

2. Εξέταση αιτήματος της εταιρείας ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες Α.Ε. περί παραχώρησης χώρου φορτοεκφόρτωσης επί της οδού Δ. Παπασπύρου 13Α

3.Προσωρινή τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο κατασκευής του έργου της ΔΕΥΑΛ «Επέκταση Αποχέτευσης Ομβρίων στην οδό Αθηνών και στην οδό Ηνιόχου» αναδόχου Μαρίας Σάλιαρη.

4. Προσωρινή τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Κατασκευή Κόμβου επί της συμβολής των οδών Χαιρωνείας & Αισχύλου.



Η Πρόεδρος της Επιτροπής

Πούλου Γιώτα

Δήμαρχος Λεβαδέων

Διαβάστε Περισσότερα »

“Επαμεινώνδεια 2017” στα Λεύκτρα-Όλο το πρόγραμμα

Διαβάστε Περισσότερα »

Πάρτυ των Ελεύθερων Ορειβατών Βοιωτίας για καλό σκοπό

Οι Ελεύθεροι Ορειβάτες Βοιωτίας σας προσκαλούν στο πιο ανατρεπτικό (μουσικα)πάρτυ του καλοκαιριού!
Η αγάπη μας για τα βουνά και η προσπάθεια να αναδείξουμε τον ανατολικό  Ελικώνα και την μυθική Σφίγγα μας φέρνει πολλές Κυριακές στα μονοπάτια με πριόνια,ψαλίδια σπρει και κορδέλες ,να σημαδεύουμε νέες πορείες μέσα στα έλατα και προς τις κορυφές.
Κατα την διάρκεια του πάρτυ θα ψήσουμε σουβλάκια ,ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΜΑς.
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ.
Στόχος μας να γνωρίσουν όσο γίνεται περισσότεροι τον τόπο μας.
Ηδη έχουμε βάλει στο πρόγραμμα περιπατητική διαδρομή στον Ελικώνα για ηλικίες 4-15 ετών μέσα στον Οκτώβρη.
Σας περιμένουμε όλους να βοηθήσετε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται μόνο με αγάπη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πανσέληνος στους Αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μέσα στον κύκλο το λαμπρό του φεγγαριού το βράδυ….

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, σας καλούν στον ετήσιο εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2017, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
19:00 «Επτά επί Θήβας»
Θεατρικό Εργαστήριο της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας
Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 19.00 έως τις 23.00

Λέων Χαιρώνειας
21.00 «Ο μελαγχολικός πρίγκιπας»
με την Αμαλία Τάτση και τον Κώστα Μουστάκα
Μουσική εκδήλωση του Δήμου Λιβαδειάς.
Το Μουσείο  θα παραμείνει ανοικτό από τις 19.00 έως τις 21.00

Αλυκή (Αρχαίες Σιφαί)
21.00 Πόπη Αστεριάδη, Νέο Κύμα
Μουσική εκδήλωση από το Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας

Αρχαιολογικός Χώρος Ορχομενού
21.30 Σταύρος Σιόλας - Αργυρώ Καπαρού
Μουσική εκδήλωση του Δήμου Ορχομενού

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Κανένα κρούσμα ελονοσίας στα χωριά του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων

Ενημέρωση του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων σχετικά με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ
 Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με την οποία οι Τ.Κ. Λεονταρίου και Θεσπιέων του δήμου μας χαρακτηρίζονται ως επηρεαζόμενες περιοχές για ελονοσία.
Ανακοινώνουμε  στους δημότες μας τα παρακάτω:
κατόπιν άμεσης επικοινωνίας του δημάρχου με το ΚΕΕΛΠΝΟ,  ενημερωθήκαμε ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στα συγκεκριμένα χωριά του δήμου μας.
Υπήρξε κρούσμα στην ευρύτερη περιοχή και εκτός του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων.
Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της περίπτωσης, τίθεται σε παρακολούθηση η περιοχή 6 χλμ περιμετρικά της περιοχής που εκδηλώθηκε το κρούσμα.
Στην περιοχή παρακολούθησης λαμβάνονται μέτρα προστασίας από το ΚΕΕΛΠΝΟ, την περιφέρεια και το δήμο.
Παρακαλούμε και τους δημότες μας να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).

Γραφείο Ενημέρωσης
Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Αρχιεπίσκοπος στα Ησυχαστήρια του Τρικόρφου Φωκίδος

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, επισκέφθηκε σήμερα 26 Ιουλίου 2017 τα δύο Ιερά Ησυχαστήρια (ανδρώο και γυναικείο) του Τρικόρφου.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε στο ανδρώο Ησυχαστήριο ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος μετά της αδελφότητός του και στο γυναικείο Ησυχαστήριο υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο η Γερόντισσα Μόνικα με τη συνοδεία της.

Ο Μακαριώτατος με κάθε απλότητα και ταπεινότητα ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους των Ιερών Ησυχαστηρίων και συνεχάρη τον Γέροντα Νεκτάριο και την Γερόντισσα Μόνικα για το όλο επιτελούμενο έργο τους.

Το μεσημέρι έφθασε στο Τρίκορφο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος ο οποίος ευρίσκετο σε πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Συνέφαγαν στην μοναστηριακή τράπεζα του ανδρώου Ησυχαστηρίου και ο Μακαριώτατος ανεχώρησε αργά το απόγευμα πλήρης χαράς, αφήνοντας πίσω του τις πατρικές ευχές, ευλογίες και την αγάπη του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στα Λεύκτρα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για την ελονοσία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ
Το
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων,
σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές,
σας προσκαλούν σε συνάντηση ενημέρωσης
με θέμα:
«Ελονοσία:
μαθαίνω και προφυλάσσομαι»
την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017
και ώρα 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Λεύκτρων

Διαβάστε Περισσότερα »

Μετρητά τέλος - Με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες οι πληρωμές φόρων

Συναλλαγές αξίας 55 δις. ευρώ έγιναν το 2016 μέσω καρτών πληρωμής, με την κρίση και τα capital controls να προσαυξάνουν κατά 2 δις. ευρώ μέσα σε μία χρονιά τις συναλλαγές με "πλαστικό" χρήμα.

Την ίδια στιγμή, οι πιστωτικές κάρτες που γνώριζαν δόξες τις εποχές των παχιών αγελάδων, έχουν πλέον ως μόνο λόγο ύπαρξης τις πληρωμές φόρων, ενώ οι χρεωστικές κάρτες υποκαθιστούν ολοένα και περισσότερο τα μετρητά, ακόμη και για συναλλαγές μικρών ποσών. Η μέση αξία ανά συναλλαγή με κάρτες το 2016 υποχώρησε στα 108 ευρώ από 140 ευρώ το 2015, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 22%.

Όπως πιστοποιείται από την επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δημοσίευσε η ΤτΕ, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών τον Ιούνιο του 2015 και η συνεχιζόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχουν αλλάξει άρδην, και συνεχίζουν να το κάνουν, τον τρόπο πληρωμών. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του "πλαστικού" χρήματος, αλλά και στο πώς χρησιμοποιείται πλέον η κάθε κάρτα. Στο πλαίσιο αυτό, η κρίση "σβήνει" τις πιστωτικές κάρτες και ανεβάζει τις χρεωστικές, τις προπληρωμένες και τις κάρτες αναλήψεων.

Το 2016 ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2015, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να κυκλοφορούν 15 εκατομμύρια κάρτες.

Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε στις 513 εκατ. συναλλαγές από 381 εκατ. συναλλαγές που διενεργήθηκαν το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35%. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 26% και ανήλθε σε 34 συναλλαγές ανά κάρτα από 27 συναλλαγές το 2015.

Όσο για την αναλογούσα αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ανήλθε στα 55 δισ. ευρώ από 53 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4%. Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 1% σε 3.704 ευρώ το 2016 από 3.742 ευρώ το 2015.

Η έξαρση στην έκδοση καρτών που σημειώθηκε μεταξύ β΄ και α΄ εξαμήνου του 2015, οπότε η επιβολή των capital controls οδήγησε σε αύξησή τους κατά 11,26%, προκειμένου οι συναλλασσόμενοι να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες διενέργειας των πληρωμών, έχει εξομαλυνθεί έκτοτε. Έτσι, η μεταβολή μεταξύ α΄ εξαμήνου 2016 και β΄ εξαμήνου 2015 κυμάνθηκε στο +3%, ενώ ο αριθμός των καρτών το β΄ εξάμηνο του 2016 αυξήθηκε κατά 1,8% συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του ίδιου έτους.

Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα για τις πιστωτικές κάρτες.

Οι πιστωτικές κάρτες ανέρχονταν σε 2,6 εκατομμύρια στα τέλη του 2016, μειωμένες κατά 4% από το 2015. Και αυτό διότι η αρνητική οικονομική συγκυρία και η αντίστοιχη αδυναμία των κατόχων καρτών να ανταποκριθούν στους μηνιαίους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών τους είχε ως αποτέλεσμα είτε τη μη χρήση και την επιστροφή των καρτών στους εκδότες είτε την καταγγελία των συμβάσεων και την απενεργοποίηση των καρτών από τους ίδιους τους εκδότες.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι χρεωστικές κάρτες (συμπεριλαμβανομένων στη μέτρηση και των προπληρωμένων καρτών, καθώς και των καρτών ανάληψης μετρητών χωρίς τη δυνατότητα διενέργειας αγορών) παρουσίασαν ετήσια αύξηση κατά 8% και ανήλθαν σε 12,4 εκατ. κάρτες στο τέλος του 2016. Η αύξηση αποδίδεται στη συνεχιζόμενη διαδικασία αντικατάστασης των τραπεζικών βιβλιαρίων με κάρτες, καθώς και στην παρατηρούμενη τάση της έκδοσης προπληρωμένων καρτών με σκοπό τη διενέργεια πληρωμών, κυρίως μέσω διαδικτύου.

Σε σχέση με την ποσοστιαία συμμετοχή των δύο κατηγοριών καρτών πληρωμών στο συνολικό αριθμό των συναλλαγών την τριετία 2014 - 2016, παρατηρείται αυξητική τάση στις χρεωστικές κάρτες, καθώς αποτελούν το βασικότερο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών.

Παράλληλα, το μερίδιο των πιστωτικών καρτών βαίνει μειούμενο σε αντιστοιχία, αφενός με τη μείωση του αριθμού τους, αφετέρου με τα ιδιαίτερα χαμηλά, έως σε πολλές περιπτώσεις μηδενικά, διαθέσιμα για συναλλαγές πιστωτικά υπόλοιπά τους.

Ωστόσο, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε το 2016 κατά 7%, σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε μείωση κατά 3%, σε 4.066 ευρώ από 4.188 ευρώ. H αύξηση της μέσης αξίας ανά πιστωτική κάρτα αποδίδεται κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω πιστωτικών καρτών και με τη χρήση μηνιαίων άτοκων δόσεων το 2016.

Πηγή: Capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ; Του Θωμά Κιούση

ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ;
Του Θωμά Κιούση*
Η έξοδος στις αγορές έστω και συμβολική, ήταν ένα θετικό βήμα που ήταν απαραίτητο να γίνει, τώρα ή λίγο αργότερα δεν έχει σημασία, αλλά πάντως  απαραίτητο να γίνει, αν θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια σε ένα χρόνο από τώρα.
Είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που η χώρα αποφάσισε να βγει από την εθνική της μιζέρια, να ανοιχτεί στο κόσμο, να ανοίξει ένα παράθυρο να μπει λίγο φως και να επιχειρήσει να απεμπλακεί από την  αυτοκαταστροφική εσωστρέφεια.
Θα λέγαμε ότι είναι και το σπουδαιότερο στοιχείο του εγχειρήματος, σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της έκδοσης, παρόλο που το ένα συνδέεται άρρηκτα με το άλλο.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για έξοδο, αλλά για … δοκιμή που κατά το ήμισυ ανανεώνει ένα παλαιότερο ομόλογο, είναι πολύ μικρή σε σχέση με το χρέος της χώρας, με «προσυμφωνημένους» σε σημαντικό βαθμό ενδιαφερόμενους και που τέσταρε τις διαθέσεις των επενδυτών να μας δανείσουν εκ νέου.
Στην καθημερινότητά μας βέβαια δε θα υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Δε θα βελτιωθεί η ζωή μας από αυτό.
Αποτέλεσε απλά μια ένδειξη κατά πόσο αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης που αφού πρώτα το καταστρέψαμε, προσπαθούμε τώρα να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή με το λογαριασμό εξαιτίας αυτού να ανέρχεται σε δεκάδες δις.
Η πρώτη αυτή απόπειρα επιβεβαιώνει ότι το χτίσιμο της εμπιστοσύνης είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, όπως συμβαίνει και στη ζωή. Το επιτόκιο δεν ήταν τόσο καλό (4,375% και απόδοση 4,625%) και η ζήτηση περιορισμένη (200 επενδυτές έναντι 600 το 2014 και οι προσφορές ανήλθαν στα 6,5 δις έναντι 20 δις τρία χρόνια πριν). Σε αυτά τα επίπεδα δανείζονται χώρες όπως η Αργεντινή και οι Φιλιππίνες.
Την ίδια στιγμή η Ρουμανία και η Ουγγαρία είναι περίπου στο μισό και στην  Πορτογαλία που είναι (ήταν) στα ίδια «κυβικά» μαζί μας, το αντίστοιχο ομόλογο είναι μόλις στο 1,3%. Στα επίπεδα της Πορτογαλίας θα ήταν περίπου και το δικό μας αν δεν είχαν μεσολαβήσει όσα έγιναν και είχαμε βγει από τα μνημόνια. Από αυτήν τη διαφορά η επιβάρυνση για τα 3 δις που αντλήσαμε είναι περίπου 90 εκατ. ευρώ  το χρόνο και 450 εκατ. ευρώ για τα πέντε χρόνια της διάρκειας του ομολόγου, που γίνεται ακόμα παραπάνω λαμβάνοντας υπόψη κάποια τεχνικά στοιχεία της έκδοσης (η διάθεση έγινε «υπέρ το άρτιο»). Ποσά τα οποία βέβαια επιβαρύνονται (ποιοι άλλοι;) οι φορολογούμενοι.
Ο χρόνος όμως δε γυρίζει πίσω και ότι έγινε μια πρώτη απόπειρα είναι θετικό γεγονός.
Από οικονομικής άποψης, χωρίς να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος και να αρθούν τα capital controls, ουσιαστική επιστροφή στις αγορές δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει όμως να γίνουν παρόμοιες απόπειρες, γιατί ούτε οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη με ένα νέο μνημόνιο. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι μνημόνιο χωρίς χρήματα…
Οφείλουμε συνεπώς να χτίσουμε την εμπιστοσύνη. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους έξω. Είναι το ίδιο κρίσιμη η στάση των ελλήνων πολιτών απέναντι στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα εν γένει, όπου τα σχετικά ποσοστά εμπιστοσύνης βρίσκονται στα τάρταρα.
Η πολιτική εξουσία έχει πολύ δουλειά να κάνει. Από το αν θα τα καταφέρει, θα εξαρτηθεί και η πραγματική ανάπτυξη. Οφείλει πέραν των άλλων, να σιγήσει τα τύμπανα του πολέμου, να πάρει από το χέρι όλα τα «παιδιά»- πολίτες αυτού του τόπου και να λειτουργήσει ενωτικά. Οι  διχαστικές πρακτικές και το μοίρασμα της κοινωνίας σε καλούς και κακούς που θυμίζουν πρακτικές του γείτονα – σουλτάνου απέναντι, δεν πρόκειται να μας βγάλουν από την κρίση.
Είναι θετικό ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, το κλίμα μετά το άνοιγμα στις αγορές εμφανίζεται πιο συγκρατημένο, χωρίς θριαμβευτικά «εμβατήρια» από ανύπαρκτες νίκες,  αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς και πομφόλυγες άνευ ουσίας. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει αφού ο στόχος είναι κοινός, εθνικός και όχι κομματικός.

* Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του Α.Ο ΘΗΒΑ



Το Δ.Σ. του ΑΟ ΘΗΒΑ ανακοινώνει την έναρξη της κυκλοφορίας των συλλεκτικών επετειακών εισιτήριων διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018. Τα απλά εισιτήρια κοστίζουν 50 ευρώ ενώ τα VIP κοστίζουν 100 ευρώ οι οποίες θέσεις είναι στο περιφραγμένο κομμάτι της κεντρικής εξέδρας του Δημοτικού σταδίου Θήβας. Τα εισιτήρια πωλούνται στο VETRO CAFE που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Θήβας, στο ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ στο Μοσχοπόδι Θηβών καθώς και από τα μέλη του Δ.Σ. του ΑΟ ΘΗΒΑ.


50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΟ ΘΗΒΑ! ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Με εκτίμηση

Το  Δ.Σ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και ανέμους


Θα επηρεαστούν Ιόνιο, εκτός της Κέρκυρας, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος και Κεντρική Μακεδονία - Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σήμερα στην Αττική
Αλλάζει ο καιρός για σήμερα Πέμπτη και οι επόμενες ώρες θα συνοδευτούν από ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με το Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από τις πρωινές ώρες και από τα δυτικά της χώρας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Μέχρι το απόγευμα θα επηρεαστούν το Ιόνιο, εκτός της Κέρκυρας, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία.

Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Αναλυτικά ο καιρός σήμερα
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 στα νότια 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες τοπικές νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση τη νύχτα.
Άνεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5, στα δυτικά και νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ