Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ισχυρός σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Σταμάτα Αττικής -Ταρακούνησε την Αθήνα

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή της Σταμάτας- Έντονη ανησυχία σε όλη την Αττική
Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας) ταρακούνησε λίγο πριν τις 10:25 την περιοχή της Αττικής. Αρχικά το Γεωδυναμικό έδωσε 4,2 Ρίχτερ το μέγεθος. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα προέβη σε διόρθωση, δίνοντας 4,4 Ρίχτερ το σεισμό στην Αττική.


Ο σεισμός έγινε αισθητός ιδιαίτερα σε όλες τις περιοχές, ενώ η διάρκειά του ήταν πάνω από 6 δευτερόλεπτα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας:  «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος στα 4,3 Ρίχτερ. Το Αριστοτέλειο δίνει το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας, στην περιοχή της Αττικής και 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Αθήνας.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ.Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Την ίδια άποψη εξέφρασε  και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δίνοντας, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού στα 4,5 Ρίχτερ. «Είναι συνέχεια τη σεισμικής δραστηριότητας του σμήνους σεισμών που καταγράψαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει εκτόνωση με μικρότερους σεισμούς. Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν».

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Λέκκας, η σεισμική ακολουθία είναι σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,6 Ρίχτερ και ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 2 και 2,5 μετά από 11 και 20 λεπτά αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ