Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Κυριάκι Βοιωτίας: Οι... Άλπεις της Βοιωτίας!!!



Το Κυριάκι είναι κτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα, σε υψόμετρο 780 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο. Στο όμορφο αυτό χωριό κατοικούν περίπου 2.000 Κυριακιώτες και Κυριακιώτισσες, που αγαπούν τον τόπο τους και καμαρώνουν με την ομορφιά του.

Τρεις διαφορετικές διαδρομές συνδέουν το χωριό με τον υπόλοιπο νομό. Ένας δρόμος 24 χλμ. μέσα στα έλατα, ενώνει το Κυριάκι με την πρωτεύουσα της Βοιωτίας, Λιβαδειά. Επίσης, μετά το Δίστομο και το Στείρι συναντούν οι εκδρομείς το χωριό, καθώς ανεβαίνουν στον Ελικώνα. Τρίτη επιλογή είναι η διαδρομή μέσω της Αγίας Τριάδας, στο τέλος της οποία και κοντά στο χωριό βρίσκεται η  Αρβανίτσα, ένας χώρος δασικής αναψυχής. Ακόμη, μικρή απόσταση χωρίζει το Κυριάκι και την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, αφού μόλις σε τριάντα λεπτά μπορεί να μεταβεί κάποιος από το χωριό, στην πόλη του Παρνασσού.

Φτάνοντας ο επισκέπτης στα πρώτα σπίτια του χωριού και βλέποντας τα γραφικά και ήσυχα στενά, προϊδεάζεται για το τι θα συναντήσει στο εσωτερικό. Κάνοντας μια βόλτα, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο να γευτεί τα αγνά προϊόντα που παράγονται από τους Κυριακιώτες, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τις χυλοπίτες, τον τραχανά, το κρασί και το λάδι, να επισκεφθεί τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες ή τις καφετέριες και τα εστιατόρια, αλλά και να αναπαυθεί σε έναν από τους ξενώνες ή σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.  Το Κυριάκι, αν και χωριό, δεν υστερεί καθόλου στο θέμα της νυχτερινής διασκέδασης, αφού κάθε βράδυ οι καφετέριες μετατρέπονται σε bars με πολύ χορό και μουσική για όλες τις προτιμήσεις.

Πολλά είναι τα σημεία, μέσα και έξω από το χωριό, που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου και τον γέρικο πλάτανο και η πλατεία με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου προσφέρονται για χαλάρωση και ξεκούραση. Λίγο πάνω από την κεντρική πλατεία, βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Παναγίας με το θεατράκι και την παιδική χαρά, και πίσω της η πέτρινη Μεγάλη Βρύση, η οποία τα περασμένα χρόνια τροφοδοτούσε τους κατοίκους με νερό – σήμερα, περιμένει να ξεδιψάσει όποιον περνά από το σημείο αυτό. Στη βόρεια άκρη του Κυριακίου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Ιωάννη του Προδρόμου με τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο και τη θέα προς το Παλιόκαστρο.

Το Παλιόκαστρο είναι ένας λόφος, απέναντι από το χωριό και προς τη δύση, στον οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία Φωκική πόλη Φλυγόνιον και  της οποίας τα ερείπια συνυπάρχουν με το εξωκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Από εκεί, μπορεί κανείς να δει το χωριό από ψηλά και να θαυμάσει τη Λάκκα, τον Κορινθιακό, τον Παρνασσό, αλλά και την κορυφή της Γκιώνας και τα βουνά της Πελοποννήσου.

Μόλις 8 χλμ. από την πλατεία του χωριού, απέχει η Αρβανίτσα. Ένας χώρος δασικής αναψυχής, που βρίσκεται υπό την προστασία της Δημοτικής Ενότητας Κυριακίου. Είναι ένα καταπράσινο τοπίο μέσα στα έλατα, βγαλμένο σαν από παραμύθι, στο οποίο υπάρχουν καφετέρια-ταβέρνα, παιδική χαρά και πολύ γρασίδι και δροσιά, που βοηθούν τους εκδρομείς να ξεφύγουν για λίγο από την μονότονη καθημερινότητα.

Τέλος, ο Καραχάλιος (Παναγία Καλαμιώτισσα), ο Καριώτης και ο Ταρσός είναι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Κυριακίου. Εκεί περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι του χωριού, απολαμβάνοντας τις καθαρές παραλίες, τα ολόφρεσκα ψάρια και την ησυχία της φύσης, που συνοδεύεται από τον ήχο της θάλασσας, το θόρυβο των τζιτζικιών και το κελάηδισμα των πουλιών.

Καθώς όμως όλα τα ωραία τελειώνουν…, όταν ο επισκέπτης φεύγει από το Κυριάκι, έχει στο νου του τη γλυκιά ανάμνηση του χωριού, στο στόμα τη γεύση των τοπικών νοστιμιών και στην καρδιά τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, που θα τον περιμένουν μέχρι την επόμενή του επίσκεψη.12vima.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ