Με στόχο την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, υπεγράφη κατόπιν πρωτοβουλίας του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.
Η εν λόγω συμφωνία, που έλαβε χώρα στα Οινόφυτα Βοιωτίας, αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, καθότι συνενώνει τις δυνάμεις του πνευματικού κόσμου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της κοινωνίας και του επιχειρείν, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος συνυπέγραψε τη συμφωνία με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Κώστα Γουλιάμο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας Νικολάου Κουδούνη.
Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν όλα τα επίπεδα πιθανής συνεργασίας. Τονίστηκε ιδιαίτερα η διάθεση του πανεπιστημίου να συμβάλει στο καινοτόμο έργο που επιτελεί η βιβλιοθήκη με διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, ημερίδων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης του έργου της, τονίζεται στην ανακοίνωση. Επισημάνθηκε επίσης ο εκπαιδευτικός και πολιτισμικός χαρακτήρας της βιβλιοθήκης με το υψηλό της επιστημονικό προσωπικό, τους συνεργάτες του επιστημονικού συμβουλίου και τους εθελοντές που βοηθούν στο όλο αυτό εγχείρημα, μαζί με το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και το ανθρώπινο δυναμικό των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, αναδεικνύει προσπάθειες για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Δίνει έτσι ένα θετικό πρόσημο αειφόρου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.
Η συμφωνία εμπεριέχει στοιχεία συνεργασίας που αφορούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την έρευνα, τη διά βίου μάθηση, την κατάρτιση, την καινοτομία, καθώς και άλλους τομείς που συμβάλλουν στην αριστεία. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, οι συμφωνίες των συμβαλλόμενων μερών πρόκειται να αποδείξουν και να αναδείξουν τη χρησιμότητα των νέων αναπτυξιακών μοντέλων, με έμφαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να εκκολαφθεί η «οικονομία της γνώσης». Από τη συνεργασία των μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας στο πεδίο της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της τοπικής βιομηχανίας και στη πνευματική και πολιτιστική ανέλιξη της ευρύτερης περιοχής.
Ιδιαίτερη τιμή προσέδωσε με την παρουσία του ο Βασίλης Θεοχαράκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, ο οποίος με την πολυποίκιλη δράση του συμβάλλει στη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, με έμφαση στην εκπαίδευση σε θέματα εικαστικών τεχνών και μουσικής, και την καλλιέργεια της αισθητικής παιδείας.
Η συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων έχει στόχο να ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές των μελών της αποσκοπώντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διάχυση της γνώσης. Αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη για την πραγμάτωση του οράματος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη γενέτειρά του. Τα Οινόφυτα και η ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας ως κομβικό σημείο ιστορικής αναφοράς, τόπος πολιτισμού και οικονομικός άξονας προόδου, καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο που τους ανήκει στη σύγχρονη πραγματικότητα του 21ου αι.
Δηλαδη τι θα κανουνε ακριβως οι παπαδες?
ΑπάντησηΔιαγραφή