στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη βιώσιμη διαχε
ίριση νερού και την ορεινότητα περιοχών –
Τι ζήτησε για τις λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη
Τις λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη παρουσίασε ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Νικολάου στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, κατά τη διάρκεια δημόσιας παρουσίασης, με θέμα : Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και Ορεινότητα Πειροχών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Ελληνικού Δικτύου “Πόλεων με Λίμνες”, στο οποίο είναι μέλος και ο Δήμος Θηβαίων, καθώς επίσης και του Δικτύου “Δήμων της Περιοχής Πίνδου”, μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ο κ. Δήμαρχος στην ομιλία του, αφού παρουσίασε τις λίμνες, που αποτελούν δύο σημαντικά οικοσυστήματα της περιοχής και είναι προστατευόμενες περιοχές (Natura 2000) αλλά και ταμιευτήρες ύδρευσης της πρωτεύουσας, επικεντρώθηκε στο διαχρονικό αίτημα του Δήμου και των αγροτών της περιοχής για δημιουργία συστήματος άρδευσης του κάμπου των Θηβών, από τις πλεονάζουσες ποσότητες νερού των δύο λιμνών αλλά και στην αναγκαιότητα εκπόνησης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για αυτές.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος:
“Πρόσφατα η Ελληνική Κυβέρνηση με τον νόμο Ν. 4519 / 2018 δημιούργησε φορείς διαχείρισης των περιοχών NATURA, καλύπτοντας μία υποχρέωση πολλών ετών. Όμως, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν ίδρυσε ιδιαίτερο φορέα αλλά την ενέταξε στον φορέα γειτονικής περιοχής, στερώντας την από τα απαραίτητα κονδύλια για την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, που θα επεξεργασθεί θέματα προστασίας του φυσικού χαρακτήρα της προστατευόμενης περιοχής, τις δυνατότητες ύδρευσης της πρωτεύουσας, την άρδευση – ύδρευση των γύρω από τις λίμνες περιοχών, τους περιορισμούς, εξορθολογισμένους με γνώμονα πάντοτε την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, τα μέτρα και τα έργα τόσο κατά της ρύπανσης των υδάτων όσο και της αξιοποίησης των διαφυγών μεγάλων ποσοτήτων νερού, είτε υπόγεια, είτε υπέργεια προς τη θάλασσα.
Η εκπόνηση αυτής της μελέτης, αποκλειστικά για την περιοχή αυτή, θα ελάμβανε υπ’ όψιν της και παλαιότερες μελέτες αλλά και νεώτερα στοιχεία, και τα συμπεράσματά της θ’ αποτελούσαν μοχλό της διατήρησης της περιβαλλοντικής ισορροπίας αλλά και της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου