Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ποιοί είναι οι τσάμηδες και τι εγκλήματα έκαναν στην Ελλάδα



Με την απελευθέρωση της Ηπείρου το 1912, μέρος αυτού του πληθυσμού των Τσάμηδων έφυγε και επέστρεψε στην Αλβανία.

Το 1923, που έγινε η ανταλλαγή Μουσουλμάνων με Έλληνες Μικρασιάτες, οι Τσάμηδες αριθμούσαν περί τις 17 με 22 χιλιάδες. Λέγεται, ότι τότε ο μεγάλος Έλλην πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος θέλησε να ανταλλάξει και τους Μουσουλμάνους της Θεσπρωτίας με Έλληνες Χριστιανούς της Μικράς Ασίας. Όμως οι Τσάμηδες, από μόνοι τους ή κατόπιν Ιταλικής παρέμβασης, για να υπάρχουν στο Ελληνικό έδαφος αυτοί, ως αντίβαρο προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, υπέβαλαν υπόμνημα προς τον Βενιζέλο λέγοντες: «Εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, ομιλούμε την Αλβανική γλώσσα, αλλά αισθανόμεθα Έλληνες και επιθυμούμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα και να μη ανταλλαγούμε». Ο Βενιζέλος σεβάστηκε την επιθυμία τους και έτσι οι Τσάμηδες παρέμειναν στη Θεσπρωτία.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι Τσάμηδες ήταν μάλλον Αλβανοί-Μουσουλμάνοι, παρά Τούρκοι-Μουσουλμάνοι. Κατά την περίοδο 1923-1940 καταγράφονται πολλές προσπάθειες των Ελληνικών Κυβερνήσεων να εντάξουν τους Τσάμηδες στην Ελληνική κοινωνία, ώστε να αποτελέσουν κομμάτι του Ελληνικού Κράτους. Οι Τσάμηδες, όμως παρέμειναν προσηλωμένοι σε αντιλήψεις «ανωτερότητας» έναντι την Χριστιανών που κάποτε δυνάστευαν, δεν δέχονταν να εργασθούν ως αγρότες, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσαν τα μουσουλμανικά ήθη και έθιμα. Όταν το 1939 η Ιταλία κατέλαβε την Αλβανία, κορυφώθηκε η αλυτρωτική προπαγάνδα των Τσάμηδων, πολλοί από τους οποίους περνούσαν τα σύνορα προς την Αλβανία, όπου οργανώνονταν με όπλα για να καταλάβουν Ελληνικά εδάφη.


Κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής της Ηπείρου, οι Τσάμηδες όχι μόνον συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά σχημάτισαν και Στρατιωτικές Μονάδες (Τάγματα) και πολεμούσαν μαζί με τους κατακτητές τις ελληνικές Αντάρτικες Ομάδες, διαπράττοντας και εγκλήματα κατά του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Οι βαρβαρότητες των Τσάμηδων, που υποκινούνταν από τις Αρχές Κατοχής κατά των Ελλήνων, ήταν εγκλήματα πολέμου. Ανακήρυξαν αυτόνομη τη Θεσπρωτία, κατέλυσαν τις Ελληνικές Αρχές και συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές του Χίτλερ οργίασαν, διώκοντας, λεηλατώντας, ληστεύοντας, καίγοντας, εξοντώνοντας και εκτοπίζοντας Έλληνες, δολοφονώντας προκρίτους, ακόμα και τον Νομάρχη Θεσπρωτίας! Διέπραξαν αρπαγές γεωργικής σοδειάς, χιλιάδων ζώων, δημητριακών κ.α. Μόνο το Φεβρουάριο του 1944 έκαψαν 25.000 σπίτια Ελλήνων και δημιούργησαν 100.000 άστεγους!


Από τα κορυφαία αποτρόπαια εγκλήματά τους, ήταν η μαζική σφαγή των 49 ατόμων στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Η εκτέλεση βεβαίως έγινε από Γερμανούς στρατιώτες, αλλά ύστερα από κατάδοση των Τσάμηδων.


Εναντίον των κατακτητών και των Τσάμηδων αντιστάθηκαν οι Αντάρτες του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπ. Ζέρβα. Οι Αντάρτες του ΕΛΑΣ ανέχονταν τη δράση τους και σε μερικές περιπτώσεις συνεργάστηκαν με τους κομμουνιστές Τσάμηδες. Σήμερα βέβαια κανείς δε δέχεται τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων.


Κατά την αποχώρηση των κατακτητών, μετά από τετραετή κατοχή, ο Ζέρβας διεμήνυσε στους Τσάμηδες ότι: «Όσοι έχουν συνεργασθεί με τους κατακτητές και έχουν διαπράξει εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων, θα δικαστούν από έκτακτα Στρατοδικεία, τα οποία θα συγκροτηθούν επιτόπου και θα δικάσουν τους πραγματικούς εγκληματίες πολέμου Τσάμηδες». Εκείνοι φοβήθηκαν τυχόν αντίποινα και απεχώρησαν μόνοι τους στην Αλβανία. Έτσι μαζί με τους ενόχους έφυγαν και οι μη ένοχοι.


Αυτοί οι Τσάμηδες σήμερα εμφανίζονται ως αδικημένοι και θύματα των Ελλήνων και ζητούν να επιστρέψουν στη Θεσπρωτία, αποκρύπτοντας τα όσα διέπραξαν συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές, διεκδικώντας μάλιστα και περιουσίες. 
 
 
http://kostasxan.blogspot.com
http://logioshermes.blogspot.com

Διαβάστε Περισσότερα »

Το μυστήριο της εξόδου της ψυχής από το σώμα!!


Ο θάνατος ονομάζεται στην παράδοση της Εκκλησίας μυστήριο. Και πραγματικά είναι μυστήριο όχι με την έννοια των μυστήριων, δια των οποίων μετέχουμε της ακτίστου Χάριτος του Θεού, αλλά από την άποψη ότι κατά την ώρα του θανάτου και μετά από αυτόν γίνονται μυστήρια πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να συλλάβη η λογική του ανθρώπου από τώρα.
Πέρα από αυτό, το μυστήριο του θανάτου έγκειται στο ότι διασπάται η ενότητα ψυχής και σώματος...

Γνωρίζουμε καλά από την διδασκαλία της Εκκλησίας μας ότι υπάρχει στενή σχέση και μεγάλη ενότητα μεταξύ ψυχής και σώματος. Η ένωση αυτή έγινε με την δημιουργία του ανθρώπου, αμέσως με την σύλληψή του στην κοιλία της μητέρας του και συνεχίζεται μέχρι την ώρα του θανάτου. Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικό ον, πού σημαίνει ότι η ψυχή δεν αποτελεί τον όλον άνθρωπο, αλλά ούτε και το σώμα συνιστά τον όλον άνθρωπο. Έτσι, λοιπόν, την στιγμή κατά την οποία, λόγω του θανάτου, χωρίζεται η ψυχή από το σώμα γίνονται μυστηριώδη πράγματα. Η ψυχή δεν ζούσε πριν την δημιουργία του σώματος, γι'; αυτό και δεν θέλει να ζήση χωρίς αυτό. Η έξοδος της ψυχής από το σώμα γίνεται βιαίως, και αυτό είναι το μυστήριο του θανάτου. Εμείς, βέβαια, θεωρούμε ότι το μυστήριο του θανάτου είναι φοβερό, γιατί διασπά την ενότητα μεταξύ των αγαπημένων, γιατί χάνουμε ένα αγαπητό μας πρόσωπο. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, πού την ζουν εκείνοι πού έχασαν τα αγαπητά τους πρόσωπα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το φοβερό του θανάτου είναι ότι επέρχεται αυτός ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα.
Την αλήθεια αυτήν την βλέπουμε καθαρά σε ένα τροπάριο, πού ψάλλεται κατά την εξόδιο ακολουθία και είναι γραμμένο από τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Λέγεται:«Όντως φοβερώτατον το του θανάτου μυστήριον, πώς ψυχή εκ του σώματος βιαίως χωρίζεται εκ της αρμονίας, και της συμφυΐας ο φυσικότατος δεσμός, θείω βουλήματι αποτέμενεται».
Εδώ παρουσιάζονται μερικές μεγάλες αλήθειες.
Η μία, ότι υπάρχει στενός και φυσικότατος δεσμός μεταξύ ψυχής και σώματος και μεγάλη αρμονία. Η δεύτερη αλήθεια, ότι αυτή η σχέση διασπάται βιαίως. Και αυτό το βίαιο συνιστά το φοβερό μυστήριο του θανάτου. Γι'; αυτό, όπως θα δούμε πιο κάτω, η ψυχή τρέμει και δειλιά. Η τρίτη αλήθεια, ότι αυτή η διάσπαση γίνεται με την βούληση του Θεού. Βέβαια, δεν είναι ο Θεός αίτιος του θανάτου, αλλά ο Θεός επέτρεψε να έλθη στην ζωή του ανθρώπου, αφού τίποτε δεν γίνεται στον κόσμο χωρίς το θέλημά Του.

Όπως και ο ίδιος ο Χριστός, έτσι και η Παναγία ΔΕΝ απέφυγε το θάνατο. Όμως γι' αυτούς, αλλά και για κάθε χριστιανό, ο θάνατος δεν έχει πια καμιά δύναμη. Αφηνόμαστε στα χέρια του Χριστού & ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ. Ο φόβος οφείλεται στο ότι συνεχώς κάνουμε αμαρτίες. "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον ΑΜΑΡΤΩΛΟ" λοιπόν... Έτσι, λοιπόν, η ώρα του θανάτου είναι φοβερή για κάθε άνθρωπο. Το φοβερό του θανάτου δεν έγκειται ακόμη στο ότι εγκαταλείπουμε αυτόν τον κόσμο, με τον οποίο είχαμε δεθεί, αλλά στο ότι αρχίζουν να ενεργούν διάφορα μυστήρια, τα οποία προηγουμένως με την παχύτητα των αισθητηρίων οργάνων του σώματος δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε. Τον κρίσιμο εκείνο καιρό ο άνθρωπος, χωρίς να το έχει προγραμματίσει, καταλαβαίνει πολύ καλά τον εαυτό του. Παρουσιάζεται μπροστά του ολόκληρη η ζωή, πού έχει ζήσει, σαν κινηματογραφική ταινία. Ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης θα πή ότι οι υπερήφανοι, πού νόμιζαν ότι ήταν απαθείς, «την οικείαν πενίαν εν εξόδω εωράκασιν». Δηλαδή, οι υπερήφανοι βλέπουν τότε την εσωτερική πνευματική τους πτώχεια. Πόσο μάλλον όσοι έχουν εμπλακή σε πολλές άλλες πράξεις, πού διαπράττονται με τις δυνάμεις της ψυχής και του σώματος. Ένας σύγχρονος Γέροντας λέγει ότι κατά την ώρα του θανάτου θα δη κανείς και την παραμικρή πράξη πού έκανε στην ζωή του, όπως βλέπει σε κλάσματα δευτερολέπτου κάποια μικρή ακαθαρσία μέσα σε ένα ποτήρι νερό.
Ο φόβος όμως προ του μυστηρίου του θανάτου έγκειται στο ότι αρχίζει μια καινούρια ζωή για τον άνθρωπο. Και, φυσικά, αυτό συνδέεται και με την αιώνια κατάσταση της ψυχής και του σώματος του. Κατά τον όσιο Θεόγνωστο η ώρα του θανάτου είναι μια νέα γέννηση, αφού, ο άνθρωπος, ιδίως ο δίκαιος, εξέρχεται, σαν από κάποια άλλη δεύτερη μήτρα σκοτεινή και πορεύεται προς τα άυλα και φωτεινά. Γι'; αυτό συνιστά ότι ο άνθρωπος πρέπει να χαίρεται, επειδή διαπορθμεύεται δια του θανάτου προς τα ελπιζόμενα αγαθά. Παράλληλα όμως συνιστά να είναι προσεκτικός «δια τους κύκλω περιπατούντας ασεβείς δαίμονας», οι οποίοι επιδιώκουν μέχρι την τελευταία στιγμή να τον βλάψουν. Έτσι, ο άνθρωπος πρέπει να χαίρεται, γιατί οδηγείται στην απόλαυση των αιωνίων αγαθών, αλλά και να νήφη, να είναι προσεκτικός για το άδηλο του μέλλοντος, λόγω της τρεπτότητός του.

Μυστηριώδεις εμπειρίες πριν το θάνατο
Είναι πολύ χαρακτηριστικό να λεχθεί ότι όχι μόνο μετά την έξοδο της ψυχής από το σώμα, αλλά και όταν πλησιάζει ο καιρός να εξέλθει η ψυχή, κατά την μαρτυρία αγίων ανθρώπων, ο άνθρωπος βιώνει διάφορες εμπειρίες. Επειδή ζει σε οριακό σημείο, γι'; αυτό δικαιολογούνται όλες αυτές οι καταστάσεις. Δηλαδή, μπορεί να δη οπτασίες αγίων ανθρώπων, φως θεϊκό κ.λ.π. αλλά και οπτασίες δαιμόνων, οι οποίοι προσπαθούν να τον φοβίσουν περισσότερο και να τον κατάσχουν. Μέσα στην φιλανθρωπία του Θεού εντάσσεται και το γεγονός ότι οι δίκαιοι βλέπουν οπτασίες αγίων ανθρώπων, ώστε, όπως λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος, να μη δειλιάσουν με την έλευση του θανάτου βλέποντας με ποιους πρόκειται να είναι συμμέτοχοι, και έτσι «εκ του δεσμού της σαρκός άνευ πόνου και φόβου απολυθώσι». Και εδώ φαίνεται αυτό πού λέγαμε προηγουμένως, ότι δημιουργείται πόνος από τον χωρισμό και δι'; αυτού του τρόπου διασκεδάζονται και οι φόβοι και η δειλία.
Αναφέρεται από τον άγιο Γρηγόριο Διάλογο η περίπτωση μιας Ταρσίλας, η οποία, κατά τον καιρό της εξόδου της και ενώ βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι πλησίον της, είδε τον Ιησού ερχόμενον. Τότε με μεγάλη προθυμία και κραυγή έλεγε σε όλους τους παρευρισκομένους: «απόστητε, απόστητε, ο Ιησούς έρχεται». Και βλέποντας αυτήν την θεωρία εξήλθε η ψυχή της από το σώμα. Αναφέρεται επίσης από τον ίδιο άγιο ότι κάποια γυναίκα, ονομαζόμενη Μούσα, πριν εξέλθη η ψυχή της, είδε την Θεοτόκο πού ερχόταν προς αυτήν. Τότε με βλέμμα κατακόκκινο από ντροπή και σεβασμό, και φωνή πραότατη αποκρίθηκε: «Ιδού Κυρία έρχομαι· ιδού Κυρία έρχομαι». Και με αυτόν τον τρόπο παρέδωκε το πνεύμα της.
Ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος θα πη: «Όταν εξέλθει εκ του σώματος ψυχή ανθρώπου μυστήριον τι μέγα επιτελείται». Αυτά τα μυστήρια αρχίζουν να ενεργούνται όταν η ψυχή ετοιμάζεται για την έξοδο.

Δεν συμβαίνουν μυστήρια πράγματα μόνον πριν την έξοδο, αλλά και κατά την διάρκεια πού η ψυχή εξέρχεται από το σώμα. Υπάρχουν κείμενα Πατέρων πού μας φανερώνουν ότι η ψυχή, όταν εξέρχεται από το σώμα μερικές φορές κάνει έκδηλη την αναχώρησή της, αλλά και την παρουσία της στον οίκο πού βρίσκεται ο κεκοιμημένος. Κυρίως αυτό γίνεται στους αγίους ανθρώπους. Ο άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος, περιγράφοντας την μακαριά τελευτή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, λέγει ότι κατά την ώρα της εξόδου της ψυχής του από το σώμα. παράδοξο φως περιέλαμψε το δωμάτιο στο όποιο βρισκόταν το σώμα του αγίου Γρηγορίου, καθώς επίσης κατέλαμψε το πρόσωπο του. Μάλιστα λέγει ότι δύο λογάδες της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων ο ένας ήταν ιερωμένος και ο άλλος μοναχός, με πολλές αρετές και οι δυο τους, είδαν την λαμπρότητα εκείνη «της ψυχής του σώματος απιούοης». Με άλλα λόγια, η ψυχή εξερχομένη του σώματος άφησε μια λαμπρότητα. Όλος όμως ο λαός ήταν μάρτυρας της υπερφυούς αίγλης του προσώπου του. Και ο άγιος Φιλόθεος, θεολογικότατα ερμηνεύοντας αυτό το γεγονός, λέγει ότι οφειλόταν στην Χάρη του Αγίου Πνεύματος πού βρισκόταν και στην ψυχή και στο σώμα. Φυσικά, η έλλαμψη του φωτός εκείνου ήταν συνέπεια του ότι ο άγιος Γρηγόριος ήταν μέτοχος, αλλά και κήρυξ του Φωτός σε όλη του την ζωή.

Επομένως, όσοι έχουν την σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος και είναι πραγματικοί Χριστιανοί δεν δειλιούν, αλλά χαίρουν, γιατί έχουν τον οίκο τον αχειροποίητο, πού είναι η δύναμη του Πνεύματος πού κατοικεί μέσα τους. Η διδασκαλία αυτή, όμως δεν προέρχεται μόνον από τους Πατέρες, αλλά επιμαρτυρείτε από το αδιάψευστο στόμα του Χριστού. Στην παραβολή του Πλουσίου και του Λαζάρου λέγεται ότι ο Λάζαρος οδηγήθηκε από τους αγγέλους στους κόλπους του Αβραάμ. «Εγένετο δε αποθανείν τον πτωχόν και απενεχθήναι αυτόν υπό των αγγέλων εις τον κόλπον του Αβραάμ»(Λουκ. ιστ';. 22). Στην παραβολή όμως του άφρονος Πλουσίου μας διδάσκει ο Χριστός ότι την ψυχή των αμετανόητων αμαρτωλών την παραλαμβάνουν οι δαίμονες. Αυτός είναι ο λόγος πού είπε στον άφρονα πλούσιο: «Αφρόν, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σου», δηλαδή οι δαίμονες (Λουκ. ιβ';. 20).

Διδασκαλίες από τα τροπάρια
της κηδείας (& όχι μόνο...)

Η παράδοση αυτή πέρασε και στην λατρεία της Εκκλησίας μας. Είναι χαρακτηριστικό ένα τροπάριο κατά την εξόδιο ακολουθία, στο οποίο φαίνεται ο αγώνας της ψυχής κατά την ώρα της εξόδου της από το σώμα. Η ψυχή του αμαρτωλού ανθρώπου στρέφεται και προς τους αγγέλους και προς τους ανθρώπους και κανείς δεν μπορεί να την βοηθήσει. Λέγεται στο τροπάριο αυτό: «Οίμοι, οίον αγώνα έχει η ψυχή, χωριζόμενη εκ του σώματος! Οίμοι, πόσα δακρύει τότε και ούχ υπάρχει ο ελεών αυτήν! Προς τους Αγγέλους τα όμματα ρέπουσα, άπρακτα καθικετεύει· προς τους ανθρώπους τάς χείρας έκτείνουσα ουκ έχει τον βοηθούντα».
Αυτήν την πραγματικότητα γνωρίζει ο Χριστιανός, γι'; αυτό κατά την ακολουθία του Αποδείπνου, πού διαβάζει κάθε βράδυ πριν κοιμηθή, παρακαλεί την Παναγία να τον βοηθήση κατά την ώρα του θανάτου, να αποφυγή τις πονηρές όψεις των δαιμόνων:Και κατά τον καιρόν της εξόδου μου την αθλίαν μου ψυχήν περιέπουσα και τάς σκοτεινός όψεις των πονηρών δαιμόνων πόρρω αυτής απελαύνουσα».
Πραγματικά, μετά την έξοδο της ψυχής από το σώμα γίνονται μυστηριώδη πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε τώρα να φαντασθούμε και τα οποία μας απεκάλυψαν οι άγιοι Πατέρες, όχι για να μας τρομάξουν, αλλά για να μας ενθαρρύνουν, ώστε να προετοιμασθούμε για την φρικτή αυτήν ώρα. Όλος ο χριστιανικός βίος είναι ετοιμασία για τον θάνατο. Φυσικά αυτή η ετοιμασία δεν γίνεται με άγχος, αλλά με χαρά και αισιοδοξία, αφού εμπνέεται από την Χάρη του Θεού και κάνει ανθρωπινότερη την ζωή. Γιατί, όποιος ετοιμάζεται για την έξοδο του, γνωρίζει να αντιμετωπίζει κατά τον καλύτερο τρόπο όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή και είναι ο πλέον κοινωνικός άνθρωπος.


AΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ
ΤΟΥ π. ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
& ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Πηγή :http://himaira.blogspot.com

Διαβάστε Περισσότερα »

Νορβηγία: Φωτογραφία με το δράστη "επί τω έργω" - Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες

Τη φιγούρα ενός άνδρα, που στέκεται όρθιος ανάμεσα σε σορούς νεκρών και σώματα τραυματισμένων ανθρώπων στο Ουτόγια και εκτιμάται, πως είναι ο ίδιος ο δράστης, απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός επιβαίνοντα σε ελικόπτερο, που προσέγγισε το σημείο μετά την επίθεση. Στη θολή εικόνα, φαίνεται ένας ξανθός άνδρας, να κρατά κάτι, που μοιάζει με αυτόματο όπλο και να περπατά ανάμεσα σε πτώματα, σαν να ελέγχει ποιος είναι ζωντανός και ποιος όχι, για να αποτελειώσει το μακάβριο έργο του.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, εάν ο άνδρας που διακρίνεται στη φωτογραφία είναι πράγματι ο δράστης της επίθεσης, ο 32χρονος Anders Breivik, που συνελήφθη από αστυνομικό, που πήγε στο νησάκι για να βοηθήσει. Ο 21χρονος Αdrian Pracon, ένα από τα παιδιά που ήταν στην κατασκήνωση, όπου σημειώθηκε η φονική επίθεση και σώθηκε, περιέγραψε στο Sky News τις ανατριχιαστικές σκηνές, που εκτιλύχθηκαν, τις ώρες του φονικού ξεσπάσματος του 32χρονου.
"Σώθηκα, επειδή έκανα τον νεκρό"
“Σώθηκα, επειδή έκανα τον νεκρό. Είχα πέσει στο έδαφος, ανάμεσα στα πτώματα, με το κεφάλι κάτω και κρατούσα την αναπνοή μου”.
“Άκουγα τις μπότες του και ένιωθα την αναπνοή του, όταν πλησίαζε”, είπε, ενώ λίγο μετά, τον πυροβόλησε στην πλάτη.
“Με πυροβόλησε, για να δει αν ήμουν ζωντανός. Δεν κουνήθηκα και έτσι πρέπει να πίστεψε, ότι δεν ήμουν. Έμεινα εκεί για δύο ώρες. Ήμουν υγιής, αλλά κρύωνα πολύ”.
“Φώναζε... ''Θα σας σκοτώσω όλους. Πρέπει όλοι να πεθάνουμε''... Σκεφτόμουν, ότι δεν ήταν δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού ποτέ ένας Νορβηγός δε θα στρεφόταν κατά της Νορβηγίας", συνέχισε ο Αdrian.
Λίγο πριν, επιχείρησε να αποδράσει από το νησί, κολυμπώντας, όμως το νερό ήταν τόσο παγωμένο, που αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.
“Πήδηξα στο νερό, όπως ο περισσότερος κόσμος, όμως δεν είχα προλάβει να βγάλω τα ρούχα μου και μόλις είχε ξεκινήσει να βρέχει. Κολύμπησα περίπου 100 μέτρα και τότε άρχισα να κρυώνω τόσο πολύ, που φοβήθηκα, ότι θα πέθαινα σίγουρα”, είπε.
Όταν έφτασε στη στεριά, αντίκρισε όπως είπε τον 32χρονο και τον παρακάλεσε να μην τον σκοτώσει.
“Δεν ξέρω, αν δεν ήθελε να με σκοτώσει, γιατί ήμουν ένας μόνο... Λίγο αργότερα, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως και τότε έπεσα στο έδαφος και κρύφτηκα ανάμεσα στις σορούς”.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωτιά στο Δήλεσι


Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει αυτή την ώρα βορειοανατολικά της βιομηχανικής ζώνης του Σχηματαρίου και συγκεκριμένα στo Δήλεσι, κοντά στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.
Στο σημείο επιχειρούν αεροσκάφη της πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 18.00. Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 2 αεροσκάφη της πυροσβεστικής
20.30
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήλεσι
Ωστόσο, παραμένουν εκεί ισχυρές δυνάμεις, έτσι ώστε να φτάσουν στην πλήρη κατάσβεση της


Διαβάστε Περισσότερα »

1,2 δισ. ευρώ πλαστά βρέθηκαν στο Γαλάτσι

Εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων βρέθηκε την Παρασκευή (22/7) στο Γαλάτσι, μετά τη σύλληψη δύο 27χρονων αλλοδαπών από τη Ρουάντα και το Καμερούν.

Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων. Βρέθηκαν να κατέχουν ο καθένας από ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Ακολούθως, οδήγησαν τους αστυνομικούς σε διαμέρισμα στην περιοχή του Γαλατσίου, το οποίο είχαν μετατρέψει σε εργαστήριο παραχάραξης.

Μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ, συνολικής αξίας 1.155.190 ευρώ, καθώς και παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 50 και 100 δολαρίων συνολικής αξίας 40.000 δολαρίων.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 εκτυπωτές με πλήρη εξοπλισμό, πλήθος ισομετρικών χαρτιών τεμαχισμένων σε διαστάσεις χαρτονομισμάτων, οκτώ γυάλινα φιαλίδια με υδατικά διαλύματα και σκόνη, που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία χαρτονομισμάτων, οκτώ λεπίδες και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για «παραχάραξη κατά συναυτουργία και κατά συρροή από άτομα που ενεργούν καθ΄έξη και κατ΄επάγγελμα».
Διαβάστε Περισσότερα »

Τουρκία:Εννέα φόνοι γυναικών σε δύο εβδομάδες!

Σε πολλές περιοχές της Τουρκίας η ζωή της γυναίκας δεν έχει καμία αξία. Πρόσφατα, η βάρβαρη κακοποίηση μιας γυναίκας από τον σύντροφό της ξανάνοιξε την παλιά πληγή

Για τέσσερις μέρες την είχε κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο στο Ικόνιο της Ανατολικής Τουρκίας και την κακοποιούσε. Ούτε φαγητό, ούτε νερό έδινε στη Μεράλ ο Μουσταφά. Και ο λόγος ήταν ένας καβγάς τους που είχε προηγηθεί. Τελικά αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει σε μια στάση λεωφορείου έπειτα από ένα ύποπτο τηλεφώνημα από την αστυνομία που τον ρωτούσε αν γνώριζε πού βρισκόταν η φίλη του. «Δεν έχω ιδέα», απάντησε.


Η Μεράλ βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση και οι γιατροί περιμένουν ακόμη να συνέλθει. Από την περασμένη Τρίτη όλη η Τουρκία ανησυχεί για τη Μεράλ περιμένοντάς την να ανοίξει τα μάτια της. Στη χώρα η βία εναντίον των γυναικών έφτασε σε τέτοια επίπεδα που πλέον όλοι συμφωνούν πως πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις. Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ έδωσε ήδη εντολή στην Κρατική Επιτροπή Ελέγχου να μελετήσει την κατάσταση και να προτείνει λύσεις με βάση τα παραδείγματα στις άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας. «Γιατί δεν μπορούν να εμποδιστούν οι φόνοι γυναικών;», είναι το ερώτημα που έθεσε και κάλεσε την επιτροπή να βρει την απάντηση. Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες καταγράφηκαν εννέα φόνοι γυναικών στην Τουρκία.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ.
Ως πρώτο μέτρο η Τουρκία ετοιμάζεται να υιοθετήσει το ηλεκτρονικό βραχιόλι το οποίο οι άντρες που ασκούν βία θα αναγκαστούν να φορέσουν. «Θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα πάρουμε στη Βουλή μόλις ανοίξει τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ήδη από το 2009 στην Ισπανία και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που το δικαστήριο αποφασίζει ότι ένας άντρας δεν μπορεί να πλησιάσει μια γυναίκα σε απόσταση πάνω από 200 - 300 μέτρα ενώ είναι υποχρεωμένος να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι. Στη γυναίκα παρέχεται επίσης μια ανάλογη συσκευή και έτσι διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Το ερώτημα όμως που τίθεται τώρα είναι αν με αυτό θα λυθεί το πρόβλημα.
«Ούτε τις δολοφονίες γυναικών θα εμποδίσει ούτε και το πρόβλημα θα λύσει από τη ρίζα του το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες γυναίκες είναι θύματα βίας πριν ακόμη φτάσουν στο σημείο να εξασφαλίσουν την ποινή απομάκρυνσης από το σπίτι», σύμφωνα με την Μεχβές Εβίν της «Μιλιέτ». Μάλιστα το παράδειγμα της Ναζμιέ Μπουγιουκγιαζιτζί, του τελευταίου θύματος βίας στην Τουρκία, είναι ενδεικτικό. Ο πρώην σύζυγός της την σκότωσε μπροστά στα μάτια του εξάχρονου παιδιού τους. Τρεις μέρες πριν από τη δολοφονία της, είχε στείλει επιστολή στον εισαγγελέα καταγγέλλοντας ότι ο πρώην σύζυγός της απειλούσε να σκοτώσει την ίδια και το παιδί τους. Ακόμη και το ηλεκτρονικό βραχιόλι να είχε εφαρμοστεί, η Ναζμιέ δεν θα γλίτωνε όπως και δεν θα γλιτώσουν χιλιάδες άλλες γυναίκες που δεν θα προλάβουν καν να φτάσουν μέχρι το δικαστήριο. Ηδη οι γυναικείες οργανώσεις κινητοποιούνται και προειδοποιούν ότι δεν φτάνει το ηλεκτρονικό βραχιόλι για να εμποδιστεί η βία εναντίον των γυναικών.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. 
Υποστηρίζουν ότι πάνω από όλα πρέπει να αλλάξει η ίδια η νοοτροπία μέσα στην τουρκική κοινωνία, η οποία θέλει τη γυναίκα να δέχεται ακόμη και τη βία από τον σύζυγό της αδιαμαρτύρητα. Η νοοτροπία τού «σε αγαπάει και σε χτυπάει» πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με την Μπέρνα Γκιοργκιουλού της Πλατφόρμας για Τερματισμό των Δολοφονιών Γυναικών. Αλλωστε όταν πριν από μερικούς μήνες η Επιτροπή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ετοίμασε την έκθεσή της για την ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία επισήμανε ότι η βία που ασκείται εντός της οικογένειας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι αποτρόπαιη, αλλά «πιο αποτρόπαιη είναι η προσβολή των γυναικών αυτών που βρίσκουν το θάρρος να το σκάσουν από το σπίτι τους ζητώντας προστασία, καθώς και η προτροπή κυρίως από την οικογένειά τους να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι και στον σύζυγό τους παρ' όλο που τις δέρνει».

tanea.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Αδειάζει η «γιάφκα του Κορυδαλλού»


Μόνο 8 από τους 15 καταδικασθέντες παραμένουν στη φυλακή. Από αυτούς οι Π. Τσελέντης και Κ. Τέλιος αναμένεται να αποφυλακιστούν. Θα μείνουν μόνο οι 6 ισοβίτες


Ο Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται με πολλά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο κρατουμένων. Ο Δ. Κουφοντίνας παραμένει αφοσιωμένος στον γιο και τη σύζυγό του.
Εννέα χρόνια μετά τις συλλήψεις για τη 17Ν, οι έξι ισοβίτες που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για τη δράση της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα θα είναι -σύντομα- οι μόνοι έγκλειστοι για την υπόθεση στις φυλακές Κορυδαλλού.
Για τους πολυϊσοβίτες Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημ. Κουφοντίνα, Χριστόδουλο Ξηρό, Σάββα Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο και Ηρακλή Κωστάρη (ο τελευταίος έχει μία φορά ισόβια), τα ειδικά διαμορφωμένα κελιά των....... φυλακών αποτελούν μόνιμο καθημερινό βίωμα.
Εκεί εξακολουθούν να ζουν "ξεχασμένοι" πλέον από την κοινή γνώμη, που το καλοκαίρι του 2002 συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα της οργάνωσης.
Αυτή τη χρονική στιγμή, εκτός από τους έξι ισοβίτες, παραμένουν ακόμη στον Κορυδαλλό άλλοι δύο καταδικασμένοι για την υπόθεση: οι Πάτροκλος Τσελέντης και Κων/νος Τέλιος.
Οι υπόλοιποι επτά που έχουν καταδικαστεί ως μέλη της 17Ν έχουν αφεθεί ελεύθεροι, με τελευταίο -την περασμένη Τετάρτη- τον Βασίλη Ξηρό.
Ωστόσο και οι Τσελέντης - Τέλιος βρίσκονται με το? ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Οι δύο θα είχαν ήδη αποφυλακιστεί (κάτι που θα γίνει σε λίγους μήνες). Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα για? λόγους καθαρά "τεχνικούς".
Επικαλούμενος αλλεργίες ο Χρ. Ξηρός έχει μεταφερθεί στην Ε΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
Επικαλούμενος αλλεργίες ο Χρ. Ξηρός έχει μεταφερθεί στην Ε΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
Οσον αφορά τον Τέλιο, έχασε χρόνο εκτιτέας ποινής, και άρα ημερομίσθια στη φυλακή όπου η μία μέρα πιάνεται για δύο, επειδή ήταν ελεύθερος για λόγους υγείας από τον Δεκέμβριο του 2003 μέχρι τον Μάιο του 2007 (που τελείωσε η δίκη σε β΄ βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο). Μέσα σ΄ αυτό το διάστημα παντρεύτηκε μία εκπαιδευτικό. Κρατείται στο νοσοκομείο κρατουμένων όπου εκεί εργάζεται στο καφενείο για να επισπεύσει τον χρόνο έκτισης της ποινής του.
Εκκρεμοδικία
Ο Τσελέντης δεν έχει αφεθεί ακόμη ελεύθερος επειδή άργησε να γίνει δεκτή η αίτησή του προκειμένου να εργαστεί στην Κ.Α.Ι.Φ (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών).
Ο Αλ. Γιωτόπουλος διαβάζει, κυρίως μαθηματικά.
Ο Αλ. Γιωτόπουλος διαβάζει, κυρίως μαθηματικά.
Τα ημερομίσθια αυτά συν τα άλλα ευεργετήματα του νόμου, όπως τα 3/5 έκτισης της ποινής κ.λ.π., θα τον οδηγήσουν σύντομα (μέσα στο επόμενο τετράμηνο σύμφωνα με εκτιμήσεις) εκτός Κορυδαλλού.
Επιπροσθέτως στην όλη καθυστέρηση για την αποφυλάκιση των Τέλιου - Τσελέντη έπαιξε ρόλο η εκκρεμοδικία που έχουν. Ο λόγος είναι ότι άσκησε αναίρεση ο Αρειος Πάγος στη δευτεροβάθμια καταδικαστική απόφαση σε βάρος τους, κρίνοντας ότι πρέπει να τους αναγνωριστούν μέτρα επιείκειας με το αιτιολογικό ότι συνέβαλαν στο έργο των Αρχών.
Πενθήμερες άδειες έχει λάβει ο Ηρ. Κωστάρης
Πενθήμερες άδειες έχει λάβει ο Ηρ. Κωστάρης

Ωστόσο το Πενταμελές Εφετείο στις 22 Ιουνίου του 2011 έκρινε ότι δεν βοήθησαν ουσιωδώς, καθώς πριν οι ίδιοι δώσουν στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική, συγκατηγορούμενοί τους ήδη είχαν κατονομάσει πρόσωπα, κρησφύγετα κ.λπ.
Ετσι, μετά τη νέα επιμέτρηση των ποινών, έμεινε για τον Τσελέντη η ποινή των 25 ετών, ενώ για τον Τέλιο "έπεσε" (από τα 22), στα 19 έτη και 4 μήνες (το θέμα της επιμέτρησης εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο).
Οι αποφυλακισθέντες
Υπάλληλος ο Κονδύλης, μπαμπάς ο Σερίφης, κηπουρός ο Καρατσώλης
Στο πατρικό του σπίτι βρίσκεται ο Β. Ξηρός μετά την αποφυλάκισή του την περασμένη Τετάρτη ?Διαβάζει, μαγειρεύει και κάνει παρέα στον Γιωτόπουλο ο Β. Τζωρτζάτος
Στο πατρικό του σπίτι βρίσκεται ο Β. Ξηρός μετά την αποφυλάκισή του την περασμένη Τετάρτη ?Διαβάζει, μαγειρεύει και κάνει παρέα στον Γιωτόπουλο ο Β. Τζωρτζάτος
Για την υπόθεση της "17Ν" δικάστηκαν συνολικά 20 άτομα. Αθωώθηκαν 5 και καταδικάστηκαν 15. Από αυτούς (εκτός από τους 6 ισοβίτες, καθώς και τους Τέλιο και Τσελέντη που παραμένουν έγκλειστοι), οι υπόλοιποι επτά έχουν αποφυλακιστεί συμπληρώνοντας τις ευεργετικές διατάξεις τους νόμου (έκτιση 3/5 της ποινής, ημερομίσθια, έλλειψη πειθαρχικών παραπτωμάτων κ.λπ.). Οι επτά που έχουν αφήσει πίσω το παρελθόν και προσπαθούν να ξαναστήσουν τη ζωή τους είναι οι: Θωμάς Σερίφης, Σωτ. Κονδύλης, Δ. Γεωργιάδης, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Κώστας Καρατσώλης και Βασιλης Ξηρός. Ο Σωτήρης Κονδύλης (11 χρόνια), που αποφυλακίστηκε στις 11/7/2007, εργάζεται σε επιχείρηση ιδιωτικού τομέα. Ο Θωμάς Σερίφης (8 χρόνια) έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει παιδί. Ο Κ. Καρατσώλης (17 χρόνια) κατά διαστήματα έχει εργαστεί ως κηπουρός και σε κτηματομεσιτικό γραφείο. Ο Νίκος Παπαναστασίου (8 χρόνια) εργάζεται ως κεραμοποιός σε επιχείρηση με τη γυναίκα του. Ο Παύλος Σερίφης (8 χρόνια) έχει πολλά προβλήματα υγείας και ζει ήσυχη ζωή με την οικογένειά του, ενώ ο Δ. Γεωργιάδης (8 χρόνια) ζει στην Καλαμαριά εργαζόμενος στην οικογενειακή επιχείρηση (έπιπλα), διατηρώντας πάντα την αγάπη του για τη μουσική. Ο 39χρονος πλέον Βασίλης Ξηρός (25 έτη) αποφυλακίστηκε την περασμένη Τετάρτη από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας της Χαλκιδικής και ήδη βρίσκεται στο πατρικό του σπίτι.
Οι βαρυποινίτες
Διαβάζει ο Γιωτόπουλος, μαγειρεύει ο Τζωρτζάτος
Αδειάζει η «γιάφκα του Κορυδαλλού»
Από τους βαρυποινίτες που παραμένουν στη φυλακή: Ο Αλεξ. Γιωτόπουλος (17 ισόβιες) διαβάζει, κυρίως Μαθηματικά, και εξακολουθεί να μιλά για "προαποφασισμένη καταδίκη". Ο Δημ. Κουφοντίνας (11 ισόβιες) παραμένει αφοσιωμένος στον γιο του -που είναι τριτοετής φοιτητής στο Πολυτεχνείο- και στη σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου (που έχει αθωωθεί για την υπόθεση) και η οποία εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Β. Τζωρτζάτος (4 ισόβιες) διαβάζει, μαγειρεύει και κάνει παρέα με τον Αλ. Γιωτόπουλο. Ο Σάββας Ξηρός (5 ισόβιες) νοσηλεύεται για τα προβλήματα της υγείας του στο νοσοκομείο κρατουμένων. Ο Χριστόδουλος Ξηρός (έξι ισόβιες) έχει μεταφερθεί (από τον αρχικό χώρο φύλαξης) στην Ε' πτέρυγα, καθώς επικαλείται αλλεργίες κ.λπ. Ο Ηρακλής Κωστάρης εκτίει ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια. Εργάζεται πλέον και αυτός στην Κ.Α.Ι.Φ. Ηδη έχει λάβει πενθήμερες άδειες και επισκέπτεται την οικογένειά του.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Αίσθηση μυστηρίου" έχει η Ελλάδα για τους Αμερικανούς



Η πλειοψηφία των Αμερικανών υποψηφίων τουριστών δεν γνωρίζει αρκετά καλά τη σύγχρονη Ελλάδα, ωστόσο η χώρα "προκαλεί την αίσθηση του μυστηρίου", κάτι που θεωρείται ως "ενθαρρυντικό στοιχείο" για την προσέλκυση τουριστών.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιλαμβάνονται σε έρευνα που έκαναν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και αφορούσε τις απόψεις Αμερικανών για την Ελλάδα ως τουριστικού προορισμού. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης και του ΕΟΤ.

Οι φοιτητές πρότειναν μια εκστρατεία υπό το γενικό τίτλο "Uncover the Mystery" (Αποκαλύψτε το Μυστήριο).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, η πλειοψηφία των αμερικανών τουριστών που θα επέλεγαν την Ελλάδα για διακοπές είναι ενήλικες γύρω στα 40, συνειδητοποιημένοι και έμπειροι ταξιδιώτες, που έχουν ήδη επισκεφτεί κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιθυμούν κάτι διαφορετικό, αυθεντικό και λιγότερο προβλέψιμο.

Αναλύοντας το πόσο σημαντική είναι η "ιδέα του μυστηρίου" για τον αμερικανό ταξιδιώτη, με στοιχεία για πωλήσεις βιβλίων μυστηρίου, καθώς και για την απήχηση κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών μυστηρίου, οι φοιτητές πρότειναν μια εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα το μυστήριο και με στόχο να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως ο μοναδικός ευρωπαϊκός προορισμός που προκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, αποκλειστικές, αυθεντικές εμπειρίες, σε σχέση με την ιστορία, τα νησιά, τον πολιτισμό και το φαγητό.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι φοιτητές έδωσαν τις δικές τους ιδέες για καλύτερη αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, youtube, flickr) τα οποία, όπως τόνισαν, η Ελλάδα ήδη χρησιμοποιεί και μάλιστα με "αξιοσημείωτη επιτυχία".

Η ιδέα είναι να διοργανωθούν, μέσω από τις πλατφόρμες αυτές, διαγωνισμοί με την προσφορά δώρων, όπως αεροπορικά εισιτήρια και φιλοξενία σε ελληνικά μέρη.

Φοιτητές του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες και εκτός από την Ελλάδα, μελέτησαν τις προθέσεις και αντιλήψεις των Αμερικανών ταξιδιωτών για την Ισπανία και την Ιταλία, αναδεικνύοντας πραγματικότητες, αδυναμίες και δυνατότητες, προτείνοντας παράλληλα μια συνολική ξεχωριστή πρόταση για τις τρεις χώρες και με στόχο να καταστούν ελκυστικές για τον Αμερικανό ταξιδιώτη.

Για τη συγκέντρωση υλικού, οι φοιτητές απηύθυναν μέσω Διαδικτύου σχετικό ερωτηματολόγιο σε δείγμα 601 ανθρώπων από όλη την Αμερική και διεξήγαγαν συζήτηση κατά την οποία μικρός αριθμός Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη αντάλλαξαν απόψεις για τους τρεις συγκεκριμένους προορισμούς.

Επίσης, οι φοιτητές πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ελλάδα, αλλά και με ταξιδιωτικούς πράκτορες, πριν και μετά τις ταραχές του Ιουνίου 2011.

Οι φοιτητές που έκαναν την έρευνα για την Ισπανία εισηγήθηκαν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τις αρμόδιες ισπανικές τουριστικές αρχές στο νεανικό κοινό, οργανώνοντας μια πιο "πικάντικη τουριστική εκστρατεία", με βασικό μοτίβο μια κόκκινη πιπεριά.

Για την Ιταλία, η εισήγηση των φοιτητών ήταν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως οι Αμερικανοί τρέφουν έντονα αισθήματα εκτίμησης και αγάπης προς τον Ιταλικό λαό.

nooz.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλκίδα:Υποδέχθηκαν τους βουλευτές με... αυγά και ντομάτες



Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα οι οδηγοί ταξί στα μέλη της συνδιάσκεψης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έξω από το Διοικητήριο στην Εύβοια.

Οι αυτοκινητιστές πέταξαν αυγά, ντομάτες, γιαούρτια και πλαστικά μπουκάλια, ενώ «κόκκινο πανί» για τους ίδιους ήταν οι τοπικοί βουλευτές που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη.

Περίπου στις 13:00, οι ταξιτζήδες αποχώρησαν από το σημείο, ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος δεσμεύτηκε πως την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν κυβερνητικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Δείτε τις φωτογραφίες:





Πηγή: evianews.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανάκληση γκοφρέτας από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Στην ανάκληση παρτίδας με γκοφρέτες προχώρησε ο όμιλος Carrefour, ύστερα από διαταγή του Ε.Φ.Ε.Τ.. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για γκοφρέτα 33gr, με γραμμοκώδικα 5204239129678 και αριθμό παρτίδας L212011, στην οποία δεν αναγραφόταν ότι περιείχε αμύγδαλο, το οποίο είναι αλλεργιογόνο.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στα αμύγδαλα και έχουν στην κατοχή τους την εν λόγω γκοφρέτα να μην την καταναλώσουν. 
.zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Αυλαία για το 3ο Εαρινό τουρνουά Τένις



Με μια πολύ όμορφη εκδήλωση έπεσε η αυλαία στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ του 3ου Εαρινού Τουρνουά Τένις...

Η πολύ καλή οργάνωση από τον Δημήτρη Θεοδώρου και τους συνεργάτες του και το συγκρότημα "παραπέντε" φρόντισαν γι΄αυτό....

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

ΜΟΝΑ ΑΝΔΡΩΝ 50- : 

1ος νικητής-ΚΑΝΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ    2ος νικητής-ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΜΟΝΑ ΑΝΔΡΩΝ 50+ :


1ος νικητής-ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ   2ος νικητής-ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:


1η νικήτρια-ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΕΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ   
2η νικήτρια-ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΧΑΡΟΥΛΑ

ΔΙΠΛΑ ΑΝΔΡΩΝ:

1οι νικητές-ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ-ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ   
2οι νικητές-ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΑΝΤΑΣ

ΔΙΠΛΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:


1ες νικήτριες-ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΕΚΑ-ΣΙΜΟΥ    
2ες νικήτριες-ΚΑΡΒΟΥΝΗ-ΚΑΡΒΟΥΝΗ

ΜΙΚΤΑ:


ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΕΚΑ-ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ - ΚΑΡΒΟΥΝΗ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ (τα ζευγάρια του τελικού, που θα γίνει)













Διαβάστε Περισσότερα »

Π. Δούκας: «Τι εκμυστηρεύτηκα στον Καραμανλή για το χρέος»

  • Ρεπορτάζ:
  • Αχιλλέας Βουνάτσος - Ελεονώρα Σταμάτη
Ήταν ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή που μίλησε για το τεράστιο χρέος και την απειλή χρεοκοπίας και το πλήρωσε ακριβά.
Ο λόγος για τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας κ. Πέτρο Δούκα ο οποίος μιλώντας στο newsbomb.gr υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2004, με επιστολές προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, έκρουε επιμόνως τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο χρέος της Ελλάδας τονίζοντάς του ουσιαστικά ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλησιάζει απειλητικά την πόρτα της χώρας και επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αναλυτικά, στις 20 Ιουνίου 2004 και ενώ η Ελλάδα ετοιμαζόταν για ένα ξέφρενο καλοκαίρι με Ολυμπιακούς Αγώνες , ο τότε υφυπουργός σε σημείωμα του προς τον κ. Καραμανλή ενημερώνει για τεράστια «δημοσιονομικά ανοίγματα». Στις 8/05/2005 ο κ. Δούκας επανέρχεται με νέο σημείωμα προς τον πρωθυπουργό λέγοντάς του «έχουμε πολύ ορθοπεταλιά μπροστά μας».
Στις 22 Οκτωβρίου 2008 επιχειρεί και πάλι με νέο σημείωμα το οποίο περιλαμβάνει συνολική πρόταση «για την οικονομική ανάταξη της χώρας».
Τέλος, στις 23 Δεκεμβρίου 2008 επανέρχεται δραματικά και δηλώνει ευθέως στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση του χάνει και τις εκλογές αλλά κυρίως χάνει τις αγορές.
Η στάση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το τότε πολιτικό του προϊστάμενο. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, τότε «τσάρος» της Οικονομίας και πανίσχυρο στέλεχος της κυβέρνησης, αφόπλισε τον υφυπουργό του ενώ ίδια στάση κράτησε όλο το υπουργικό συμβούλιο της εποχής. Από εκείνη την στιγμή ο κ. Δούκας αποτελούσε τον αποδιοπομπαίο τράγο της ΝΔ καθώς οι βουλευτές τον τοποθετούσαν σε κάθε «γαλάζιο» σκάνδαλο. Σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Καραμανλής, για το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που τον ενημέρωσε για την διαφαινόμενη κρίση, αλλά και για το ότι ήταν αυτός που πέτυχε δανεισμούς για την χώρα με χαμηλό επιτόκιο για 30 και 50 χρόνια, τον «αντάμειψε» με διαγραφή από τις εκλογικές λίστες!
Τι κάνει σήμερα
Σήμερα, έχοντας αφήσει τις άσχημες στιγμές στο παρελθόν, μιλά στο newsbomb.gr τόσο για την επιτυχία της κυβέρνησης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής όσο και για την στάση του αρχηγού της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.
Αναλυτικά , ο κ. Δούκας αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση γύρισε μια μεγάλη σελίδα. Το αρνητικό και αντιεπενδυτικό κλίμα τελείωσε. Ένα πρώτο δείγμα είναι η μείωση των speeds και η άνοδος του χρηματιστηρίου» και συμπληρώνει ότι «πήραμε μεγάλες ανάσες και ανατάθηκε η ψυχολογία αν συνυπολογίσει λοιπόν κανείς ότι η ψυχολογία έχει επίπτωση και στην πραγματική οικονομία τότε καταλαβαίνει ότι θα έχουμε άμεσα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για την χώρα». Βέβαια, ο πρώην υπουργός σημειώνει πως τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ορατά και για την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου λέγοντας πως «η πίεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί. Όμως θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει άλλη καταπίεση των ασθενέστερων εισοδημάτων και ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να τους ελαφρύνει».
Σήμερα, εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος του Εμίρη του Ρας αλ Κάιμα - ενός από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - και κλείνει επενδυτικές συμφωνίες σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Μέση Ανατολή. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι πλέον η πρώτη του προτεραιότητα είναι να πείσει τους εργοδότες του να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα λέει «οι πρόσφατες εξελίξεις σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πείσω τους επενδυτές που γνωρίζω να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Τι λέει για τον Σαμαρά
Επιπροσθέτως, ο κ. Δούκας μιλά και για την σχέση του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, λέει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έχει παραστάσεις, προτάσεις, σύγχρονη σκέψη και αντίληψη» και συμπληρώνει ότι διατηρούν επαφές και συζητούν για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Σημειώνει ότι η ΝΔ κρατά μια σωστή αντιπολιτευτική τακτική «με την οποία προσπαθεί να κρατήσει θετική στάση και όχι να ρίξει την κυβέρνηση». Όσο για τα αν ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να ενδώσει στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συναίνεση ο κ. Δούκας είναι ξεκάθαρος «ο ρόλος της ΝΔ σήμερα είναι να ασκεί κριτική και όχι να γίνεται χειροκροτητής της κυβέρνησης».
Πώς βλέπει την κρίση

Επιπροσθέτως, ο κ. Δουκάς επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι «επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο βαριές για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές…» και σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Με τεράστιο δημόσιο τομέα, με ελλείμματα, με δανεικά που διαιώνιζαν την εξάρτησή μας από τους ξένους. Με τις τεράστιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με πόλεμο κατά της επιχειρηματικότητας και δημιουργικότητας! Και φυσικά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν επιθυμούν να χρηματοδοτούν νέα ελλείμματα».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην υπουργός καταθέτει τις δικές του προτάσεις που θα φέρουν την Ελλάδα στην θέση που της αξίζει.
Αναλυτικά:
1. «Να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Στη δημιουργικότητά μας, στη φιλοπονία μας. Στην ιστορίας μας. Δεν μας αξίζει η θέση του ουραγού. Όταν ήμουν Γενικός Διευθυντής στην Σίτιμπανκ Ελλάδας, υπερείχαμε κατά πολύ από τη Σίτιμπανκ Φρανκφούρτης και Γερμανίας. Σε εργατικότητα, σε επιμέλεια, σε επινοήσεις, σε κερδοφορία. Και ας ήταν οι μισθοί μας χαμηλότεροι. Σταδιακά φτάσαμε πολύ κοντά τους. Δεν μπορεί συνέχεια να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, όπως οι Βυζαντινοί λίγο πριν μας κατακτήσουν οι Τούρκοι!
Οι Σκοπιανοί έστησαν άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη κεντρική τους πλατεία και δεν μπορέσαμε να αρθρώσουμε κιχ! Στο Αιγαίο δεν αποτολμάμε να καθορίσουμε τις ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης. Γιατί; Γιατί είμαστε οικονομικά αδύναμοι και εξαρτημένοι»!
2. «Να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε πλεονάσματα στη δημόσια διαχείριση, -δηλαδή να ξοδεύουμε λίγο λιγότερα απ´ όσα εισπράττουμε- ώστε έτσι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ξένους και τον δανεισμό...»
3. «Να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για βελτίωση της παραγωγικότητας και για προσέλκυση επενδύσεων... Όσο πιο λίγα παράγουμε, τόσο λιγότερο άνετα θα ζούμε. Η αύξηση της παραγωγής προέρχεται μόνο από τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και τις επενδύσεις (και κατά δεύτερο λόγο από το να δουλεύουμε περισσότερο). Αν δεν βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και την ελκυστικότητα των επενδύσεων, θα μείνουμε κι’ άλλο πίσω! Με την αύξηση των επενδύσεων θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, η επιχειρηματικότητα (και η επιχειρηματικότητα των νέων και η «πράσινη» επιχειρηματικότητα), θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, θα αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έχουμε τα έσοδα που θα στηρίξουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους».
4. «Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μια νέα ‘νομιμοποίηση’. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τα δικά της στελέχη και τους βουλευτές της! Η νομιμοποίηση αυτή μπορεί να προέλθει
α. Από την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να μην θεωρούν οι πολίτες πως οι πολιτικοί είναι πολίτες VIP κατηγορίας,
β. Από μια νέα μείωση των αποδοχών τους, χωρίς να είναι τόση που θα τους σπρώξει στην αγκαλιά έκνομης χρηματοδότησης,
γ. Από την δημοσιοποίηση-όχι απλά του ´πόθεν έσχες´ του κάθε υποψηφίου-, αλλά και των πλήρων φορολογικών δηλώσεών τους πριν κατέβουν υποψήφιοι και εκλεγούν. Να κατατεθούν σήμερα και αναδρομικά!
δ. Αλλαγή του πολιτεύματος από πρωθυπουργοκεντρική σε προεδρική δημοκρατία».
.newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πότε θα βγει η Ελλάδα από το τούνελ;


Ποια χρονιά αναμένεται να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές η χώρα μας

Picture 0 for Πότε θα βγει η Ελλάδα από το τούνελ;
Πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων, που προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις αναφορικά με το χειρισμό του ελληνικού χρέους όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Κι αναζητούν απάντηση στο συγκεκριμένο κρίσιμο από κάθε άποψη ερώτημα, καθώς θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για το τέλος του 2013. Ωστόσο, θεωρείται μάλλον αισιόδοξη. Η πιο σωστή απάντηση είναι αυτή που κάνει λόγο για το 2014. Τουλάχιστον αυτός δείχνει να είναι ο στόχος που έχει θέσει σε πιο ρεαλιστική βάση αυτή τη φορά η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κάλυψη που παρέχεται στην Ελλάδα είναι η εξής: Με βάση τα λεφτά από το α' και το β' πακέτο βοήθειας, μπορεί να παραμένει σε προστατευμένο πλαίσιο έως και το τέλος του 2019. Θα θεωρούνταν όμως πολύ μεγάλη αποτυχία για όλους τους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα της διάσωσης της χώρας, αν εξαντλούσε αυτό το χρονικό όριο.
Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε φιλόδοξη πρόβλεψη, μόνο κακό θα μπορούσε να προκαλέσει αν δεν επιτυγχάνονταν. Γι αυτό κι επιλέγεται η μέση λύση. Αυτή δηλαδή που υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από το τούνελ στο οποίο έχει μπει κάποια στιγμή μέσα στο 2014.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πάνω από 70 δισ. ευρώ το «κέρδος» από το νέο πακέτο


Πόσο θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας μέχρι το 2019 μέσω του νέου προγράμματος. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης αναλύει στη Voria.gr τα υπέρ και τα κατά της ιστορικής συμφωνίας

Picture 0 for Πάνω από 70 δισ. ευρώ το «κέρδος» από το νέο πακέτο
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr
Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης αποτελεί πλέον παρελθόν. Η επόμενη ημέρα βρίσκει την ΕΕ να έχει λάβει εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της οικογένειας του ευρώ και την Ελλάδα να έχει ένα ισχυρό εργαλείο επιβίωσης. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν, μετά τις πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις, κρίνονται ιστορικές και στέλνουν μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει τη βούληση και τους μηχανισμούς να προστατεύσει τα αδύναμα μέλη της, όπως η χώρα μας.
Τι σημαίνει όμως για την Ελλάδα η ιστορική συμφωνία της Πέμπτης; Ποιο θα είναι το όφελος για τη χώρα μας τόσο στη μείωση του χρέους όσο και στην πραγματική οικονομία; Η Voria.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον γνωστό οικονομολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Στέλιο Κατρανίδη, ο οποίος τονίζει πως η μείωση του ελληνικού χρέους, μέσω του νέου προγράμματος θα προκύψει με δύο τρόπους:
- Πρώτον, μέσω της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF) και του νέου μηχανισμού που έχει στηθεί. Από την παραπάνω κίνηση, το χρέος της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί κατά 12,6 δισ. ευρώ.
- Δεύτερον, μέσω της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Κατρανίδη, αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών επιλογών: μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων που λήγουν μέχρι το 2019, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους ή κάποιας μορφής «κούρεμα» (hair cut).
«Ο κοινός παρανομαστής των παραπάνω επιλογών, αν υπολογίσουμε σε όρους παρούσας αξίας, είναι ότι οποιαδήποτε επιλογή ή συνδυασμός επιλογών ακολουθηθεί, θα έχουμε μια απομείωση του χρέους σε ύψος 20% των ομολόγων που λήγουν αυτή την περίοδο (2011- 2019)», δηλώνει ο κ. Κατρανίδης και συμπληρώνει: «Τα ομόλογα που λήγουν σε αυτή την περίοδο είναι περίπου 150 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το 90% από αυτά (περίπου 135 δισ. ευρώ) θα μπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία».
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το μέσο «κούρεμα» - με όποια επιλογή ακολουθηθεί - θα αφορά περίπου 27 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 40 δισ. ευρώ, τα οποία όπως εκτιμάει ο κ. Κατρανίδης θα μειωθούν άμεσα από το ελληνικό χρεός. «Η συγκεκριμένη μείωση θα γίνει τώρα, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία με τους πιστωτές», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι στο παιχνίδι της «απομείωσης» θα μπουν και ασιάτες ομολογιούχοι που έχουν στην κατοχή τους ελληνικό χρέος και θα συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό για την επαναγορά ή ανταλλαγή τους. Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε θα έχουμε σε πρώτη φάση μια μείωση του χρέους κατά περίπου 50-55 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 ή 22-23% σε ποσοστό του ΑΕΠ.
Νέο ΕΣΠΑ μέσω του «σχεδίου Μάρσαλ» και 18 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία
Εξαιρετικά σημαντικό σκέλος της συμφωνίας της Πέμπτης χαρακτηρίζει ο κ. Κατρανίδης την πρόβλεψη για την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, μέσω της γρήγορης απελευθέρωσης πόρων του ΕΣΠΑ, με μείωση της εθνικής συμμετοχής, στοχεύοντας στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως προβλέπεται στο τελικό κείμενο της απόφασης, η Κομισιόν θα αναλάβει τη σύσταση ειδικής ομάδας «η οποία θα συνεργασθεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση».
«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι πρόκειται για μια χρηματοδότηση γύρω στα 16-18 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν κυρίως σε έργα υποδομής», υπογραμμίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η διαχείριση και υλοποίηση του σχεδίου θα είναι στα χέρια κοινοτικών. «Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν θα προσφέρουν μόνο τη τεχνογνωσία, αλλά θα είναι περισσότερο ενεργοί στη διαχείριση των κονδυλίων, στο σχεδιασμό και τη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων».
Ασφαλείς οι τραπεζικές καταθέσεις

Σε ό,τι αφορά την υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (σ.σ. ήδη ο οίκος Fitch έθεσε τη χώρα μας σε «περιορισμένη χρεοκοπία»), υπογραμμίζει πως είναι κάτι που δεν έχει σχεδόν καμία σημασία και δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τη χώρα, τη στιγμή που η ΕΚΤ δεσμεύτηκε την Πέμπτη να συνεχίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. «Αυτό που υπολογίζεται είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν μια ζημιά της τάξης των 6-8 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Τα χρήματα που θα δοθούν σαν μαξιλάρι φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη ρευστότητά τους», αναφέρει και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο εν λόγω καθεστώς για λίγο χρονικό διάστημα – το μέγιστο για έναν μήνα.
Στέλνει ακόμη το μήνυμα πως ο μέσος Έλληνας μπορεί και πρέπει να ησυχάσει από το άγχος των τελευταίων εβομάδων και να είναι σίγουρος πως οι καταθέσεις του είναι ασφαλείς.
Αναγκαία η κεφαλαιακή ενίσχυση του EFSF
Αναλύοντας τη συμφωνία της Πέμπτης, ο κ. Κατρανίδης χαρακτηρίζει ως πιθανή πηγή προβλημάτων στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκε το Ταμείο Σταθερότητας, διατηρώντας τους πόρους του στα 440 δισ. ευρώ.

«Είναι προφανές ότι για να αναλάβει το νέο του ρόλο το Ταμείο και να λειτουργήσει αυτό θετικά στις διεθνείς αγορές και τη σταθερότητα χρειάζεται μια σημαντική αύξηση των πόρων, οι οποίοι πρέπει να φτάσουν γύρω στο 1,5 τρισ. ευρώ. Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί αυτό στο άμεσο μέλλον, δηλαδή μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες», επισημαίνει.
«Κλειδί» η πιστή εφαρμογή του Μεσοπροθέσμου
Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο όρο για να προχωρήσει ομαλά η νέα βοήθεια, ο κ. Κατρανίδης δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Εάν δεν καταφέρουμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, όλα αυτά τα οποία συζητάμε τώρα τίθενται εν κινδύνω. Δυστυχώς τα πράγματα μέχρι στιγμής, δεν πάνε καλά. Έχουμε ήδη ένα σημαντικό έλλειμμα 4,5 δισ. ευρώ, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, κυρίως από την πλευρά των εσόδων, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα πιστεύω ότι θα έχουμε δυσκολίες», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι πρόκειται για εύκολο πρόγραμμα. Είναι ωστόσο η μοναδική λύση. Δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύσκολες λύσεις και τον παράδεισο. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και την καταστροφή».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία μας μαζί του, ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα εγρήγορσης για την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας. «Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά και ότι αφού πρακτικά μέχρι το 2019 είμαστε εκτός αγορών, μπορούμε να χαλαρώσουμε. Αυτό θα είναι ολέθριο λάθος, γιατί ακόμη η συμφωνία τελεί υπό μία αίρεση: ότι το 2013-14 η χώρα θα έχει έλλειμμα μέχρι 3%. Χρειάζεται ένταση προσπαθειών και να μη θεωρήσουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα», δηλώνει χαρακτηριστικά.
voria.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Βόρεια Αφρική στις...υπηρεσίες της χώρας μας


Οι αυξημένες κατά 13% αφίξεις από το εξωτερικό καλύπτουν τις όποιες απώλειες υπάρχουν από τον εσωτερικό τουρισμό και από την άλλη πλευρά δίνουν μεγάλη ανάσα στα δημόσια ταμεία

Picture 0 for Η Βόρεια Αφρική στις...υπηρεσίες της χώρας μας
Ο εξωτερικός τουρισμός είναι αυτός ο οποίος σώζει φέτος την κατάσταση στη χώρα μας. Τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν οι αναταραχές στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Ελλάδα, η οποία βλέπει μέχρι αυτή τη στιγμή τις αφίξεις από το εξωτερικό να εμφανίζονται αυξημένες κατά 13%, γεγονός το οποίο έχει πολλαπλό θετικό αποτέλεσμα. Από τη μια πλευρά, καλύπτει τις όποιες απώλειες υπάρχουν από τον εσωτερικό τουρισμό κι από την άλλη πλευρά δίνει μεγάλη ανάσα στα δημόσια ταμεία της χώρας.
Για την ιστορία και όχι μόνο, να σημειωθεί ότι τη μεγάλη διαφορά κάνουν φέτος στην Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι εμφανίζονται αυξημένοι κατά σχεδόν 80%, οι Γάλλοι, κατά 70% και τέλος οι Βρετανοί κατά 32,4%. Τώρα, το άλλο μεγάλο στοίχημα για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας είναι να τους κρατήσει και να τους κάνει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και πάλι του χρόνου. Γιατί, αν έρθουν φέτος, από ανάγκη και του χρόνου επιστρέψουν στους αρχικούς τους προορισμούς, τότε το μόνο που θα έχει πετύχει η Ελλάδα θα είναι να έχει λειτουργήσει συγκυριακά ως παρένθεση και τίποτα περισσότερο. Και είναι προφανές ότι οι αποκλεισμοί λιμανιών και αεροδρομίων, τις τελευταίες ημέρες, από τους ιδιοκτήτες ταξί δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
voria.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αναπροσαρμογή επιτοκίων από την ΑΤΕbank



Η ΑΤΕbank, συνεπεία της αύξησης του επιτοκίου αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,25%, αναπροσαρμόζει ως προβλέπεται αυτόματα τα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών και των δανείων που συνδέονται άμεσα με αυτό.
Τα νέα επιτόκια είναι σε ισχύ  από 13-7-2011
 





www.atebank.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

91 νεκροί από το διπλό μακελειό στη Νορβηγία - Συνελήφθη ο δράστης


Στους 91 νεκρούς ανέρχεται ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της διπλής επίθεσης, που σημειώθηκε στη Νορβηγία το απόγευμα της Παρασκευής (02/07). Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας, σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ ογδόντα τέσσερις, νεαρής ηλικίας, σκοτώθηκαν σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος. Δεκάδες οι τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ από τις αρχές εκφράζονται φόβοι, ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει. Στα χέρια της Αστυνομίας ο Νορβηγός δράστης του δεύτερου μακελειού, που ανακρίνεται και κατηγορείται και για τις δύο επιθέσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι “κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης”. Η ταυτότητα του δράστη της επίθεσης στο νησάκι Ουτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Νορβηγό υπουργό Δικαιοσύνης, Κνουτ Στορμπέργκετ.
Πρόκειται για τον 32χρονο Anders Behring Breivik, ο οποίος ντυμένος αστυνομικός, προσέγγισε το νησάκι, όπου βρίσκονταν περίπου 700 άτομα και άνοιξε αδιακρίτως πυρ εναντίον των παρευρισκομένων, παιδιών στην πλειοψηφία τους.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο ίδιος εθεάθη στο Όσλο, στο σημείο όπου σημειώθηκε η πρώτη χρονικά επίθεση, λίγες ώρες πριν το “λουτρό αίματος” στην κατασκήνωση.
Εκ μέρους της Αστυνομίας ανακοινώθηκε, πως τα δύο περιστατικά πιθανότατα συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο, η ευθύνη δεν αποδίδεται σε τρομοκρατική ενέργεια Ισλαμιστών, ενώ ερευνάται, το κατά πόσο ο συλληφθείς είχε συνεργούς.
cosmo.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια επιδόματα καταργούνται


Κατάργηση των 100 από τα 104 βασικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα, που λαμβάνουν σήμερα οι υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα, προβλέπει το νέο μισθολόγιο, ενώ δημιουργείται ένα νέο.
Αναλυτικότερα, παραμένουν μόνον η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα μεταπτυχιακών...




σπουδών και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και τα επιδόματα εορτών και αδείας τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ενσωματωθούν στο βασικό μισθολόγιο.


Ταυτόχρονα προτείνεται η θέσπιση επιδόματος θέσης, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων και ενδεχομένως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εφόσον δεν παραμείνει διακριτό.

Τα επιδόματα για κίνητρο απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης και ειδικής απασχόλησης θα μειωθούν κατά 50%, ενώ πέραν του κινήτρου απόδοσης, που είναι καθολικό επίδομα και το λαμβάνουν όλοι, οι μειώσεις στις άλλες δύο κατηγορίες επιδομάτων θα αφορούν σε όλους τους υπαλλήλους που λαμβάνουν τέτοιου είδους επιδόματα.

Για παράδειγμα, επίδομα ειδικής απασχόλησης παίρνουν τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυμαίνεται μεταξύ 88 ευρώ και 235 ευρώ), αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (από 110 έως 170 ευρώ).

Το κίνητρο απόδοσης κινείται από 57 έως 100 ευρώ και θα μειωθεί κατά 50%. Πέραν αυτών, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες Πέμπτη περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία μειώνονται κατά 20% τα μισθώματα που πληρώνει το Δημόσιο για ακίνητα που έχει μισθώσει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2010.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως σε ένα βασικό μισθό ή περίπου το 10% των ετήσιων αποδοχών τους θα χάσουν μέσα στους επόμενους πέντε μήνες οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας των εισπρακτικών μέτρων, αλλά και των περικοπών που έρχονται στα επιδόματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Προβληματισμός από τις δεκάδες νεκρές Καρέτα-Καρέτα στον Αμβρακικό!!!


Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων ο θάνατος πολλών χελωνών Καρέτα-Καρέτα στον Αμβρακικό Κόλπο.
Όπως αναφέρει το Έθνος, τους πρώτους μήνες του 2011 εντοπίστηκαν περισσότερες από 20 νεκρές χελώνες, ενώ μόλις χθες βρέθηκαν δύο νεκρές στο Καλαμίτσι Πρέβεζας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο...
 πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από νάιλον σκουπίδια...
Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, πάντως, καταγγέλλει και ένα περιστατικό κακοποίησης χελώνας η οποία κατακρεουργήθηκε και βρέθηκε με κομμένο το κεφάλι σε έναν από τους υγροτόπους της περιοχής.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι χελώνες είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας εντός του Αμβρακικού Κόλπου αλλά με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις τα κατάλληλα ενδιαιτήματα έχουν πλέον υποβαθμιστεί για τον μεγαλύτερο εχθρό της μέδουσας, την Καρέτα-Καρέτα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευκαιρία να κλείσουν οι "ανοιχτοί λογαριασμοί" με την εφορία



Η νέα ρύθμιση του υπ. Οικονομικών αφορά όσους δεν έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και λοιπών φόρων και τελών (πλην ΦΜΑΠ), καθώς και τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις

Αλλη μία ευκαιρία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έχουν όλοι οι φορολογούμενοι για να κλείσουν τους "ανοιχτούς λογαριασμούς" με την εφορία.

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αφορά όσους δεν έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και λοιπών φόρων και τελών (πλην ΦΜΑΠ), καθώς και τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούν να καταθέσουν αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόσθετους φόρους ή πρόστιμα, ή με μειωμένες επιβαρύνσεις από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Τροπολογία που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι επιτηδευματίες που δεν έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών.

Ειδικότερα:

1. Φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος αλλά δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου μπορούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.

2. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων με απαλλαγή από τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα ή με σημαντική μείωση στους πρόσθετους φόρους και στα πρόστιμα για φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων έχει λήξει μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων με απαλλαγή από το σύνολο ή από σημαντικό μέρος των πρόσθετων φόρων και των προστίμων παρέχεται για τις παρακάτω φορολογίες:

-ΦΠΑ, όπου δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν αρχικές ή τροποποιητικές, περιοδικές, έκτακτες ή εκκαθαριστικές δηλώσεις και δηλώσεις αποθεμάτων, ανεξαρτήτως εάν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για καταβολή.
-Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών και ισοζύγια του άρθρου 20 του ΚΒΣ.
-Αυτοτελή φορολογία εισοδημάτων.
-Φόρο υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.
-Φόρο κύκλου εργασιών, φόρο ασφαλίστρων, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.
-Τέλη χαρτοσήμου, εκτός από τις συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.
-Φόρους που παρακρατούνται ή προκαταβάλλονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από τις κάθε είδους αμοιβές, αποδοχές και αποζημιώσεις.
-Φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων και ειδικό φόρο τραπεζικών εργασιών.
-Φόρους στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων, δηλαδή φόρο μεταβίβασης ακινήτων, φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλος συναλλαγής ακινήτων, φόρο κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ή προικών, ειδικό φόρο επί των ακινήτων, ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ) νομικών προσώπων. Δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.
-Οποιονδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.

Εάν καταβληθεί σε δόσεις
Πρόσθετος φόρος 3% και 10%

Πρόσθετος φόρος 10% υπολογίζεται για τις συγκεκριμένες δηλώσεις εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει λήξει μέχρι και τις 14/7/2011, εφόσον ο φόρος καταβληθεί σε δόσεις. Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος. Εάν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Η πληρωμή του φόρου γίνεται ως εξής:

1. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται ολόκληρος, με την υποβολή της δήλωσης προκειμένου για τα νομικά πρόσωπα και μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση, προκειμένου για τα φυσικά πρόσωπα.

2. Ο συνολικός φόρος που οφείλεται για άλλες δηλώσεις (ΦΠΑ, τέλη κλπ.) πρέπει να καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης είτε σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη ταυτόχρονα με την υποβολή κάθε δήλωσης. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.


ethnos
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Μέγας Αλέξανδρος πρώτος ερευνητής πετρελαίου!



Ο Μέγας Αλέξανδρος πρώτος ερευνητής πετρελαίου!Διαρροές πετρελαίου από ρωγμές πετρελαιοφόρων στρωμάτων μικρού βάθους αναφέρονται υπό αρχαίων συγγραφέων ως αναβλύζουσες σε διάφορες χώρες της αρχαιότητας της Μεσογείου της Μικράς Ασίας και της Απω Ανατολής.
Σύμφωνα με γραπτά του Ηρόδοτου (5ος αιώνας π.Χ.) και άλλων συγγραφέων όπως ο Πλούταρχος ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος ο Μάρκος Βιτρούβιος (1ος αιώνας μ.Χ.) διαρροές πετρελαίου είχαν σημειωθεί δε διάφορες περιοχές των Ινδιών Περσίας Συρίας νήσων της Μεσογείου, Μαλαισίας, Κίνας και άλλων χωρών.
Αρχαίοι Ελληνες συγγραφείς οι οποίοι περιέγραψαν την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 4ο π.Χ. αιώνα αναφέρουν πηγές πετρελαίου στις νότιες ακτές της Κασπίας θαλάσσης και τις όχθες του ποταμού Οχους. Όταν ο Αλέξανδρος οδήγησε το στράτευμα στη Ζηρκωνία στην νότια ακτή της Κασπίας Θάλασσας στρατοπέδευσε στο Ζαρακατ (σήμερα Αστεραμπαντ του Ιράν).
Το εσπέρας η σκηνή του Αλέξανδρου εφωτίζετο από κάποιες πρωτόγνωρες λυχνίες ασυνήθεις και άγνωστες μέχρι τότε αναδίδουσες ένα πολύ λαμπερό φώς. Ο Αλέξανδρος ενδιαφέρθηκε για τον τρόπο λειτουργίας των λυχνιών αυτών και διεπίστωσε ότι λειτουργούσαν με ένα κίτρινο υγρό το οποίο έρεε μέσα από ένα φυτίλι διερχόμενο από κάποιο σωλήνα το οποίο καιόμενο ανέδιδε μια πολύ λαμπρή φλόγα.
Οι ιθαγενείς ονόμαζαν αυτή την λάμπα σιράκ (  chirαk)  και το υγρό το οποίο καιόμενο ανέδιδε την λαμπρή φλόγα naphatha ( νάφθα) λέξη που σημαίνει υγρό διαρρέον από τη γή  Το υγρό ανέβλυζε σε μια υπάρχουσα τότε πηγή ευρισκόμενη στην δυτική ακτή της Κασπίας θαλάσσης . Από  αυτή την πηγή προφανώς υπάρχει μια ιστορική ένδειξη για εμφάνιση πετρελαίου στην ακτή του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν.
Ο Ιπποκράτης ο αρχαίος Ελλην Ιατρός και φιλόσοφος ( 4ος εως 5ος αιώνας π.Χ.) ο οποίος θεωρείται ως ο πατέρας και θεμελιωτής της ιατρικής επιστήμης περιέγραψε στις διασωθείσες εργασίες του πολλές ιατρικές συνταγές για παρασκευάσματα τα οποία είχαν ως ένα εκ των δραστικών συστατικών τους το πετρέλαιο.
Σε γραπτά κείμενα άλλων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων περιγράφονται πηγές πετρελαίου στην Σικελία εκ των οποίων διέρρεε υγρό φερόμενο ως Σικελικό έλαιον ή  πετρέλαιο το οποίο χρησιμοποιείτο για φωτισμό σε λυχνίες περίπου όμοιες με αυτές που περιγράψαμε για την σκηνή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αρχαίο Ιράν που εφέροντο με τον όρο σιράκ.
Από τις παραπάνω περιγραφές και από άλλες αναφορές καταγεγραμμένες σε αρχαία ντοκουμέντα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πετρέλαιο ήτο γνωστό ως καύσιμο υγρό πολύ πριν τη τρέχουσα εποχή διαρρέον από ρωγμές πετρωμάτων σε θέσεις ονομαζόμενες ναφθα η πηγές Σικελικού πετρελαίου ή πηγές ελαίου από πέτρα κλπ.
Οι εμφανίσεις υγρού πετρελαίου τότε και σήμερα είναι σπάνιες εντοπιζόμενες σε πετρελαιοφόρα πετρώματα όχι πάντοτε σε υγρή κατάσταση αλλά ενίοτε υπο την μορφή ασφάλτου και βιτουμενίων γαιών ήτοι σκληρά έως ημίσκληρα προϊόντα πετρελαίου που εσχηματίσθησαν από σκλήρυνση υγρού πετρελαίου εκτιθέμενου στις ατμοσφαιρικές επιδράσεις και οξειδώσεις.
Το υγρό πετρέλαιο καθώς διαρρέει στην επιφάνεια του εδάφους βαθμιαία μετατρέπεται σε άσφαλτο η οποία φράζει τις ρωγμές και εμποδίζει την περαιτέρω ροή . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς όταν πρόκειται να περιγράψουν εμφάνιση πετρελαίου τις αναφέρουν ως φλέβες ή στρώματα ασφάλτου . Όταν δε το πετρέλαιο διέρρεε ως υγρό το χρησιμοποιούσαν για να τροφοδοτούν λυχνίες σιρακ νάφθα κλπ.
Η εξαγωγή του πετρελαίου στην αρχαιότητα στις περιοχές που υπήρχαν εμφανίσεις εγένετο με πρωτόγονες μεθόδους . Συνήθως κατασκεύαζαν σκαπτά φρέατα έως το πετρελαιοφόρο στρώμα στο οποίο το πετρέλαιο ευρίσκετο σε υγρή κατάσταση. Είναι γνωστές περιπτώσεις σημαντικών διαρροών πετρελαίου οι οποίες γέμιζαν τις κοιλότητες των φρεατοειδών εκσκαφών η γειτονικών γεωμορφολογικών κοιλοτήτων οπότε εσχηματίζοντο λίμνες πετρελαίου. Σε αυτές τις λίμνες παρερχομένου του χρόνου το πετρέλαιο έχανε τα πτητικά του συστατικά και μετετρέπετο σε λίμνες ασφάλτου.
Σήμερα  η μεγαλύτερη λίμνη ασφάλτου γνωστή ως Pitch Lake  βρίσκεται στις δυτικές Ινδίες και έχει έκταση περίπου 50 εκτάρια (500 στρέμματα).
Κατά θέσεις η λίμνη αυτή λόγω μακράς εκθέσεως στις ατμοσφαιρικές επιδράσεις έχει αποσαθρωθεί και στερεοποιηθεί σε βαθμό που βαδίζοντας στην επιφάνεια της τις απογευματινές ώρες να μη αφήνονται αποτυπώματα από τα ίχνη βαδίσματος.
Λίμνες ασφάλτου σχηματισθείσες από συνεχή αποσάθρωση πετρελαιοφόρων στρωμάτων  υπάρχουν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ στην Ερυθρή Θάλασσα στην Τασμανία και στη νήσο Σαχαλίνη στην οποία σήμερα διεξάγονται αντλήσεις πετρελαίου από υποθαλάσσιες πετρελαιοπηγές στην βόρεια  και στην νότια θάλασσα της νήσου.
Τέτοιες ασφαλτικές λίμνες είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιηθείσες σε ορισμένες περιπτώσεις για δομικούς σκοπούς. Μια τέτοια ασφαλτική λίμνη στην περιοχή της Αρχαίας Βαβυλώνας είχε περιφραχθεί με ένα τοίχωμα το οποίο κατασκευάσθηκε με ασφαλτούχο υλικό προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα. Είναι επίσης γνωστές περιπτώσεις κατασκευής στεγανών λιμνών υδατοδεξαμενών των οποίων ο πυθμένας έχει επενδυθεί με επικάλυψη στεγανού ασφαλτούχου πετρώματος.
Σύμφωνα με αρχαίες καταγραφές πετρέλαιο και ασφαλτούχα πετρώματα χρησιμοποιήθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων ως καύσιμη ύλη από τους  κατοίκους στις ακτές της Κασπίας για θέρμανση και φωτισμό σε περιοχές στις οποίες υπήρχαν διαρροές πετρελαίου και έλλειψη άλλου τύπου καύσιμου ύλης όπως κάρβουνο τύρφη ή ξυλεία.
Εκτός από τις ακτές της Κασπίας εφαρμογές πετρελαίου για φωτισμό και θέρμανση με λάμπες τύπου σιράκ αναφέρονται από αρχαίους συγγραφείς και για νησιά της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον Πλινιο τον πρεσβύτερο οι Ρωμαίοι κατά την πολιορκία της πόλεως Λουκουλα εδέχθησαν επίθεση με αυτοσχέδιους μηχανισμούς πρόκλησης πυρκαϊάς που είχαν βάση το πετρέλαιο.
Άλλες ιστορικές καταγραφές αναφέρουν ότι Πέρσες και Ελληνες χρησιμοποιούσαν εμπρηστικά βέλη δια της εμβαπτίσεως αυτών σε μίγμα πετρελαίου και θείου.
Ο Ιούλιος ο Αφρικανός συγγραφέας του τρίτου αιώνα π.Χ. περιγράφει ένα τέτοιο εύκλεκτο μίγμα με ένα εκ των συστατικών του οποίου ήτο συντρίμματα πετρελαιούχου πετρώματος. Νεώτερες καταγραφές αναφέρουν ότι  ο στρατός του Τζέκις  Χαν 12ος έως 13ος αιώνας Μ.Χ.  χρησιμοποίησε εμπρηστικά βέλη τα οποία εβαπτίζοντο σε μίγμα πετρελαίου και θείου.
Σύμφωνα με τον  Masudi  κάποιο Αραβα συγγραφέα γεωγράφο και ταξιδευτή στο Μπακού υπήρχε παραγωγή πετρελαίου τον 10ο αιώνα το οποίο πλήν τοπικών καταναλώσεων μετεφέρετο  σε δερμάτινους σάκους φορτωμένους σε  καμήλες και επωλείτο σε άλλες γειτονικές χώρες.
Όπως γράφει ο Μasudi  στο Μπακού εγένετο τότε παραγωγή δυο τύπων πετρελαίου ένας τύπος λευκός και ένας κίτρινος και σε ορισμένες πετρελαιοπηγές παράγετο και πετρέλαιο χρώματος μπλέ και μαύρου.
Τον 13ο αιώνα ο Μarko Polo  ο Ιταλός ταξιδευτής ο οποίος περιόδευσε και έζησε στην Ινδία Κίνα Περσία και άλλες χώρες όπως η Γεωργία και η Αρμενία αναφέρει παραγωγή πετρελαίου στις χώρες που περιβάλλουν την Κασπία Θάλασσα από τις οποίες το πετρέλαιο μεταφέρετο φορτωμένο σε καμήλες από τα σύνορα της Γεωργίας προς γειτονικές χώρες.
Από τις πληροφορίες αυτές προκύπτει ότι η πρώτη στην ιστορία παραγωγής και εμπορίας πετρελαίου σημειώθηκε στις χώρες πέριξ της Κασπίας Θαλάσσης στις οποίες και σήμερα σημειώνεται έντονη εξορυκτική δραστηριότητα πετρελαίου. Στις περιοχές αυτές ανεβρέθησαν από Άραβες αρχαιολόγους αμφορείς μεταφοράς πετρελαίου χωρητικότητας 15 λίτρων σε μικρό βάθος στην ακτή.
Από τις ανωτέρω καταγραφές προκύπτει ότι η πρώτη παραγωγή και χρήση πετρελαίου σημειώθηκε 1000 χρόνια πρίν από την σημερινή εποχή στην περιοχή του Μπακού και σε γειτονικές χώρες των ακτών της Κασπίας Θαλάσσης.
Ενας τύπος εκσκαφής που χρησιμοποιείτο στην αρχαιότητα για άντληση πετρελαίου ήτο φρέαρ ορθογώνιας διατομής σε βάθος 20 έως 30μ. εκσκαπτόμενο κατά βαθμίδες μέχρι συναντήσεως του πετρελαιοφόρου στρώματος.
Ένα τέτοιο φρέαρ στην περιοχή Ασφαιρο του Καυκάσου μπορούσε να αποδώσει μέχρι 35 τον. πετρελαίου ανά ημέρα ή 12.800τον/ετος.
Οι προηγουμένως περιγραφείσες εφαρμογές και αντλήσεις πετρελαίου συνεχίσθηκαν μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Στην Ρωσία η πρώτη κατασκευή φρέατος αντλήσεως πετρελαίου έγινε από τον Μηχανικό  F. Semenov  στην περιοχή Bibi Eibet  της Χερσονήσου Ασφαιρου στον Καύκασο.  Φρέατα του τύπου αυτού κατασκευάσθηκαν και στις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα με ημερήσια απόδοση έως 32 τον/ημέρα.
Την ίδια περίπου εποχή δηλαδή στα μέσα του 19ου αιώνα σημειώθηκε και η πρώτη κατασκευή σωληνωτού φρέατος άντλησης πετρελαίου στην πολιτεία της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ το έτος 1859 από τον Μηχανικό Ε.Drake .  Η περίοδος 1859-1900 ονομάσθηκε εποχή της κηροζίνης αλλά η μεγάλη εξέλιξη αρχίζει από τις αρχές του 20ου αιώνα με την εφεύρεση και ανάπτυξη των μηχανών εσωτερικής καύσης που ονομάσθηκε ως εποχής της γκαζολίνης (βενζίνη).
Εκτός από τις μηχανές εσωτερικής καύσης το πετρέλαιο βρίσκει εφαρμογές στην βιομηχανία των πετροχημικών που είναι βιομηχανικά προϊόντα με βάση το πετρέλαιο.
Σήμερα η κύρια εφαρμογή του πετρελαίου είναι στην παραγωγή ενέργειας στην οποία το 50% της παραγόμενης ενέργειας στις ΗΠΑ προέρχεται από το πετρέλαιο.
Α. Μπαρούνη
π. Υφηγητή Γεωλογίας ΕΜΠ
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Βοιωτοί ζητούν αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΣΕ...







Σε συγκέντρωση υπογραφών προχώρησαν στα τέλη Ιουλίου κάτοικοι της Βοιωτίας, κυρίως όμως από την Αλίαρτο και τη Θήβα, οι οποίοι διαμαρτύρονται προς την Διοίκηση του ΟΣΕ για την ταλαιπωρία που υφίστανται εξαιτίας της μείωσης και αλλαγής των δρομολογίων στις αμαξοστοιχίες. Παράλληλα ζητούν βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς αλλά και τον εκ νέου προγραμματισμό προκειμένου να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι.«Από την στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα δρομολόγια των τρένων, διαπιστώσαμε μετά εκπλήξεως, αλλά και βαθύτατης θλίψεως ότι οι υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό υποβαθμίστηκαν σε τέτοιο βαθμό, που επηρεάζει σημαντικά όλους όσους μετακινούμαστε σε καθημερινή βάση τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και ψυχοσωματικό. Ο συνωστισμός που επικρατεί στις αμαξοστοιχίες, η έλλειψη καθαριότητας και οι συνεχές αργοπορίες έχουν ως συνέπεια να φτάνουμε στις εργασίες μας εξαντλημένοι, λόγω ορθοστασίας, και με μεγάλες καθυστερήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Όπως χαρακτηριστικά λένε την πρώτη εβδομάδα, κατά την οποία ίσχυσαν τα νέα δρομολόγια, «στο τοπικό τρένο από τη Λάρισα για την Αθήνα, ήταν δρομολογημένη μια αμαξοστοιχία με πέντε βαγόνια», ωστόσο «την αμέσως επόμενη εβδομάδα καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν αμαξοστοιχίες τεσσάρων μόνο βαγονιών, εκ των οποίων τα τρία είναι μισά, εφόσον στον ένα υπάρχει bar, τα άλλα δύο είναι προεκτάσεις των μηχανών και μόνο ένα να έχει σ’ όλο το μήκος του καθίσματα».
Αυτό υπογραμμίζουν ότι έχει ως συνέπεια ο κόσμος να στέκεται όρθιος, να εξαντλείται ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι πιθανότητες να σημειωθούν ατυχήματα.
Επίσης κάνουν αναφορά στην αλλαγή του ωραρίου που έγινε στην τοπική αμαξοστοιχία από την Αθήνα για την Στυλίδα, η οποία αναχωρούσε στις 5.53μ.μ.
«Το νέο δρομολόγιο των 7.18 μ.μ. έχει ως συνέπεια να φτάνουμε στα σπίτια μας αργά και ενώ αυτό το γεγονός μπορεί κατά την διάρκεια του θέρος να μην είναι τόσο επιβαρυντικό, την περίοδο του χειμώνα θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνο, λόγω ψύχους, αλλά και εξαιτίας της μικρής διάρκειας της ημέρας», υπογραμμίζουν.
Έτσι λοιπόν ζητούν επιπλέον βαγόνια στην πρωινή αμαξοστοιχία, που εκτελεί το τοπικό δρομολόγιο Λάρισα – Αθήνα, «ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες μεταφοράς μας και να αποσοβηθούν τυχόν μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις από κάποιο ατύχημα» καθώς επίσης και «την αλλαγή της ώρας τοπικού απογευματινού δρομολογίου Αθήνα – Λάρισα, δρομολογώντας το νωρίτερα από την σημερινή ώρα, ώστε να μπορούμε να γυρίζουμε στα σπίτια μας μια λογική ώρα για να μπορέσουμε την άλλη μέρα να πάμε στην εργασία μας και ν’ αποδώσουμε».
Σε περίπτωση που είναι ανέφικτη η αλλαγή της ώρας του τοπικού απογευματινού δρομολογίου Αθήνα – Λάρισα, ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μη καταβολής από τους κατόχους της μηνιαίας κάρτας του πρόσθετου, που ισχύει για τις αμαξοστοιχίες ποιότητας τουλάχιστον μέχρι την Λιβαδειά. 
http://orchomenos-press.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ