Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Οι φωτογραφίες των βραβείων Pulitzer που έγραψαν Ιστορία


Η φράση μία φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις…πρέπει να δημιουργήθηκε ειδικά για εκείνες που τιμώνται με τα βραβεία Pulitzer, την ύψιστη διάκριση στην έντυπη δημοσιογραφία, αφού κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.

"Πατέρας" των βραβείων ο Ουγγρο-Αμερικανός Joseph Pulitzer, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας στα τέλη του 19ου αιώνα.
Τα πρώτα Βραβεία απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου του 1917, όπως ζήτησε με τη διαθήκη του ο ίδιος και έκτοτε ανακοινώνονται τον Απρίλιο κάθε χρόνου.
Οι αποδέκτες του βραβείου επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή, που επίσημα διοικείται από τη Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβλέπονται 8 βραβεία, που απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία και 4 για τις τέχνες και τα γράμματα, ενώ δικαίωμα διεκδίκησης έχουν μόνο ειδήσεις και φωτογραφίες δημοσιευμένες σε εφημερίδες ή οργανώσεις καθημερινών νέων με βάση τις ΗΠΑ.
Από το 1943, βραβείο Pulitzer απονέμεται και για την καλύτερη μουσική σύνθεση, ενώ απονέμονται και ταξιδιωτικές υποτροφίες σε τέσσερις διακεκριμένους φοιτητές της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας, που επιλέγονται από την σχολή.
Φέτος, στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών διοργανώνεται έκθεση με τίτλο "Capture the Moment: The Pulitzer Prize Photographs", που περιλαμβάνει 118 ιστορικές φωτογραφίες, που έχουν τιμηθεί με το βραβείο.
Δείτε μερικές από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες, που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Pulitzer από το 1945 έως και σήμερα.
1950

1951

1954

1958

1968

1972

1973

1976

1977

1982

1983

1985

1986

1988

1991

1994

1997

1999

2011

2002

2003

2004

2005

2007

2009

2010

2011

 



































Πηγή :http://24wro.blogspot.com

Διαβάστε Περισσότερα »

Πληρωμές αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ την Παρασκευή


Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ( ΠΣΕΑ) ύψους 2 εκατ. Ευρώ από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.
Την Παρασκευή 12/08/2011 ο ΕΛ.Γ.Α θα καταβάλλει: Ποσό 1,3 εκατ. Ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1565 παραγωγών για αποζημιώσεις από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετού, χαλάζι,
πλημμύρα, βροχόπτωση κ.λ.π) που συνέβησαν κυρίως την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 στις ακόλουθες Περιφερειακές ενότητες : Άρτας, Βοιωτίας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λαρίσης, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Χαλκιδικής, και Χίου.

Επίσης, ποσό 784 χιλιάδες Ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 391 παραγωγών για οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) Α’ Τριμήνου 2008 για απώλεια παραγωγής φυτικού ανασύσταση και συμπληρωματική ενίσχυση στις ακόλουθες περιφερειακές ενότητες:
Αρκαδίας, Αττικής, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαϊας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κορινθίας, Πέλλας, Πρεβέζης, Τρικάλων και Χανίων.


Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στην διεύθυνση www.elga.gr.
www.paseges.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Παραδομένη στη αναρχία η Μεγάλη Βρετανία

Κάθε 24ωρο που περνάει αντί να εκτονώνεται η κατάσταση στην Αγγλία χειροτερεύει. Για πρώτη φορά χθες τα επεισόδια ξέσπασαν και στο Μάντσεστερ, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν ξανά περιοχές του Μπέρμιγχαμ. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μάντσεστερ, στα βορειοδυτικά, ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο. Ένα πολυκατάστημα παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ όλη τη νύχτα αστυνομικοί και κουκουλοφόροι συμπλέκονταν στις γειτονιές. Ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση. Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Λίβερπουλ, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ ταραξιών και δυνάμεων της Αστυνομίας. Επεισόδια όμως έγιναν την νύχτα που πέρασε στο Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου. Στο κέντρο του Νότιγχαμ, ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ. Την ίδια ώρα που η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Ισπανία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

'Εκαναν την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο!


Τούρκοι χειρουργοί ισχυρίζονται οτι πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο, στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Άκντενιζ στην επαρχία της Αττάλειας.

Ο καθηγητής Ισραφίλ Κιούρτσεπχε, πρύτανης του Πανεπιστημίου Άκντενιζ, δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου πως "μια ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή της πλαστικής χειρουργικής αποκατάστασης Ομέρ Οζκάν πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση σε ασθενή 21 ετών".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέμβαση ήταν επιτυχής και η ασθενής αναρρώνει με ταχείς ρυθμούς.

Πλέον, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Άκντενιζ, σύμφωνα με τον πρύτανη, ετοιμάζονται για ένα νέο εγχείρημα, αυτό της μεταμόσχευσης προσώπου.

Ωστόσο, υπάρχει άλλη μια καταγεγραμμένη επέμβαση μεταμόσχευσης μήτρας στην Σαουδική Αραβία το 2000.
'Εγινε σε γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει και είχε ακατάσχετη αιμορραγία. Η μεταμοσχευμένη μήτρα αποβλήθηκε από τον οργανισμό της μετά από 99 ημέρες
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι γιατροί αφαίρεσαν από τα σώματα των Πακιστανών περίπου 200 σκάγια!




«Μουδιασμένη» είναι η κοινωνία της Λακωνίας από την απίστευτη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν Πακιστανοί μετανάστες από έναν άνδρα ελληνικής καταγωγής, ο οποίος τους γάζωσε με το κυνηγετικό του όπλο επειδή βρήκαν καταφύγιο στην αποθήκη του.
Το πρωτοφανούς αγριότητας περιστατικό σημειώθηκε στο χωρίο Έλος και έχει προκαλέσει σάλο.

Οι συνολικά οκτώ μετανάστες, οι οποίοι έμεναν σε σπίτι της περιοχής, αδυνατούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο και έτσι το εγκατέλειψαν την περασμένη Τετάρτη.

Στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν ένα καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα, βρήκαν μια αποθήκη, σε ένα χωράφι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Την επόμενη ημέρα ο ιδιοκτήτης της αποθήκης βρήκε μέσα τους τρεις από τους οκτώ μετανάστες.

Αρχικά τους χτύπησε, πιθανότατα με ξύλινο αντικείμενο, τους απείλησε και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την αποθήκη, πήγε στο σπίτι του, και επέστρεψε με το κυνηγητικό του όπλο το οποίο στην κυριολεξία άδειασε στο κορμί, των δύο Πακιστανών.

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη Λακωνίας. Οι γιατροί που τους είδαν εκεί αποφάσισαν, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους, να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο της Σπάρτης, στο οποίο έμειναν για 24 ώρες.

Οι γιατροί αφαίρεσαν από τον έναν 150 σκάγια και από τον δεύτερο 44. Σήμερα φιλοξενούνται σε σπίτι ομοεθνών τους, έχοντας ακόμα σκάγια κάτω από δέρμα τους και αντιμετωπίζοντας αφόρητους πόνους.

Ο δράστης δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, για απειλή, και για πρόκληση σωματικής βλάβης.
newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΙΚΑ: Αύξηση των εισπράξεων κατά 6,24%



Αύξηση των εισπράξεων των καθυστερούμενων οφειλών του ΙΚΑ κατά 6,24% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου του 2010 δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη των εσόδων του Οργανισμού.
Συνολικά, οι υπηρεσίας του ΙΚΑ εισέπραξαν το ποσό των 60.521.352,54 ευρώ, ενώ αύξηση κατά 7,8% κατέγραψαν και οι εισπράξεις των τρεχουσών εισφορών.
Εντατικοί έλεγχοι
Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ εντατικοποίησαν τους ελέγχους τους. Κατά τους 5.524 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού σε κοινές επιχειρήσεις, εντοπίστηκε ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας κατά 20% και σε 4.443 οικοδομοτεχνικά έργα όπου εντοπίστηκε ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 13%.
Κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2011, πραγματοποιήθηκαν επίσης, 51.745 μηχανογραφικοί έλεγχοι εντοπισμού διαφορών μεταξύ δηλωθέντων και καταβληθέντων εισφορών και καταλογίστηκαν 377.844.490,34 ευρώ ληξιπρόθεσμες εισφορές.
Αύξηση των αιτήσεων διακανονισμού
Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θέλησαν να ενταχθούν στη διαδικασία διακανονισμού οφειλών, εξέλιξη που η διοίκηση του ΙΚΑ αποδίδει στην εφαρμογή του μέτρου κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.
Μέχρι τις 9 Αυγούστου 2011 10.827 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο διακανονισμό οφειλών, με την επιπλέον καταβολή 20% επί των τρεχουσών εισφορών τους.  Καταλογίστηκε το ποσό των 372.989.264,33 ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί 33.256.784,56 ευρώ.
Μηνύσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης
Επίσης, το μήνα Ιούλιο, επιβλήθηκαν καταλογιστικές πράξεις ύψους 286.371.845,03 ευρώ και επισπεύσθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για καθυστερούμενες εισφορές ύψους 105.683.440,5 ευρώ. Παράλληλα, υποβλήθηκαν μηνύσεις για μη αποδοθείσες εισφορές, συνολικού ύψους 112.914.864,81 ευρώ.
Αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση
Θετικά αποτελέσματα είχε και η εφαρμογή του μέτρου κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Ιούλιο σε 470 οφειλέτες, άνω του 1 εκατ. ευρώ, που χρωστούν συνολικά 1,948 δισ. ευρώ.
Μετά την εφαρμογή του μέτρου, 135 οφειλέτες της κατηγορίας αυτής ζήτησαν να υπαχθούν σταδιακά σε ρύθμιση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δεύτερη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου




Για δεύτερη χρονιά θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά στον Πόντο.




Οι τουρκικές αρχές, μετά την άδεια που έδωσαν τον περασμένο χρόνο στο Πατριαρχείο, ώστε να γίνει για πρώτη φορά..
μετά το 1923 η λειτουργία στο εσωτερικό της μονής και έξω από το καθολικό της Παναγίας, έχουν αποδεχθεί ουσιαστικά να επαναλαμβάνεται η θρησκευτική τελετή κάθε χρόνο στην ημερομηνία αυτή, αν και το μοναστήρι έχει κηρυχθεί από το τουρκικό κράτος ως προστατευόμενος μουσειακός χώρος. Μάλιστα, παρά την οικονομική κρίση, αναμένεται να ταξιδέψουν και φέτος στον Πόντο από την Ελλάδα περί τα 1.500 άτομα.

/greece-salonika.blogspot.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξήθηκαν οι μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση




Κατά 1,2% αυξήθηκαν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ στη δευτεροβάθμια μειώθηκαν κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το σχολικό πληθυσμό τη χρονιά 2010-11 σε σχέση με τη χρονιά 2000-10. 

Οι σχολικές μονάδες μειώθηκαν κατά 1% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 0,3% στη δευτεροβάθμια ενώ το διδακτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 2% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μειώθηκε κατά 1,9% στη δευτεροβάθμια.

Η αναλογία μαθητών προς διδακτικό προσωπικό ήταν 12,2 προς 1 στα Νηπιαγωγεία, 9,7 προς 1 στα Δημοτικά Σχολεία, 8,1 προς 1 στα Γυμνάσια και 9,3 προς 1 στα Γενικά Λύκεια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του σχολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα, η Περιφέρεια Αττικής συγκέντρωσε το 29,2% στα Νηπιαγωγεία, το 33,8% στα Δημοτικά, το 33,3% στα Γυμνάσια και το 35,4% στα Γενικά Λύκεια.
newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανάκληση 545 αυτοκινήτων από τη Citroen


Προγράμματα ανακλήσεων αυτοκινήτων Citroen εκτελεί η εταιρεία Citroen Ελλάς ΑΒΕΕ (Γενική Αντιπροσωπεία Αυτοκινήτων Citroen στην Ελλάδα), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Ειδικότερα, τα προγράμματα ανακλήσεων αφορούν:

α) Τα μοντέλα C3 και DS3. Η ανάκληση αφορά 416 οχήματα, στα οποία ο μηχανισμός χειρόφρενου / υλικών τριβής πίσω φρένων μπορεί να μην είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να παρατηρηθεί επιμήκυνση της διαδρομής του μοχλού χειρόφρενου.

β) Το μοντέλο Jumper III. Η ανάκληση αφορά 129 οχήματα, στα οποία η βάση της ρεζέρβας μπορεί να μην καλύπτει τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με τα συγκεκριμένα θέματα.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων επισκευαστών αυτοκινήτων Citroen σε όλη την Ελλάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο όχημά τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Πηγή :http://www.protothema.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Μένουν στη Σούπερ Λίγκα Βόλος και Καβάλα


Αφαιρούνται 10 βαθμοί από τους Θεσσαλούς, 8 από τους “Αργοναύτες”.Δεν αλλάζει η ποινή Μπέου και Ψωμιάδη.Ολική ανατροπή σκηνικού στο ζήτημα του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον υποβιβασμό των δύο ομάδων, αναίρεσε την πρωτόδικη απόφαση και αποφάσισε να αφαιρεθούν βαθμοί από το πρωτάθλημα της νέας περιόδου. Με -10 βαθμούς θα ξεκινήσει ο Βόλος, με -8 η Καβάλα. Αντίθετα, παραμένει ως έχει η ποινή δια βίου απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τον προφυλακισμένο Αχιλλέα Μπέο και τον φυγόδικο Μάκη Ψωμιάδη. Ωστόσο, η αφαίρεση βαθμών δεν σημαίνει αθώωση και το πιθανότερο είναι να αποβληθεί από το Γιουρόπα Λιγκ η ομάδα της Μαγνησίας.
Πηγή :http://www.enet.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ναυπακτία:Δεν άντεξε το γαϊδουράκι…




Μπορεί να γλίτωσε από τα νύχια και τα δόντια των αγριμιών, δεν... άντεξε όμως την πρωτοφανή ανθρώπινη αγριότητα το άτυχο γαϊδουράκι που κάποιος αρρωστημένος (αν)εγκέφαλος είχε μετατρέψει σε κινούμενη «φόλα», πασαλείβοντάς το με δηλητήριο και μέλι για να δελεάσει τα άγρια ζώα της Ναυπακτίας!
Το άτυχο τετράποδο βρέθηκε νεκρό στο σημείο όπου το φρόντιζαν, αφού υπέκυψε στην επίδραση των χημικών ουσιών με το οποίο το είχαν αλείψει… Το δηλητήριο είχε μείνει για περισσότερο από δέκα ημέρες στο δέρμα του, με αποτέλεσμα να το απορροφήσει η επιδερμίδα του και να περάσει στο αίμα και στα ζωτικά του όργανα! Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που το βρήκαν και έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να το κρατήσουν στη ζωή, το δυστυχισμένο γαϊδουράκι ξεψύχησε.

Ο θάνατός του πείσμωσε ακόμη περισσότερο τους φιλόζωους που το ανακάλυψαν να περιφέρεται σε άθλια κατάσταση έξω από το χωριό Στράνωμα της ορεινής Ναυπακτίας. Γι’ αυτό, πιέζουν τις αστυνομικές αρχές να βρουν ποιος απάνθρωπος είχε την έμπνευση να αλείψει με μέλι το σώμα του ζώου για να το κάνει βορά των αγριμιών, που έτσι θα έτρωγαν και το δηλητήριο που βρισκόταν κάτω από αυτό!

Διαβάστε Περισσότερα »

Φάλαινα βολτάρει στον Κορινθιακό κόλπο (βίντεο)


Βίντεο με το θηλαστικό να κολυμπά στον κόλπο
Έναν απρόσμενο επισκέπτη έχει την τελευταία εβδομάδα ο Κορινθιακός κόλπος. Μία φάλαινα βρέθηκε στην περιοχή και καταγράφηκε από ερασιτεχνική κάμερα από σκάφος αναψυχής που έπλεε στα νερά του κόλπου.

Το κητώδες θηλαστικό είδαν κάτοικοι στο Πόρτο Γερμενό, οι οποίοι ειδοποίησαν το λιμεναρχείο και μέσα ενημέρωσης.

Δείτε το βίντεο



http://loutraki1.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

35χρονος συνελήφθη για παιδική πορνογραφία

Υλικό σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού, μεγάλου όγκου, εντόπισε η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος Θεσσαλονίκης.
Όπως διαπιστώθηκε το υλικό κατείχε ένας 35χρονος όπου και το μοίραζε σε άλλους χρήστες μέσω διαδικτύου. Η αστυνομία βρήκε 30.000 φωτογραφίες και βίντεο  στο οποίο «πρωταγωνιστούσαν» βρέφη, μικρά παιδιά και έφηβοι.
Επίσης σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 35χρονου βρέθηκε ένα αεροβόλο όπλο, τέσσερις σκληροί δίσκοι  ηλεκτρονικoύ υπολογιστή, έντεκα dvd, δυο κινητά τηλέφωνα, επτά αμπούλες αερίου και μια πτυσσόμενη ράβδος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αύγουστος 1943. Η καταστροφή της Δομβραίνας, της Θίσβης και των Χωστίων



Γράφει ο Βοιωτός

Ζεστή μέρα η Τρίτη 24 Αυγούστου του 1943 όμως η συνήθης δραστηριότητα των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων δεν έχει στο παραμικρό ατονήσει. Αλλωστε από τα μέσα του μηνός οι ισχυρές γερμανικές δυνάμεις που έχουν στρατοπεδεύσει στην Ξηρονομή χτενίζουν την περιοχή Δομβραίνας προσπαθώντας να εξουδετερώσουν τις δυνάμεις των ανταρτών του Ελικώνα. Δεν είναι πια και τόσο μυστικό ότι στον Σταυρό του Ελικώνα υπάρχει αγγλικός ασύρματος στο Συμμαχικό Αρχηγείο και ότι σημαντικές δυνάμεις της αντίστασης ουσιαστικά ελέγχουν το βουνό των Μουσών.

Εκείνη την Τρίτη μια μηχανοκίνητη περίπολος , μια μοτοσικλέτα με έναν αξιωματικό και τον οδηγό του, έχει αφήσει πίσω της την Ξηρονομή και κατευθύνεται προς τη Δομβραίνα. Η ενέδρα των ανταρτών είναι καλά στημένη στη θέση Καλιγώμα, στον Αγιο Μερκούριο. Τα πυρά είναι πυκνά και έρχονται από την πλαγιά, η αναστάτωση που προκαλούν μεγάλη. Ο Γερμανός αξιωματικός χτυπιέται βαριά όμως ο οδηγός δεν χάνει την ψυχραιμία του και έτσι δεν χάνει ούτε τη ζωή του.

Η μοτοσικλέτα επιστρέφει στην Ξηρονομή με τον τραυματία -που θετικά κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε -αν έζησε ή αν υπέκυψε στα τραύματά του. Και σε λίγο πάλι ησυχία, βαθιά απόλυτη ησυχία -μόνο τα τζιτζίκια που σ' εκείνα τα μέρη πρέπει να έχουν μεγάλη χαρά γιατί τραγουδούν ασταμάτητα χωρίς να νοιάζονται για τα ανθρώπινα πάθη.

Αμέσως ειδοποιείται ο Orts Mayer, ο σκληρός ταγματάρχης που είναι επικεφαλής στη Διοίκηση Αλιάρτου, και ο οποίος γίνεται έξαλλος. Οι διαταγές προς τον διοικητή της περιοχής Holman κοφτές, τρομερές, αλλά αναμενόμενες. Η περιοχή Δομβραίνας να ενταχθεί στον κανόνα αντιποίνων.

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου από τα ξημερώματα γερμανικές μονάδες με φορτηγά φτάνουν στην κεντρική πλατεία της Δομβραίνας όπου και συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες 15 ετών και άνω. Οι ανακρίσεις για τους αντάρτες θα απασχολήσουν τους Γερμανούς αξιωματικούς όλη την ημέρα. Η γνώμη τους είναι ότι οι αντάρτες έχουν πολύ καλές πληροφορίες, πράγμα που για αυτούς τους πολύπειρους αξιωματικούς σημαίνει ότι οι χωρικοί συνεργάζονται μαζί τους.

Καθώς πέφτει ζεστή η νύχτα οι ανακρίσεις τελειώνουν. Οι Γερμανοί έχουν ή νομίζουν ότι έχουν επιβεβαιώσει τις αρχικές τους εκτιμήσεις: οι αντάρτες έχουν βοήθεια μέσα από το χωριό. Ωστόσο σε μια καθησυχαστική κίνηση αφήνουν ελεύθερους τους άντρες -εκτός φυσικά από τους 30 πιο επίφοβους.
Το πρωί της Παρασκευής μένει χαραγμένο στη μνήμη όσων το έζησαν: ο τηλεβόας καλεί και πάλι τους Δομβραιναίους στην πλατεία. Τους ανακοινώνεται ότι λόγω συνεργασίας ορισμένων από αυτούς με τους αντάρτες το χωριό θα πυρποληθεί. Μέχρι τις 2 το μεσημέρι πρέπει να έχουν αποχωρήσει παίρνοντας μαζί τους τα κινητά τους υπάρχοντα και τα ζώα τους. Οι κάτοικοι συμμορφώνονται και αποχαιρετούν τις εστίες τους τραβώντας για τις σπηλιές του Ελικώνα.
Μερικά χιλιόμετρα βορειότερα όμως εξελίσσεται ένα ακόμη δράμα που όσο κι αν φαίνεται απίστευτο περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση. Για την ακρίβεια αποθηριώνει τους Γερμανούς: το τμήμα που ερευνά το μοναστήρι της Μονής της Μακαριώτισσας έχει σταθεί στη βρύση και οι Γερμανοί στρατιώτες πλένονται με το κρύο νερό -πάντα με τάξη αλλά χωρίς τα όπλα τους.

Οι αντάρτες τους χτυπούν και πάλι. Ενας Γερμανός στρατιώτης πέφτει νεκρός. Τα γεγονότα παίρνουν κινηματογραφική ταχύτητα και δραματική τροπή. Οι Γερμανοί συγκεντρώνουν όλο τον πληθυσμό που υπήρχε στο Μοναστήρι και τις γύρω περιοχές -300 άτομα- και κατόπιν βάζουν φωτιά στα κελιά και τις παράγκες. Τότε είναι που σκοτώνεται και ο Επαμεινώνδας Ι. Κορογιάννος.

Οι αιχμάλωτοι διατάσσονται με τα χέρια ψηλά να πορευτούν προς τη Δομβραίνα. Οι Γερμανοί είναι τώρα έξαλλοι, εκτός από άγριοι και αδίστακτοι. Ο Γάτσης Κατσιμπάρδης πυροβολείται, ενώ ο 70χρονος μοναχός Αγαθάγγελος που τολμά να κατεβάσει τα χέρια σκοτώνεται εν ψυχρώ και το πτώμα του σπρώχνεται στη χαράδρα. Οι κατακτητές δεν έχουν όμως χορτάσει αίμα. Αργότερα ο Ευάγγελος Βασ. Κόντης, 47, και ο Πέτρος Λουκά Κόντης 83 θα δολοφονηθούν χωρίς αιτία και χωρίς λόγο ή όπως θα έλεγαν κάποιοι κυνικοί επειδή βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο.

Και μπορεί οι δολοφονίες των χωρικών να χόρτασαν κάπως την εκδικητική μανία των Ούνων, όμως επιχειρησιακά η μικρή εκστρατεία είναι μια αποτυχία. Γιατί πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς αφού ούτε ένας αντάρτης δεν συνελήφθη ούτε μια αξιοποιήσιμη πληροφορία δεν αποσπάστηκε από τους ηρωικούς χωρικούς.

Η περιοχή δεν έχει άλλο κατοικήσιμο μέρος. Εκτός από το προφανές, πώς δεν το σκέφτηκαν από την αρχή; Το μοναστήρι του Οσίου Σεραφείμ. Προς τα εκεί κατευθύνεται τώρα Σάββατο 28 Αυγούστου 1943 μια μεγάλη γερμανική στρατιωτική μονάδα. Ομως κι εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Οι Γερμανοί λυσσούν. Η ιστορική μονή Δομβούς παραδίνεται στις φλόγες. Ο ηγούμενος Κυριάκος Ναούμ και οι καλόγεροι με ηρωικές προσπάθειες σώζουν το καθολικό του μοναστηριού καθώς οι Γερμανοί αναχωρούν την Κυριακή προς τα Χώστια, που είναι η σειρά τους και η μοίρα τους να πληρώσουν το τίμημα της αντίστασης.


Φτάνοντας στα Χώστια οι κατακτητές διαπιστώνουν ότι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό. Αυτό δεν τους εμποδίζει να εφαρμόσουν τη στρατηγική της καμένης γης. Οι νέες Χορσιές πυρπολούνται και οι άτυχοι κάτοικοι που δεν υπολόγιζαν τη θηριωδία των κατακτητών και βρέθηκαν στο δρόμο τους εξολοθρεύονται. Τρία ακόμη θύματα, τρία ακόμη ονόματα στο πάνθεο των Ελλήνων ηρώων που έπεσαν για την ελευθερία: Ελένη Κοβάνη, Γιώργος Παπαϊωάννου, Ελένη Σωτήρχου.

Ο κύκλος της θυσίας και του αίματος δεν έχει κλείσει ακόμα. Οι Γερμανοί ξημερώνοντας Δευτέρα 30 Αυγούστου ολοκληρώνουν το σχέδιο της καμένης γης, που κατά τη γνώμη τους στερεί από εφεδρείες, πληροφορίες και επισιτισμό τους αντάρτες: Το Κακόσι, η Θίσβη, παραδίνεται στις φλόγες απ' άκρη σ' άκρη. Εδώ οι κατακτητές έξαλλοι από την αποτυχία της εκκαθαριστικής επιχείρησης βάζουν όλη τους την τέχνη. Ο εμπρησμός περιλαμβάνει όλο το χωριό, ελάχιστα σπίτια γλιτώνουν την ολική καταστροφή.
Δυο βήματα από τη Θίσβη η Δομβραίνα σα δίδυμη αδερφή μοιάζει και ίδια τύχη την περιμένει: πυρπόληση, φωτιά, όλεθρος από το απόγευμα της 30ής Αυγούστου μέχρι το άλλο πρωί. Η πλούσια κωμόπολη σβήνεται στη κυριολεξία από το χάρτη καθώς από τα 620 σπίτια της μόνο 20 διασώζονται με σοβαρές ζημιές -τα άλλα ερείπια από φωτιά και δυναμίτη που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί για να καταστρέψουν εκ θεμελίων κάποια δίπατα που αντιστέκονται στις φλόγες.
Εξακόσια σπίτια, εξακόσιες ιστορίες, εξακόσιες οικογένειες που τις σκόρπισε η φωτιά του πολέμου. Και που μαζί με τα χίλια που κάηκαν τις προηγούμενες μέρες στα Χώστια και τη Θίσβη θα καπνίζουν για μέρες και θα χάσκουν ερειπωμένα για χρόνια. Κυρίως όμως θα θυμίζουν την καταστροφή που φέρνει πάντα μαζί του ο πόλεμος.

Σημειώσεις
Α.
Το κείμενο είναι βασισμένο σε ένα άρθρο του Θανάση Χρήστου, διδάκτορα της Νεότερης Ιστορίας, που δημοσιεύτηκε στη Θισβιακή Ηχώ -τεύχος 4 Ιούλιος/Αύγουστος/ Σεπτέμβριος 2005. Ο Χρήστου με τη σειρά του παραπέμπει σε Κατσιμπάρδης Γ.Κ. Θυσία στο βωμό της Λευτεριάς. Η πυρπόληση των χωριών Δομβραίνας-Θίσβης-Προδρόμου από τους Γερμανούς κατακτητές τον Αύγουστο του 1943 και Λάππας Τ. Ματοβαμμένες Δάφνες της Ρούμελης. Αγώνες Θυσίες 1941-1944, αφηγήσεις τις οποίες μελέτησα κι εγώ.
Β.
Η φωτογραφία είναι από τη Δομβραίνα αλλά όπως φαίνεται από τα πανωφόρια των χωρικών η εποχή είναι χειμώνας και όχι τέλος Αυγούστου του 1943. Πράγματι, η φωτογραφία έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 1944, προέρχεται από το αρχείο του Γερμανού Συνταγματάρχη Χ. Φραντς, που βρισκόταν στην περιοχή με το 18ο Σύνταγμα Πολιτσάι στις αρχές του 1944. Η φωτογραφία υπάρχει στο βιβλίο του Νικηφόρου -Δημήτρη Δημητρίου- "Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης".
viotia.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

ΘΕΣγάλα… σε καλύτερες τιμές


Συμφωνία με μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας ενεργοποιεί ο συνεταιρισμός. Σήμερα οι πρώτοι 25 τόνοι

Picture 0 for ΘΕΣγάλα… σε καλύτερες τιμές
Αποφάσισαν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους κι αν κρίνει κανείς από τα πρώτα δείγματα, φαίνεται πως δικαιώνονται για την επιλογή τους.  Πριν περίπου ένα χρόνο ορισμένοι αγελαδοτρόφοι της Θεσσαλίας και της Πιερίας γιατί περί αυτών πρόκειται, αποφάσισαν να συνασπιστούν και να ιδρύσουν έναν Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής, με το διακριτικό τίτλο «ΘΕΣγαλα». Σήμερα το πρωί και σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ιδρυτική διακήρυξη, το πρώτο βυτίο αγελαδινού γάλακτος, με 25 τόνους πρώτης ύλης, παραγωγής του συνεταιρισμού θα πάρει το δρόμο για το εργοστάσιο μιας (από τις δύο μεγαλύτερες) γαλακτοβιομηχανίας της χώρας, ώστε να τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας.
Το επίτευγμα είναι ότι τα μέλη του συνεταιρισμού, αξιοποιώντας το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», πέτυχαν να κλείσουν τη συμφωνία με 47 λεπτά το κιλό, όταν η μέση τιμή που αγόραζαν οι γαλακτοβιομηχανίες κατά το μήνα Μάιο, δεν ξεπερνούσε τα 42 λεπτά ανά κιλό.
«Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτεροι. Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε όλους τους παραγωγούς της βόρειας Ελλάδας για να κάνουμε καλύτερες διαπραγματεύσεις και να πετύχουμε καλύτερες τιμές», σπεύδει να τονίσει ο πρόεδρος του ΘΕΣΓάλα, Αθανάσιος Βακάλης, όταν ερωτάται σχετικά.
Αυτή τη στιγμή στον συνεταιρισμό μετέχουν 55 κτηνοτροφικές μονάδες από Θεσσαλία και Πιερία, καθώς και κάποιοι μεμονωμένοι παραγωγοί από τις Σέρρες και το Λαγκαδά. Κύρια φροντίδα του Συνεταιρισμού είναι τα βήματα που θα γίνουν να είναι ασφαλή και μελετημένα, προκειμένου να μην υποθηκεύσουν εν τη γενέσει του το εγχείρημα. Για το λόγο αυτό οι συμφωνίες που προωθούνται συνοδεύονται από νομικά κείμενα, που να διασφαλίζουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Με δεδομένο, πάντως, το επιτυχημένο παράδειγμα με τη βιομηχανία που υπέγραψε την πρώτη σημαντική συμφωνία, η διοίκηση του ΘΕΣγάλα βάζει στόχο να δημιουργήσει τρία μεγάλα «παραρτήματα», με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιπροσώπευσή του. Έτσι, εκτός από το υπάρχον σε Θεσσαλία και Πιερία, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη ενός ακόμη για την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και ένα για τη Θράκη. Άλλωστε στις δύο συγκεκριμένες περιφέρειες της Β. Ελλάδος, συγκεντρώνεται το 90% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Με επισκέψεις σε όλη την επαρχία της βόρειας Ελλάδας, τα μέλη του ΘΕΣγάλα, που σήμερα διαθέτουν περίπου 120 τόνους γάλα ημερησίως, επιδιώκουν σε βάθος χρόνου να φτάσουν να διακινούν έως το 30% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Μερίδιο, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.600-1.700 τόνους γάλακτος ημερησίως.
«Θέλουμε τη συνεργασία με τις γαλακτοβιομηχανίες. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά το τίμημα δεν θα πρέπει να το πληρώσει ο παραγωγός», επισημαίνεται από τους γαλακτοπαραγωγούς της «ΘΕΣγάλα» που συμπληρώνουν πως ο συνεταιρισμός μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τους ίδιους.
Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του Συνεταιρισμού, στόχοι του είναι:

  • να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής, αλλά και την προσαρμογή της στη ζήτηση των προϊόντων γάλακτος και κρέατος, ιδίως από ποσοτική και ποιοτική άποψη
  • να προωθήσει τη συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση της παραγωγής των μελών της Οργάνωσης,
  • να εφοδιάζει τα μέλη του με εισροές χαμηλού κόστους,
  • να μειώσει το κόστος παραγωγής των προσφερόμενων προϊόντων
  • να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού
  • να βελτιώσει την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων για τα οποία αναγνωρίζεται,
  • να προωθήσει τεχνικές παραγωγής καθώς και διαχείρισης των διαφόρων μέσων παραγωγής που να σέβονται το περιβάλλον και την υγεία των ζώων,
  • να παρέχει υπηρεσίες κάλυψης του ζωικού κεφαλαίου
  • να ιδρύει και να διαχειρίζεται ταμείο αλληλοβοηθείας των μελών του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον ΠΑΟ Κυριακίου παίκτης και προπονητής ο Λάμπρος Χούτος!


Στον ΠΑΟ Κυριακίου ο Χούτος!
http://permisospress.blogspot.com


Την απόφαση να συνεχίσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από το πόστο του παίκτη-προπονητή στην ομάδα του ΠΑΟ Κυριακίου πήρε ο Λάμπρος Χούτος.
Ο 32χρονος επιθετικός, που ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Ρόμα, Ολυμπιακό, Ίντερ, Αταλάντα, Ρετζίνα, Μαγιόρκα, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ και Βάλε Τζοβένκο, θα έχει το ρόλο του προπονητή στην Βοιωτική ομάδα ενώ θα μπορεί να αγωνίζεται αφού θα έχει και δελτίο ποδοσφαιριστή.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Λάμπρος Χούτος πείστηκε από τον κουμπάρο του που είναι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟ Κυριακίου και από φέτος θα βρίσκεται στα γήπεδα της ΕΠΣ Βοιωτίας με τη συγκεκριμένη ομάδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Tournoua Beach Volley στην παραλία Αγίου Νικολάου


Ο Α.Ο. Ελικών Δόμβραινας διοργανώνει Beach Volley Tournament στην παραλία του Αγιου Νικολαου Δομβραινας στις 13 και 14 Αυγούστου και μετά το τέλος του Διαγωνισμού θα γίνει beach Party στην "ελιά" . Ώρα έναρξης 23:00 .
Δηλώσεις συμμετοχής για το Beach Volley εως 12 Aυγούστου στα τηλέφωνα 6936693213 και 6989076331(what's up) .
Να είστε όλοι εκεί .
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Μακελειό στο Ηράκλειο Κρήτης - 43χρονος έσφαξε την γυναίκα του Δ/ντη του ΑΤ Ηρακλείου



Λουτρό αίματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, πριν από λίγο...
Ένας 43χρονος κρητικός, τράβηξε μαχαίρι κι έσφαξε την σύζυγο του Διευθυντή υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου ενώ τραυμάτισε τον ίδιο και μία κοπέλα πολύ σοβαρά με το ίδιο μαχαίρι.

Όλα ξεκίνησαν όταν....
ο 53χρονος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. πήγε μαζί με την γυναίκα του επίσκεψη στο σπίτι που νοίκιαζαν σε μία 35χρονη. Το σπίτι ήταν προίκα της γυναίκας του αστυνομικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του planet-greece, η 35χρονη νοικιάρισσα είχε τηλεφωνήσει το πρωί στον αστυνομικό και του ζήτησε να την επισκεφθεί γιατί ο 43χρονος (μετέπειτα δράστης) γείτονάς της την παρενοχλούσε, πολλές φορές κάνοντάς της σχόλια εξαιρετικά χυδαία. Η 35χρονη, παρακάλεσε τον Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. να κάνει χρήση και της ιδιότητάς του και να προβεί σε συστάσεις, προκειμένου να την αφήσει ήσυχη.

Στις 9.00 το βράδυ, ο αστυνομικός με τη σύζυγό του, η οποία και φαίνεται ως η ιδιοκτήτρια του σπιτιού στα συμβόλαια πήγαν, χτύπησαν την πόρτα του 43χρονου, μαζί με την 35χρονη κοπέλα, προκειμένου να ζητήσουν να μην την ξαναενοχλήσει. Όμως ο 43χρονος είχε αντίθετη γνώμη.

Πήρε ένα μεγάλο μαχαίρι που είχε και μετέτρεψε την πολυκατοικία σε λουτρό αίματος. Η 45χρονη σύζυγος του αστυνομικού βρήκε ακαριαίο θάνατο, από τα πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι που της κατάφερε ο αδίστακτος φονιάς, ο οποίος στο μεταξύ, επιτέθηκε και κατά τους αστυνομικού όπως και της 35χρονης γυναίκας.

Τους σώριασε βαριά τραυματισμένους, σε λίμνη αίματος κι αμέσως μετά προσπάθησε να εξαφανιστεί.

Στις 11.00 τη νύχτα, συνελήφθη από τους αστυνομικούς, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από τους γείτονες που άκουγαν τις κραυγές απόγνωσης των θυμάτων του αδίστακτου μακελάρη. 
planet-greece
Διαβάστε Περισσότερα »

Από 1η Σεπτεμβρίου η μεθαδόνη στα νοσοκομεία


Ξεκινά η χορήγησή της σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο, το Ειδικών Παθήσεων και το Παπαγεωργίου θα διαμορφωθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου νέες μονάδες χορήγησης υποκατάστατων για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις διοικήσεις νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ζηλίδης, στον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο και το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων θα διαμορφωθούν μονάδες εντός των νοσοκομείων, ενώ στο Παπαγεωργίου θα δημιουργηθεί προκάτ κατασκευή στον αύλειο χώρο. Επίσης, εξετάζεται η τοποθέτηση προκάτ κατασκευής και στον Άγιο Δημήτριο.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι η διανομή της μεθαδόνης από τα νοσοκομεία θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί το μέτρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η χορήγηση της μεθαδόνης να γίνεται από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και τα στρατιωτικά, με μοναδική εξαίρεση τα παιδιατρικά, ακόμα και από πιστοποιημένα φαρμακεία, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Στην προσπάθεια αυτή ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκπρόσωποι των περιφερειών και δήμων της Βόρειας Ελλάδας που ήταν παρόντες στη σύσκεψη χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας πολύ θετική, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επάρκεια του προσωπικού και τη φύλαξη των χώρων.

Σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, επισήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μονάδα χορήγησης υποκατάστατων σε κάθε νομό.

Οι μονάδες θα λειτουργούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2011 με το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων, ωστόσο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ για το 2012 υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για πρόσληψη προσωπικού, που ο ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει να ανέρχεται σε 117 άτομα πανελλαδικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιό του Δυτικού Νείλου




Διαβάστε αναλυτικά οδηγίες για το πως να προστατευθείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

• Κάνετε συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

• Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Ως εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων: DEET, ικαριδίνη ή πικαριδίνη, IR 3535 και φυσικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που, όμως, έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα, με συγκέντρωση 30%-50% για τους ενήλικες και 10%-30% για τα παιδιά. Οι ενήλικες μπορούν να εφαρμόζουν εντομοαπωθητικό επί του δέρματος έως 3 φορές την ημέρα και παιδιά άνω των 30 μηνών 2 φορές την ημέρα. Το DEET συστήνεται σε παιδιά άνω των 2 ετών. Οι έγκυες συστήνεται να χρησιμοποιούν IR3535. Στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3 μηνών δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης, καθώς επίσης και με τραύματα ή αμυχές (κοψίματα). Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

• Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα, που καλύπτουν όσο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά, είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

• Προσοχή, κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

• Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

• Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν ουσίες που προσβάλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκια) κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή και δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις, που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη <2 μηνών).

• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει τη προσέγγιση των εντόμων.

• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημείο που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου (Διεύθυνση: Περικλέους & Χρ. Τεγόπουλου 2, τηλέφωνα: 2310 387771) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, (τηλέφωνα: 210 5212000 & 210 5212054).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα »

Η πρόγνωση του σημερινού καιρού


Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια πελάγη τοπικά θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια κυρίως από το απόγευμα.

Αττική
: Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Την νύχτα θα έχουν ένταση από 5 μέχρι 6 και στα ανατολικά τοπικά θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα από 5 μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
: Τοπικές νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Kατά τη διάρκεια της νύχτας στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 3 με 5 μποφόρ με σημαντική και απότομη ενίσχυση μετά το απόγευμα στα 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα θα σημειωθεί πτώση.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
: Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων υπάρχει στην Ήπειρο.Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, βορειοδυτικοί εντάσεως 3 με 5 και από το απόγευμα 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου και θα βρεθεί σε πτώση από το βράδυ.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, αλλά από το απόγευμα θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Την νύχτα θα επεκταθούν στην Εύβοια και τις Σποράδες. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί, βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38 και κατά τόπους, στις νοτιότερες περιοχές, 39 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη: Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τη νύχτα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από αργά τη νύχτα τοπικά θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, αλλά στα βορειοτέρα νησιά από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας τοπικές βροχές και καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και αργά τη νύχτα θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα φθάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν Σημερα


Γιορτάζουν: Λαυρέντιος
Γεγονoτα
1675: Ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας, Κάρολος Β', θέτει το θεμέλιο λίθο του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς.

1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον....
 Β' Βαλκανικό Πόλεμο.

1920: Ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ' υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1948: Αρχίζει την τηλεοπτική του διαδρομή το πρόγραμμα Candid Camera, που από πολλούς θεωρείται ως το πρώτο δείγμα ριάλιτι σόου.

1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος και Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.

1969: Η Coca Cola κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Γεννησεις
1918: Αλέξης Σολωμός, σκηνοθέτης του θεάτρου.

1947: Ίαν Άντερσον, άγγλος μουσικός, η ψυχή του συγκροτήματος «Jethro Tull».

1960: Αντώνιο Μπαντέρας, ισπανός ηθοποιός.

Θανατοι
2001: Γιάννης Φλερύ, χορευτής και χορογράφος
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ