Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Απεργιακή καταιγίδα σαρώνει από σήμερα τη χώρα


Τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκαλούν την έκρηξη των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους οι οποίοι ξεκινούν άμεσα καταιγισμό απεργιακών κινητοποιήσεων.


Η αρχή θα γίνει απο σήμερα Πέμπτη από...
τους ιδιοκτήτες-οδηγούς ταξί οι οποίοι ξεκινούν 24ωρη απεργία από τις 5 τα ξημερώματα, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν την απεργία τους ανοίγοντας νέο κύκλο κινητοποιήσεων, καθώς έχουν ήδη εξαγγείλει άλλη μία 24ωρη απεργία για το Σάββατο.


 Ξεκινούν 48ωρη απεργία και οι γιατροί σε όλη την χώρα, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προειδοποιεί πως θα συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.


Παράλληλα διήμερη απεργία ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα (12/9) και οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, σύμφωνα με αποφάσεις που πήραν σήμερα οι ομοσπονδίες τους .


Οι εργαζόμενοι στις εφορίες και τα τελωνεία εμφανίστηκαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και μετά τη λήξη της 48ωρης απεργίας τους, απειλώντας με black out τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της χώρας, αλλά και την τροφοδοσία της αγοράς με εισαγόμενα προϊόντα.


Σε «λευκή απεργία» προσανατολίζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να απέχουν από την υπερεργασία και να προχωρήσουν στην πιστή εφαρμογή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.


Επίσης 24ωρη απεργία στις 22 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν και οι δάσκαλοι, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αντιδρά στο νέο ενιαίο μισθολόγιο και τις μειώσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, ενώ ζητά προσλήψεις αναπληρωτών και αύξηση των δαπανών για την παιδεία.


Τέλος εκκρεμεί η απόφαση των εργαζόμενων σε Μετρό και ΗΣΑΠ, οι οποίοι μετά τη σημερινή στάση εργασίας σκόπευαν να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. 


Ωστόσο η συνεδρίαση διεκόπη λόγω έντονων διαπληκτισμών και θα επαναληφθεί αύριο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βρέθηκε η 14χρονη αδελφή γνωστού αθλητή



http://www.newsbomb.gr/images/sized/articles_new/despoinaxamog.JPGΤο κορίτσι παραδόθηκε στους γονείς του μέσα σε ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης...
ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.
Βρέθηκε σήμερα από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η 14χρονη Δέσποινα Τσαπρούνη που είχε εξαφανιστεί από τον Πειραιά στις 24 Αυγούστου και όλο αυτό το διάστημα αναζητούνταν από την αστυνομία, ενώ είχε μπει και αγγελία για την εξαφάνισή της στο «Αμπερ Αλερτ» από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το κορίτσι βρισκόταν σε διαμέρισμα στην οδό Ευγενίου Καβαδά, στον Άγιο Παντελεήμονα όπου διέμεναν Αφρικανοί.

Οι αστυνομικοί επειδή δεν είχε δώσει καθόλου σημεία ζωής ανησυχούσαν σοβαρά για τη ζωή της αλλά τελικά εντοπίστηκε με τον εξής τρόπο: Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακολουθούνταν συνεχώς το προφίλ της στο facebook. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου διαπιστώθηκε ότι η 14χρονη "μπήκε" στο facebook από Ιντερνετ καφέ στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Από τη στιγμή αυτή ομάδες αστυνομικών άρχισαν έρευνες πόρτα - πόρτα με τη φωτογραφία της, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μέχρι που εντοπίστηκε ότι ήταν στο διαμέρισμα μέσα στο οποίο διέμεναν περίπου δώδεκα Αφρικανοί.

Σήμερα έγινε έφοδος αλλά οι αλλοδαποί ένοικοι του διαμερίσματος, όταν μπήκαν οι αστυνομικοί τους επιτέθηκαν, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να διαφύγουν από τα παράθυρα. Ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία συνελήφθησαν έξι από τους αλλοδαπούς για αντίσταση κατά της αρχής και απείθεια καθώς και ένας 30χρονος από το Κονγκό που κατηγορείται για απαγωγή και αποπλάνηση σε βάρος της ανήλικης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, η 14χρονη είχε φύγει από το σπίτι της για προσωπικούς λόγους και είχε μεταβεί στο ΚΤΕΛ Πελοποννήσου στον Κηφισό, όπου την πλησίασε ο 30χρονος από το Κονγκό και κατάφερε να την πείσει να τον ακολουθήσει στο διαμέρισμα όπου έμενε με τους άλλους αλλοδαπούς. Όλες αυτές τις ημέρες η ανήλικη δεν είχε βγει από το σπίτι και μόνο το περασμένο Σάββατο μετέβη στο Ιντερνετ καφέ, συνοδευόμενη από τον 30χρονο για να δει τα μήνυμά της. Αυτό όμως ήταν αρκετό για να εντοπιστεί από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ολοκλήρωσαν σήμερα την θεαματική επιχείρηση για το αίσιο τέλος της εξαφάνισης του κοριτσιού.

 24ωρο:
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκληρίστηκε η ομάδα χόκεϊ της Ρωσίας σε αεροπορικό δυστύχημα


Στο πένθος έχει βυθιστεί ο ρωσικός αθλητισμός, μετά το θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα, που σημειώθηκε σήμερα κοντά στον ποταμό Βόλγα, και κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 44 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέλη της ομάδας χόκεϊ της Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ.
Το μοιραίο αεροσκάφος τύπου...
Yakovlev Yak-42, το οποίο επρόκειτο να εκτελέσει πτήση για το Μινσκ της Λευκορωσίας, απογειώθηκε σήμερα το μεσημέρι από το αεροδρόμιο του Γιάροσλαβ.
Εντούτοις λίγη ώρα μετά την απογείωσή του, έχασε ύψος και συνετρίβη περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τον αεροδιάδρομο, πιάνοντας αμέσως φωτιά.
Ο απολογισμός των θυμάτων από τη συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους αυξήθηκε σε 44 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων αναθεωρήθηκε σε 45, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Interfax και Ria Novosti.

«Σύμφωνα με ακριβή δεδομένα, 45 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, 37 επιβάτες και οκτώ μέλη πληρώματος. Από τη συντριβή, 44 άνθρωποι είναι νεκροί, ένας επέζησε», δήλωσε στο Ria Novosti πηγή της αστυνομίας.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 36 νεκρούς, περιλαμβανομένων των μελών της ομάδας χόκεϊ της πόλης, της Λοκομοτίβ, που είχε κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν (1997, 2002, 2003).
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά το τραγικό συμβάν ο Πούτιν ζήτησε από τον Υπουργό Μεταφορών, Ιγκόρ Λεβίτιν να ξεκινήσει έρευνα για το ατύχημα.
Μάλιστα στην περιοχή, όπου συνετρίβη το μοιραίο αεροσκάφος έχουν φτάσει ήδη εμπειρογνώμονες από την Μόσχα και αναμένεται να υπάρξει έρευνα για εγκληματική ενέργεια.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιχτά συνέχεια τα φαρμακεία από την 1η Νοεμβρίου


 
Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ανακοίνωσε την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Τα φαρμακεία όλης της χώρας θα εφαρμόσουν το νέο ωράριο και της απογευματινής λειτουργίας τους καθώς και του πρωινού του Σαββάτου, από την πρώτη Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα τα απογεύματα της Δευτέρας, Τετάρτης και το πρωί του Σαββάτου, θα λειτουργούν υποχρεωτικά το 30% των φαρμακείων της κάθε περιοχής. Σε περίπτωση ελέγχου και εντοπισμού φαρμακοποιού, που δηλώνει ότι θα εφημερεύει, σύμφωνα με το νέο ωράριο και δε θα το πράττει, θα του αφαιρείται η άδεια για ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό η ζήτηση για την αδειοδότηση φαρμακείων, δεν ήταν κατά την εκτίμηση του ιδιαίτερα μεγάλη το τελευταίο έτος. Όπως είπε  ο Λοβέρδος ζητήθηκαν και δόθηκαν πανελλαδικά μόνο 800 νέες άδειες φαρμακείων, ενώ τη διάταξη του νόμου για τις συγχωνεύσεις των φαρμακείων, αξιοποίησαν μόνο 300 φαρμακοποιοί.
protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στα Ν.Π. του Δήμου Θηβαίων


Διαβάστε Περισσότερα »

Ένα SMS που στοίχισε την ζωή 4 τουλάχιστον ανθρώπων [video]


Το συγκλονιστικό τρείλερ αποτυπώνει ξεκάθαρα το πως χάνονται άδικα εκατοντάδες άνθρωποι Παγκοσμίως λόγω των κινητών τηλεφώνων. Είναι σοκαριστικός και συγκλονιστικός ο τρόπος που χάνονται τόσες ζωές από μια απερισκεψία της στιγμής. Το...
τρείλερ που ακολουθεί θέλει γερά νεύρα για να το παρακολουθήσετε, αλλά δείχνει μια σκληρή καθημερινή αλήθεια.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΟΚ! Πατέρα εσύ με σκότωσες!



Οδηγώντας σε μια μεγάλη λεωφόρο, μπροστά στα μάτια μιας κυρίας έγινε ένα τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ένας νέος.
Με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων, έβαλαν στο αυτοκίνητό της...
το παλικάρι, περίπου 20 ετών, να το μεταφέρει στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Το παλικάρι αιμορραγούσε, η κυρία έφτασε στο νοσοκομείο όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Οι τραυματιοφορείς της βάρδιας το πήραν μέσα. Μπήκε μαζί τους και η κυρία, για να μάθει ποιος είναι, και να ειδοποιήσει τους συγγενείς του. Οι γιατροί της βάρδιας διέγνωσαν πως έπρεπε να μπει επειγόντως στο χειρουργείο. Ειδοποίησαν τον χειρούργο, ο οποίος για να τον χειρουργήσει ήθελε 1000 ευρώ! Το είπαν στην κυρία η οποία τους είπε τι ακριβώς συνέβη και ότι δεν γνώριζε το παλικάρι.

Εξήγησαν στον γιατρό, αλλά αυτός ανένδοτος, ήθελε τα χρήματα!

Η κυρία βλέποντας το παλικάρι να αργοπεθαίνει, είπε: Ξεκινήστε να το σώσετε και πάω να σας φέρω τα χρήματα!

Η κυρία πράγματι έφερε τα χρήματα και τότε ήρθε ο γιατρός.

Όμως τί ειρωνεία! Τί οδυνηρό παιχνίδι του φύλαξε αυτή τη νύχτα η αγάπη του για τα χρήματα!

Με το που είδε το παλικάρι, έμεινε ακίνητος, κιτρίνισε, άσπρισε πήρε το χρώμα του νεκρού. Έπεσε πάνω στο παιδί ουρλιάζοντας! Και το παιδί είπε τις τελευταίες του λέξεις:

-Πατέρα με σκότωσες και ξεψύχησε.

Η κυρία συγκλονισμένη από αυτό το συμβάν πέταξε τα χρήματα στα μούτρα του γιατρού και του είπε:

-Παρ' τα, να κάνεις την κηδεία του παιδιού σου!

Σημειωτέον πως ήταν το μόνο παιδί που είχε...
sarotiko
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Αμερική (pics)

Δείτε τις φωτογραφίες





Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky people
Asia vs America  Who has more crazy and freaky peoplekamikazi.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε 24ωρη απεργία οι δάσκαλοι στις 22 Σεπτεμβρίου


Συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας την ίδια μέρα

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας με συλλαλητήριο την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.

Το Σάββατο οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια ΔΕΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ομοσπονδίας για να παρουσιάσουν τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Οι δάσκαλοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση κατάργηση του μνημονίου, ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει τα οικονομικά των εκπαιδευτικών, καμιά μείωση μισθών, να επιστραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός καθώς και οι απώλειες από τις περικοπές του 2010.
.newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ένα εκατομμύριο αυτοκτονίες παγκοσμίως κάθε χρόνο


Στην Ελλάδα πέρσι οι αυτόχειρες έφτασαν τους 500

Σοκαριστικά είναι τα νούμερα που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τους ανθρώπους που βάζουν τέλος στη ζωή τους.

Κάθε χρόνο 1.000.000 άνθρωποι αυτοκτονούν, ενώ 3.000 κάνουν απόπειρα και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες.

Λόγω της αύξησης των αυτοκτονιών κατά 15% μετά την οικονομική κρίση ο αριθμός των θανάτων από αυτοκτονία στη χώρα μας το 2010 υπολογίζεται στους 500.

Ο αριθμός όμως των καταγεγραμμένων υπολείπεται του πραγματικού επειδή κάποιες αυτοκτονίες συγκαλύπτονται για λόγους στιγματισμού (π.χ. πτώση από ύψος, δηλητηρίαση κλπ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αυτοκτονία σε μερικές χώρες και στις ηλικίες 15-44 ετών αποτελεί μια από τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου και τη δεύτερη αιτία στην ομάδα ηλικιών από 10-24 ετών. Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν και τις απόπειρες, οι οποίες είναι περισσότερο από 20 φορές πιο συχνές από την ίδια την αυτοκτονία σαν τελικό αποτέλεσμα.

Ως το 1998 οι αυτοκτονίες αντιπροσώπευαν το 1,8% του παγκόσμιου «φορτίου» ασθενειών και , σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ως το 2020 θα αποτελεί το 2,4% στις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως σοσιαλιστικές οικονομίες.

Ο δείκτης παγκόσμιας θνητότητας είναι 16 ανά 100.000, δηλαδή ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα. Στην Ελλάδα και πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο δείκτης είναι περίπου 4 ανά 100.000 ανά έτος.

Η αναλογία αυτοκτονιών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους άνδρες, ενώ στους νεότερους ανθρώπους παρουσιάζει αυξητική τάση και κατ΄ επέκταση αποτελούν σήμερα και την ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο στο ένα τρίτο των χωρών τόσο των αναπτυσσόμενων, όσο και των αναπτυγμένων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα μυστικά του μπάσκετ από την Α.Ε.Λιβαδειάς

permisospress.blogspot.
Άρχισαν να λειτουργούν και για τη φετινή χρονιά οι ακαδημίες μπάσκετ της Α.Ε.Λιβαδειάς για αγόρια και κορίτσια (7-14 ετών).  Η εκμάθηση των μυστικών του αθλήματος γίνεται υπό την επίβλεψη έμπειρων προπονητών στο κλειστό γυμναστήριο Λιβαδειάς τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη (14:00-18:00) και Σάββατο (11:00-14:00). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6945-305603.
lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ιερείς προσευχήθηκαν δύο ημέρες για την "κατάρα" των πυρκαγιών!

Ιερείς της Μητρόπολης Κονίτσης προσευχήθηκαν επί δύο ημέρες στη μονή Γκούρας για την "κατάρα" των πυρκαγιών
. Μάλιστα οι ιερείς χαρακτήρισαν τους εμπρηστές "αθεόφοβους" και "ασυνείδητους". Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι "θερμά προσευχηθήκαμε να σταματήσει η κατάρα των πυρκαϊών, που κατακαίνε την Ελλάδα και που αρκετές από αυτές είναι έργο αθεόφοβων και ασυνείδητων εμπρηστών". Ακόμη στο 17ο γενικό ιερατικό συνέδριο της Μητρόπολης Κονίτσης οι κληρικοί κάλεσαν την ιερά σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας "να δώσει μια πιο έντονη και πιο δυναμική παρουσία, ώστε και οι καρδιές των χριστιανών μας να τονωθούν, αλλά και να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση της Εκκλησίας, που υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η τροφός και φρουρός του Έθνους".
www.katoci.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία:Εξιχνιάσθηκαν 14 ένοπλες ληστείες-Δυο επικίνδυνους δραπέτες αναζητά η αστυνομία



Κατηγορούνται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών στη Βοιωτία

Δυο επικίνδυνους και αδίστακτους κακοποιούς Αλβανικής υπηκοότητας, που είναι δραπέτες των φυλακών Αλικαρνασσού και Γρεβενών αντίστοιχα, αναζητούν οι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξη τύπου ο αστυνομικός Διευθυντής Βοιωτίας κ. Τουρκοχωρίτης, οι 2 δράστες έχοντας συστήσει εγκληματική ομάδα μαζί με άγνωστο αριθμό ομοεθνών τους, διέπραξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα 14 ένοπλες ληστείες αλλά και κλοπές σε Βοιωτία-Εύβοια-Αττική.

Οι αστυνομικοί των τμημάτων Ασφάλειας Λιβαδειάς και Θηβών μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, κατάφεραν να εξιχνιάσουν τις παρακάτω ληστείες και κλοπές:

- τρεις ένοπλες ληστείες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας,
- τρεις ένοπλες ληστείες σε πρατήριο υγρών καυσίμων επίσης στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας,
- τρεις ένοπλες ληστείες σε καταστήματα super market στην Αλίαρτο και στην Θήβα Βοιωτίας αντίστοιχα
- μια απόπειρα ληστείας σε κατάστημα super market στην Λιβαδειά Βοιωτίας,
- μία ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα Τραπέζης στην Αλίαρτο Βοιωτίας,
- δύο ένοπλες ληστείες σε βάρος δύο ημεδαπών στην Γλυφάδα και στα Μέγαρα Αττικής αντίστοιχα,
- μία ένοπλη ληστεία σε κατάστημα στην περιοχή της Δροσιάς Ευβοίας,
- τρεις κλοπές δικύκλων από την Δροσιά Ευβοίας, τις Ερυθρές Αττικής και τις Θεσπιές Βοιωτίας αντίστοιχα.

Οι αστυνομικοί ερευνούν επίσης τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport, σε βάρος τους εκκρεμούν ήδη εντάλματα σύλληψης του κ. Ανακριτή Λιβαδειάς για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών και ληστεία σε βάρος ημεδαπού στην Αλίαρτο Βοιωτίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η σκιά του Χριστού στο ηφαίστειο!


Τη φιγούρα του Χριστού, που αναδύεται μέσα από τα σύννεφα του όρους Μαφάτε, στις νήσους Réunion του Ινδικού Ωκεανού, αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός ενός ερασιτέχνη περιηγητή.


Ο Λικ Περό ανέβηκε στην κορυφή Μαφάτε, σε ύψος 600 μέτρων, για να...
φωτογραφήσει τους σχηματισμούς που έκαναν τα σύννεφα στο ηφαιστειακό αυτό σύμπλεγμα, στις 10 Ιουλίου.


Την ώρα που ετοίμαζε τον εξοπλισμό του και καθώς κοιτούσε μέσα από το φωτογραφικό φακό, αντιλήφθηκε ότι μια αέρινη φιγούρα στεκόταν ανάμεσα στα σύννεφα.


«Καθώς ανέβασα το βλέμμα μου, πρόσεξα μια σκιά να αιωρείται στα σύννεφα, την οποία περιέβαλε το ουράνιο τόξο. Ξαφνιάστηκα. Όταν κοίταξα πάλι το στιγμιότυπο, μου έδωσε την αίσθηση της θεϊκής παρουσίας», δήλωσε ο Περό στην εφημερίδα Daily Mail.


Γύρω από τη μορφή υπήρχε ένα λευκό τόξο, που θύμιζε φωτοστέφανο. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος, ψυχοθεραπευτής στο επάγγελμα, δηλώνει εκστασιασμένος.


«Έγινα μάρτυρας ενός φαινομένου που διαβάζεις μόνο στα βιβλία και δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις!», δηλώνει.




Διαβάστε Περισσότερα »

Από το γηροκομείο ξανά στο σπίτι για... τη σύνταξη!


Oι ηλικιωμένοι επιστρέφουν σπίτι, για να ενισχύσουν με τη σύνταξή τους τα παιδιά τους.


“Η περιουσία που μας έγραψε πριν από χρόνια ο πατέρας μου ήταν μεγάλη, σε ρευστό και ακίνητα. Αλλά λίγο η κακή διαχείριση, λίγο τα ανοίγματα και οι σπατάλες, με οδήγησαν στον καιρό της κρίσης σε οικονομικό αδιέξοδο. Τώρα δεν έχω άλλη επιλογή παρά να τον φέρω στο σπίτι από τον οίκο ευγηρίας όπου φιλοξενείται, διασφαλίζοντας τη σύνταξή του, που ανέρχεται σε 2.500 ευρώ, για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε”.


Η εξομολόγηση αυτή από τον γιο συνταξιούχου δικαστικού λειτουργού...
που διαμένει σε γηροκομείο, αποτυπώνει την ανάγκη δεκάδων οικογενειών που, λόγω οικονομικής στενότητας, επιλέγουν να φροντίζουν πλέον στο σπίτι τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, προσθέτοντας τη σύνταξή τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό.


Τέτοια περιστατικά άρχισαν να καταγράφονται πριν από περίπου έναν χρόνο στις 17 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν στον νομό Θεσσαλονίκης. Μέσα σε λίγους μήνες, με τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος που έφερε η κρίση, στις περισσότερες μονάδες τα περιστατικά έφτασαν στο 10%. 


Με λίγα λόγια, ηλικιωμένοι που οδηγήθηκαν από τα παιδιά τους σε οίκους ευγηρίας, επειδή δεν μπορούσαν να τους φροντίσουν, σήμερα επιστρέφουν αναγκαστικά στο σπίτι, καθώς η σύνταξή τους αποτελεί ένα σταθερό και διασφαλισμένο εισόδημα για την οικογένεια. 


Παράγοντες που συνέβαλαν σ’ αυτή τη στροφή δεν είναι άλλοι από την ανεργία, τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων που υπέστησαν τα περισσότερα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον.


Η κατάσταση είναι δύσκολη, όπως παραδέχονται ιδιοκτήτες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, και ο αριθμός των περιστατικών που φεύγουν από τις μονάδες και συναφείς οίκους ευγηρίας, όπως λένε, θα μεγαλώσει κι άλλο τους επόμενους μήνες. 


Κι αυτό την ώρα που στις μονάδες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές των μισθωμάτων για τους ηλικιωμένους, χωρίς την παραμικρή αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια.


Δεν υπάρχει ζήτηση


Την ίδια ώρα, στον... δρόμο βρίσκονται τους τελευταίους μήνες και δεκάδες άνθρωποι που εργάζονταν στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς, λόγω της μηδαμινής σχεδόν ζήτησης, προχώρησαν σε δραστικές περικοπές του προσωπικού. 


“Είναι γεγονός ότι πολλές οικογένειες οδηγήθηκαν λόγω των συνθηκών να πάρουν στο σπίτι τους ηλικιωμένους και να τους φροντίζουν οι ίδιοι, εξασφαλίζοντας ένα εισόδημα από τη σύνταξή τους” τονίζει στη “Μ” ο γιατρός και ιδιοκτήτης της μονάδας “Άγιος Ελευθέριος”, Λευτέρης Ρόιδος. 


Παραδέχεται ότι όντως υπάρχει μείωση και στη δική του μονάδα, σε ποσοστό που φτάνει το 10%, αλλά εξηγεί ότι “σ’ εμάς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρήζουν ειδικής νοσηλείας και η επιστροφή στο σπίτι τους είναι ανέφικτη. Επομένως δεν έχουμε ακόμα μεγάλες απώλειες, αλλά η κρίση δεν μας άφησε ανεπηρέαστους σε καμία περίπτωση”.


Ο κ. Ρόιδος σημειώνει ακόμα πως όντως το διάστημα αυτό δεν υπάρχει ζήτηση στη μονάδα, αλλά τουλάχιστον δεν αναγκάστηκε να προβεί σε περικοπές του προσωπικού, για να μην επηρεαστεί η υψηλή παροχή υπηρεσιών στους ηλικιωμένους.


Ίδια εικόνα καταγράφεται και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων “Άγιος Γεώργιος” στο Ασβεστοχώρι και τα Λαγυνά Θεσσαλονίκης. Ο ιδιοκτήτης, Θάνος Καραγιαννίδης, εξηγεί ότι η κρίση οδήγησε πολλές οικογένειες στην απόφαση να πάρουν στο σπίτι τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, γιατί τουλάχιστον θα έχουν να πορευτούν με τη σύνταξη. 


“Θεωρώ ότι είναι λύση ανάγκης και πολύ φοβάμαι πως αν σήμερα η μείωση της ζήτησης φτάνει το 10%, τους επόμενους μήνες ο αριθμός θα μεγαλώσει” υπογράμμισε ο κ. Καραγγιανίδης. Υπάρχει ανασφάλεια στις περισσότερες οικογένειες, όπως λέει, και η σύνταξη του ηλικιωμένου συγγενή τους είναι αποκούμπι, μια βάση στο οικογενειακό εισόδημα. Πάντως ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι από τη δική του μονάδα δεν έφυγε κανένα περιστατικό λόγω αύξησης μισθωμάτων, αφού οι τιμές είναι οι ίδιες από το 2008.


Τα ποσά των μισθωμάτων στις κατά τόπους μονάδες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, καθώς οι τιμές κυμαίνονται από 600 έως 700 ευρώ μηνιαίως και φτάνουν τα 1.100 με 1.500 ευρώ, ανάλογα με το περιστατικό.


Μηδαμινή και η ζήτηση προσωπικού


Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες άτομα που δούλευαν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν χάσει τη δουλειά τους, λόγω μειωμένης ζήτησης από ηλικιωμένους. Η διεύθυνση Πρόνοιας πριν από δύο τρία χρόνια τροφοδοτούσε με προσωπικό τέτοιου είδους μονάδες και ιδρύματα, καθώς υπήρχε ανάγκη για προσωπικό. 


Σήμερα, όπως αναφέρει η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, οι άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά, έχοντας εμπειρία σε τέτοιους χώρους, δεν απορροφώνται. 


“Τακτικά πλέον από τις αρχές της χρονιάς έρχονται άνθρωποι που δούλευαν ως νοσηλευτές, καθαριστές, φύλακες κτλ. και καταθέτουν αιτήσεις για δουλειά. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ζήτηση όπως κάποτε, γιατί και οι μονάδες έχουν μειώσει το πελατολόγιό τους, οπότε δεν μπορούν να πάρουν κόσμο. Αντίθετα απολύουν” επεσήμανε η κ. Βασιλειάδου.


Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων


Με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών αρχίζει η κατανομή κονδυλίων στα προνοιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, η βιωσιμότητα των οποίων κρέμεται από μια... κλωστή. 


Το αρμόδιο υπουργείο απέστειλε το ποσό των 437.000 ευρώ, που αποτελεί τη δεύτερη δόση του πρώτου εξαμήνου του 2011 για συνολικά 22 ιδρύματα. Τα χρήματα αυτά ωστόσο είναι μόνο μια μικρή ανάσα για τα ιδρύματα, καθώς οι περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων έφτασαν το 40%, ενώ λόγω κρίσης μαχαίρι έπεσε και στους χορηγούς, που ενίσχυαν οικονομικά και υλικά τη λειτουργία των ιδρυμάτων. 


“Οι πληρωμές άρχισαν, αλλά πολύ φοβάμαι πως αυτά τα λεφτά είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες των ιδρυμάτων, τα οποία φιλοξενούν παιδιά και ενήλικα άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά ορφανά κ.ά.” υποστήριξε η κ. Βασιλειάδου, για να προσθέσει ότι τα περισσότερα ιδρύματα δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ από τις αρχές του χρόνου, ενώ το προσωπικό τους είναι κι αυτό απλήρωτο.
24GR
Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Θήβα το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ


Ανάκληση της απόφασης του υπουργού Εργασίας Γ.  Κουτρουμάνη για την εγκατάσταση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο ΙΚΑ της Θήβας ζητά το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, μέσω καταγγελίας προς τον ίδιο τον υπουργό, όπου αναφέρονται τα κάτωθι:
Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς καταγγέλει την απαράδεκτη απόφαση που πήρατε να λειτουργήσετε την Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο ΙΚΑ της Θήβας, το οποίο είναι Τοπικό Κατάστημα και όχι στο Νομαρχιακό Κατάστημα του ΙΚΑ Λιβαδειάς, το οποίο εξυπηρετεί εκτός από τους πολίτες του Νομού Βοιωτίας και τους πολίτες των όμορων Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Στη Φωκίδα δεν λειτουργεί αντίστοιχη Επιτροπή.
Σας καλούμε άμεσα να πάρετε πίσω αυτή την απαράδεκτη απόφαση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έλληνας φοιτητής κατακρεούργησε Αμερικανίδα σε δωμάτιο ξενοδοχείου



Άγρια σφαγή στο Αμβούργο

Άφωνη έμεινε η εγκληματολογική υπηρεσία του Αμβούργου από την εικόνα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί της εισερχόμενοι σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου «Μπίζμαρκ» στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

Μπροστά τους αντίκρισαν ένα πτώμα νεαρής γυναίκας πάνω στο οποίο ο ιατροδικαστής καταμέτρησε 30 πλήγματα με μαχαίρι. Βάσει της έρευνας του εγκληματολογικού άρχισε να ξετυλίγεται ο «Μίτος της Αριάδνης». Τελικά εντοπίστηκε ο δολοφόνος. Πρόκειται για Έλληνα μόλις 27 ετών, φοιτητή από τη Σπάρτη που ονομάζεται Βασίλειος Π.

Μερικές ώρες νωρίτερα η αστυνομία του αεροδρομίου του Αμβούργου είχε εντοπίσει, σε κωματώδη κατάσταση, έναν άγνωστο άνδρα ο οποίος προσπαθώντας να σκαρφαλώσει σε έναν πύργο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, έχασε τις αισθήσεις του. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ένα κλειδί δωματίου που είχε στην τσέπη του, αποκάλυψε την ταυτότητά του Έλληνα Σπαρτιάτη και το μακάβριο μυστικό του.


Οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «Ritualmörder» που σημαίνει «τελετουργική δολοφονία».

Ο 27χρονος Βασίλειος Π. ξεκίνησε από τη Σπάρτη την προηγούμενη εβδομάδα επιθυμώντας να κάνει ολιγοήμερες διακοπές στη Γερμανία. Την Τετάρτη βρέθηκε στο Αμβούργο. Αποφάσισε να διανυκτερεύσει σε ένα από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στο σταθμό του τρένου. Λίγες ώρες αργότερα με γοργό βήμα απομακρύνθηκε από το ξενοδοχείο, εμφανώς ταραγμένος. Απομακρυνόταν από τον τόπο του εγκλήματος. Στο δωμάτιο που είχε νοικιάσει τώρα βρισκόταν το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Η εγκληματολογική υπηρεσία δεν άργησε να βρει τα στοιχεία της. Ήταν η Μπρίτανι Νικόλ Κέλε, 23 χρόνων από το Τέξας.

Η 23χρονη άφησε το Τέξας και την οικογένειά της, τον περασμένο Ιούνιο, για να κάνει διακοπές στην Γερμανία. Έφτασε στο Αμβούργο και διέμενε σε οικία μίας φίλης της. Οι μέρες έγιναν εβδομάδες, και οι εβδομάδες... μήνες. Η διαμονή έγινε βάρος για την οικοδέσποινα. Η Μπρίτανι, ωστόσο, αποφάσισε να σπουδάσει στην Ευρώπη και η φίλη της δήλωσε πως θα έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι και να αναζητήσει νέα στέγη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες, η άτυχη γυναίκα αναζητούσε διαμέρισμα στην περιοχή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου. Δηλαδή πλησίον του ξενοδοχείου, όπου το βράδυ της Τετάρτης είχε νοικιάσει δωμάτιο ο Βασίλης Π. από τη Σπάρτη.

Η μοίρα τους έφερε κοντά για να τους χωρίσει λίγες ώρες αργότερα. Για πάντα.

Ο Βασίλης Π. βρέθηκε λιπόθυμος και τραυματισμένος από πτώση σε σημείο του αεροδρομίου. Οι άνδρες της ασφάλειας κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες και τον μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Οι νοσηλευτές ανακάλυψαν στην τσέπη του κλειδί του ξενοδοχείου που διέμενε. Το κλειδί που τους οδήγησε στο δωμάτιο, νούμερο 16.

Λίγη ώρα αργότερα κλιμάκιο της αστυνομίας βρισκόταν στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και οι αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους τα στοιχεία της ταυτότητας του Έλληνα φοιτητή. Ζήτησαν να κάνουν έρευνα στο δωμάτιό του. Ο υπάλληλος της υποδοχής του οδήγησε στο δωμάτιο, νούμερο 16 του ξενοδοχείου και ο θέαμα που αντίκρισαν σόκαρε ακόμα και τους άνδρες του εγκληματολογικού.

Η νεαρή γυναίκα, ήταν βουτηγμένη μέσα σε λίμνη αίματος. Οι αστυνομικοί μέτρησαν 30 μαχαιριές στο άψυχο σώμα της 23χρονης και έμειναν σοκαρισμένοι από το μένος του δράστη που προσπάθησε να «γδάρει τη σάρκα της. Φαίνονταν τα σωθικά της» αναφέρει ο γερμανικός Τύπος που χαρακτήρισε το έγκλημα «τελετουργικό».

Ο 27χρονος φοιτητής, μέχρι σήμερα, 4 μέρες μετά, νοσηλεύεται ακόμα σε κώμα στο νοσοκομείο του Αμβούργου και η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη. Οι Αρχές δεν αποκλείουν την απόπειρα αυτοκτονίας ενώ αναμένουν με αγωνία να βελτιωθεί η υγεία του ώστε να μιλήσει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα »

43 άνθρωποι στον ΟΕΔΒ για 35 εκατομμύρια βιβλία


 
Μόνο το 20% των βιβλίων θα μοιραστεί με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, επισημαίνει ο διευθυντής Αποστολής Βιβλίων και πρόεδρος των εργαζομένων στον Οργανισμό Eκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) Μάκης Λυκόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να γίνουν τα σχολεία λειτουργικά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον υπό κατάργηση Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, ο οποίος έχει βρεθεί στο προσκήνιο, περιγράφει σκηνές απείρου κάλλους με τον ίδιο, αν και διευθυντής να παρακολουθεί την εκτύπωση των βιβλίων και την ίδια ώρα να τσεκάρει τι μπαίνει και τι βγαίνει στις αποθήκες, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό. «Από τα 105 άτομα έχουμε μείνει 43, καθώς με τη συνταξιοδότηση του προσωπικού ανακοινώθηκε η κατάργηση του Οργανισμού, οπότε το υπουργείο Εσωτερικών δεν ενέκρινε κονδύλια για πρόσληψη προσωπικού» επισημαίνει ο κ. Λυκόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκόπουλο το κουβάρι των καθυστερήσεων ξετυλίχθηκε ως εξής: «Η καθυστέρηση οφείλεται στη διαδικασία έγκρισης των κονδυλίων για αγορά χαρτιού, εκτύπωση και βιβλιοδεσία των βιβλίων ενώ σοβαρή καθυστέρηση προκάλεσε τήρηση μιας ρύθμισης για τη σύνθεση των επιτροπών». Και εξηγεί: Το 2010 η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε τη συγχώνευση του ΟΕΔΒ με άλλους οργανισμούς και το 60% των υπαλλήλων συνταξιοδοτήθηκε. Πολλοί απ' αυτούς, όμως, ήταν τακτικά μέλη της επιτροπής για την αγορά χαρτιού, η οποία πλέον λειτούργησε με αναπληρωματικά μέλη.

Με τη σύνθεση αυτή, ωστόσο-–γεγονός που κανένας δε γνώριζε- είχε, βάσει νόμου, μόνο τρεις μήνες ζωής, άρα οι όποιες ενέργειες έπρεπε να ξαναγίνουν οπότε και καθυστέρησε η εκ νέου σύνθεση της επιτροπής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτροπή του ΟΕΔΒ ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό και κατέθεσε το αποτέλεσμα προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο εξέδωσε απόφαση τον περασμένο Ιούλιο, με την οποία απέρριψε τον διαγωνισμό διότι έπασχε η νομιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής αφού μετείχαν πολλά αναπληρωματικά μέλη.

Μετά τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές χαρτιού η διοίκηση καλεί τους ίδιους χονδρεμπόρους, που είχαν μειοδοτήσει στον διαγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά στα βιβλία για τα ιδιωτικά σχολεία που «έκαναν φτερά» εν μία νυκτί από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, ο κ. Λυκόπουλος επισημαίνει ότι διανεμήθηκε το περσινό στοκ που ήταν προγραμματισμένο για την ιδιωτική εκπαίδευση.
.protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων των αστυνομικών



ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ έως και 35% θα είναι οι συντάξεις όσων Αστυνομικών θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1-1-2015.
Αυτά προβλέπονται στους Νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2010, με τους οποίους καθιερώνεται βασική σύνταξη το ποσό της οποίας στην καλύτερη περίπτωση έχει ορισθεί ότι θα είναι τα 360 ευρώ. Εκτός της βασικής συντάξεως, θα υπάρχει και η...
αναλογική, η οποία θα προκύπτει από το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών που θα λάβει καθόλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου ο/η Αστυνομικός πλήν των αποδοχών του τελευταίου μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η παραίτηση του δια τον αριθμό των μηνών υπηρεσίας που έχει πραγματοποιήσει σε αυτή την χρονική περίοδο της καριέρας του.
...

Γνωστό είναι ήδη ότι οι αποδοχές μας υπέστησαν «σφαγιασμό» και περικοπές λόγω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών του διατάξεων, με αποτέλεσμα ο βαθμός του Υποστρατήγου να αντιστοιχεί σε Επιλοχία του Γερμανικού στρατού και θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα το ποσοστό αναπληρώσεως της συντάξεως να καταλήξει στο 49%!!
Μπορεί ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης εδώ να αντιληφθεί τι θα συμβεί στους χαμηλότερους της ιεραρχίας βαθμούς, που αφορά και την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Αστυνομικών. Ταυτόχρονα όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2015 είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα υπηρετούν μια δεκαετία παραπάνω, αφού το ποσοστό αναπληρώσεως που προβλέπεται από τους παραπάνω νόμους, «απαγορεύει» κάθε σκέψη για πρόωρη αποχώρηση εκ της ενεργού υπηρεσίας.

Ήδη από αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούνται τρείς «ταχύτητες» ασφαλισμένων και ισάριθμοι τρόποι υπολογισμού για κάθε μια από αυτές, τις οποίες αναπτύσσουμε παρακάτω:


1. ΟΣΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΩΣ 31-12-2007
Σύνταξη με συντελεστή αναπληρώσεως 80% του τελευταίου μισθού.

2. ΟΣΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ 1-1-2008
Α. Τμήμα συντάξεως έως 31-12-2007 βάσει των αποδοχών εξόδου και συντελεστές αναπληρώσεως σύμφωνα με τα ισχύοντα στους Κανονισμούς των πρώην ειδικών ταμείων.
Β. Τμήμα συντάξεως από 1-1-2008 με βάση τον μέσο όρο αποδοχών της τελευταίας πενταετίας και τον συντελεστή αναπληρώσεως συντάξεως να μειώνεται 1% για κάθε χρόνο. (Δηλαδή 79% για το 2008, 78% για το 2009, 77% για το 2010 κ.ο.κ. έως το 2017 που θα διαμορφωθεί στο τελικό 70%). Σημ. Είναι οι σε εξέλιξη δύο νόμοι των Σιούφα και Ρέππα.
Γ. Οσοι παραμείνουν πλέον των 35 ετών, για κάθε πλήρες έτος μετά τα 35, θα έχουν συντελεστή ναπληρώσεως 2,5% έως και τα 37, από εκεί και πάνω και μέχρι τα 40 ο συντελεστής αναπληρώσεως αυξάνεται στο 3,5%.
Το άθροισμα των 3 παραπάνω σημείων (α,β,γ) θα είναι η μηνιαία συνολική σύνταξη.

3.ΟΣΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ 1-1-2011 ΕΩΣ ΚΑΙ 31-12-2014
Α. Για τα πρίν την 1-1-2013 συντάξιμα χρόνια, εφαρμόζονται οι παραπάνω περιπτώσεις (β και γ).
Β. Σε ετήσια βάση το ποσοστό αναπληρώσεως της συντάξεως από 1-1-2013 και μετά περιορίζεται στο 2% για κάθε συντάξιμο έτος που συμπληρώνεται από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά.

4.ΟΣΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ 1-1-2015 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Α. Το τμήμα συντάξεως έως 31-12-2007 υπολογίζεται όπως στην περίπτωση 1.
Β. Το τμήμα συντάξεως από 1-1-2008 έως 31-12-2010 όπως στην περίπτωση 2β.
Γ. Το τμήμα συντάξεως από 1-1-2011 και μετά ως εξής:
Ο υπολογισμός της συντάξεως γίνεται βάσει του μέσου όρου αποδοχών που καταβλήθηκαν από 1-1-2011 και μετά, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Δ.Τ.Κ.) και με ποσοστό ωριμάνσεως σύμφωνα με τους συντελεστές αναπληρώσεως της συντάξεως του άρθρου 3 που επιτάσσει ο νόμος 3863/2010.
Από 1-1-2011 και μετά οι συντάξιμες αποδοχές πολλαπλασιάζονται με τους παρακάτω συντελεστές αναπληρώσεως:


ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ / ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΩΣ

Εως 15 χρόνια / 0,80% για κάθε έτος
15 έως 18 έτη / 0,86% για κάθε έτος
18 έως 21 έτη / 0,92% για κάθε έτος
21 έως 24 έτη / 0,99% για κάθε έτος
24 έως 27 έτη / 1,06% για κάθε έτος
27 έως 30 έτη / 1,14% για κάθε έτος
30 έως 33 έτη / 1,22% για κάθε έτος
33 έως 36 έτη / 1,31% για κάθε έτος
36 έως 39 έτη / 1,40% για κάθε έτος
39 έως 50 έτη / 1,50% για κάθε έτος

Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ αναπληρώσεως της συντάξεως για τα συντάξιμα έτη που θα διανυθούν από 1-1-2011 και μετά, είναι αυτός που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος του συνολικού Συντάξιμου χρόνου, όπως αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα.
Τέλος, υπάρχει και το τμήμα της βασικής συντάξεως, το οποίο έχει ορισθεί όπως προείπαμε στα 360 ευρώ, τα οποία είναι εγγυημένα μόνο για αυτούς που θα συμπληρώσουν τα έτη του ανωτέρω Πίνακα, διαφορετικά θα καταβληθεί κλάσμα ανάλογο των ετών που θα διανύσει.

5.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ

Για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος συνυπολογίζονται αθροιστικά σύμφωνα και με την υπ΄ αριθ 8010/1/78 εγκύκλιο του Υ.Π.ΠΟ.:
- Ο αναγνωριζόμενος χρόνος σπουδών για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά υπό τις προυποθέσεις α) της καταβολής εισφορών και β) να μην λογίζεται ως συντάξιμος αυτός ο χρόνος από άλλες διατάξεις.
- Ο χρόνος που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, όπως Μάχιμη Πενταετία, ΤΕΕΜ, ΕΚΑΜ, βάσει των διατάξεων του Π.Δ.169/2007 (άρθρα 40 και 41) και του άρθρου 8 του Ν. 2084/1992.
- Ο χρόνος διαδοχικής ασφαλίσεως για όσους κατετάγησαν μετά την 1-1-1983 υπό την προυπόθεση ότι δεν έχουν προυπηρεσία στο Δημόσιο πρίν την ημερομηνία αυτή και
- Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας όπως αυτός προσδιορίζεται από την συνταξιοδοτική Νομοθεσία του Δημοσίου (Ν.2084/1992, ν.3863/2010, ν. 3865/2010 και το Π.Δ.169/2007).
- Υπενθυμίζεται ότι από 1-1-2011 όλοι οι νεοεισερχόμενοι του Δημοσίου ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α.

Για τους Συναδέλφους αυτούς οι οποίοι προσλήφθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία από 1-1-2011 και μετά θα εκδοθεί νέα εγκύκλιος για το ασφαλιστικό τους καθεστώς καθώς απαιτείται συμπλήρωση και εναρμόνιση της νομοθεσίας του Ι.Κ.Α. (Στο οποίο υπάγονται για κύρια σύνταξη)λόγω της ιδιαίτερης νομοθεσίας που διέπει τους ενστόλους στο σύνολό τους όπως, διπλασιασμός ετών υπηρεσίας, θεμελίωση δικαιώματος συντάξεως κ.α.

6. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
- Με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010 ΔΕΝ ΘΙΓΕΤΑΙ η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (παρ. 1 του άρθρου 26 του Κώδικα Πολιτικών - Στρατιωτικών Συντάξεων) και παραμένει στο όριο των 25 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας για τους ένστολους, όποτε και αν συμπληρώσουν αυτά τα χρόνια, είτε είναι παλαιοί είτε νέοι ασφαλισμένοι, είτε θεμελιώνουν δικαίωμα συντάξεως πρίν ή μετά το 2015 κ.ο.κ.
- Συνεπώς όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με 25 έτη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία μέχρι 31-12-2014 ΔΕΝ επηρεάζονται από τις διατάξεις του Ν.3865/2010 και λαμβάνουν την σύνταξή τους άμεσα, σύμφωνα με τους όρους και τις προυποθέσεις που ίσχυαν πρίν την εφαρμογή του Νόμου αυτού (επιφυλασσομένης της προσθήκης συντάξιμου χρόνου σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 20 του ιδίου Νόμου).
- Οσοι όμως θεμελιώνουν δικαίωμα με 24, ½ χρόνια μετά την 1-1-2015 παρόλο που θα έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, θα δικαιούνται σύνταξη με την συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας ή με την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά των χρόνων της πραγματικής υπηρεσίας, των χρόνων διαδοχικής ασφαλίσεως, του χρόνου σπουδών, στρατιωτικής θητείας και μάχιμης πενταετίας.
- Ομοίως όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2015 (24 ½) έτη και έχουν καταταγεί μέχρι 31-12-1995 προσαυξάνεται (πλασματικά) κατά τρία (3) χρόνια η συντάξιμη υπηρεσία τους και αυτός ο χρόνος λαμβάνεται υπόψιν για την συμπλήρωση των 40 ετών.
- Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, το ποσό της συντάξεως που αναλογεί από χρόνο διαδοχικής ασφαλίσεως σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό (π.χ. Ι.Κ.Α.) θα καταβάλλεται στον ενδιαφερόμενο όταν αυτός θα συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται από την νομοθεσία που διέπει τον οργανισμό αυτόν. (Ι.Κ.Α.,Ο.Α.Ε.Ε. κ.λ.π.).


Από την Μηνιαία Έκδοση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Αττικής "Σύγχρωνη Αστυνομία" (Αρ.Φύλλου 168 - Αύγουστος 2011 σελ.13)
 http://www.easya.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

Πλήρη απελευθέρωση των ταξί χωρίς κανένα περιορισμό αποφάσισε η κυβέρνηση

Πλήρη απελευθέρωση των ταξί χωρίς κανένα περιορισμό αποφάσισε η κυβέρνηση

Πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, χωρις πληθυσμιακά κριτήρια, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Υποδομών, Γιάννης Ραγκούσης, στο υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών φέρνει πλήρη ανατροπή της αγοράς ταξί, αφού οι άδειες αποκτούν δημόσιο χαρακτήρα και παραχωρούνται με «τσουχτερό» παράβολο για τρία χρόνια. Αναλυτικότερα:
1. Η Άδεια Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) ΤΑΞΙ επανακτά το Δημόσιο χαρακτήρα της, παραχωρείται αποκλειστικά από το κράτος με παράβολο 15-40.000 ευρώ για αυτοκίνητα και 5-10.000 ευρώ για Μοτοσυκλέτες (το ύψος του παραβόλου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης). Επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται για την απόκτηση πέραν του ενός οχήματος.
2. Η Άδεια Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) Επιβατηγού Δημοσίας Χρήσης ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια και είναι αμεταβίβαστη για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η μαύρη αγορά Αδειών.
3. Ανοίγει η αγορά της Ειδικής Μίσθωσης με οχήματα έως 9 θέσεων με κράτηση μέσω τηλεφώνου ή internet χωρίς περιορισμό έδρας οχήματος και απαγόρευση επιβίβασης πελάτη από το δρόμο ή τις πιάτσες (πανελλαδική εξυπηρέτηση) αλλά με ελεύθερη διαπραγμάτευση κομίστρου.
4. Στα Ειδικής Μίσθωσης Οχήματα προβλέπεται και η λειτουργία Μοτοσυκλετών Δημοσίας Χρήσης.
5.Τα νέα αυτοκίνητα ΤΑΞΙ και τα οχήματα Ειδικής Μίσθωσης θα είναι καινούρια αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (πιστοποίηση EURO 5 κατʼ ελάχιστο) και θα διαθέτουν υποχρεωτικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο και Τηλεόραση.
6.Τα νέα ΤΑΞΙ θα φέρουν διακριτή φωτιζόμενη μεγαλύτερου (από τα υπάρχοντα) μεγέθους πινακίδα και λωρίδα διαφορετικού χρώματος προκειμένου να ξεχωρίζουν στο δρόμο.
7.Οι οδηγοί και οι κατά το νόμο υπεύθυνοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ε.Δ.Χ. οφείλουν να πιστοποιούνται και με σεμινάρια κατάρτισης που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αγγλικά ξενοδοχειακού επιπέδου (συνεργασία με το Υπ. Εργασίας.)
8. Συστήνεται επιτροπή υψηλού επιστημονικού κύρους με αντικείμενο την παρακολούθηση εφαρμογής του νόμου και της ροής απόδοσης των νέων αδειών, την επεξεργασία προτάσεων με τη συμπλήρωση 6 μηνών από την πλήρη εφαρμογή του νόμου και τη διασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού για την αποφυγή καρτέλ με υποχρέωση καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
9.Οι υπάρχοντες κάτοχοι αδειών ΤΑΞΙ και οι νυν Οδηγοί ΤΑΞΙ χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ μέσα από πρόγραμμα ύψους 50.000.000 (εκατομμυρίων) ευρώ, με ποσό έως 100.000 ευρώ ανά ΑΠΥ για αγορά νέου οχήματος και την αναβάθμιση του υπάρχοντος. (Σε συνεργασία με το Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης)
10.Οι σημερινοί κάτοχοι μισής άδειας ΤΑΞΙ αποκτούν δωρεάν μία Άδεια Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) ΕΔΧ ΤΑΞΙ.
11.Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη μετασκευή οχημάτων Ειδικής Μίσθωσης που θα εξυπηρετούν ΑΜΕΑ και άτομα μειωμένης κινητικότητας.
12.Για γεωγραφικές περιοχές όπου το Σύνταγμα προβλέπει ότι χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης από το νομοθέτη θα υπάρξουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις.
13.Για τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ που απέκτησαν άδειες τα τελευταία 3-7 χρόνια (ο προσδιορισμός της περιόδου θα αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης) θα υπάρξουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις (σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών)
14.Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα υπάρχει ειδικός χώρος με link υποχρεωτικά για όλες τις ιστοσελίδες όλων των εταιρειών καθώς και για την αποστολή καταγγελιών-παραπόνων.
15. Το κόμιστρο των ΤΑΞΙ μειώνεται κατά 10-20%.
Διαβάστε το πλήρες νομοσχέδιο εδώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίας του 21χρονου

Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίας του 21χρονου στο Ρέθυμνο

«Δεν είχα άλλη επιλογή, το έκανα για να γλυτώσω», είπε στους αστυνομικούς ο δολοφόνος του 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη στο Ηράκλειο, όπου και ομολόγησε ότι αυτός διέπραξε την εγκληματική πράξη.
Αργά το μεσημέρι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, παραδόθηκε στο Ρέθυμνο ο 24χρονος που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις ξεχωριστές καταθέσεις «δείχνουν» τον 24χρονο ως τον έναν από τους δύο δράστες.
Στη διάρκεια της νύχτας οι συλλήψεις και από τις δύο πλευρές ανέρχονταν, συνολικά, σε 13 (7 άτομα, ηλικίας 15, 16, 17, 22, 26, 23 και 23 ετών συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας), ενώ οι αναζητήσεις συνεχίζονται. Επιπλέον συνελήφθησαν και οι γονείς τριών ανηλίκων που συμμετείχαν στο μακελειό σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.
Οι συλληφθέντες νεαροί προέκυψαν από τις πινακίδες των μηχανών που κάηκαν και από καταθέσεις. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν χθες να ξεκαθαρίσουν τους ρόλους που είχαν οι συλληφθέντες κατά τη διάρκεια του συμβάντος.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για τους δράστες, «όμως χρειάζονταν αδιάσειστα στοιχεία για να αποδειχθεί η εμπλοκή τους στη δολοφονία». Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επιβαρυντικές καταθέσεις για δύο άτομα που φέρονται να μαχαίρωσαν τον Γ. Ρουσάκη. Οι αρχές, ωστόσο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη ποιο ακριβώς ρόλο είχε ο καθένας στη δολοφονία του άτυχου Γιάννη Ρουσάκη. Τα συγκεκριμένα άτομα κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, είναι γνωστά στις Αρχές και πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια του παρελθόντος.
Οι συγκεκριμένοι θεωρούνται από τις Αρχές ως οι φυσικοί αυτουργοί της άγριας δολοφονίας και είναι γνωστοί με τα παρατσούκλια τους.
Για τον ένα μάλιστα εκ των φερόμενων ως φυσικών αυτουργών της δολοφονίας ηλικίας 24 ετών είχε σχηματιστεί δικογραφία τόσο για τη συμμετοχή του στα σοβαρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί με αφορμή τον υποβιβασμό του ΟΦΗ, όσο και για συμμετοχή σε επεισόδια που είχαν γίνει στην περιοχή της Θερίσου εναντίον αλλοδαπών.
Νεαροί Ηρακλειώτες οι δράστες
Οι έρευνες συνεχίζονται από τις αστυνομικές έρευνες, και στρέφονται σε άλλα τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ο δεύτερος νεαρός Ηρακλειώτης που φέρεται να είναι ο δράστης της δολοφονίας του 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη.
Πρόκειται για έναν 22χρονο από το Ηράκλειο, που ασχολείται με το ποδόσφαιρο - και όλα τα "παρελκόμενα" - ως οπαδοί του ΟΦΗ.
Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των εμπλεκομένων αφορά τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της συμπλοκής, της σύστασης συμμορίας, του εμπρησμού, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράβασης του νόμου περί όπλων.
Βρέθηκε το ένα 'φονικό' μαχαίρι;
Εν τω μεταξύ, σε ένα μαχαίρι στρέφονται τα βλέμματα, καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα από τα δύο μαχαίρια που κατάφεραν θανατηφόρα χτυπήματα στον 21χρονο Γιάννη Ρουσσάκη. Το μαχαίρι βρήκε σήμερα το πρωί, σε ένα πλαστικό τσαντάκι, πολίτης. Το μαχαίρι με μήκος λάμας 13 εκατοστών, βρέθηκε το πρωί στην παραλιακή περιοχή του Παγκρητίου, κοντά στο γεφυράκι όπου έγιναν τα αιματηρά επεισόδια.
Το μαχαίρι παρελήφθη από τους αστυνομικούς προκειμένου να διεξαχθούν εργαστηριακές εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για το όπλο που σκότωσε τον νεαρό οπαδό.
Θρήνος στην κηδεία του 21χρονου
Έξω από το σπίτι του Γιάννη είχαν συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς, χθες, δεκάδες άτομα, κυρίως φίλοι του θύματος, για να συμπαρασταθούν στους δύο γονείς του και στη μικρότερη αδερφή του. Τραγικές φιγούρες οι γονείς του και η γιαγιά του η οποία μοιρολογούσε για το θάνατο του πολυαγαπημένου της εγγονού.
Κάτοικος των Μαλίων έλεγε, χθες, ότι η μητέρα του παλικαριού από ένστικτο ότι κάτι θα συμβεί στο παιδί της, του τηλεφώνησε λίγο πριν συμβεί το κακό κι εκείνο της είπε ότι είναι καλά.
Η κηδεία του 21χρονου έγινε χθες το απόγευμα σε βαρύ κλίμα στα Μάλια.









Πηγή: cretalive.gr, ΠΑΤΡΙΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Βρέθηκε μούχλα σε κρουασάν γνωστής εταιρείας

Βρέθηκε μούχλα σε κρουασάν γνωστής εταιρείας

Στην ανάκληση-απόσυρση των κρουασάν Trendy με γέμιση κρέμα κακάο, προχώρησε η επιχείρηση ΕΒΓΑ, καθώς διαπιστώθηκε αλλοίωση, λόγω ανάπτυξης ευρωτίασης (μούχλα), στο πλαίσιο των αυτοελέγχων της εταιρείας.
Πρόκειται για το κρουασάν, με την εμπορική επωνυμία "Trendy με γέμιση κρέμα κακάο" και ημερομηνία λήξης 21/11/2011.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώθηκε για τη απόσυρση του εν λόγω προϊόντος από την εσωτερική αγορά και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κάτοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Γ.Μπ. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρωτάκια στα θρανία


Πρωτάκια στα θρανία
permisospress.blogspot.

Ποιες αλλαγές περιμένουν τα παιδιά σας;

Νέες συνήθειες, νέες γνώσεις, νέα πρόσωπα… Πόσα περιμένουν το μικρό σας περνώντας το κατώφλι του σχολείου! Οι αλλαγές πολλές, γι’ αυτό προετοιμάστε το ώστε να υποδεχτεί τη νέα σχολική χρονιά με χαμόγελο!

Αν και το δικό σας παιδί ετοιμάζεται φέτος το Σεπτέμβρη να… αφήσει πίσω του την ανεμελιά και τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού του νηπιαγωγείου για να ενσαρκώσει το ρόλο του μαθητή, σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί. Θα μάθετε όλες τις καινούριες γνώσεις που θα κατακτήσει το πρωτάκι σας αλλά και πώς θα το προετοιμάσετε καλύτερα για τη νέα ζωή που το περιμένει μετά το καλοκαίρι.

Νέες γνώσεις, μοναδικές εμπειρίες

Το δημοτικό σχολείο και πιο συγκεκριμένα η Α΄ τάξη αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σκοπός είναι οι μαθητές να αναπτυχθούν πολύπλευρα μέσα από δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Την επόμενη λοιπόν σχολική χρονιά το παιδί σας, γεμάτο περηφάνια επιστρέφοντας στο σπίτι, θα σας εξιστορεί και από ένα καινούριο «κατόρθωμα».

• Μαθαίνω την αλφάβητο: Θα γνωρίσει τα γράμματα της αλφαβήτου και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα ξέρει να τα γράφει και να τα προφέρει σωστά αλλά και να τα λέει… απ’ έξω κι ανακατωτά!

• Γράφω σωστά: Θα μάθει να γράφει συλλαβές, ενώνοντας ένα σύμφωνο με ένα φωνήεν από τα γράμματα που έχει ήδη μάθει. Στη συνέχεια θα σχηματίζει μικρές λέξεις, ενώνοντας τις συλλαβές μεταξύ τους και αργότερα θα γράφει εύκολες προτάσεις. Θα καταλάβει ακόμη τη σημασία του τονισμού και της ορθογραφίας. Σιγά-σιγά λοιπόν και με αρκετή εξάσκηση θα καταφέρει να γράφει λέξεις χωρίς λάθη και τονισμένες στη σωστή συλλαβή.

• Γνωρίζω τη γραμματική: Το πρωτάκι σας θα έρθει σε επαφή με την έννοια του ρήματος και θα μάθει να κλίνει απλά ρήματα, όπως π.χ. το «είμαι» και το «έχω». Έχοντας κάποια σαν πρότυπα, θα κλίνει «πατώντας» στις ίδιες καταλήξεις και άλλα ρήματα.

• Ξεκινάω το διάβασμα: Η διαδικασία έχει ως εξής: στην αρχή θα μάθει να συλλαβίζει τις λέξεις και στη συνέχεια θα λέει όλες τις συλλαβές μαζί για να πει σωστά τη λεξούλα.

• Μαθαίνω να μετράω: Το μικρό σας θα μάθει να μετρά χρησιμοποιώντας τα χεράκια του και στη συνέχεια θα καταλάβει την έννοια αρχικά της πρόσθεσης και αργότερα της αφαίρεσης.

• Τηρώ τους κανόνες: Το παιδί θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνεται με το πρόγραμμα και τους κανόνες της τάξης που έχει ορίσει η δασκάλα. Για παράδειγμα θα μάθει να μπαίνει στην τάξη όταν ακούει το κουδούνι χωρίς να καθυστερεί, να τρώει στο διάλειμμα και όχι μέσα στην τάξη, να μη μιλά με τον διπλανό του, να σηκώνει το χέρι του όποτε θέλει να πει κάτι ή όποτε θέλει να πάει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

• Γίνομαι (πιο) ώριμο: Θα αναλάβει μερικές ευθύνες όπως π.χ. ότι πρέπει να είναι στην ώρα του στο σχολείο, να έχει καθημερινά μαζί του τα σωστά βιβλία και τετράδια, την κασετίνα του, να πηγαίνει πάντα διαβασμένο κλπ. Με άλλα λόγια, θα μάθει να οργανώνει τη σκέψη του ενώ ταυτόχρονα θα καλλιεργεί τη μνήμη του.

• Ακούω και εμπιστεύομαι την κυρία: Θα μάθει πως πρέπει να σέβεται την κυρία, να την ακούει με προσοχή όταν παραδίδει το μάθημα, αλλά και πως είναι το πρόσωπο που θα απευθύνεται αν έχει κάποιο πρόβλημα ή έχει ανάγκη από κάτι (π.χ. δεν αισθάνεται καλά).

• Κάνω (κι άλλους) φίλους: Θα γνωρίσει καινούρια παιδάκια τα οποία θα κάνει φίλους, επεκτείνοντας έτσι τον κύκλο γνωριμιών του νηπιαγωγείου.

Πρώτος δάσκαλος… εσείς!
Οι μήνες που μεσολαβούν μέχρι το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα ως «μαθητής» είναι μια άριστη ευκαιρία για να το προετοιμάσετε ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του δημοτικού. Μέσα από καθημερινές, ευχάριστες δραστηριότητες μπορείτε να μάθετε στο μικρό σας σημαντικά πράγματα που θα κάνουν πιο εύκολη την προσαρμογή του στο καινούριο περιβάλλον.

Να κάποιες ιδέες:
• Παίζουμε… σχολείο
Ενόψει της έναρξης του σχολείου, φροντίστε να αναπτύξετε την ικανότητα του μικρού σας για συγκέντρωση και για ανάκληση της μνήμης, να βοηθήσετε τη γλωσσική του εξέλιξη, να συμβάλετε στην απόκτηση κριτικής σκέψης καθώς επίσης και να καλλιεργήσετε τη φαντασία του.
Πώς θα το βοηθήσετε: Αγοράστε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς παραμύθια, βιβλία και ιστοριούλες που πιστεύετε πως θα του αρέσουν. Τα περισσότερα παιδικά βιβλία αυτής της ηλικίας έχουν πολύχρωμες εικόνες για πιο ευχάριστη ανάγνωση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε λοιπόν είναι να διαβάζετε καθημερινά μαζί με το παιδί και να συζητάτε γι’ αυτό που διαβάσατε. Μπορείτε π.χ. να ξεκινήστε μια κουβεντούλα ρωτώντας το τι πιστεύει ότι θα γίνει παρακάτω, πώς του φαίνεται η υπόθεση, ζητώντας του να σχολιάσει μια φωτογραφία, να σας πει με λίγα λόγια τι θυμάται κ.λπ. Βοηθήστε το επίσης να εξασκηθεί και στο γραπτό λόγο! Γράψτε παρέα τα γράμματα της αλφαβήτου και τους αριθμούς που έχει μάθει ήδη από το νηπιαγωγείο. Μέχρι τον αγιασμό, όσα (μέχρι τώρα) γνωρίζει θα τα ξέρει τέλεια!

• Παραδίδουμε μαθήματα (κοινωνικών) σχέσεων
Παρόλο που το παιδί έχει ήδη συναναστραφεί με άλλα παιδάκια και έχει κάνει τις πρώτες του φιλίες στη διάρκεια της χρονιάς του νηπιαγωγείου, στο δημοτικό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τώρα θα έχει 20-25 συμμαθητές, ενώ στο διάλειμμα θα μοιράζεται το προαύλιο με πολλά παιδιά. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να το βοηθήσετε να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο την κοινωνικότητά του και να του διδάξετε χρήσιμους κανόνες που εξασφαλίζουν την ομαλή συνύπαρξη.
Πώς θα το βοηθήσετε: Επιδιώκετε τη συναναστροφή του μικρού σας με άλλα παιδιά. Εξηγήστε του πως πρέπει να συνεργάζεται μαζί τους, να ακούει τη γνώμη τους και να μη διακόπτει, να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού, να μην παίρνει τη σειρά άλλου παιδιού, να δέχεται την ήττα του στο παιχνίδι. Κάντε σαφές πως η σωματική βία δεν είναι τρόπος για να λύσει ένα πρόβλημα που έχει με κάποιο άλλο παιδί και πως το καλύτερο είναι να ζητά τη συμβουλή ενός μεγάλου. Τέλος, μια καλή ιδέα για να εξοικειωθεί με άγνωστα πρόσωπα είναι να πηγαίνετε στην παιδική χαρά, να κάνετε μαζί τα ψώνια του σπιτιού, να βλέπετε θεατρικές παραστάσεις, να κάνετε βόλτες στη γειτονιά.

• Βάζουμε… τάξη
Τόσο η τάξη όσο και η οργάνωση είναι δύο σημαντικές έννοιες που καλό είναι να «συστήσετε» στο παιδί πριν ξεκινήσει το σχολείο. Ένα παιδί που έχει γνωρίσει τη σημασία του προγράμματος στην καθημερινότητά του μπορεί να οργανώνει καλύτερα το χρόνο του, τις δραστηριότητές του, τα πράγματά του, γενικότερα τη ζωή του. Επίσης είναι δεδομένο πως το τακτικό παιδί μπορεί να προσαρμοστεί ευκολότερα στους ρυθμούς του σχολείου, να βάζει προτεραιότητες στις υποχρεώσεις του και να τις διαχειρίζεται με επιτυχία.
Πώς θα το βοηθήσετε: Βάλτε αργά και σταθερά την οργάνωση στη ζωή του. Τι μπορείτε να κάνετε; Προμηθευτείτε ειδικά κουτιά ή καλάθια και ζητήστε από το παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του και να τα αποθηκεύει κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι. Εκτός από τα παιχνίδια μπορεί να βάζει τα πράγματα στη θέση τους (καρεκλάκια, ρούχα κλπ.) και να συγυρίζει το δωμάτιό του (να πηγαίνει στην κουζίνα το πιάτο που έτρωγε, στο μπάνιο τις λερωμένες κάλτσες κλπ.). Επιπλέον, ενθαρρύνετέ το να ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα από τώρα. Μπορείτε π.χ. να τρώτε συγκεκριμένη ώρα, να διαβάζετε βιβλία και να γράφετε τις απογευματινές ώρες (όχι τα Σαββατοκύριακα), να πλένει τα δόντια πριν τον ύπνο κλπ.

• Καλλιεργούμε την αυτοπεποίθησή του
Το νέο κεφάλαιο που ξεκινά στη ζωή του παιδιού πηγαίνοντας στο δημοτικό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή σε όσα είχε συνηθίσει. Και δεν είναι λίγα τα πρωτάκια που αισθάνονται φόβο ή άγχος γι’ αυτήν την αλλαγή περιβάλλοντος και όσα θα συναντήσουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε ως γονείς είναι να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του, με άλλα λόγια να το βοηθήσετε να πιστέψει πως μπορεί να τα καταφέρει, γιατί μόνο έτσι θα πιστέψει κι εκείνο στον εαυτό του.
Πώς θα το βοηθήσετε: Αρχικά, πρέπει να πούμε πως η αυτοπεποίθηση γεννιέται από την αυτονομία και την υπευθυνότητα. Ενισχύστε λοιπόν την προσπάθειά του για ανεξαρτησία και αυτοέλεγχο ενθαρρύνοντας το να κάνει πράγματα χωρίς τη δική σας βοήθεια. Αφήστε το να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του με το να ντύνεται μόνο του, να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, ενώ ταυτόχρονα δίνετε του την ευκαιρία να βρίσκει μόνο του λύσεις στα «προβλήματά» του (π.χ. ποιο κομμάτι του παζλ ταιριάζει στη συγκεκριμένη θέση). Έτσι το βοηθάτε να αποκτήσει ευέλικτη σκέψη, ιδιαίτερα χρήσιμο εφόδιο για το σχολείο. Δείξτε του επίσης ότι το εμπιστεύεστε και αναθέστε του μικρές αποστολές, όπως π.χ. το στρώσιμο του τραπεζιού ή το δίπλωμα των ρούχων, επιβραβεύοντας πάντα την προσπάθειά του. Τέλος, είναι σημαντικό να παροτρύνετε το παιδί να λέει ελεύθερα αυτό που σκέφτεται ή έχει ανάγκη χωρίς να ντρέπεται.

• Δίνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες
Όπως είπαμε, η είσοδος του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνει ξαφνικά και απότομα, αφού είναι πολύ πιθανό να τρομάξει και να νιώσει στρες ή ανασφάλεια. Αυτό λοιπόν που θέλουμε όλοι οι γονείς είναι το παιδί μας να αγαπήσει το νέο του περιβάλλον και να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά με χαρά και όρεξη για μάθηση.
Πώς θα το βοηθήσετε: Μέσα από συζητήσεις που έχουν θέμα «το σχολείο», το παιδί θα φτιάξει στο μυαλό του την εικόνα για το χώρο που θα το φιλοξενεί από το Σεπτέμβρη και θα είναι κατά κάποιο τρόπο προετοιμασμένο. Περιγράψτε λοιπόν το κτήριο, πείτε πως η δασκάλα θα το προσέχει και θα το αγαπά, αναφερθείτε στα καινούρια πράγματα που θα μάθει και στους φίλους που θα κάνει, στις εκπαιδευτικές εκδρομές κ.λπ. Μιλήστε του για τις υποχρεώσεις του ως μαθητή, τονίζοντας πως θα πρέπει να αφιερώνει καθημερινά λίγη ώρα στο διάβασμά του, και ενημερώστε το πως μπορεί τις ώρες που θα είναι στο σχολείο να μην είστε μαζί, αλλά μετά το σχόλασμα θα περνάτε παρέα την υπόλοιπη μέρα (όπως ακριβώς συνέβαινε όταν πήγαινε στο νηπιαγωγείο). Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε το δημοτικό της γειτονιάς σας και να κάνετε μια ξενάγηση στο παιδί. Κάντε μια βόλτα στο προαύλιο και δείξτε του πού θα παίζει με τους συμμαθητές του. Στη συνέχεια μπείτε στο κτήριο για να του δείξετε τις αίθουσες, τις τουαλέτες, το κυλικείο και επιδιώξτε μια γνωριμία με τη δασκάλα του.

Όχι στις υπερβολές!
Αν ανήκετε στις μαμάδες που αγχώνονται για το πώς θα τα πάει το παιδάκι τους στο σχολείο, αν θα προσαρμοστεί εύκολα στο νέο καθημερινό πρόγραμμα, αν θα αντεπεξέλθει με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις κλπ., θα σας συμβουλεύαμε… να χαλαρώσετε. Δεν χρειάζεται το παιδί να κατανοήσει άψογα την πρόσθεση και την αφαίρεση ή να γράφει όλα τα γράμματα του αλφαβήτου πριν τον αγιασμό! Εννοείται πως στη διάρκεια του καλοκαιριού θα το βοηθήσετε να πάρει μια γεύση για όσα το περιμένουν, αλλά μόνο μια γεύση. Κρατήστε τις ανησυχίες για τον εαυτό σας και μην τις μεταφέρετε στο παιδί (το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πάρει στραβά την ιδέα του σχολείου ή ν’ αρχίσει να φοβάται και να μη θέλει να σας αποχωριστεί το Σεπτέμβρη). Μην το παρακάνετε λοιπόν με τις ασκήσεις προετοιμασίας που, εκτός από το άγχος που του μεταδίδουν, θα το κουράσουν. Θυμηθείτε: Το καλοκαίρι τον πρώτο λόγο έχει η ξεγνοιασιά και το παιχνίδι!

Τα διαδικαστικά

Πόσων χρόνων πρέπει να είναι το παιδί;
Για να γραφτεί το παιδάκι σας στην Α΄ δημοτικού πρέπει να έχει συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αυτού του έτους τα έξι (6) χρόνια.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ