Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στρώνουν το έδαφος για ελεγχόμενη χρεοκοπία


Σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους έως και 60%


Η αρχή έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. 


Εκεί, όπου ο Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για το σενάριο διεύρυνσης του κουρέματος του ελληνικού χρέους στο 50%...
αφού εφαρμοστούν τα μέτρα.


Η διαρροή της συγκεκριμένης αναφοράς προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση στις αγορές και στους αναλυτές σε όλη την Ευρωζώνη.


Με αρκετή καθυστέρηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέδωσε μια γενικόλογη ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά μιλά για σενάρια, που αποσπούν την προσοχή της κυβέρνησης από το στόχο της εφαρμογής των μέτρων και της υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.


Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, αφού επανέλαβε ότι «για εμάς, δεν υπάρχει άλλο σενάριο από την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου», προσέθεσε με νόημα πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς λέγονται κάποια πράγματα, γιατί άλλο πράγμα είναι η ασύνταχτη χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI». 


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;


Με τη δήλωση αυτή, ο Παπανδρέου άφησε, με τον πλέον σιβυλλικό τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Δηλαδή, να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αλλά με haircut όχι 21%, αλλά ακόμα και στο 60%, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών.


Ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωνε πως δεν θα τον εξέπληττε η αλλαγή των όρων της συμφωνίας του δεύτερου πακέτου βοήθειας. 


Ένας εξ αυτών είναι και το κούρεμα 21% στα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του rollover.


Τα γεγονότα αυτά, που διαδραματίζονται απόγευμα Παρασκευής, δείχνουν ότι, με τον τρόπο τους, τόσο Έλληνες, όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρώνουν το έδαφος για ελεγχόμενη χρεοκοπία.


Υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι κινήσεις της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα, ενώ το κλίμα αυτό καθιστά ακόμα περισσότερο κρίσιμη τη συνάντηση του Βενιζέλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, αλλά και τις συζητήσεις που θα έχει την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με κορυφαίους τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, στο περιθώριο του συνεδρίου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).
Διαβάστε Περισσότερα »

VIDEO – σοκ με ανήλικα παιδιά που παλεύουν μέσα σε κλουβί!

Σάλος έχει προκληθεί από τη δημοσίευση βίντεο από το βρετανικό skynews στο οποίο εμφανίζονται παιδιά ηλικίας οκτώ μέχρι εννέα ετών να παλεύουν μέσα σε ένα κλουβί, ενώ οι θεατές ζητωκραυγάζουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά δε χρησιμοποιούν ειδικές στολές ούτε βέβαια και προστατευτικό κράνος…
Βρετανοί πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς η αστυνομία φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται για παρόμοια περιστατικά, ή μάλλον δεν μπορεί να επέμβει λόγω… συγκατάθεσης γονέων…Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε Περισσότερα »

Λεφτά τέλος στα ασφαλιστικά ταμεία - Κοντά στη στάση πληρωμών ΙΚΑ - ΟΓΑ -ΟΑΕΕ


Ηχηρό και λίαν ανησυχητικό είναι το καμπανάκι κινδύνου που κρούουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας επαρκή χρηματοδότηση για τη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, καθώς παρά την υπέρβαση των αρχικών πιστώσεων, τα ταμεία των ταμείων αδειάζουν με ταχείς ρυθμούς.


Τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αποκαλύπτουν...
τη δεινή κατάσταση των μεγαλύτερων ταμείων, τα οποία πριν καν μπει ο Σεπτέμβρης είχαν καλύψει μεγάλο μέρος ή το σύνολο των προϋπολογισθέντων κονδυλίων!


Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το ΙΚΑ που ενισχύθηκε με 600 εκατ. ευρώ, πέρα από το αρχικό κονδύλι των 2,310 δισ. ευρώ, έχει ήδη απορροφήσει το 93,1% των επιχορηγήσεων, ενώ ο ΟΓΑ έχοντας απορροφήσει 3,578 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του τελευταίου τετραμήνου με περίπου 1 δισ. ευρώ. 


Το σοβαρότερο πρόβλημα έχουν, ωστόσο, ο ΟΑΕΕ και το ΤΑΠ- ΟΤΕ που έχουν εξαντλήσει το σύνολο των προβλεπόμενων επιχορηγήσεων. 


Ειδικότερα, το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων έχει απορροφήσει και τα 800 εκατ. ευρώ των αρχικών πιστώσεων, ενώ το ΤΑΠ- ΟΤΕ έχει απορροφήσει 560 εκατ. ευρώ έναντι των διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 550 εκατ. ευρώ, όπως αυτά περιορίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο, από τα αρχικά 600 εκατ. ευρώ.


Και το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ απλό; Θα δοθούν επιπλέον επιχορηγήσεις; 


Η απάντηση είναι όχι, καθώς ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν επιτρέπει τη παραμικρή διαπραγμάτευση με τη Τρόικα, η οποία ούτως ή άλλως θεωρεί ότι ακόμα και με τα νέα μέτρα, η «τρύπα» ίσα- ίσα μπορεί να καλυφθεί. 


Γι' αυτό, άλλωστε, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έστειλαν ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των ταμείων, να ρευστοποιήσουν όσο κινητή περιουσία απαιτείται, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, δηλαδή με απλά λόγια να ρευστοποιήσουν μετοχές, ομόλογα κ.λπ. ακόμα κι αν εγγράψουν ζημιές.


Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα των ταμείων κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, καθώς η ένταση της ύφεσης -η οποία θα συνεχιστεί και το 2012- που φέρνει υψηλή ανεργία, έχει μειώσει δραματικά τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το κύμα των πρόωρων αποχωρήσεων από το Δημόσιο κλονίζει συθέμελα το ΙΚΑ. 


Η ωρολογιακή βόμβα που απειλεί, πάντως, να τινάξει στον αέρα τα ταμεία και ακολούθως τον Προϋπολογισμό, είναι οι συσσωρεμένες οφειλές έναντι τρίτων, οι οποίες αγγίζουν, πλέον, τα 3 δισ. ευρώ!
Διαβάστε Περισσότερα »

Απέναντι από τις Ονούσσες το "PIRI REIS" με κατεύθυνση νότια

Image
 Έξω από τις Οινούσσες μεταξύ του ελληνικού νησιού και των τουρκικών ακτών έπλεε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο PIRI REIS με κατεύθυνση νότια με ταχύτητα 7,8 κόμβους. Κατευθύνεται προς το Νότιο Αιγαίο. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------
 Απέπλευσε πριν από λίγη ώρα από το λιμάνι Ούρλα (Βουρλά) για την Ανατολική Μεσόγειο  το τουρκικό ερευνητικό πλοίο PIRI REIS. Το πλοίο κινείται προς την έξοδο του κόλπου της Σμύρνης με ταχύτητα 7,5 κόμβων. Επί του παρόντος το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία του τουρκικού Στόλου.  Πάντως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Μεγίστη βρίσκεται μία τουρκική φρεγάτα από χτές. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έναν ιδιότυπο πόλεμο νεύρων έχει ξεκίνήσει η Τουρκία αποσκοπώντας όπως όλα δείχνουν να οδηγήσει την Ελλάδα σε "θερμό" επεισόδιο.
Με συνολικά τέσσερα ερευνητικά σκάφη τα οποία κάνουν έρευνες κυριολεκτικά "στο γάμο του Καραγκιόζη" (δύο νορβηγικά, το "Σελέν" που αποκάλυψε το defencenet.gr, και χιες έπλεε νότια της Σάμου και το "Πίρι Ρέϊς" που η έξοδός του αναβλήθηκε για το απόγευμα σήμερα) και την συνοδεία πολεμικών σκαφών, δείχνουν ότι αντικειμένικός τους στόχος δεν είναι να εντοπίσουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (άλλωστε εκεί που ψάχνουν δεν υπάρχει τίποτα), αλλά να εξωθήσουν σε ελληνική απάντηση.
Αυτή είνει η εκτίμηση των τεσσάρων Επιτελείων που μελετούν τις κινήσεις των Τούρκων εδώ και δύο εβδομάδες και βέβαια η κρίσιμη στιγμή θα είναι όταν μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εκεί οπωσδήποτε θα υπάρξει "επαφή" με ελληνικά σκάφη.
Η κυβέρνηση θέλει να στείλουν σκάφος του Λιμενικού, να κοινοποιήσει τς ελληνικές θέσεις και να αποχωρήσει. Δηλαδή να μην σταλούν μάχιμες δυνάμεις αφού τα τουρκικά ερευνητικά θα συνοδεύονται από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού εμφανώς και αφανώς (υποβρύχια), αλλά η θέση των Επιτελείων είναι διαφορετική. Ή για την ακριβεια των περισσότερων Επιτελών οι οποίοι θεωρούν ότι αν δεν υπάρξει πιο "καθαρή" αντίδραση θα δημιουργηθούν de facto καταστάσεις.
Ποιος μπορεί όμως να ανατρέψει τις φοβικές αντιλήψεις των κυβερνώντων;
Η Άγκυρα επιδιώκει το "θερμό επεισόδιο, θεωρώντας ότι μπορεί α οτ κερδίσει και αν ανατρέψει τις σε βάρος της συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί αυτή την στιγμή, αφού βλέπει ότι οι διπλωματικοί εκβιασμοί δεν περνάνε και σην κυβέρνηση φοβούνται ακριβώς αυτό: Μια κατάσταση επιπέδου Ιμίων, χωρίς να υπολογίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις "εγγυώνται" το αντίθετο...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Διακρατική ενημερωτική εκδήλωση οργανώνεται στο Επιμελητήριο Βοιωτίας




Το Επιμελητήριο Βοιωτίας,
και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας,
σε συνεργασία με τις Πρεσβείες των κρατών, μελών της Ομάδας ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας της Σλοβακίας και της Τσεχίας,
διοργανώνουν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Λ.Κουτσοπετάλου 1, Λιβαδειά ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ 
orchomenos-press
Διαβάστε Περισσότερα »

«Έφυγε» ο Νίκος Κοεμτζής


Το άψυχο σώμα του εντόπισαν περαστικοί

Νεκρός μεταφέρθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην Πολυκλινική Αθηνών ο Νίκος Κοεμτζής.

Λίγη ώρα πριν, πλήθος περαστικών εντόπισε στο Μοναστηράκι, άνδρα, ηλικιωμένο, που φαινόταν να είναι λιπόθυμος.
Οι άνδρες του ΕΚΑΒ, που κατέφθασαν αμέσως στο σημείο μετά από κλήση περαστικών, διαπίστωσαν ότι ο 74χρονος ήταν χωρίς αισθήσεις. Τον μετέφεραν στην Πολυκλινική Αθηνών, που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο.

Οι γιατροί και προσωπικό της κλινικής αναγνώρισαν αμέσως τον άτυχο άνδρα. Επί 45 λεπτά προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή, όμως ήταν ήδη αργά. Η αιτία του θανάτου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Νίκος Κοεμτζής γεννήθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας στις 17 Ιανουαρίου του 1938. Το 1973 συνελήφθη για φόνο αστυνομικών. Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και επτά σε ισόβια.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο αγώνας της 30χρονης που περιμένει το θαύμα



Μία ολόκληρη πόλη στο πλευρό της

Μπορεί η ζωή να μην της έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο όμως έχει δίπλα της ανθρώπους που την αγαπούν και ...
στέκονται στο πλευρό της.

Ο λόγος για μία 30χρονη κοπέλα από την Ανδραβίδα Ηλείας που έχει σταθεί άτυχη στη ζωή, όπως αποκαλύπτει η «Espresso».

Την παραμονή Χριστουγέννων 2010, η Διονυσία Αγραπίδη δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Είδε μπροστά στα μάτια της να σκοτώνουν τον σύζυγό της δύο ληστές στην προσπάθειά τους να ληστέψουν το βενζινάδικο που διατηρούσε στο Ξυλόκαστρο.  Οι αδίστακτοι ληστές δεν δίστασαν να τον πυροβολούσαν εν ψυχρώ στο κεφάλι με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να βρει τραγικό θάνατο.

Από τότε η Διονυσία έπαψε να χαμογελά χωρίς να φαντάζεται το δεύτερο χτύπημα της μοίρας ήταν προ των πυλών.
Λίγους μήνες μετά η άτυχη κοπέλα τραυματίζεται σοβαρά ε τροχαίο ατύχημα ενώ πήγαινε στη δουλειά της.

Για τέσσερις μήνες παρέμεινε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας ενώ τον τελευταίο μήνα νοσηλεύεται στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.

Η 30χρονη κουνάει μόνο τα χέρια της ωστόσο αισιόδοξοι είναι οι θεράποντες γιατροί. Σαν να μην έφτασαν όλα αυτά έχει υποστεί λοίμωξη τις τελευταίες ώρες και βρίσκεται με τραχειοτομία και τεχνική υποστήριξη αναπνοής.

Για να σταθεί στα πόδια της πρέπει να νοσηλευτεί σε ειδικό κέντρο στην Ελβετία τα νοσήλια του οποίου δεν μπορούν να πληρώσουν οι γονείς.

Τα μέλη του κέντρου Αλληλεγγύης και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ηλείας «Καλλιρόη Παρρέν» αποδεικνύοντας περίτρανα ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία και ζητούν όλοι να δώσουν έστω και ένα ευρώ από το υστέρημά τους για να μπορέσει η κοπέλα να χαμογελάσει ξανά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κρίσιμη η κατάσταση της 13χρονης που αυτοπυρπολήθηκε


Νοσηλεύεται στην εντατική με υποστήριξη της αναπνοής

Βαρύτατη, κρίνεται η κατάσταση της 13χρονης, η οποία νοσηλεύεται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής με καταστολή, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ύστερα από αυτοπυρπολισμό της.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» από το Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ με εκτεταμένο έγκαυμα (80% της επιφάνειας σώματος, ολικού πάχους), που προκλήθηκε από εύφλεκτο υγρό. Έχουν, ήδη, γίνει όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις από πλαστικό χειρουργό του νοσοκομείου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλκίδα: Η οικονομική κρίση τον οδήγησε στην κρεμάλα

Νεαρός οικογενειάρχης βρέθηκε κρεμασμένος σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.Σοκαρισμένοι είναι οι περίοικοι της οδού Νεοπτολαίμου, δίπλα στην πλατεία... Αγοράς στο κέντρο της Χαλκίδας. Πριν από λίγο, γείτονάς τους έβαλε μόνος τους τέλος στη ζωή του, γιατί όπως όλα δείχνουν αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Πρόκειται για νεαρό οικογενειάρχη Ασιατικής καταγωγής. Ο αλλοδαπός άντρας κρεμάστηκε στην κουζίνα του διαμερίσματός του την ώρα που η ομοεθνής σύζυγός του έλειπε.

Όταν η σύζυγος επέστρεψε στο σπίτι, βρήκε τον άντρα της κρεμασμένο και έπαθε σοκ. Έβαλε τις φωνές και οι γείτονες έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει και κάλεσαν την Αστυνομία.
http://www.egnomi.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

Νικητής ο Γ.Κοτρωνιάς στις εκλογές της Π.Ε.Δ. Στερεάς




Με 12 ψήφους διαφορά έκοψε το νήμα ο συνδυασμός στον οποίο συμμετέχει και ο Γιώργος Κοτρωνιάς...


Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων για την Στερεά έγινε σήμερα στην αίθουσα της οδού Λεωνίδου στη Λαμία.

Από τους 125 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 120 και τα αποτελέσματα είναι:

Ο συνδυασμός Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση που συμπεριλαμβάνεται ο Γιώργος Κοτρωνιάς έλαβε  58 ψήφους.

Ο συνδυασμός Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς με επικεφαλής τον Νίκο Παπαγγελή 46 ψήφους.

Ο συνδυασμός Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση με επικεφαλής τον Γ. Ντασιώτη 8 ψήφους.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δ. Θωμάς έλαβε 6 ψήφους

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κ. Μπασδέκης 2 ψήφους.
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα »

Λειτουργία Σχολής Γονέων στη Βοιωτία

Λειτουργία Σχολής Γονέων στη Βοιωτία



Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ίδρυσε και θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 7 εκπαιδευτικά προγράμματα. H λειτουργία του έργου υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ).
 Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
 Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
 Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να:
  • Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
  • Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
  • Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
  • Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
  • Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να  βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου,  δημοτικού,  γυμνασίου και  λυκείου
  • Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
  • Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
  • Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
  • Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
  • Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
  • Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
  • Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με αναπηρία
  Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:
  1. Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών
  2. Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών
  3. Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών
  4. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών
  5. Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διάρκειας 25 ωρών
  6. Συμβουλευτική γονέων Παιδιών με Αναπηρία, διάρκειας 50 ωρών
  7. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:
  • Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
  • Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
  • Υγεία και  ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
  • Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
  • Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
  • Θέματα διατροφής
  • Σημασία της σωματικής άσκησης
  • Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
  • Σεξουαλική Αγωγή
  • Τρίτη ηλικία και οικογένεια
  • Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
  • Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Επαγγελματικός Προσανατολισμός
  • Κατανάλωση και Διαφήμιση
  • Οικογενειακός Προϋπολογισμός
  • Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
  • Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων
  • Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
  • Συνεργασία γονέων-μεταναστών
  • Ψυχολογική Υποστήριξη
  • Αγωγή Υγείας
  • Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Αναπηρία
  • Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με αναπηρία, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 18-20 ατόμων.
Για  πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθυνθείτε στα:
 Θεοδώρου Ευαγγελία, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Σχολών Γονέων ν. Βοιωτίας
Τηλ. 6978184114
e-mail: vanessa_theo86@windowslive.com
Fax: 2261025044
tabloid.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Περ.Εν.Βοιωτίας:Πρώτιστο μέλημα η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών μας


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiq9rFd016ZnRHQbruKR6xEZ4A4y6eDAb-lqRgyF7XzULL4YSzpS66Ih8pgbALa3pEYXzxwZWWTTfM0RbeiTS7ag_b60LtWy9Ft5k5hpuQLNYg3q8u0L4b6V0V-V02x0ZD9I4SkDdNBjoE/s1600/085D6566C54CFBE892612160E2806932.jpg

Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, κινούμενη στο πλαίσιο της βούλησης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχου Περγαντά, για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να   εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών προς και από τα σχολεία τους, ύστερα από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Γιώργου Μουλκιώτη, ενεργοποίησε άμεσα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα κλιμάκια ελέγχου της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Βοιωτίας, τα οποία πραγματοποίησαν, σε πρώτη φάση, ελέγχους στα λεωφορεία των «ΚΤΕΛ Επαρχίας Λιβαδειάς Α.Ε.» και «ΚΤΕΛ Επαρχίας Θήβας Α.Ε.».
Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν συγκεκριμένα προβλήματα  σε ορισμένα λεωφορεία, για τα οποία κρίθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των μαθητών, μέχρις ότου, αυτά τακτοποιηθούν.
Σχετικά με τους ελέγχους, δηλώνει ο κ. Γ. Μουλκιώτης.
 «Είναι πρώτιστο μέλημά μας, η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών μας στα σχολεία τους. Θέλουμε να γνωρίζουν οι γονείς, ότι, επ’ αυτού, οι αγωνίες τους είναι και δικές μας αγωνίες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των μαθητών και θα συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2011-2012.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τσώνης προς Ροντούλη: «όπου σε βρίσκω θα σε πηδ…. θα σε πλακώσω στο ξύλο»

Τσώνης προς Ροντούλη: «όπου σε βρίσκω θα σε πηδ…. θα σε πλακώσω στο ξύλο»Υπό κατάρρευση τελούν οι κατοχικοί βουλευτές της αντιλαϊκής Ολιγαρχίας. Τα νεύρα τους είναι κουρέλια, τρομοκρατημένοι στην ιδέα τι έχουν να πάθουν από το λαό! Νωρίτερα, όπως σας γράψαμε, οι «βουλευτές» Ροντούλης και Τσώνης παραλίγο να παίξουν ξύλο. Διαβάστε εδώ. Τώρα μάθετε και τις λεπτομέρειες.
Το άγριο επεισόδιο συνέβη νωρίς το μεσημέρι στο εντευκτήριο της Βουλής. Εξεράγη ο Νίκος Τσώνης όταν είδε τον Ροντούλη μπροστά του και του επετέθη για τη χθεσινό χαρακτηρισμό «γομάρια» προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας του πως την ώρα που ο πολιτικός κόσμος είναι στο στόχαστρο δεν μπορεί να μιλά με αυτό τον τρόπο.
Στο εντευκτήριο ήταν οι κύριοι Τσώνης και Γιουματζίδης και εκείνη την ώρα μπήκε ο Ροντούλης και άλλοι 2 βουλευτές.
Τότε σύμφωνα με πληροφορίες του newsit σηκώθηκε από την θέση του ο Τσώνης και είπε στον κ. Ροντούλη: «Είσαι γομάρι, εμείς παλεύουμε για την κοινωνία, αντε γα……, όπου σε βρίσκω θα σε πηδ…. θα σε πλακώσω στο ξύλο».
Στην μέση σε ρόλο πυροσβέστη μπήκαν οι κύριοι Νιώτης, Θ. Οικονόμου, Μαρκάκης και Κολοκοτρώνης.
«Μας προσβάλλεις όλους, προσβάλλεις τις οικογένειές μας», είπε στο τέλος ο κ.Τσώνης.
ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
Ο κ. Ροντούλης μιλώντας στη Βουλή δήλωσε πως ανακαλεί την παλαιότερη δήλωσή του που είχε αποκαλέσει τα μέλη της κυβέρνησης «ψεύτες, απατεώνες και παπατζήδες» και αντί αυτής προχωράει σε μία καινούρια δήλωση.
«Είστε ψεύτες, απατεώνες και γομάρια» ήταν η νέα δήλωση του κ. Ροντούλη κατά της κυβέρνησης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απέπλευσε το "PIRI REIS" – Μπήκε στο Aιγαίο

Image
Απέπλευσε πριν από λίγη ώρα από το λιμάνι Ούρλα (Βουρλά) για την Ανατολική Μεσόγειο  το τουρκικό ερευνητικό πλοίο PIRI REIS. Το πλοίο κινείται προς την έξοδο του κόλπου της Σμύρνης με ταχύτητα 7,5 κόμβων. Επί του παρόντος το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία του τουρκικού Στόλου.  Πάντως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Μεγίστη βρίσκεται μία τουρκική φρεγάτα από χτές. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έναν ιδιότυπο πόλεμο νεύρων έχει ξεκίνήσει η Τουρκία αποσκοπώντας όπως όλα δείχνουν να οδηγήσει την Ελλάδα σε "θερμό" επεισόδιο.
Με συνολικά τέσσερα ερευνητικά σκάφη τα οποία κάνουν έρευνες κυριολεκτικά "στο γάμο του Καραγκιόζη" (δύο νορβηγικά, το "Σελέν" που αποκάλυψε το defencenet.gr, και χιες έπλεε νότια της Σάμου και το "Πίρι Ρέϊς" που η έξοδός του αναβλήθηκε για το απόγευμα σήμερα) και την συνοδεία πολεμικών σκαφών, δείχνουν ότι αντικειμένικός τους στόχος δεν είναι να εντοπίσουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (άλλωστε εκεί που ψάχνουν δεν υπάρχει τίποτα), αλλά να εξωθήσουν σε ελληνική απάντηση.
Αυτή είνει η εκτίμηση των τεσσάρων Επιτελείων που μελετούν τις κινήσεις των Τούρκων εδώ και δύο εβδομάδες και βέβαια η κρίσιμη στιγμή θα είναι όταν μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εκεί οπωσδήποτε θα υπάρξει "επαφή" με ελληνικά σκάφη.
Η κυβέρνηση θέλει να στείλουν σκάφος του Λιμενικού, να κοινοποιήσει τς ελληνικές θέσεις και να αποχωρήσει. Δηλαδή να μην σταλούν μάχιμες δυνάμεις αφού τα τουρκικά ερευνητικά θα συνοδεύονται από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού εμφανώς και αφανώς (υποβρύχια), αλλά η θέση των Επιτελείων είναι διαφορετική. Ή για την ακριβεια των περισσότερων Επιτελών οι οποίοι θεωρούν ότι αν δεν υπάρξει πιο "καθαρή" αντίδραση θα δημιουργηθούν de facto καταστάσεις.
Ποιος μπορεί όμως να ανατρέψει τις φοβικές αντιλήψεις των κυβερνώντων;
Η Άγκυρα επιδιώκει το "θερμό επεισόδιο, θεωρώντας ότι μπορεί α οτ κερδίσει και αν ανατρέψει τις σε βάρος της συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί αυτή την στιγμή, αφού βλέπει ότι οι διπλωματικοί εκβιασμοί δεν περνάνε και σην κυβέρνηση φοβούνται ακριβώς αυτό: Μια κατάσταση επιπέδου Ιμίων, χωρίς να υπολογίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις "εγγυώνται" το αντίθετο...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Θα περάσει πάνω -και- απ΄τη Θεσσαλονίκη ο δορυφόρος..



Σε πορεία πτώσης βρίσκεται ο δορυφόρος UARS, ο οποίος, πριν πέσει απόψε το βράδυ, από τις 21:00 μέχρι τη 01:00, ενδέχεται να περάσει πάνω από τη Θεσσαλονίκη, πιθανόν μεταξύ τις 19:00 - 21:00.


Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ανεξέλεγκτη πορεία πτώσης του UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) και με...
διάφορα μοντέλα προσομοίωσης επιχειρούν να εκτιμήσουν το σημείο συντριβής του, με πιθανότερο τον Ατλαντικό, ανοιχτά της Λιβερίας. Βέβαια, αναφέρουν και πιθανότητα που φτάνει το 1/3.200 τμήμα του να χτυπήσει άνθρωπο. Με απόλυτη βεβαιότητα, οι εκτιμήσεις για το ακριβές σημείο πτώσης θα γίνουν γνωστές σήμερα μετά το μεσημέρι από τη ΝΑΣΑ.

Πώς θα γίνει αντιληπός

«Σύμφωνα με τα τελευταία μοντέλα, αναμένεται να περάσει πάνω από τη Θεσσαλονίκη, σε αρκετά μεγάλο ύψος, απόψε, περίπου 1-2 ώρες πριν καταπέσει δυτικά της Αφρικής στον Ατλαντικό. Παρόλο που δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα φαίνεται, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να είναι ένα λαμπρό αντικείμενο που φλέγεται, καθώς το μήκος του είναι περίπου 12 μέτρα», σημείωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.

Μάλιστα, Ιταλοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποια μικρά κομμάτια του δορυφόρου, που θα αποσπαστούν λόγω της τριβής του δορυφόρου που θα αναπτυχθεί μέσα στην ατμόσφαιρα, να πέσουν επί ιταλικού εδάφους.

Ο UARS τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 575 χλμ. το Σεπτέμβριο του 1991. Το Δεκέμβριο του 2005 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησής του και σταδιακά κατέβηκε στα 370 χλμ. Ζυγίζει 6,5 τόνους και έχει μήκος 12 μέτρων και πλάτος 4,5 μέτρων.
Πηγές Αγγελιοφόρος,Associated Press.

//greece-salonika.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πως βγήκε η φράση:"Όχι ρε π...μου".

Θα το ανακαλύψετε στις φωτογραφίες που θα δείτε!



Πως βγήκε η φράση: "Όχι ρε πούσ... μου"
piperies.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

"Σπρώχνει" για "θερμό" επεισόδιο η Άγκυρα με τα ερευνητικά

Image
Έναν ιδιότυπο πόλεμο νεύρων έχει ξεκίνήσει η Τουρκία αποσκοπώντας όπως όλα δείχνουν να οδηγήσει την Ελλάδα σε "θερμό" επεισόδιο.
Με συνολικά τέσσερα ερευνητικά σκάφη τα οποία κάνουν έρευνες κυριολεκτικά "στο γάμο του Καραγκιόζη" (δύο νορβηγικά, το "Σελέν" που αποκάλυψε το defencenet.gr, και χιες έπλεε νότια της Σάμου και το "Πίρι Ρέϊς" που η έξοδός του αναβλήθηκε για το απόγευμα σήμερα) και την συνοδεία πολεμικών σκαφών, δείχνουν ότι αντικειμένικός τους στόχος δεν είναι να εντοπίσουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (άλλωστε εκεί που ψάχνουν δεν υπάρχει τίποτα), αλλά να εξωθήσουν σε ελληνική απάντηση.
Αυτή είνει η εκτίμηση των τεσσάρων Επιτελείων που μελετούν τις κινήσεις των Τούρκων εδώ και δύο εβδομάδες και βέβαια η κρίσιμη στιγμή θα είναι όταν μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εκεί οπωσδήποτε θα υπάρξει "επαφή" με ελληνικά σκάφη.
Η κυβέρνηση θέλει να στείλουν σκάφος του Λιμενικού, να κοινοποιήσει τς ελληνικές θέσεις και να αποχωρήσει. Δηλαδή να μην σταλούν μάχιμες δυνάμεις αφού τα τουρκικά ερευνητικά θα συνοδεύονται από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού εμφανώς και αφανώς (υποβρύχια), αλλά η θέση των Επιτελείων είναι διαφορετική. Ή για την ακριβεια των περισσότερων Επιτελών οι οποίοι θεωρούν ότι αν δεν υπάρξει πιο "καθαρή" αντίδραση θα δημιουργηθούν de facto καταστάσεις.
Ποιος μπορεί όμως να ανατρέψει τις φοβικές αντιλήψεις των κυβερνώντων;
Η Άγκυρα επιδιώκει το "θερμό επεισόδιο, θεωρώντας ότι μπορεί α οτ κερδίσει και αν ανατρέψει τις σε βάρος της συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί αυτή την στιγμή, αφού βλέπει ότι οι διπλωματικοί εκβιασμοί δεν περνάνε και σην κυβέρνηση φοβούνται ακριβώς αυτό: Μια κατάσταση επιπέδου Ιμίων, χωρίς να υπολογίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις "εγγυώνται" το αντίθετο...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αποχή διαρκείας των ανταποκριτών του ΟΓΑ


permisospress.blogspot.com


   
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ανακοινώνει ότι, από τη Δευτέρα  26 Σεπτεμβρίου οι ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. στους Ο.Τ.Α. θα προβούν σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντα τους.
Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν στην απόφαση του Διοικητή του Ο.Γ.Α. κ. Παναγιώτη Πέτρουλα να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση μεγάλου αριθμού ανταποκριτών και να προτρέψει τους Δημάρχους να ορίσουν νέους. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει τα εξής:  Ο Διοικητής του Ο.Γ.Α. επιχειρεί αυθαίρετα και με τρόπο αλαζονικό να προχωρήσει σε «αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των ανταποκριτών», όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται, περιορίζοντας τον αριθμό των ανταποκριτών και αποδίδοντας την επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους στους Ο.Τ.Α.
Ο κ. Πέτρουλας προφανώς λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο, θωρεί τους Δήμους υποκαταστήματα του Ο.Γ.Α. και επιδεικνύει μέχρι τώρα αδιαφορία για τις θέσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Την ίδια στάση διατηρεί και απέναντι στις ενστάσεις και διαμαρτυρίες της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., κόβοντας κάθε δίαυλο συνεννόησης και εξεύρεσης λύσης στο θέμα. Ας αναλάβει λοιπόν τις ευθύνες για τις όποιες δυσλειτουργίες προκύψουν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ταμείου.
Διαβάστε Περισσότερα »

..Ένα συγκλονιστικό VIDEO που πρέπει να δείτε και να..."διαδώσετε παντού"!!!

Ένα γράμμα στο παιδί μου...
Σεβασμός, αγάπη και εκτίμηση από τα παιδιά στους γονείς.

Όταν τα χρόνια περάσουν και οι γονείς γίνονται...

αδύνα
μοι χρωστάμε να είμαστε δίπλα τους!!
!volostv.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εντολή για ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων της Στερεάς

   
Συστηματικούς υγειονομικούς ελέγχους από τις Δ/νσεις Υγείας στα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζήτησε με έγγραφό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μπακομήτρος εν όψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Εντολή για την διενέργεια συστηματικών υγειονομικών ελέγχων από τις Δ/νσεις Υγείας στα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Μπακομήτρο εν όψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι έλεγχοι αφορούν ημερήσια και νυχτερινά σχολεία όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Σκοπός των ελέγχων αυτών, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα κυλικεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων καθώς και στο κατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και κατά πόσον συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι ΜΟΝΟΝ:
Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g) Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g) Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g) Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
Γιαούρτι ‘παντός τύπου’.
Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία) Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:
Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
Μέλι, σε ατομική συσκευασία
Χαλβάς και παστέλι ‘παντός τύπου’ (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).
Οι έλεγχοι θα επεκταθούν επίσης και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις.
Στις περιπτώσεις που κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλήψεις, θα εφαρμόζεται με αυστηρότητα η ισχύουσα Υγειονομική Νομοθεσία, προς κάθε κατεύθυνση, με τη επιβολή κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών) με στόχο πάντα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Επίσης, εφιστάται η προσοχή στην αυστηρή εφαρμογή της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΦΠΑ:Παράταση προθεσμίας για ΦΠΑ αγροτών


Παρατείνεται μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2011 η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου.
Η παράταση της προθεσμίας αφορά παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2010.

Επισημαίνεται ότι, μετά την υποβολή των δικαιολογητικών, θα διενεργηθούν έλεγχοι στα παραστατικά των αγροτών για να εντοπιστούν περιπτώσεις πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις εφορίες, πριν από τη διενέργεια της επιστροφής, πραγματοποιείται σύντομος προληπτικός έλεγχος των φορολογικών στοιχείων και η επιστροφή ενεργείται άμεσα εντός μηνός για τα φορολογικά στοιχεία που δεν κρίνονται εικονικά ή πλαστά.
Κατά προτεραιότητα και σε βάθος θα ελεγχθούν οι αιτήσεις με ποσά επιστροφής άνω των 10.000 ευρώ αλλά και για μικρότερα ποσά εφόσον υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις για μη νόμιμη επιστροφή ΦΠΑ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστρέφει από την Γερμανία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στην Αθήνα επιστρέφει σήμερα Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Να αναφερθεί ότι ο Μακαριώτατος μετέβη στο Γκίσεν της Γερμανίας, για υποβληθεί σε εξετάσεις ρουτίνας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξετάσεις του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι άριστες, ενώ δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, τα όσα ακούγονται και γράφονται για την υγεία του Αρχιεπισκόπου, όπως ότι η κατάσταση του είναι κρίσιμη είναι αναλήθειες.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Πάντως για όσους βιάζονται…ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος χαίρει άκρας υγείας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Όχι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και από τους γιατρούς της Λιβαδειάς


Να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ  καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Λιβαδειάς. Σε συνέντευξη τους τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου απείλησαν με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη μεταρρύθμιση που προωθεί για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.Όπως υποστήριξαν το σχέδιο που προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει είναι πρόχειρο, θα υποβαθμίσει  την παροχή δημόσιας υγείας και θα απαξιώσει το επάγγελμα τους .Οι γιατροί τάσσονται και κατά της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το σκεπτικό ότι θα είναι ένα επιπλέον κόστος, που δεν θα μπορούν να καλύψουν.
Επίσης απείλησαν με προσφυγή στο ΣτΕ και το ευρωπαϊκό δικαστήριο αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Οι γιατροί της Λιβαδειάς ανακοίνωσαν οτι θα δέχονται δωρεάν, άπορους πολίτες, οι οποίοι θα επικοινωνούν με το Σύλλογο.
siriosfm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας




ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

      Οι  Πανελλήνιες Ομοσπονδίες  των εργαζομένων  στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομικών – Πυροσβεστών – Λιμενικών)  διαπιστώνοντας ότι η Χώρα  βυθίζεται όλο και περισσότερο σε πλήρες εθνικό – οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο αποφάσισαν μετά από καθολική απαίτηση όλων των υπηρετούντων, των αποστράτων και των οικογενειών τους να απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση προς τους εκπροσώπους της Τριαρχίας για να σταματήσει αυτή η πορεία της πολύπλευρης συρρίκνωσης της πατρίδας μας. 

      Οι  Ομοσπονδίες μας  και οι Διοικήσεις τους έκαναν εδώ και  καιρό αλλεπάλληλα  διαβήματα προς την  Κυβέρνηση αλλά μίλησαν σε ώτα μη ακουόντων. Με τον καιρό διαπιστώσαμε ότι τα νήματα κινούνται αποκλειστικώς από τους εκπροσώπους των δανειστών μας οι οποίοι επιβάλλουν με πρωτοφανή αναλγησία όλο και σκληρότερες υποχρεώσεις στον Ελληνικό λαό. Με τους τελευταίους εκβιασμούς τους, έγινε φανερό και στον πλέον δύσπιστο Έλληνα ότι η πατρίδα μας διατελεί υπό το κράτος μιας ιδιότυπης και μοντέρνας κατοχής. Την απαγγελία άλλωστε της εθνικής μας κυριαρχίας έκαναν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι αρμόδιοι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

      Το  Μνημόνιο διαρκώς  επικυροποιείται προς το χειρότερο, καταστρέφοντας το κοινωνικό κράτος και παραδίδοντας τον δημόσιο πλούτο που μας παρέδωσαν οι αιώνες, με διαδικασίες ρευστοποίησης στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

      Η κατάργηση των  βασικών κοινωνικών – οικονομικών – εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων έχει πάρει ραγδαίους ρυθμούς. Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης και οι Οδηγίες, οι Διεθνείς Συμβάσεις και οι Κανονισμοί για την προστασία της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης παραβιάζονται από τα ίδια τα  Ευρωπαϊκά  Όργανα. Η Χώρα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ραγδαίας απόκλισης από τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Παρότι ακόμη και ο διαπρεπέστερος εκπρόσωπος μέχρι πρότινος, των παγκόσμιων δανειστών Dominic Strauss Kahn ομολόγησε ότι η μοναδική λύση για να σταματήσει ο κατήφορος της κοινωνικής αλλοτρίωσης στην Ελλάδα είναι η διαγραφή του χρέους, εντούτοις η Ευρωπαϊκή τεχνοδομή και η Ελληνική Κυβέρνηση αναγορεύουν την εξυπηρέτηση των τοκογλυφικών δανείων και των αμαρτωλών συμβάσεων σε ύψιστο εθνικό καθήκον (SIEMENS – Γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν κλπ).

      Η Ελλάδα πληρώνει πλέον  με ιδρώτα και αίμα -και δυστυχώς με την μετανάστευση του ανθού της νιότης της- τους σκληρούς δανειστές παρότι στο σχετικό πρόσφατο παρελθόν θυσίασε ολόκληρες γενεές υπέρ της ελευθερίας των δυτικών κοινωνιών και για την εδραίωση της δημοκρατίας τους. Τώρα, όλοι αυτοί οι ποταμοί αίματος και οι εκατόμβες των νεκρών του ναζισμού λησμονούνται και όλοι οι συνέλληνες λοιδορούμεθα ως ανάξιοι της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη που δεν πρέπει να τύχει της πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

      Επειδή  εξαντλήσαμε την  υπομονή μας και  κάθε δυνατότητα πειθούς  προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όφειλε «χθες» να απολυτρώσει την κρατική και δημόσια λειτουργία από τα άνομα συμφέροντα της κομματοκρατίας, (ο κ. Πρωθυπουργός έφτασε μέχρι του σημείου να θεωρεί βασική επιδίωξη να υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια, αναγγελία που μας «πάγωσε»), απευθυνόμαστε πλέον προς τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτήρησης και τους ζητάμε:

α) Να λάβουν σοβαρά υπόψη την αποκαλυπτική πλέον παρότρυνση του πρώην προϊσταμένου τους, επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. και να αποσύρουν το αντικοινωνικό και αντεθνικό μνημόνιο.

β) Να αποσύρουν τις απαιτήσεις τους για περαιτέρω κατεδάφιση του εργασιακού – ασφαλιστικού συστήματος.

γ) Να παύσουν να απαιτούν την εκποίηση  του δημοσίου πλούτου της Ελλάδας και κυρίως

δ) να προσφέρουν ευνοϊκή βοήθεια κοινοτικής αλληλεγγύης μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εξαγωγικές Χώρες, δημιούργησαν τα πλεονάσματά τους μέσω του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου, της στρεβλής ανάπτυξης και του άκρατου καταναλωτισμού εις βάρος των αδύναμων χωρών και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με προγράμματα εξαγοράς των Κυβερνήσεών τους από τις μεγάλες βιομηχανικές και χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις τους.  

      Εμείς, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον  στα έξοδα μιας αξιοπρεπούς ζωής παρά την βαριά και επικίνδυνη – υπεράνω ωραρίων – εργασία μας με δεδομένο ότι πλην της ανάλγητης μείωσης των αποδοχών μας περιορίστηκαν δραστικά και οι στοιχειώδεις υπηρεσιακές λειτουργικές δαπάνες.

      Ό,τι όμως και αν υποστούμε, τονίζουμε και πάλι ότι κανείς δεν θα μας υποχρεώσει να χάσουμε την ιδιότητα του ένστολου πολίτη που με τόσους αγώνες και θυσίες αποκτήσαμε και να στραφούμε εναντίον των καθημαγμένων συγγενών και συμπολιτών μας στις πλατείες της απόγνωσης και της διαμαρτυρίας.  

      Αυτό  πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τα όργανα της Τριαρχίας των δανειστών, αλλά και η Κυβέρνηση και τα λοιπά κόμματα του μνημονιακού κύκλου και να μην στραφούν σε ιδιωτικές – μισθοφορικές επιστρατεύσεις (για τις οποίες υπάρχει σημείο αναφοράς στο ανάλγητο μνημόνιο) ώστε να επιβάλλουν με κάθε μέσο τις θελήσεις και τα σχέδιά τους στο λαό.    
                   ΤΟ  ΠΑΡΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ  ΝΑ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

(Π.Ο.ΑΞΙ.Α)    (Π.Ο.ΑΣ.Υ)    (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.)    (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ)    (Ε.Α.Π.Σ)    (Π.Ε.Α.Λ.Σ.)
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ΜΕ 60 ΛΕΠΤΑ??

Αγαπητή κ. Κανέλλη, πως θα πάρουν το γάλα και το ψωμί τους οι απολυμένοι του 902? Αντίσταση. Απαιτούμε μισθό 1400 ευρώ κ μονιμότητα τώρα!!!
Ανάθεμα κι αν έχει πατήσει το πόδι της σε φούρνο την τελευταία τετραετία. Βγήκε να κάνει Show στη Βουλή, αλλά εκτέθηκε από τους συντρόφους -συνεργάτες της, που τις δώσανε λάθος πληροφορίες για τις τιμές των βασικών αγαθών. Φρατζόλα κ. Κανέλλη ,δεν...
αγοράζεις κάτω από 79 λεπτά, και μάλιστα την μικρή των 370 γραμμαρίων. Όσο για την τιμή λίτρου του γάλακτος επώνυμης μάρκας (π.χ. ΔΕΛΤΑ), το βρίσκεις συνήθως στα Σούπερ Μάρκετ από 1.20 εως 1,40 (το πολύ). Εσύ για να το αγοράσεις 2 ευρώ, πρέπει να...

ψωνίζεις σε Gourmet Deli, η να είναι Βιολογικό (από γαϊδούρα).
Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να το παίξει νοικοκυρά, μπες εσύ η ίδια να τα ψωνίσεις, για να μη γελοιοποιηθείς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκπληξη!!! Η λύση στο αδιέξοδο


Μετά την  νέα καταιγίδα, με τα χαράτσια  στα κεφάλια ολων μας, είναι η μόνη λύση.


 
Διαβάστε Περισσότερα »

Στην κυπριακή ΑΟΖ τα νορβηγικά σκάφη συνοδεία υποβρυχίων

Image Ξαφνική αλλαγή της πορείας των δύο νορβηγικών ερευνητικών πλοίων που έχουν μισθωθεί από την τουρκική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση ερευνών στον κόλπο της Αττάλειας και αυτή την στιγμή έχουν μπει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με την από αέρος κάλυψη αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235-100 και την συνοδεία τουλάχιστον ενός υποβρυχίου (η πληροφορία μεταδόθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ας πούμε από "συμμαχικό" υποβρύχιο που επίσης πλέει στην περιοχή) τα δύο μισθωμένα πλοία THOR BEAMER και BERGEN SURVEUOR σταμάτησαν τις έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας και πλέουν με μικρή ταχύτητα 4-5 κόμβους σε μικρή απόσταση μεταξύ τους με κατεύθυνση νοτιοανατολικά προς τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου.
Εάν συνεχίσουν αυτή την πορεία με αυτή την ταχύτητα αναμένεται να φτάσουν πλησίον των ακτών τα ξημερώματα. Ήδη πρέπει  να βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ βάσει του χάρτη που δημοσιεύουμε.
Προφανώς η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της προσπάθειας των Τούρκων να ερευνήσουν την περιοχή για υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.  
Διαβάστε Περισσότερα »

«Βροχή» από καταγγελίες καταναλωτών προς το ΚΕΠΚΑ


Στο οχτάμηνο ανήλθαν σε 6.480

Σε 6.480 ανήλθαν συνολικά, τα παράπονα και οι καταγγελίες πολιτών, που δέχτηκε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2011.

Με τη μεσολάβηση του Κέντρου, εξάλλου, σε επιχειρήσεις που είχαν δημιουργήσει προβλήματα, μέλη του ΚΕΠΚΑ αποζημιώθηκαν με το συνολικό ποσό των 373.516,44 ευρώ.

Αυτά αναφέρονται σε σημερινή ανακοίνωση του Κέντρου, στην οποία διευκρινίζεται πως, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου, στην πρώτη θέση της λίστας των παραπόνων βρίσκεται - με διαφορά - η ρύθμιση χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πάνω από 2.354 καταναλωτές ζήτησαν πληροφόρηση και συμβουλές από το ΚΕΠΚΑ σχετικά με το θέμα αυτό και μάλιστα από τους 263 που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους, οι 251 συναντήθηκαν με ειδικούς του Κέντρου και 230 φάκελοι εστάλησαν προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που αντιστοιχούν σε 1.168 σχέδια ρύθμισης οφειλών.

Επίσης, στη λίστα του ΚΕΠΚΑ περιλαμβάνονται 622 καταγγελίες καταναλωτών για ελαττωματικά προϊόντα, 544 για τις τράπεζες, 306 για τις τουριστικές υπηρεσίες, 230 για κακή παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες, 172 για άρνηση των εταιριών ινστιτούτων αισθητικής και γυμναστηρίων να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, 152 για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, 138 για τις δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ, 118 για τα τρόφιμα, 114 για τις ασφαλιστικές εταιρίες και 40 για σούπερ μάρκετ (πχ. διαφορά τιμής από το ράφι στο ταμείο).
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Άνθρωπος που δεν πέθαινε με τίποτα…


Ο Μαικλ Μαλοι ηταν ενας Αμερικανός άστεγος άντρας που έζησε στην Νέα Υόρκη στις αρχές του 1900...
O Αντρας αυτός ομως εμεινε στην ιστορία οχι για την ζωή του αλλα για τον τρόπο που πέθανε.

….Ο Μαλόϊ δούλευε σαν πυροσβεστης στην περιοχή της Νέας Υόρκης.Μετα το οικονομικό Κραχ ομως το 1929 ο Μαλόι εχασε την δουλειά του και φυσικά βρέθηκε σε πολύ άθλια οικονομική κατάσταση οπως φυσικά και χιλιαδες αλλοι άνθρωποι εκεινη την μαυρη περίοδο στην Αμερική. Μερικά χρόνια μετά και το 1933 ο Μαλόι κατεληξε να ειναι ενας αστεγος και αλκοολικός αντρας που κοιμόνταν στα παγκάκια και έψαχνε τα σκουπίδια για φαγητό. Ωστόσο η μοίρα του επεξε ενα πολύ ασχημο παιχνίδι. Η Περίοδος τότε στην Αμερική ηταν πολύ δύσκολη (μετά το κραχ του 1929) με αποτελεσμα πολλοί ανθρωποι να σκαρφίζονται τρόπους για να βγάλουν χρήματα.

ΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πέντε (5) Άντρες που τον γνώριζαν λοιπον αποφασισαν να παιξουν σε βαρος του ενα θανασιμο παιχνιδι : Σκοπευαν να τον σκοτώσουν και να εισπράξουν απο μια ασφαλιστική εταιρεία της εποχής τα χρήματα της ασφάλειάς του (οταν ηταν πυροσβέστης) .Φυσικά ειχαν και εναν συνεργό που δουλευε στην ασφαλιστική εταιρεια και τους βοήθησε.
Για να εισπράξουν ομως τα χρηματα έπρεπε να κάνουν τον φονο να φαινεται σαν ατύχημα (αργοτερα αποκαλυφτηκε πως το ιδιο κολπο το έκαναν και σε αλλους αστεγους με επιτυχία). Αρχικά λοιπόν σκοπευαν να τον υποχρεώσουν να πιεί μέχρι θανάτου. Ο Ενας απο τους πέντε άντρες λοιπόν ηταν ιδιοκτήτης ενος μικρου μπάρ (που δεν πηγαινε ομως οικονομικά καλά) και συμφωνα με το σχέδιο αποφασισε και εδωσε στον ατυχο άστεγο αντρα απεριοριστη πίστωση με την ελπιδα πως ο αλκοολικός άστεγος θα επινε πολύ και θα πεθαινε.

Παρά το γεγονος λοιπόν πως ο άστεγος ηπιε σχεδον ολο το ράφι με τα ποτά εντούτις δεν επαθε τίποτα και την επόμενη ημέρα ξαναγυρισε στο μπάρ. Οι πέντε Συνομωτες αποφασισαν αυτήν την φορά να κανουν κατι άλλο : Εβαλαν αντιψυκτικό (υγρο για ψυγεία αυτοκινήτων) μέσα στο ποτο του άστεγου.Ο Μαλόϊ αφού ηπιε πολλά ποτά με αντιψυκτικό και παρά το γεγονος πως στο τελος της μερας δεν μπορούσε να περπατήσει και έχασε τις αισθήσεις του εντούτις την επόμενη ημέρα ξαναπήγε σώος και αβλαβης στο Μπάρ.

Τις επομενες μέρες (οπως ειπαμε ο αστεγος ηταν αλκοολικός και του προσφεραν τζάμπα ποτά οπότε επανερχόταν) οι συνομωτες του έριξαν βερνίκι για έπιπλα, υγρό για αλογα και δηλητήριο για ποντίκια αλλα παλι ο άστεγος δεν έπαθε τιποτα και επανήρθε στο Μπάρ. Στην συνέχεια του εδωσαν φαγητό οπως μύδια με ουισκυ και ενα σάντουϊτς με χαλασμένες σαρδέλες και ποντικοφάρμακο αλλα ο αστεγος τα έφαγε κανονικά χωρις να πάθει το παραμικρό.

Η ΠΑΓΩΝΙΑ

Οι πεντε αντρες που ηθελαν να εισπράξουν την ασφάλεια ζωής ειχαν φτάσει σε αδιεξοδο : Αυτην την φορά θα εφαρμοζαν κατι αλλο : Μολις ο αστεγος άντρας εχανε τις αισθησεις του απο το πολύ ποτο θα τον έβγαζαν έξω στο κρύο έτσι ώστε να παγώσει μεχρι θανάτου (ειπαμε πως επρεπε ο θανατός του να φαινεται σαν ατύχημα).

Ενα βράδυ που επικρατούσε παγωνιά με την θερμοκρασία να φτάνει τους -26 βαθμούς κελσίου μολις ο άστεγος χάνει τις αισθήσεις του τον βγάζουν εξω και τον αφήνουν σε ενα παγκακι ενος παρκου μέσα στο χιόνι.Στην συνεχεια ριχνουν στο γυμνό στηθος του 19 λίτρα νερού ετσι ώστε αυτό να παγώσει και ο άντρας να πεθάνει.Ωστόσο ομως την επόμενη μέρα ο άστεγος εμφανιστηκε ξανά στο Μπάρ. Οι συνομώτες εμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Η Επόμενη απόπειρα να τον σκοτώσουν έγινε οταν ο ενας απο τους πεντε Αντρες ηταν ταξιτζής και το βραδυ που ο αστεγος έφυγε απο το Μπαρ μεθυσμένος τον χτυπησε ‘κατα λαθος’ με το ταξί και με ταχύτητα 72 km/h.Ο Αστεγος ομως αν και τραυματιστηκε βαριά και κατέληξε για τρείς βδομάδες στο νοσοκομείο δεν πέθανε.Οι συνομώτες αρχικά πηγαινουν στην ασφαλιστική εταιρεια να εισπραξουν τα χρηματα αλλα εκεί μαθαινουν πως ο αστεγος δεν ειναι νεκρός.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Οι πεντε αντρες που σκοπευαν να παρουν την ασφάλεια ζωής του αστεγου αποφασισαν να κανουν μια τελευταία απόπειρα.Στις 22 Φεβρουαριου του 1933 μολις ο αστεγος ήπιε μεχρι να πέσει κάτω τον μεταφέρουν στο σπιτι -του ενα συνωμοτη- και αφού του βαζουν μια σωλήνα που ηταν συνδεμένη με το γκάζι της κουζινας στο στόμα τελικά τον σκοτωνουν. Λογο της προχειροτητας των αρχών της εποχής, ο άστεγος μεταφέρεται στο νοσοκομείο οπου οι γιατροί πρόχειρα διαγνωσκουν (σαν αστεγος που ηταν δεν εδωσαν σημασία) σαν αιτία θανάτου την πνευμονία και ο Μαλόϊ εταφη με συνοπτικές διαδικασίες.

Μετά απο τον φόνο οι Πεντε αντρες σε συννενοήση με τον ασφαλιστή συνεργάτη του ξαναπηγαινουν στην ασφαλιστική εταιρεία του άστεγου και ετοιμαζονται να εισπραξουν 3.500 δολλάρια (σε σημερινές τιμές 52.000 δολλάρια).Ωστόσο οι πεντε άντρες έκαναν ενα μεγάλο λάθος : Αρχισαν να μιλάνε και να καυχιώνται για το ‘κατορθωμά’ τους απο εδώ και απο εκεί με αποτελεσμα αυτες οι φήμες να γινουν γνωστές στην αστυνομία η οποία αμέσως διάταξε να ξεθαφτεί το πτώμα του άτυχου άντρα για να διαπιστωθούν οι πραγματικές αιτίες του θανάτου.

Πραγματι διαπιστωνεται πως ο Μαλόϊ δεν πεθανε απο πνευμονία αλλα απο δηλητηρίαση φυσικού αερίου. Οι πεντε συνομώτες (Tony Marino, Joseph Murphy, Francis Pasqua, Hershey Green, and Daniel Kriesberg) συνελήφθησαν και καταδικαστικαν σε θάνατο με ηλεκτρική καρέκλα εκτός απο έναν ( Hershey Green) που καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Αξιζει να σημειώσουμε πως ο τύπος της εποχής ονόμασε αυτήν την συμμορία ‘the Murder Trust’.
Πηγή :http://loutrakiblog.blogspot.com/

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΥΤ.ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΡ.ΣΤΕΡΕΑΣ:ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


Προς: κ.Σταμάτη Καπελέρη, Αντιπεριφερειάρχη.
Κοινοποίηση: Περιφερειάρχη Στερεάς και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τοπικά ΜΜΕ.

Σε συνέχεια της από 29/8 επιστολής με την οποία κληθήκαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το κείμενο εργασίας επιχειρησιακού προγράμματος πρωτογενή τομέα, καταθέτουμε τις απόψεις μας επιθυμώντας να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση του κειμένου.

Θεωρούμε ότι το κείμενο έχει σοβαρές αδυναμίες δεδομένου ότι δεν επιχειρεί να διαγνώσει ουσιαστικά διαρθρωτικά προβλήματα και παθογένειες στην αγροτική δραστηριότητα, που σχετίζονται με τον προσανατολισμό της παραγωγής, τα εμπόδια στην απευθείας διάθεση των προϊόντων και τη δημιουργία καρτέλ, την υπερχρέωση των αγροτών και την υποθήκευση της γης, την εξάρτηση για τα αγροτικά εφόδια, τις πελατειακές σχέσεις στην κατανομή των ενισχύσεων, την αποδόμηση των οργανώσεων παραγωγών. Ταυτόχρονα δεν διατυπώνονται κεντρικοί στόχοι όπως η επιδιωκόμενη αύξηση της συμμετοχής στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, τη μείωση των εισαγωγών και τη διατροφική ασφάλεια, τη στήριξη της ζωής στην ύπαιθρο. Ως αποτέλεσμα η αντιμετώπιση του θέματος είναι αποσπασματική.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι μια ουσιαστική ολοκληρωμένη πρόταση για την αγροτική πολιτική προϋποθέτει διαδικασίες διαλόγου και πραγματικής συνεργασίας με τους ίδιους τους παραγωγούς. Ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες κρίσης, είναι επιτακτική ανάγκη η παραγωγή να σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, να ενισχυθεί ο τοπικός χαρακτήρας και να πριμοδοτηθούν οι συλλογικές δράσεις στον αγροτικό τομέα.

Επισυνάπτουμε αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης.

Δέσποινα Σπανούδη


Κριτική στο κείμενο εργασίας Επιχειρησιακού προγράμματος πρωτογενή τομέα- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


Στο κείμενο εργασίας για τα αγροτικά θέματα σημειώνονται δύο βασικές ελλείψεις :


1ον Δεν περιγράφεται η κατάσταση της αγροτικής οικονομίας στην περιφέρεια, τη χώρα και την Ευρώπη, τα προβλήματα, τα δεδομένα και οι τάσεις. Οι μόνες διαρθρωτικές αδυναμίες που περιγράφονται αφορούν το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων και η γήρανση του πληθυσμού. Η προσέγγιση του θέματος δεν καλύπτει ούτε τις παραγωγικές ανάγκες της περιφέρειας και της χώρας ούτε τις ανάγκες των αγροτών.

Σημαντική διαπίστωση είναι ότι η χώρα από αγροτική έχει μετατραπεί πλέον με τα μέτρα των τελευταίων δεκαετιών σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων. Με 6,5 δις. ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των εισαγωγών και η αυτάρκεια σε προϊόντα διατροφής. Με την παγκόσμια οικονομική, πολιτική και «κλιματική» αβεβαιότητα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, πρέπει να διασφαλίσουμε πως, ότι και να συμβεί, η ελληνική γη θα μπορεί να θρέψει και να στηρίξει τον πληθυσμό της και δεν θα βρεθούμε, ως κοινωνία, με τεράστια ελλείμματα σε βασικά είδη διατροφής. Αυτή η διατροφική ασφάλεια αποτελεί βασικό στοιχείο ευημερίας. Αυτό ισχύει, αναλογικά, και για την πολιτική που πρέπει να έχει κάθε Περιφέρεια.

Δεν μπορεί να γίνει επιχειρησιακός προγραμματισμός χωρίς τη διάγνωση βασικών σημείων παθογένειας στην αγροτική δραστηριότητα όπως τα εμπόδια στην απευθείας διάθεση των προϊόντων και η δημιουργία καρτέλ, η εξάρτηση για τα αγροτικά εφόδια, οι πελατειακές σχέσεις στην κατανομή επιδοτήσεων- αποζημιώσεων, η αποδόμηση των οργανώσεων παραγωγών.


Αναλυτικά θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν τα σημερινά δεδομένα για τους αγρότες που είναι εξοντωτικά:


Σοβαρές επιπτώσεις λόγω της Κ.Α.Π. και της παγκοσμιοποίησης π.χ. μείωση αγροτικών εισοδημάτων λόγω μη ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων, τάση εντατικοποίησης και μεγέθυνσης των εκμεταλλεύσεων, τάση για μονοκαλλιέργειες και αύξηση της εξάρτησης από μεγάλες εταιρείες και τράπεζες, έκθεση σε χρηματιστηριακή κερδοσκοπία
Υπερ-χρέωση των αγροτικών νοικοκυριών και κίνδυνοι από την υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας στην οποία είναι υποθηκευμένη η αγροτική γη)
Λειτουργία καρτέλ με αποτέλεσμα την πίεση των τιμών των παραγωγών π.χ. εκκοκκιστήρια, βιομηχανίες τροφίμων
Διάλυση των συνεταιρισμών και αρνητικό κλίμα για συνεταιριστικές προσπάθειες
Πλεόνασμα αγροτικών μηχανημάτων – ανορθολογική εκμηχάνιση (που ενισχύθηκε από την Πολιτεία και συνέβαλε στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου)
Ανεπαρκείς αγροτικές υποδομές και έγγειες βελτιώσεις με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους, την αύξηση χρήσης νερού και ενέργειας
Πολυτεμαχισμός αγροτεμαχίων
Καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων και αδιαφανείς διαδικασίες στην κατανομή ενισχύσεων
Υψηλό κόστος πιστοποίησης από ιδιωτικούς οργανισμούς.


Παράλληλα συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και οι μεταφορές αρμοδιοτήτων σε εταιρείες και ιδιώτες με αποτέλεσμα τον περιορισμό των πόρων για τους αγρότες. Τα τελευταία χρόνια είδαμε η κυβέρνηση να δίνει κομμάτι των κοινοτικών επιδοτήσεων στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών μέσω των χρημάτων που απαιτούσαν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών. Την θέση των Ενώσεων πήρε ο ΕΛΓΑ ο οποίος έφτασε στα όρια του λόγω της κομματικής και παράνομης χρησιμοποίησής του. Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις για ασφάλιστρα της παραγωγής τους. Την ίδια στιγμή οι επιδοτήσεις όλο και μειώνονται και απομακρύνονται από τους αγρότες.

Το πρόγραμμα των νέων αγροτών τελείωσε πριν καν αρχίσει δημιουργώντας προβλήματα στους νέους αγρότες που εντάχθηκαν σε αυτό μιας και δεν φτάνουν τα χρήματα για να πάρουν τις επιδοτήσεις που είχαν αποφασιστεί. Τα σχέδια βελτίωσης καρκινοβατούν και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, Βιολογικής Γεωργίας κτηνοτροφίας κλπ. δεν έχουν ανοίξει ακόμα αν και έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 2007 . Όταν δε ανοίξουν τα χρήματα θα είναι τόσο λίγα που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν παρά ελάχιστοι σε αυτά.

Επιπλέον η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών επιταχύνθηκε με την εφαρμογή του Καλλικράτη που έχει φέρει πολλά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών και δυσκολεύει την εξυπηρέτηση των αγροτών.


Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν ειδικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναφερθούν :

στις πιο παραγωγικές περιοχές σε Εύβοια και Βοιωτία τα αγροτικά προϊόντα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση τους λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης των νερών από την ασύδοτη διάθεση βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων.


Στις αναφορές για τα κλαδικά θέματα στην περιφέρεια Στερεάς πρέπει να συμπεριληφθούν στη διάγνωση προβλημάτων


Γεωργία: Διάβρωση – εξάντληση- ρύπανση εδαφών, ρύπανση νερού με συνέπεια στο προϊόν και στην διάθεσή του στην κατανάλωση, ανορθολογική χρήση και σε περιοχές ανεπάρκεια υδατικών πόρων, εξαφάνιση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, υποβάθμιση αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας από άλλες χρήσεις
Αλιεία: εντατική και άναρχη ανάπτυξη ιχθυοκαλλιέργειας με σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση και κατάληψη ακτών, εξάντληση ιχθυοαποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης & ρύπανσης του Κορινθιακού, του Ευβοικού και του Μαλιακού,
Κτηνοτροφία:
α. προβλήματα ρύπανσης από μεγάλες μονάδες εντατικής κτηνοτροφίας σε ΝΑ Βοιωτία- Κεντρική Εύβοια (χοίροι, πουλερικά)

β. εχθρική πολιτική κατά της ελεύθερης νομαδικής αιγοπροβατοτροφίας σε Ευρυτανία, ορεινή Φωκίδα, Φθιώτιδα, Εύβοια

γ. έλλειψη σύγχρονων σφαγείων, υψηλές τιμές στα λίγα ιδιωτικά σφαγεία πρόβλημα διάθεσης προϊόντων βιολογικής κτηνοτροφίας

δ. εξαφάνιση των ντόπιων ποικιλιών ζώων και επικράτηση ξένων ειδών εξαρτημένων από μεγάλες εταιρείες

2ον Δεν διατυπώνονται κεντρικοί γενικοί και ειδικοί στόχοι για την αγροτική δραστηριότητα και τους αγρότες όπως :

η επιδιωκόμενη αύξηση της συμμετοχής στο ΑΕΠ και στην απασχόληση,
ο προσανατολισμός στη διατροφική αυτάρκεια,
η στήριξη της ζωής στην ύπαιθρο και
ο μετριασμός της κυριαρχίας της χημικής γεωργίας

Μια ουσιαστική ολοκληρωμένη πρόταση για την αγροτική πολιτική προϋποθέτει διαδικασίες διαλόγου και πραγματικής συνεργασίας με τους ίδιους τους παραγωγούς. Χωρίς να διεκδικούμε μια πλήρη πρόταση θεωρούμε αναγκαίο να δρομολογηθούν από το επιχειρησιακό μέτρα και παρεμβάσεις για να εξασφαλισθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις:


προσανατολίσουμε την παραγωγή με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας
ενισχύσουμε τον τοπικό χαρακτήρα
να πριμοδότησουμε τις συλλογικές δράσεις στον αγροτικό τομέα



Στους ειδικούς στόχους πρέπει να περιληφθούν:


Ενίσχυση του τοπικού χαρακτήρα


Σκοπιμότητα: Χωρίς να παραβλέπουμε την ανάγκη των εξαγωγών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εσωτερική κατανάλωση επειδή αυτή συνδέεται με την τοπική οικονομία και έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η κατανάλωση τοπικών προϊόντων περιορίζει δραστικά τις μεταφορές και συνεπώς το κόστος, τις ενεργειακές απαιτήσεις και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η «τοπικότητα» παραγωγής και κατανάλωσης αποτελεί τη βάση της διατροφικής αυτάρκειας και ασφάλειας. Το «ντόπιο» προϊόν, που καταναλώνεται κοντά στον τόπο παραγωγής του (χωριό, πόλη, γεωγραφική περιοχή), αποτελεί μια παραδοσιακή άτυπη μορφή «πιστοποίησης», συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και διαθέτει επιπλέον πλεονεκτήματα:

Επιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον με ρύπους από τη μεταφορά
Είναι πιο φρέσκο, με λιγότερα συντηρητικά και λιγότερες αλλοιώσεις από μεταφορά και αποθήκευση
Ο παραγωγός δεν είναι απρόσωπος - ο καθένας μπορεί να τον ελέγξει
Το τοπικό προϊόν επίσης (θα έπρεπε να) είναι φθηνότερο, αφού έχει λιγότερα έξοδα και απώλειες μεταφοράς, φορτοεκφόρτωσης και τυποποίησης.

Η εσωτερική κατανάλωση προσφέρει στην αγροτική οικονομία και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου. Προάγει την τοπική οικονομία μέσω της πλούσιας σε ποιότητα και ποικιλία γεωργικής, κτηνοτροφικής και δασικής παραγωγής στο σύνολο της κάθε Περιφέρειας. Αντίθετα, στο διεθνές περιβάλλον που διαμόρφωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι γιγάντιες εταιρίες λιανεμπορίου, τα περιθώρια κέρδους για τον παραγωγό είναι ελάχιστα και το εξασφαλισμένο εισόδημα αποτελεί «άπιαστο όνειρο». Το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου δεν μπορεί, πλέον, να ωφεληθεί από έναν τέτοιο προσανατολισμό και η αποδόμηση της αγροτικής κοινωνίας θα συνεχιστεί.

Προσανατολισμός σε προϊόντα με βάση τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες


Το αγροτικό καλάθι ανά Περιφέρεια, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων: Προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής και προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας. Σε ότι αφορά τη διατροφική αυτάρκεια, θέση στο καλάθι και ακόμη περισσότερο στο επιχειρησιακό πρέπει να έχουν ΟΛΑ τα προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρεια και καταναλώνονται εντός των ορίων της. Για παράδειγμα δεν μπορεί να περιλαμβάνονται οι επιτραπέζιες ελιές και να εξαιρείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας το λάδι.

Στα μέτρα και τις παρεμβάσεις πρέπει να προστεθούν : Ο εντοπισμός, η καταγραφή, η διατήρηση, ανάδειξη και ανάπτυξη όλων των ντόπιων ποικιλιών και φυλών της αγρο-βιοποικιλότητας. Πολλές από αυτές βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης ή διατηρούνται «ξεχασμένες» σε κάποιες περιοχές και η ανεύρεσή τους είναι άμεση προτεραιότητα και πρέπει να προηγηθεί κάθε πιστοποίησης προϊόντων «ταυτότητας» σε συνεργασία με πολίτες και κοινωνικούς φορείς και κινήσεις (π.χ. δίκτυα ανταλλαγής σπόρων), σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.

Επίσης στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή πρέπει να συμπεριληφθούν τα προϊόντα Δασοπονίας : Στην περιφέρεια υπάρχουν σημαντικά δάση 25% της έκτασης, σε Παρνασσό, Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια, Ελικώνα, Κιθαιρώνα, Πάρνηθα αλλά με διαρκή μείωση. Τα δάση υποβαθμίζονται ραγδαία με επιπλέον λόγους την εντατική μεταλλευτική δραστηριότητα και την αθρόα εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών.

Αξιόπιστη, δωρεάν πιστοποίηση προϊόντων

Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο και δωρεάν για τους παραγωγούς σύστημα πιστοποίησης και χορήγησης «σημάτων» που να σχετίζεται με τα προϊόντα του «καλαθιού» της Περιφέρειας.

Κατά τη διαδικασία δημιουργίας σήματος και πιστοποίησης, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

Η βιολογική Γεωργία και κτηνοτροφία, ως η πλέον υπεύθυνη περιβαλλοντικά και κοινωνικά μέθοδος, πρέπει πάντα να έχει προνομιακή θέση σε κάθε πολιτική προώθησης προϊόντων (συνεπώς και στο «καλάθι»). Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλειστούν πολιτικές προώθησης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Περιφέρεια.
Οι παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες, καλλιέργειες και εκτροφές πρέπει να αποτελούν το βασικό υλικό της πιστοποίησης κάθε προϊόντος «ταυτότητας».
Ξεχωριστή θέση πρέπει να έχουν προϊόντα ή ομάδες προϊόντων που προέρχονται από καλλιέργεια, κτηνοτροφία, αλιεία ή συλλογή στη φύση σε «πιστοποιημένης» φυσικής αξίας περιοχές και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δικτύου Natura-2000, Εθνικούς Δρυμούς, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους αλλά και αγροτικές περιοχής υψηλής φυσικής αξίας
Οι διαδικασίες πιστοποίησης οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την προστασία του καλλιεργήσιμου εδάφους από ρύπανση, διάβρωση και εξάντληση, την οικονομία στην κατανάλωση νερού, καθώς και τη βιωσιμότητα του φυσικού οικοσυστήματος στο οποίο εντάσσεται

Ενίσχυση συνεταιρισμών και ομάδων

Στήριξη υγιούς, οργανωμένου και αποτελεσματικού συνεταιριστικού κινήματος (κάτι που απαιτεί θαρραλέα ρήξη με πρακτικές του παρελθόντος) και άλλων πρωτοβουλιών όπως Οργανώσεις Παραγωγών και Γυναικείοι Συνεταιρισμοί. Ενίσχυση επενδύσεων τους για καθετοποιημένη παραγωγή, διακίνηση, προώθηση και διευκόλυνσή τους για τοπική διάθεση των προϊόντων (π.χ. πάγκοι τοπικών προϊόντων, λαϊκές, διανομή πόρτα – πόρτα, παραγγελίες μέσω διαδικτύου).


Υποστηρικτικές δράσεις για τους παραγωγούς- απευθείας διάθεση προϊόντων - Ενθάρρυνση των καλών πρακτικών

Η στήριξη των προσπαθειών διάθεσης προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς πρέπει να είναι διαρκής. Ακόμη και στοιχειώδεις κινήσεις με σκοπό τη μείωση κόστους παραγωγής (μείωση ΦΠΑ σε κάποια βασικά αναλώσιμα – εξοπλισμό) και τη στήριξη της λαϊκής αγοράς («ταμειακές») θα είχαν άμεσα έμπρακτα αποτελέσματα.
Στήριξη της ελεύθερης τοπικής διακίνησης και διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς χωρίς τυποποίηση. Η τυποποίηση νωπών προϊόντων, μολονότι μπορεί να εμπεριέχει κάποια θετικά στοιχεία υπεράσπισης των συμφερόντων των παραγωγών, στην ουσία δεν ευνοεί τα βιολογικά προϊόντα (και σε μεγάλο ποσοστό, τα παραδοσιακά) τα οποία δεν έχουν πάντα σταθερό, σχήμα μέγεθος κ.λπ.
Εφαρμογή προγραμμάτων αειφορικής γεωργίας και εξοικονόμησης υδατικών πόρων, ενέργειας, αγροχημικών κλπ Στήριξη όσων παραγωγών έχουν έμπρακτα ενσωματώσει στην επαγγελματική τους δραστηριότητα αρχές της τοπικότητας, της αειφορίας, της παράδοσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, όσοι διατηρούν παραδοσιακές ποικιλίες και εκτροφές, οι κινήσεις διατήρησης ντόπιων σπόρων, τα δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών έχουν, στο σύνολό τους, αποδείξει ότι υπερασπίζονται την αυθεντικότητα του ελληνικού μεσογειακού αγροδιατροφικού προτύπου. Η διευκόλυνση αυτών των δομών θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη στήριξη της ποιότητας και της ποικιλίας της παραδοσιακής ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Αναζήτηση –δημιουργία τοπικών περιφερειακών αγορών π.χ. σε Δομοκό, Κωπαΐδα, Στυλίδα
Προώθηση για τοπικά προϊόντα προέλευσης και ποιότητας
Εντοπισμός, καταγραφή, διατήρηση, ανάδειξη και ανάπτυξη όλων των ντόπιων ποικιλιών και φυλών της αγρο-βιοποικιλότητας. Πολλές από αυτές βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης ή διατηρούνται «ξεχασμένες» σε κάποιες περιοχές και η ανεύρεσή τους είναι άμεση προτεραιότητα και πρέπει να προηγηθεί κάθε πιστοποίησης προϊόντων «ταυτότητας». Αυτή η εκστρατεία πρέπει να γίνει σε συνεργασία με πολίτες και κοινωνικούς φορείς και κινήσεις (π.χ. δίκτυα ανταλλαγής σπόρων), σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ
Στήριξη των διευθύνσεων Γεωργίας και άλλων δομών που υπάρχουν στην Περιφέρεια. Αξιοποίηση του γεωτεχνικού δυναμικού της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, το οποίο διαθέτει προσόντα και ειδική γνώση σε ότι αφορά τα τοπικά χαρακτηριστικά της παραγωγής.
Ανάδειξη της ταυτότητας παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων

Βελτίωση αγροτικών υποδομών

Οι αγροτικές υποδομές στην περιφέρεια είναι ελλειμματικές με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και την σπατάλη νερού και ενέργειας. Μέτρα αιχμής αποτελούν η προώθηση αναδασμών και παράλληλων έργων (αποστραγγιστικά, οδοποιία κλπ), η κατασκευή και λειτουργία κλειστών και αυτοματοποιημένων αρδευτικών συστημάτων, έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικά έργα, κτηνοτροφικά πάρκα, δημόσια, δημοτικά ή συνεταιριστικά σφαγεία.

Χρήσεις γης, προστασία του περιβάλλοντος και των ιχθυαποθεμάτων

1. Προκειμένου να διασφαλισθεί η γεωργική γη και ιδιαίτερα η γη υψηλής παραγωγικότητας, ως ένας μη ανανεώσιμος πόρος απαιτείται καθορισμός χρήσεων γης και μέτρα προστασίας και απαγόρευσης άλλων χρήσεων (φωτοβολταικά, βιομηχανίες κλπ).

2. Επίσης για την εξασφάλιση της αειφορικής κτηνοτροφίας απαιτείται καθορισμός κτηνοτροφικών ζωνών.

3. Ουσιαστικός έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, σταβλισμένων ζώων και πτηνοτροφείων.

4. Μέτρα κατά της παράνομης αλιείας και θεσμοθέτηση αλιευτικών καταφυγίων

Συνοψίζοντας,

θεωρούμε σημαντικό τον προσανατολισμό της παραγωγής με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, την ενίσχυση του τοπικού χαρακτήρα και την πριμοδότηση των συλλογικών δράσεων στον αγροτικό τομέα

είναι ανάγκη η ουσιαστική και με κάθε τρόπο ενίσχυση όλων των τομέων δηλαδή της κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας και των καλλιεργειών με έμφαση την βιοποικιλότητα, την διάσωση, αναπαραγωγή και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών, στην ποιότητα και τα παραδοσιακά προϊόντα, στην βιολογική γεωργία.

προτείνουμε συνέργεια μέτρων στην αγροτική πολιτική

Αναδιαρθρώσεις, προώθηση για τοπικά προϊόντα προέλευσης και ποιότητας
Αξιόπιστη, δωρεάν πιστοποίηση για βιολογικές ή ολοκληρωμένες καλλιέργειες
Αναζήτηση –δημιουργία τοπικών περιφερειακών αγορών π.χ. σε Δομοκό, Κωπαΐδα, Στυλίδα
Ενίσχυση συνεταιρισμών και ομάδων για καθετοποιημένη παραγωγή, διακίνηση, προώθηση
Εφαρμογή προγραμμάτων αειφορικής γεωργίας και εξοικονόμησης υδατικών πόρων, ενέργειας, αγροχημικών κλπ
Προώθηση αναδασμών, παράλληλων έργων (αποστραγγιστικά, οδοποιία κλπ), κλειστά –αυτοματοποιημένα αρδευτικά συστήματα, έργα διαχείρισης υδάτων
Χρήσεις γης για διασφάλιση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, ως μη ανανεώσιμου πόρου
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ