Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ολλανδός κατασκεύασε Κιβωτό για να σώσει την Ολλανδία από πλημμύρα



Εμπνευσμένος από ένα όνειρο (ή καλύτερα στην περίπτωση αυτή από έναν εφιάλτη) για μια μεγάλη πλημμύρα που θα εξαφανίσει την Ολλανδία ο φιλόδοξος Ολλανδός Johan Huibers κατασκεύασε μια κανονικού μεγέθους κιβωτό σαν αυτή του Νώε.

"Ονειρεύτηκα πως ένα μέρος της Ολλανδίας είχε πλημμυρίσει," λέει ο Huibers, 60 χρονών, στον Janet Shamlian κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. "Έτσι, την επόμενη μέρα πήρα την απόφαση να κατασκευάσω την κιβωτό του Νώε." Το σκάφος βρίσκεται ήδη στα κανάλια της Ολλανδίας, όπου οι τουρίστες το έχουν προσέξει και χρεώνονται με 7 δολάρια για να ανέβουν στο κατάστρωμα. Έχοντας υπό την προστασία του την Ολλανδία, ο Huibers σχεδιάζει να στείλει την κιβωτό του στον Τάμεση στο Λονδίνο, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του 2012.

Ο Huibers άρχισε να κατασκευάζει το σκάφος περίπου πριν από τρία χρόνια, αντιγράφοντας την Κιβωτό του Νώε όσο το δυνατόν περισσότερο. Το 1,6 εκατ. δολαρίων σκάφος είναι κατασκευασμένο από σουηδικό πεύκο, είναι τεσσάρων ορόφων και είναι όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι ακόμα πλήρης, με ζευγάρια ζώων -υπάρχουν καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες, αγελάδες, γαϊδούρια κ.ά. Η σύζυγός του Huiber, η Shamlian, είπε ότι ένας ελέφαντας τους κόστισε 11.000 δολάρια.








http://3otiko.blogspot.com
http://reporter-tv.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

"Οχυρά" της διαφθοράς η πολεοδομία και το δημόσιο

Τα στοιχεία για το 2010, καταδεικνύουν ότι σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των υποθέσεων διαφθοράς που χειρίστηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα εμφανίζονται σαν "προπύργια" της διαφθοράς.
Ειδικότερα, ο  Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής παρέδωσε την ετήσια έκθεση του για το 2010 στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 29 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία, 398 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ διενεργήθηκαν 4.199 έλεγχοι από τα σώματα και τις υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης.

Αναλυτικότερα, το 2010 ο αριθμός των υποθέσεων που χειρίστηκε ο κ. Ρακιντζής ανήλθαν στις 1.437, σημειώνοντας αύξηση 46,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι σημαντικότερες υποθέσεις ανά κατηγορία είναι εκείνες που αφορούν:

-Στην οικονομική διαχείριση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών (34,8%)

-Στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας (13,8%)

-Σε ζητήματα υγείας (9,8%)

-Σε περιβαλλοντικά θέματα (7,9)

Όπως και άλλες χρονιές έτσι και κατά το 2010, οι περισσότερες συνολικά υποθέσεις αφορούν στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αν και φέτος ο στενός δημόσιος τομέας βρέθηκε στην πρώτη θέση παρουσιάζοντας άνοδο 23,3%.

Όσον αφορά στις πειθαρχικές αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το 2010 άσκησε ενστάσεις στις πειθαρχικές ποινές που υποβλήθηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το 2010 κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του 3.200 πειθαρχικές αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων. Από αυτές οι 1.602 αφορούσαν στο στενό δημόσιο τομέα και οι 1.598 στον ευρύτερο.

Ο κ. Ρακιντζής άσκησε 149 ενστάσεις, από τις οποίες οι 148 αφορούσαν στο στενό δημόσιο τομέα και μόνο η μία στον ευρύτερο.

Οι λόγοι που επέβαλαν την άσκηση ενστάσεων από πλευράς του ήταν, κυρίως, οι επιεικείς ποινές, η ανεπαρκής αιτιολόγηση, η μη ορθή εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων και η εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από την παρακολούθηση εκθέσεων τακτικών επιθεωρήσεων ΔΟΥ, διαπιστώνεται ότι οι εφορίες όλης της Επικράτειας λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και πολλαπλά προβλήματα, με αποτέλεσμα την υστέρηση δημοσίων εσόδων.

Επίσης, εκκρεμούν έλεγχοι επεξεργασίας δηλώσεων και βεβαιώσεων χρεών, εκκαθαρίσεις δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παλαιότερων ετών, καθώς και δηλώσεις ΕΤΑΚ.

Ο κ. Ρακιντζής προέβη στην επισήμανση ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελεί το έργο της, αφήνοντας αιχμές για καθυστερήσεις.
cosmo.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Δεν εντάσσονται στην Χαλκίδα τα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς

Σε ένα κύκλο τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας με διοικητή και αναπληρωτή αντίστοιχα

Ξεχωριστό κύκλο θα αποτελέσουν τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας που τελικά δεν εντάσσονται στην Χαλκίδα όπως έγινε γνωστό από την τελική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την «Τελική πρόταση για την Αναδιάταξη των Μονάδων του ΕΣΥ».
Σύμφωνα με το υπουργείο οι βασικές αρχές στις οποίες κινήθηκε η πρόταση, μέσω των αντίστοιχων προτάσεων της αρμόδιας Επιτροπής, ανάλογης της ΕΣΔΥ, των Δ.Υ.Πε. και άλλων φορέων.
Μεταξύ αυτών είναι η αποτελεσματική και ισότιμη κάλυψη της πρόσβασης σε ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τον πολίτη – ασθενή, η νέα – λειτουργική – βιώσιμη αρχιτεκτονική των μονάδων του ΕΣΥ για τη
βέλτιστη κατανομή των εισροών του, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, η βελτίωση της χρησιμοποίησης των υπηρεσιών υγείας και των πόρων του
ΕΣΥ για καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της αποδοτικότητας της σχέσης εισροές / εκροές, με παράλληλη ικανοποίηση των στόχων νομοθετημένων (Καλλικράτης) ή άλλων παρεμβάσεων.
Τελικοί στόχοι του εγχειρήματος αυτού είναι μεταξύ άλλων η συνδιοίκηση Νοσοκομείων (με κοινό Διοικητή ή/και Διοικητικό Συμβούλιο), η συνένωση ομοειδών κλινικών μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου ή/και Νοσοκομείων που γειτνιάζουν, η μετατροπή μικρών μονάδων (Γ.Ν. – Κ.Υ. ή εξειδικευμένων) σε αντίστοιχες μονάδες Π.Φ.Υ. ή/και βραχείας – εξειδικευμένης νοσηλείας, η μελλοντική συγχώνευση ομοειδών δραστηριοτήτων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες (διοικητικές, τεχνικές, ξενοδοχειακές, κ.λπ.) και η ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στη νοσοκομειακή όσο και στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του ΕΣΥ.
Απώτερος σκοπός του όλου εγχειρήματος τονίζει το υπουργείο «είναι στο μέλλον η διοικητική ενοποίηση των συνδιοικούμενων ή διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, σε ένα ΝΠΔΔ, με στόχο την ενοποίηση των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών».
Όσον αφορά στην 5η ΔΥΠε σε πρώτη φάση έναν κύκλο θα αποτελέσουν τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας με διοικητή στη Λιβαδειά και αναπληρωτή στη Θήβα. Σε δεύτερη φάση με την ανάπτυξη των νοσοκομείων προβλέπεται και στο νοσοκομείο Θήβας διοικητής.
Ξεχωριστά με δικούς τους διοικητές έμειναν τα νοσοκομεία Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας ενώ ένα κύκλο θα αποτελέσουν το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Επίσης ένα κύκλο θα αποτελέσουν τα νοσοκομεία της Λαμίας, του Καρπενησίου και της Άμφισσας και έναν άλλο τα νοσοκομεία Χαλκίδας, Καρύστου και Κύμης.
«Χωρίς να πούμε ότι η πρόταση είναι τέλεια θεωρώ ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση διότι η Λιβαδειά γίνεται κέντρο διοίκησης δεν πάμε δηλαδή στην Χαλκίδα έχουμε διοικητή εδώ στο νοσοκομείο και υποδιοικητή στη Θήβα», σχολίασε ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής. Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό οτι όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για την χειρουργική την οφθαλμολογική και την ουρολογική δεν αποτυπώνονται στην τελική έκθεση. Παρόλα αυτά εμείς σε συνεργασία με τον διοικητή του νοσοκομείου Λιβαδειάς θα υποβάλουμε κάποιες ενστάσεις σχετικά με κάποια στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν τα οποία δεν είναι πραγματικά δεδομένου ότι η πραγματική εικόνα του νοσοκομείου είναι σαφώς καλύτερη».
tabloid.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ασύλληπτη κοροϊδία των βουλευτών - "Ισοφαρίζουν τη χασούρα" από τους μισθούς τους με συνεδριάσεις επιτροπών

- Για κάθε συνεδρίαση αποζημιώνονται με 245 ευρώ και τώρα ίσως περικοπούν λίγο
- Όταν μειώθηκαν οι μισθοί τους, αυξήθηκαν οι συνεδριάσεις για να ισοφαρίζουν με τα λεφτά από εκεί
- Η Βουλή εξετάζει να μην δίνονται και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού στους βουλευτές αλλά μόνο μικρού κυβισμού
- Το ερώτημα των πολιτών είναι γιατί να διαθέτει η Βουλή αυτοκίνητα στους βουλευτές

Tην ώρα, που η κυβέρνηση κόβει τα πάντα από μισθούς, τα επιδόματα και τις συντάξεις, με τους πολίτες όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι να χάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 4 μισθούς, η Βουλή δια του προέδρου της προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, προχωρώντας σε υποτιθέμενες γενναίες μειώσεις.

Στην ουσία ο Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί με αυτή την κίνησή του να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, θέλοντας να δείξει ότι δεν μειώνονται μόνο στους πολίτες οι αποδοχές αλλά και στους βουλευτές. Φυσικά, το θέμα των προπηλακισμών έπαιξε το ρόλο του σε αυτό, αλλά η κίνηση της Βουλής δεν είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους πολίτες που έχουν αγανακτήσει και με τα μέτρα αλλά και με την κοροϊδία.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής πρόκειται να εισηγηθεί μείωση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές. Έτσι, η αποζημίωση των βουλευτών για την συμμετοχή τους σε καθε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής αναμένεται να "πέσει" κάτω από τα 200 ευρώ ( από 245 ευρώ περίπου που λαμβάνουν σήμερα).

Η μείωση βέβαια αυτή σε σχέση με τις μειώσεις αποδοχών που έχει υποστεί η κοινωνία μόνο αστεία μπορεί να θεωρηθεί.

Στην ουσία οι βουλευτές από την έναρξη της κρίσης είχαν υποστεί περικοπή κατά 25% των αποδοχών τους σε μηνιαία βάση. Από τότε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Βουλής, οι βουλευτές προκειμένου να "ισοφαρίσουν" τη χασούρα του μισθού, συμμετείχαν στις Επιτροπές οι οποίες συγκαλούνται πλέον για "ψύλλου πήδημα" έτσι ώστε τα χρήματα που έχασαν από τις περικοπές στον μισθό, να βγαίνουν από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές.

Επίσης με εντολή του κ. Πετσάλνικου, οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζουν την αντικατάσταση των αυτοκινήτων των βουλευτών που είναι υψηλού κυβισμού με οχήματα μικρότερου κυβισμού. Άξιο απορίας είναι γιατί πρέπει η Βουλή να διαθέτει αυτοκίνητα στους βουλευτές, ενώ και οι υπουργοί πλέον που υποτίθεται είχαν αφήσει τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πλέον τους βλέπουμε με λιμουζίνες άνω των 2.000 κυβικών.
Πηγή :http://www.newsit.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιχειρησιακό πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας:Τι είπε ο Περγαντάς


Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Ολομέλεια ομάδων έργου – υποστήριξης – εργασίας
Παρουσίαση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά
…………………………………………………………………………………………………….

Σας καλωσορίζω όλους στη σημερινή συνάντηση, συνάντηση με ιδιαίτερη βαρύτητα, μια και θα συζητήσουμε για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και θα αναφερθούμε στη σημασία του.

Σήμερα, στελέχη από όλες τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, των Νομικών Προσώπων, καθώς και των υπηρεσιών που πριν από λίγες μέρες ήρθαν στην αιρετή Περιφέρεια, βρίσκεστε εδώ προκειμένου να εξειδικεύσουμε την προετοιμασία και οργάνωση της εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα για τις αιρετές Περιφέρειες θεσμοθετήθηκαν με τον Καλλικράτη και διέπονται από τις διατάξεις της εγκύκλιου 74754 του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έχει ήδη συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε να προχωρήσουμε στις διαδικασίες κατάρτισής του.
Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην καταλληλότερη εποχή για να ξεκινήσουμε αφού πλέον έχει λήξει το μεταβατικό στάδιο και όλες οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες ανήκουν πια στην αιρετή Περιφέρεια.

Μάλιστα η εμπλοκή των υπηρεσιών με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία «ώσμωσης» και ομογενοποίησης της δύσκολης αλλά και πολύ ενδιαφέρουσας δουλειάς που έχουμε να κάνουμε στην Περιφέρεια.
Πριν από όλα θα ήθελα να δώσω έμφαση στο αντικείμενο και την σκοπιμότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 Αντικείμενο του έργου είναι να αποτελέσει ένα επιχειρησιακό εργαλείο σχεδιασμού, ανάλυσης, αξιολόγησης και υλοποίησης δράσεων και πολιτικών οι οποίες θα συμβάλουν στην βιώσιμη και μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της Περιφέρειας. Εκπονείτε δηλαδή, ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ταυτόχρονα παρεμβατικό προγραμματικό σχέδιο, που θα συντελέσει ως μεθοδολογικό εργαλείο στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας .

 Ως προς την σκοπιμότητα, είναι προφανές ότι, ο ευρύτερος ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι αιρετές Περιφέρειες στην σύγχρονη κοινωνία γίνεται όλο και πιο καταλυτικός Οι αιρετές Περιφέρεις εκτός από όργανα εκτελεστικού χαρακτήρα, έχουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο ως όργανα σχεδιασμού και προγραμματισμού.

 Η εκπόνηση λοιπόν ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελεί ουσιαστικά μέσο για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη οργάνωση και διαχείριση των τοπικών αναγκών και προτεραιοτήτων για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και για την ενδυνάμωση της διαδικασίας δημοκρατικού προγραμματισμού.

 Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα σε περιφερειακό επίπεδο, που περιλαμβάνει όλες τις δράσεις (έργα, ενέργειες και υπηρεσίες ) της Περιφέρειας.

 Η βασική φιλοσοφία της όλης προσπάθειας είναι προσανατολισμένη στην ενδυνάμωση της ικανότητας των Περιφερειών και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε δράσεις προγραμματισμού, αλλά και ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, στην οριοθέτηση νέων επιχειρησιακών προτύπων στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της Περιφέρειας στη διαδικασία του σχεδιασμού.

 Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, μέχρι 31/08/2014, αποκρυσταλλώνοντας με αυτό τον τρόπο τους στόχους της Περιφερειακής Αρχής για το διάστημα της θητείας της. Η υλοποίηση του θα γίνει μέσα από ετήσια προγράμματα δράσης, τα οποία θα αποτελούν τις επιμέρους πράξεις του τετραετούς προγράμματος.
Ένα σημαντικό σημείο που θέλω να τονίσω, είναι η εμπλοκή των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το δικό μας εργαλείο προγραμματισμού για την τετραετία , θα γίνει από εμάς. Εμείς θα κληθούμε να το εφαρμόσουμε, μέσα από τις υπηρεσίες, τους οργανισμούς μας και τα Νομικά μας πρόσωπα και πρέπει να είναι κτήμα μας.

 Στην εκτελεστική επιτροπή, που είναι αρμόδια για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εκπονήσαμε το οργανόγραμμα των στελεχών που θα εμπλακούν, καταρτίζοντας την ομάδα έργου, η οποία θα συνεπικουρείται από μια ομάδα υποστήριξης και θα πλαισιώνεται από έξι ομάδες εργασίας. Οι ομάδες εργασίας αφορούν θεματικές ενότητες αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
Στην διαδικασία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, είναι αναγκαία η συμβολή και η συνδρομή όλων σας, είτε με την άποψη, τις προτάσεις και την εμπειρία σας, είτε με την ενεργοποίηση των τμημάτων των υπηρεσιών σας όπου χρειάζεται.
Πιστεύω πως, με την διαθεσιμότητα και την συμμετοχή σας, θα εκπονήσουμε ένα αξιόλογο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ένα εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και ενεργειών για την Στερεά Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή δουλειά σε όλους μας.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΙΣΤΟΜΟ:Απορρίφθηκε αίτηση αποζημίωσης για τη σφαγή


Στη Γαλλία απορρίφθηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προσφυγή για καταβολή αποζημίωσης τεσσάρων Ελλήνων, που οι γονείς τους σφαγιάστηκαν από τα Γερμανικά SS στο Δίστομο


Κατά πλειοψηφία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή Σουντούρη και τριών άλλων Ελλήνων, που ζητούσαν αποζημιώσεις από την Γερμανία, για τον σφαγιασμό των γονέων τους, το 1944, στο Δίστομο, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής Waffen-SS.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απόφασης, οι συγκεκριμένοι προσφεύγοντες και άλλοι 250 Έλληνες, άσκησαν αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς.

Αν και -όπως σημειώνεται- η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης αυτής της απόφασης κατά της Γερμανίας.

Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία άσκησαν παράλληλα αγωγή οι ενάγοντες, αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, υπογραμμίζοντας ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες και οι τελευταίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου η προσφυγή τους κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βενιζέλος: "Δεν τίθεται θέμα μείωσης των αποδοχών των κληρικών"

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τη Διεθνή Ιερά Σύνοδο είχε το πρωί της Τετάρτης (06/07) ο υπουργός Οικονομικών,
Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε “συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας” τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου, η μείωση της οποίας “δε θα εξοικονομούσε στο κράτος ιδιαίτερα σημαντικό ποσό”.

“Η Εκκλησία συμβάλλει ήδη αποφασιστικά και είναι έτοιμη να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι και κοινωνική είναι και ηθική.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τονΑρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ.

“Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και πάρα πολύ ευτυχής γιατί και μετά από τη συνάντηση αυτή μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πρακτικά θέματα που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς ότι υπάρχει στη χώρα μας μια πανστρατιά, μια πραγματική εθνική συστράτευση. Ευχαριστώ Μακαριώτατε για την στάση σας, τον λόγο σας, την μετριοπάθεια σας και την βοήθειά σας” πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε τη συνάντηση ”ωφέλιμη” και τη συνεργασία “πολύ εποικοδομητική”.

“Όλοι οι Αρχιερείς έλαβαν τον λόγο. Δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα ουσιαστικά που αποβλέπουν στην πρόοδο. Η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάθηκε πλάι, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά αλλά θα συνεχίσει την ίδια πορεία. ‘Ομως κάτω από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως τα θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη καθώς ο καιρός θα περνά”, τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Στην αίθουσα της Ιεραρχίας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, παρέστησαν επίσης ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου, Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρακολουθούσαν τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης αλλά και τον Κ. Σημίτη


Παρακολουθούσαν τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης αλλά και τον Κ. ΣημίτηΤι αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Γ. Κεφαλογιάννης

Και όμως είχαμε χρεοκοπήσει από το 1990 αλλά δεν το ξέραμε (τουλάχιστον εμείς οι πολίτες). Το αποκαλύπτει μεταξύ των άλλων ο Γ. Κεφαλογιάννης στο βιβλίο του «Το χρονικό μιας πορείας -Πενήντα χρόνια αγώνων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Παράλληλα αποκαλύπτει «πτυχές» της πολιτικής πρακτικής που επίσης εμείς οι πολίτες δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης παρακολουθούντο από την κυβέρνηση κάπου στα τέλη της 10ετίας του 80. Η διήγηση του κ. Κεφαλογιάννη για την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη είναι αποκαλυπτική.

«Όταν μπήκα στο γραφείο του υπουργού και κάθισα στην καρέκλα, ασυναίσθητα άνοιξα το αριστερό συρτάρι του γραφείου, όπου με κατάπληξη είδα να υπάρχει πλήρης μικροφωνική εγκατάσταση, ενώ κάτω από το συρτάρι υπήρχε ένα κουμπί, που το ενεργοποιούσες με το αριστερό σου χέρι, και μπορούσες έτσι να μαγνητοφωνήσεις τη συνομιλία σου με οποιονδήποτε επισκέπτη» υποστηρίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και συνεχίζει:

«Τέτοιο εύρημα σε δημοκρατική κυβέρνηση ήταν αδιανόητο, ήταν όμως πραγματικότητα. Σε ένα διπλανό δωμάτιο, που χρησιμοποιούσε μόνο ο υπουργός για ξεκούραση, υπήρχε μια μικρή ντουλάπα (φωριαμός) όπου, ανοίγοντας το πρώτο συρτάρι, βγήκα έντεκα φακέλους οι οποίοι αφορούσαν κυρίως τους ηγέτες της Αριστεράς, αλλά περιέργως, ένας απ' αυτούς αφορούσε τον Κώστα Σημίτη!».

Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης, σημειώνει ότι υπάρχουν ως ντοκουμέντο τα πρακτικά της Βουλής της συζήτησης που προκλήθηκε από επερώτηση την οποία έκαναν τότε ενάντια στην κυβέρνηση όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Δημόσιας Τάξης του ΠαΣοΚ και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στην επερώτηση αυτή απάντησαν εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (Κεφαλογιάννης), ο υπουργός Εσωτερικών (Ν. Κωνσταντόπουλος) και ο υπουργός Δικαιοσύνης (Φ. Κουβέλης), καταθέτοντας όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας και τα οποία αποδείκνυαν ατράνταχτα (και μπορεί κανείς να τα βρει στα πρακτικά της Βουλής) την παρακολούθηση της πολιτικής δραστηριότητας των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ».Για την «χρεοκοπία» της χώρας το 90 ο κ.Κεφαλογιάννης εξιστορεί ότι στην οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα το κράτος δεν είχε να πληρώσει τους μισθούς και το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων για τα Χριστούγεννα.

«Είχε, δηλαδή, χρεοκοπήσει η χώρα, οπότε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο παρακάλεσε τον πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα να φροντίσει να δανειστεί η χώρα χρήματα, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πράγμα που βέβαια έκανε, και σώθηκε η αξιοπιστία και το κύρος του κράτους»

Ο Γ.Κεφαλογιάννης θυμίζει τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, στην τρίτη πρωθυπουργική του θητεία «η χώρα πρέπει να αφανίσει το δημόσιο χρέος ή διαφορετικά το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».
 Το Τεφτέρι
Διαβάστε Περισσότερα »

ΘΗΒΑ:Σωτήρης Βρεττός, ο δικός μας κηπουρός του mega!!!


Ο Σωτήρης Βρεττός, ο δικός μας Θηβαίος κηπουρός της πολύ επιτυχημένης εκπομπής του mega channel μιλάει στο exeisminima.gr για την εκπομπή,  την εμπειρία που έχει αποκομίσει μέσα από αυτή, την αγάπη του για την κηπουρική και φυσικά για την πόλη του.

Ποιός είναι ο Σωτήρης Βρεττός; Πες μας λίγα πράγματα για τις σπουδές σου και τη γνωριμία σου με τους άλλους δύο κηπουρούς του mega channel.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θήβα. Τελειώνοντας το 1ο Λύκειο Θήβας, το 1998, πάω στην Αθήνα για να σπουδάσω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τις πρώτες μέρες στο Πανεπιστήμιο γνωρίσα τους άλλους δύο κηπουρούς (τον Μάκη και τον Γιάννη) και αμέσως γίναμε αχώριστοι φίλοι.
Τα φοιτητικά χρόνια τα πέρασα βγάζοντας χαρτζιλίκι από την κηπουρική. Εκεί ανακάλυψα ότι η αρχιτεκτονική κήπων και η δημιουργία χωρων πρασίνου είναι αυτό που μου αρέσει. Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου ίδρυσα τη δική μου εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής εξωτερικών χωρών.
Πως προέκυψε η ιδέα της συγκεκριμένης επτυχημένης εκπομπής και ποια η εμπειρία που αποκόμισες μέχρι τώρα;
Πάντα μας αρεσε να φωτογραφίζουμε και να βιντεοσκοπούμε τους κήπους που φτιάχναμε και μερικές φορές κάναμε και διάφορα ‘’σκετσάκια’’ γιατί η κηπουρική για μας είναι διασκέδαση… Κάπως έτσι καταλήξαμε να έχουμε τη δική μας εκπομπή στην τηλεόραση του Mega.
Η χρονιά που πέρασε ήταν αρκετά ευχάριστη και δημιουργική για μένα. Από την μικρή μας εμπειρία στην τηλεοραση είδαμε οτι ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη το πράσινο. Μερικοί όμως διστάζουν να φτιάξουν το μπαλκόνι τους ή τον κήπο τους γιατί δεν ξέρουν τι να βάλουν και πως να το συντηρήσουν. Όμως σίγουρα πειραματίζονται και οι επίδοξοι κηπουροί φαινεται οτι αυξάνονται.
Ο κόσμος έχει αρχίσει να ζητάει τετοιου είδους εκπομπές. Χρηστικές που να μπορεί να δει κάτι και να πάει να το κάνει μόνος του στον κήπο του. Είναι οι εποχές δύσκολες και ο κόσμος έχει ανάγκη να μάθει να καλλιεργεί μόνος του λαχανικά, να γίνει ένας μικρός κηπουρός και να βάλει λίγο χρώμα στη ζωή του. Αυτό μας έδωσε και το διαβατήριο για τη 2η σεζόν . Έχουμε πολλά ακόμα να δείξουμε.
Υπήρξαν δυσκολίες στα γυρίσματα;

Υπήρξαν στιγμές που τα γυρίσματα ήταν δύσκολα, έχοντας ως αντίπαλο τον καιρό.
Μιά φορά στο Μαρούσι λίγο πριν τελειώσουμε τον κήπο.. επιασε χαλάζι και μέσα σε 30 λεπτά μεταμορφώθηκε σε λίμνη. Βέβαια δεν χασαμε το χιούμορ μας και πήραμε 3 ομπρέλες σκεπάσαμε τις κάμερες και γυρίζαμε μέσα στη βροχή προσπαθώντας να φυτέψουμε ένα τεράστιο φοίνικα.
Οι σχέσεις σου με την Θήβα ποια είναι σήμερα;
Όσο για τη Θήβα, την λατρεύω. Οι ρυθμοί εδώ είναι ανθρώπινοι και οι άνθρωποι πιο χαλαροί από την Αθήνα. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέψω και να εγκατασταθώ μόνιμα. Έρχομαι όσο συχνά μπορώ για να βλέπω την οικογένεια μου και τα φιλαράκια μου.
/exeisminima.gr/blog
Διαβάστε Περισσότερα »

Σίγουρα ζουν σε άλλο κόσμο… πολύ μακριά από την κοινωνία & την πραγματικότητα


Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ (διορισμένες -το εκλεγμένες είναι πλέον απαγορευτικό στο νέο ΠΑΣΟΚ- στην Ιπποκράτους, αποκαταστημένες φίλες και αυλή του ΓΑΠ, με τα ταξιδάκια τους και τις βόλτες τους, χωρίς καμία σχέση με την ελληνίδα γυναίκα, τη συντρόφισσα του ΠΑΣΟΚ στο χωράφι, το εργοστάσιο, τη γειτονιά, το γραφείο, το σπίτι), ενώ ο κόσμος καίγεται, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείνουν, σχολεία «συγχωνεύονται»-κλείνουν, η Λαϊκή Αγορά έχει γίνει απαγορευτική, οι γερόντισσες εξαθλιωμένες με περικοπές στις συντάξεις πείνας, εκείνες «χτενίζονται» στα τσάγια τους!
Μέσω της κυρίας Ζέφη Δημαδάμα μας πληροφορούν για την «πρωτοβουλία» τους, την έκδοση του “Approaching Women”, που θα...
 βοηθήσει τη σημερινή ελληνίδα, με "σκοπό την καταγραφή και διάδοση των απόψεων και των στόχων των γυναικών σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο"!
Να δώσουμε συγχαρητήρια γιατί εντόπισαν που χωλαίνει σήμερα, στην Ελλάδα του 2011, η ελληνίδα;
Αυτά δεν γίνονται ούτε στα κινηματογραφικά έργα του Χόλυγουντ, ούτε στα πιο απάνθρωπα νεοφιλελεύθερα λαθεστώτα!
Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου…
sibilla.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρία ελληνικά νησιά στο στόχαστρο τούρκου επιχειρηματία!


Πρόεδρος τουρκικής κατασκευαστικής εταιρίας δήλωσε σήμερα στη τουρκική εφημερίδα TODAYS ZAMAN πως ενδιαφέρεται σοβαρά να αγοράσει τουλάχιστον τρία ελληνικά νησιά. Το όνομα αυτού; Fikret İnan.
Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν βγει στο «σφυρί» ελληνικά νησιά από real estate εταιρίες και...
το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαπραγματεύεται με αυτές συνολικά έξι νησιά, αν και στο τέλος θα αγοράσει τρία. Η έκταση των νησιών αυτών κυμαίνεται από 10.000 έως 2.000.000 τετραγωνικά μέτρα.
Τα νησιά που είναι προς πώληση είναι τα ακόλουθα: Λυχνάρι, Καλτσονήσι, Μικρή Αμοργός, Καρδιώτισσα, Ναυσικά και Βούβαλο.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να θυμίσω πως πριν 10-12 χρόνια όταν η Τουρκία βρέθηκε στην ίδια περίπου οικονομική κατάσταση με εμάς σήμερα, και εμείς διανύαμε μία από τις πλέον καλές οικονομικά περιόδους –φαινομενικά όπως αποδείχτηκε– επιλέξαμε τη διπλωματία των σεισμών, την ανταλλαγή κλάδων ελαίας μεταξύ των τότε ΥΠΕΞ εκ’ των οποίων αργότερα ο Ισμαήλ Τζεμ αποδείχτηκε μέλος της Εργκένεκον που υποστήριζε υπογείως το σχέδιο «βαριοπούλα», αλλά και εκείνη της αλλαγής περιεχομένου των σχολικών βιβλίων.
Στη περίπτωση που ζητήσουμε από κάποιον εξηγήσεις περί των άνω γεγονότων, κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε αυτομάτως ως… λαϊκιστές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο τελευταίος να… κλείσει την πόρτα......

Picture 0 for Ο τελευταίος να… κλείσει την πόρτα
Εκρηκτικές διαστάσεις, δείχνει να λαμβάνει το φαινόμενο της μεταφοράς της έδρας ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, αν πιστέψει κανείς τα στατιστικά δεδομένα που έχει καταγράψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της γειτονικής χώρας.

Στην επίμαχη χρονική περίοδο των τελευταίων 18 μηνών, που συμπίπτει με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, φαίνεται πως τουλάχιστον 2.900 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις προχώρησαν σε ίδρυση εταιρείας με έδρα στη Βουλγαρία, με σκοπό να εκμεταλλευτούν το φιλικότερο φορολογικό κι επενδυτικό περιβάλλον και τη σταθερότητα της βουλγαρικής οικονομίας, που δεν έχει προσφύγει στο ΔΝΤ. Και η τάση αυτή δείχνει να συνεχίζεται και στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, σε σημείο που να προκαλεί σκέψεις του τύπου, ο τελευταίος να… κλείσει την πόρτα.

Σε σύγκριση με το 2006, μάλιστα, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν από Έλληνες στη Βουλγαρία εμφανίζεται το 2010 αυξημένος κατά 3 φορές. Μια περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων της γείτονος δε, καταδεικνύει ότι από το σύνολο των περίπου 2.900 νέων εγγραφών, οι 2.072 πραγματοποιήθηκαν πέρυσι και οι 800 στο πρώτο μισό του 2011.

Όσον αφορά στη γεωγραφική διασπορά των νεοσύστατων εταιρειών, η πόλη του Μπλαγκόεβγκραντ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο ύψος του Προμαχώνα Σερρών, παρουσιάζεται ως ο ελκυστικότερος προορισμός για τους Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς εκεί έγιναν οι 800 νέες εγγραφές ή το 38% του συνόλου. Ακολουθεί η πρωτεύουσα Σόφια, την οποία προτίμησαν για έδρα τους 699 Έλληνες και έπονται κατά σειρά η Φιλιππούπολη με 127 εγγραφές και το Πάτζαρτζικ με 58 εγγραφές.

Εκτός από το πολύ ελκυστικό φορολογικό σύστημα, που έχει συντελεστή 10% -το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη- για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, η Βουλγαρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της γείτονος χώρας, έχει καταστεί πόλος έλξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για μια σειρά από άλλους λόγους όπως το φθηνότερο εργατικό κόστος, αλλά και τα χαμηλότερα κόστη για ενοίκια και μεταφορικές υπηρεσίες.

Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, η ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μεταφορά παραγωγικής δραστηριότητας από την Ελλάδα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η δημιουργία εταιρείας με έδρα στη Βουλγαρία μπορεί να σχετίζεται με την αγορά ακινήτου (σ. σ. μόνο με τον τρόπο αυτό πολίτης μη Βούλγαρος μπορεί να κάνει αγοραπωλησία ακινήτου) ή την απόκτηση αυτοκινήτου με σκοπό να το κυκλοφορεί στην Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και της ασφάλειας που είναι πιο ακριβά στη χώρα μας.

Στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, εξάλλου, επιβεβαιώνουν εμμέσως την εκτίμηση ότι πολλές εταιρείες συστήνονται για άλλο σκοπό και όχι για πραγματική μεταφορά δραστηριοτήτων, καθώς από τις σχεδόν 4.000 - 4.500 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στη Βουλγαρία, έχοντας επενδύσει συνολικά 3,15 δισ. ευρώ, μόνο 600- 700, το πολύ, είναι ενεργές, απασχολώντας περί τις 82.000 εργαζόμενους. Οι υπόλοιπες παραμένουν ένας απλός κωδικός.

Ανάλογο φαινόμενο μετακίνησης επιχειρήσεων, πάντως, διαπιστώνεται και από τη Ρουμανία, καθώς το 2010 τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία επιχείρησαν 272 ρουμανικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων 93 επέλεξαν την πόλη Ρούσσε, άλλες τόσες τη Σόφια και 22 την πόλη της Βάρνας.
voria.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Χιλιάδες παιδιά ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης βιβλίων

Χιλιάδες βιβλία έχουν συγκεντρωθεί από τους μαθητές, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων, που προώθησε προς εθελοντική εφαρμογή στα σχολεία τη χρονιά που πέρασε το υπουργείου Παιδείας.
Στις 6 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, οι μαθητές με την εποπτεία των εκπαιδευτικών, παρέδωσαν τα βιβλία, τα οποία θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011. Η περίσσεια των βιβλίων θα ληφθεί υπόψη για τη μείωση των παραγγελιών της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η βράβευση των σχολείων με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων, ενώ θα βραβευθεί και το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του Προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία.


Πιο συγκεκριμένα, τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν ήταν κυρίως ιστορίας, φυσικής Αγωγής και λεξικά, ενώ πιο “αποτελεσματικοί” αποδείχθηκαν οι μαθητές των σχολείων Μυτιλήνης, Λέσβου, Ξυλοκάστρου, Άρτας και Καβάλας.

Μόνο οι 66 μαθητές του γυμνασίου Πέρνης Καβάλας, επέστρεψαν προς επαναχρησιμοποίηση 500 βιβλία, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν προς ανακύκλωση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 14χρονος Δημήτρης Οικονομίδης: “Ανταποκριθήκαμε όλοι. Ακόμη και οι κακοί μαθητές που άλλες χρονιές έσκιζαν τα βιβλία, έκαναν μπαλίτσες και τις πετούσαν μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Σεβάστηκαν απολύτως το νόημα της συλλογικής δράσης και στο τέλος επέστρεψαν τα καθαρά βιβλία μαζί με άλλα που βρήκαν και από περασμένες χρονιές”.

“Εξάλλου το βιβλίο είναι κάτι με το οποίο έχει συνδεθεί στη διάρκεια του έτους, το έχεις γνωρίσει καλά και σου έχει προσφέρει γνώση. Είναι λυπηρό να καταστρέφεται ή να καίγεται στο τέλος”.

Σημειώνεται πάντως, πως η άμεση ανταπόκριση των παιδιών στο, εθελοντικού χαρακτήρα, πρόγραμμα το οποίο έφθασε τέλος Φθινοπώρου στα σχολεία, δεν ήταν τυχαία. Η ευαισθητοποίηση τους ως προς την χρησιμότητα του χαρτιού και των επιπτώσεων στο περιβάλλον είχε καλλιεργηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

“Τα τελευταία τέσσερα χρόνια”, σημειώνει ο καθηγητής Δημήτρης Θεοδωρίδης, “το σχολείο μας είχε πρόγραμμα συγκέντρωσης άχρηστου χαρτιού προς ανακύκλωση. Τα παιδιά είχαν αποκτήσει συναίσθηση για την έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος και είχαν υιοθετήσει την κατάλληλη στάση ώστε συχνά να νουθετούν και τους ενήλικες”.

Οι μαθητές με ανοιχτή επιστολή αλλά και αντίγραφο της, στα βιβλία τα οποία θα αναδιανεμηθούν σημειώνουν μεταξύ άλλων :

“Φίλε/η συμμαθητή/τρια

Το βιβλίο που κρατάς φέτος στα χέρια σου έχει κάτι ξεχωριστό. Είναι δεύτερης ανάγνωσης και σε άριστη κατάσταση. Διατήρησε το και εσύ. Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Ο σεβασμός στο βιβλίο είναι σεβασμός στη γνώση, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και τελικά στον ίδιο τον άνθρωπο. Να σου θυμίσω ότι βιβλία καίνε τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι οι προηγμένες κοινωνίες.
cosmo.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΛΙΒΑΔΕΙΑ:Ακόμα δεν έχει παραδοθεί το έργο ανάπλασης που για χρόνια ταλαιπωρεί κατοίκους και διερχόμενους

http://www.siriosfm.gr/wp-content/uploads/2011/07/strathgou-ioanoy.jpgΤο θέμα της κακοτεχνίας δρόμων που είχαν ενταχθεί στο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Λιβαδειάς και κυρίως στην Στρατηγού Ιωάννου τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα για την έγκριση απολογισμών των πρώην δήμων και κοινοτήτων.


Αφορμή για το θέμα των δρόμων στάθηκε το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά οι κυβόλιθοι έχουν ξεκολλήσει και στο δρόμο στην πλατεία αλλά και στη περιοχή της Ταμπάχνας με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι για τους περίοικους αλλά και τους διερχόμενους. 
Ο Νώντας Κοτσικώνας αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν τον καταλογισμό ευθυνών για το έργο που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών πολίτες και καταστηματάρχες
«Τα προβλήματα του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Λιβαδειάς είναι γνωστά και δεν είναι τωρινά, ουσιαστικά έχουν ξεκινήσει από την έναρξη κατασκευής. Εμείς και στο παρελθόν είχαμε θέσει το ζήτημα διότι και το έργο καθυστερούσε και προβλήματα δημιουργούσε σε δημότες και καταστηματάρχες. Το αποτέλεσμα που είναι χειρότερο απ΄ ότι περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος», τόνισε ο κ. Κοτσικώνας. Και πρόσθεσε: «Τώρα είναι ο καιρός να αποδοθούν ευθύνες. Ένα έργο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν μπορεί να παρουσιάζει τέτοια προβλήματα ούτε να συντηρείται με μπαλώματα. Πρέπει να δοθεί οριστική λύση».
Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε σχέση με τις ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών ζήτησε και η Γιώτα Πούλου. «Θα χαιρόμουν να γίνει μια αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι εγώ την προηγούμενη τετραετία είχα προσφύγει στην Περιφέρεια και κερδίσει την προσφυγή για τον τρόπο που γινόταν το έργο και πως αυτό ολοκληρώθηκε. Είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για την αλλαγή του προϋπολογισμού από 1,6 εκ σε 2,6 εκ. και είχα επισημάνει ότι θα πληρώνουμε κάθε χρόνο να συντηρούμε ένα κακότεχνο έργο», είπε χαρακτηριστικά.
Για ευθύνες «όλων όσων συμμετείχαν στο έργο» μίλησε ο Γιάννης Αποστόλου.  «Το πρόβλημα –είπε μεταξύ άλλων- είναι  περισσότερο τεχνικό. Η μελέτη βάση των στοιχείων που είχε εφαρμόστηκε αλλά είχε αστοχία υλικού. Ο εργολάβος κάνει κάθε προσπάθειες αποκατάστασης και δεν θα έχει καμία ωφέλεια από το έργο που δεν έχει παραληφθεί ακόμα».  Επίσης σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου «ευθύνη έχει και η τεχνική υπηρεσία» και «οι επιβλέποντες που έπρεπε να είχαν εντοπίσει τα προβλήματα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής έκανε γνωστό ότι η λύση κάλυψης με άσφαλτο στις λακκούβες είναι προσωρινή για την αποφυγή ατυχημάτων και τον Αύγουστο που η κίνηση είναι μειωμένη θα κλείσει ο δρόμος για περίπου μια εβδομάδα προκειμένου να γίνει σωστά η επιδιόρθωση των ζημιών.  
«Είναι ένα τεράστιο ζήτημα και έχω ζητήσει ένα ολοκληρωμένο φάκελο για τις τροποποιήσεις, για τις αλλαγές που έγιναν. Πιστεύω ότι ο τρόπος κατασκευής δεν ήταν ο ενδεδειγμένος στις συγκεκριμένες οδούς και μάλιστα μετά από μελέτες που πληρώθηκαν με χρήματα του δήμου Λεβαδέων. Δεν θα έπρεπε οι δρόμοι αυτοί να παρουσιάζουν μια τέτοια κατάσταση. Περιμένουμε την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας για την επίλυση του προβλήματος», είπε ο κ. Παπαγγελής ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχουν διαχρονικά τεράστιες ευθύνες.
Παράλληλα ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης όλων των εγκεκριμένων έργων των ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων.
«Ο δήμος Λεβαδέων είναι στους πρώτους δήμους της Περιφέρειας με ποσό που ξεπερνάει τα 3 εκ. ευρώ και όλα τα προγραμματισμένα έργα θα εκτελεστούν κανονικά», κατέληξε.
Όσον αφορά στην συζήτηση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης η Γιώτα Πόλου για μια ακόμα φορά κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών.
«Αποχωρήσαμε από το Δ.Σ. σήμερα διότι ήταν μια ακόμα συνεδρίαση με ελλιπέστατα στοιχεία με λάθος εισηγήσεις που ο ένας έριχνες την ευθύνη στον άλλο», είπε η κ. Πόλου και πρόσθεσε: «Κλιθήκαμε σε μια συνεδρίαση και μοιράστηκε ένα πακέτο με έγγραφα που εμείς έπρεπε να έχουμε διαβάσει έγκαιρα για να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας. Δεν τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες και δεν υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου».
Απαντώντας σε δηλώσεις του ο Νίκος Παπαγγελής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αδιαφάνειας και επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η κ. Πούλου δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη συνενώθηκαν στο δήμο Λεβαδέων ΟΤΑ με τελείως διαφορετικά λογισμικά και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των δημοτικών πεπραγμένων. Υπήρχαν δήμοι με προληπτικό έλεγχο και δήμοι που δούλευαν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ακόμη δεν έχει συμφωνήσει με το τελικό ποσό. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ανοχή τουλάχιστον σε συναδέλφους δημάρχους των πρώην δήμων».
Τέλος αναφερόμενος στην πορεία του δήμου Λεβαδέων τόνισε: «Πρωτοπορούμε στις διαδικασίες που προβλέπει ο Καλλικράτης σε πανελλαδικό επίπεδο. Και σε ότι αφορά την απογραφή, τον προϋπολογισμό και τους απολογισμούς».
tabloid.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα ζήσει 150 χρόνια


Μια συνταρακτική αποκάλυψη ενός Βρετανού επιστήμονα έρχεται να ταράξει τα νερά της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και ειδικότερα της Γενετικής Μηχανικής. Εάν οι προβλέψεις του Aubrey de Grey επαληθευτούν, τότε ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για να δει τα 150α γενέθλιά του, έχει ήδη γεννηθεί.


Και μάλιστα, ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για μία χιλιετία θα είναι κατά μόλις 20 χρόνια νεώτερός του!
Ο ιατρός-γεροντολόγος και επικεφαλής ενός επιστημονικού ιδρύματος, αφιερωμένου στην έρευνα για τη μακροζωία, δόκτωρ de Grey, εκτιμά ότι οι γιατροί της εποχής του θα έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία, προκειμένου να «θεραπεύσουν» τη γήρανση, εξαλείφοντας ασθένειες που έρχονται ως συνέπεια αυτής και επεκτείνοντας το προσδόκιμο ζωής επ’ αόριστον.



«Θα έλεγα ότι έχουμε 50-50 πιθανότητες να φέρουμε τη γήρανση σε ένα, όπως θα το αποκαλούσα, αποφασιστικό επίπεδο ιατρικού ελέγχου μέσα στα επόμενα 25 περίπου χρόνια», δηλώνει ο δρ. de Grey κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, λίγο προτού πραγματοποιήσει μια διάλεξη στο Βασιλικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Βρετανίας.

«Και αυτό που εννοώ είναι ο ίδιος ακριβώς τύπος ιατρικού ελέγχου που έχουμε ενάντια στις πιο μολυσματικές ασθένειες της εποχής μας», προσθέτει ο Βρετανός καθηγητής.
EGLIMATIKOTITA.GR
Διαβάστε Περισσότερα »

«Στόχος» των Anonymous η Ελλάδα

Δύο άκρως τολμηρά βίντεο αναρτήθηκαν από την γνωστή πλέον διεθνή ομάδα χάκερ «anonymous» τα μέλη της οποίας χτυπούν διαδικτυακά, επιλεγμένους στόχους ανά τον κόσμο.
«Στόχος» των Anonymous η Ελλάδα
Τα δύο αυτά βίντεο αφορούν την χώρα μας και την επικείμενη διαδικτυακή επίθεση που θα δεχθούν όπως θα παρακολουθήσετε οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ, η Αστυνομία και οι τραπεζικοί.
«Σας παρακολουθούμε να γκρεμίζετε και το τελευταίο ίχνος δημοκρατίας στη χώρα σας. Σας παρακολουθούμε να υπογράφετε εξωφρενικά συμφωνητικά με το ΔΝΤ και να ξεπουλάτε τις ψυχές του λαού σας για να ικανοποιήσετε τους φίλους σας, χρησιμοποιώντας παρακρατικές ομάδες σαν προβοκάτορες, σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Σας παρακολουθούμε να επιτίθεστε σε διαδηλωτές με δακρυγόνα, πέτρες και βία», αναφέρει το μήνυμα των “anonymous” προς την χώρα μας, συνεχίζοντας στο ίδιο σκληρό ύφος…
«Επί αιώνες η χώρα σας ήταν το περήφανο λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού, αλλά τώρα μετατρέψατε τη χώρα σας σε παιχνιδότοπο για κερδοσκόπους».
Παρακολουθήστε τα δύο βίντεο, όπως αυτά αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο...
Διαβάστε Περισσότερα »

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από τη χώρα αυτή ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες χώρες. Η έκθεση των Ευρωπαίων ερευνητών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συνδέει τους εισαγόμενους σπόρους με δύο επιδημίες στις οποίες προσεβλήθησαν περισσότερα από 4.100 άτομα: μία στη βόρεια Γερμανία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι και άλλοι μία στη γαλλική πόλη Μπορντό.
"Η έκθεση μας οδήγησε στο να αποσύρουμε ορισμένους αιγυπτιακούς σπόρους από την αγορά και να απαγορεύσουμε προσωρινά όλες τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Τζον Ντάλι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι όλοι οι σπόροι μοσχοσίταρου που έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη μετά το 2009 από την αιγυπτιακή εταιρεία η οποία φέρεται να είναι η πηγή της μόλυνσης θα πρέπει να αποσυρθούν, να εξεταστούν και να καταστραφούν. Η Επιτροπή ωστόσο δεν κατονόμασε την εταιρεία.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Δανεικές" βόμβες για την Λιβύη ζήτησε το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα!

Image
Τελικά φαίνεται ότι ελληνικές βόμβες θα πέσουν ή έχουν ήδη πέσει στη Λιβύη! Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, "Η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται να ικανοποιήσει το αίτημα του ΝΑΤΟ για παροχή όπλων στις αεροπορικές δυνάμεις της Συμμαχίας που επιχερούν από ελληνικά αεροδρόμια κατά της Λιβύης"!
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι "Το ΝΑΤΟ έχει ξεμείνει από βόμβες και ζητούν από τις χώρες που απλά διαθέτουν βάσεις για τις αεροπορικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν με όπλα αέρος-εδάφους, κυρίως κατευθυνόμενες βόμβες από τα δικά τους αποθέματα".
Πριν από είκοσι ημέρες η Υπηρεσία Συντήρησης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ (NAMSA) κατέθεσε αίτημα για συνεισφορά σε πυρομαχικά στο ΓΕΕΘΑ καθώς τα αποθέματα βομβών των ΝΑΤΟΪκών δυνάμεων που δρουν στην Λιβύη εξαντλούντο.
Αξιοσημείωτη είναι η στάση της Γερμανίας, η οποία ενώ είχε αντιταχθεί στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του λιβυκού καθεστώτος, σπεύδει με διαταγή του υπουργού Άμυνας Thomas de Maiziere για αποδέσμευση όπλων από τα αποθέματα της Luftwaffe, όπως γράφει το Der Spigel.
Το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για παροχή πυρομαχικών από τους παρακάτω τύπους πυρομαχικών: GDU-31A JDAM, GBU-50 Enhanced Paveway, GBU-24A/B Paveway III, 1.162 Paveway I/II, 40 ΑGM-154C JSOW.
To αίτημα του ΝΑΤΟ είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πλευράς Π.Α., καθώς με εξαίρεση τις  Paveway I/II, τα υπόλοιπα όπλα βρίσκονται σε ποσότητες που δεν επαρκούν. Υπάρχει μία πληροφορία ότι οι Γάλλοι ζήτησαν "δανεικά" βλήματα SCALP, για χρήση από τις δυνάμεις που επιχειρούν από την Κρήτη, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Πάντως οι Βέλγοι του Αράξου και οι Νορβηγοί της Κρήτης πιθανότατα έχουν εφοδιαστεί με ελληνικά όπλα.
Μετά από 120 ημέρες επιχειρήσεων τα πτωχά έτσι ή αλλιώς αποθέματα της Συμμαχίας (βασικά των Ευρωπαίων εταιρων του ΝΑΤΟ) είανι σαφές ότι απλά δεν επαρκούν για σοβαρούς πολέμους...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Περιορισμένη κυριαρχία ..σημαίνει περιορισμένη δημοκρατία.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί.Και μάλιστα θα περιοριστεί ..."massive".
Δεν χρειάζεται να μπούμε σε σκέψη για το ποια είναι η ορθότερη απόδοση της λέξης αυτής στα ελληνικά από τις πεντέξι που προτάθηκαν ήδη στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα («σοβαρά», «σημαντικά», «δραστικά», «σαρωτικά», «μαζικής κλίμακας»...). Ξέρουμε - δεν ξέρουμε αγγλικά, η μετάφραση έχει ήδη γίνει μέσα μας από καιρό...

Πάνε μήνες που ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας έχει μειωθεί λόγω του Μνημονίου και της συνεπαγόμενης ασφυκτικής επιτήρησης από τους τροϊκανούς, οι οποίοι, ακόμα και αν είναι χαμηλόβαθμοι, φέρονται αλαζονικά και περιφρονητικά. Η ψυχοπολιτική ευκολία με την οποία...
είχε προβεί σε μια τόσο βαριά δήλωση ήταν εξίσου σοκαριστική με το περιεχόμενό της. Και ιδού που τώρα ένας από τους αγαθούς «εταίρους» πλην άτεγκτους επιτρόπους, ο κ. Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, επιβεβαιώνει το πρωθυπουργικό λεχθέν:


Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί. Και μάλιστα θα περιοριστεί massive. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε σκέψη για το ποια είναι η ορθότερη απόδοση της λέξης αυτής στα ελληνικά από τις πεντέξι που προτάθηκαν ήδη στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα («σοβαρά», «σημαντικά», «δραστικά», «σαρωτικά», «μαζικής κλίμακας»...). Ξέρουμε - δεν ξέρουμε αγγλικά, η μετάφραση έχει ήδη γίνει μέσα μας από καιρό, και είναι απτή· τη βιώνουμε κυριευμένοι, την ίδια στιγμή, από αισθήματα λύπης, ντροπής και οργής. Μόνο που τα αισθήματα αυτά φαίνεται ότι δεν αγγίζουν πολλά από τα στελέχη του πολιτικού μας συστήματος, καθώς και αρκετούς από τους γυάλινους και χάρτινους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που τα θεωρούν τεκμήρια πνευματικής ανωριμότητας και πολιτικού πρωτογονισμού.


Να μην ενοχλούμαστε λοιπόν που η ελληνική πολιτεία σύρεται από τον έναν εκβιασμό στον άλλον (αμέσως μόλις αποφασίστηκε η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, άρχισαν οι απειλές πως δεν θα δοθεί η έκτη) και για να «ισοφαρίσει» εκβιάζει τους πολίτες της.


Να μη νιώθουμε προσβεβλημένοι που η Βουλή των Ελλήνων είτε αποφασίζει και βλέπει σε δυο - τρεις ώρες να απορρίπτονται από τις Βρυξέλλες οι αποφάσεις της δίχως ιδιαίτερη αντίσταση από την ελληνική κυβέρνηση, είτε παρακάμπτεται με το τέχνασμα των νομοτεχνιακών βελτιώσεων, που της αφαιρούν τη δυνατότητα να κυρώνει διά νόμου τις σχεδιαζόμενες εκποιητικές ιδιωτικοποιήσεις.


Να μην αγανακτούμε και ας ξέρουμε ότι η περιορισμένη εθνική κυριαρχία οδηγεί αναπόφευκτα σε περιορισμένη εσωτερική δημοκρατία. Δηλαδή; Είναι υποχρεωτικό να εξομοιωθούν οι ηγεμονευόμενοι με τους ηγεμόνες;


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζεται η μεγάλη φυγή καταθέσεων!!!


Συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό η απόσυρση των καταθέσεων και τον Μάιο. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι καταθέσεις μειώθηκαν το Μάιο κατά 4,9 δισ ευρώ.
Απ'την αρχή της χρονιάς φθάνουν τα 17,8 δισ ευρώ!


Συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό η απόσυρση των καταθέσεων και τον Μάιο. Σύμφωνα με τα...
στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν τον Μάιο κατά 4,9 δισ. ευρώ.

Η νέα αυτή εκροή ανεβάζει τις συνολικές απώλειες που έχουν υποστεί οι τράπεζες από την αρχή του έτους στα 17,8 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά δυσκολότερη την απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι το χρέος των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε το Μάιο στα 97,5 δισ. ευρώ από 86,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι κόπηκαν από τα βαρέα-ανθυγιεινά και ποιοι μπαίνουν

Εκτός οι εργαζόμενοι στη διασκέδαση, την ψυχαγωγία, κομμωτές και διοικητικοί
- 50 με 100 ευρώ η μείωση του μισθού τους και 5 χρόνια αργότερα στη σύνταξη
- 50.000 εργαζόμενοι μπαίνουν στη λίστα με τα βαρέα-ανθυγιεινά


Οι υπάλληλοι γραφείου, όπου κι αν δουλεύουν πλέον μένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών, όπως και οι εργαζόμενοι στα κέντρα διασκέδασης και την ψυχαγωγία. Μένουν όμως εντός της λίστας κομμωτές, καμαριέρες, διοικητικό προσωπικό σε βαριές βιομηχανίες και φαρμακοβιομηχανίες.

Περίπου 100.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός βαρέων-ανθυγιεινών, όμως υπάρχουν εισηγήσεις για ένταξη άλλων 50.000 που έχουν ειδικότητες που ως τώρα δεν θεωρούνταν σκληρές.
Δεν θα βγει όμως από τη λίστα κανείς από τους εργαζόμενους που έχει ήδη συμπληρώσει 3.600 ένσημα, ενώ όσοι έχουν λιγότερα από 12 χρόνια με βαρέα ένσημα, απλά θα δικαιούνται λίγες επιπλέον ημέρες άδειας.

Για να είναι κάποιο επάγγελμα στη λίστα θα πρέπει να έχει δίσκολες συνθήκες εργασίες, όπως νυχτερινή βάρδια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, εργασία σε ύψος ή βάθος, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες ή σε συνθήκες επικίνδυνες όπως είναι οι χώροι στους οποίους χρησιμοποιούνται καρκινογόνες ουσίες.

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τον κατάλογο έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία (για όσους δεν μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014). Ουσιαστικά θα κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος ή εναλλακτικά το 60ό έτος για όσους έχουν 40 έτη υπηρεσίας

Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών τους από 50 έως 200 ευρώ, καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα που τώρα δικαιούνται

Ποιοι αναμένεται να ενταχθούν στα βαρέα-ανθυγιεινά

1. Οδηγοί σταθερής τροχιάς (αναφορά στο εδάφιο 67 του Κανονισμού 106). Πρόκειται για ασφαλισμένους μετά από 01.08.2008.
2. Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και εφελκυσμό πλαστικών (αναφορά στο εδάφιο 81 του Κανονισμού 106).
3. Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργεις (αναφορά στο εδάφιο 55 του Κανονισμού 106).
4. Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου: μηχανοτενχίτες, ελασματουργοί, μονταδόροι, συναρμολογητές, ελασματουργοί μηχανικής κατεργασίας, χειριστές μηχανών παραγωγής - κατασκευής καλωδίων με αγωγούς χαλκού χαμηλής και μέσης τάσης (αναφορά στο εδάφιο 11 του Κανονισμού 106).
5. Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων (αναφορά στο εδάφιο 81 του Κανονισμού 106).
6. Εργαζόμενοι εντός φρεατίων (μουφαδόροι) τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (αναφορά στο εδάφιο 11 του Κανονισμού 106).
7. Επίσης, οι εναερίτες τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ως ομοειδής κατηγορία με τους εναερίτες επιχειρήσεων ηλεκτρισμού (σύμφωνα με το Πόρισμα της Επιτροπής Λινού).
8. Στο χώρο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας μεγάλος αριθμός του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού συνεχίζει να εργάζεται στην παραγωγή, στον έλεγχο ποιότητας, στη διασφάλιση ποιότητας και στην έρευνα και ανάπτυξη, ερχόμενος άμεσα σε επαφή με τους βλαπτικούς παράγοντες που υπάρχουν σ' αυτούς τους χώρους εργασίας (χημικούς, βιολογικούς, φυσικούς).
9. Γιά το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της παραπάνω κατηγορίας (κυρίως μηχανικοί) που εργάζονται σε χώρους ΒΑΕ, είναι απαραίτητο τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν σε σύσταση κλάδου ασφάλισης που να καλύπτει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
10.Προτείνεται η ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζόμενων στη βιομηχανία και βιοτεχνία σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Επιτροπή προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υπάρχουν πια.

Δηλαδή βγαίνουν οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερών καυσίμων, οι ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, οι αμαξοκαραγωγείς, οι αρβυλεργάτες, οι βαρελοποιοί.

Επίσης εκτός λίστας μένουν όσοι είχαν μπει με φωτογραφικές διατάξεις, για συγκεκριμένα συγκροτήματα που υπάρχουν πια όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχανουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του κτιριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην Καλλιθέα
newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Άμεση αποζημίωση των αμπελοκαλιεργητών του Διστόμου ζητά η ΕΑΣ Λειβαδιάς





Με επιστολή τους προς τον ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς Γιώργος Ανέστης και ο πρόεδρος του ΑΣΟ Διστόμου Ευστάθιος Καστρίτης, ζητούν την άμεση αυτοψία και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη, δίκαιη και υποχρεωτική αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών μετά την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής τους.Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Λιβαδειά 01-07-2011 Α.Π. 797
Προς: ΕΛΓΑ
Μεσογείων 45, Αθήνα, Τ.Κ. 11510

Κοινοποίηση:
1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2) Βουλευτές Ν. Βοιωτίας
3) Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Κύριοι,
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε και γραπτώς, αν και νομίζουμε πως είστε γνώστες, για τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η σταφυλική μας παραγωγή από την πρωτοφανή επέλαση ακραίων καιρικών φαινομένων κατά το μήνα Μάιο και Ιούνιο, τόσο στην περιοχή μας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στην αμπελουργική καλλιέργεια της περιοχής Διστόμου Βοιωτίας, η ζημιά είναι δραματική. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ζημιά είναι ολική. Οδεύουμε λοιπόν προς ολική καταστροφή της φετινής σταφυλικής παραγωγής καθώς και σε ικανή μείωση της παραγωγής του επόμενου έτους, γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποβοηθούν την εξάπλωση του μύκητα του περονόσπορου που γίνεται ανθεκτικός σε κάθε ψεκασμό, ο οποίος ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της εναλλαγής των καιρικών φαινομένων.
Εμείς θεωρούμε πως η πρωτοφανής ανάπτυξη και εξάπλωση του μύκητα δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί με όσα μέσα διαθέτουμε. Και άρα, δεν βρισκόμαστε σε μια συνήθη αρρώστια του αμπελιού αλλά σε μια πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή.
Επειδή στην περιοχή μας επικρατεί βαθειά οικονομική ύφεση, και είμαστε αποκλειστικά αμπελοκαλλιεργητές, ζητάμε:
Την άμεση αυτοψία στα αμπέλια μας από επιτροπή επιστημόνων.
Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη, δίκαιη και υποχρεωτική αποζημίωσή μας για την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής μας.

Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ο. Διστόμου

Καστρίτης Ευστάθιος

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς
Ανέστης Γεώργιος
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιχείρηση Αστραπή στη χώρα για σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό!


Έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία για 4 Έλληνες για πορνογραφία ανηλίκων στο Διαδίκτυο

Η τρίτη και πιθανότατα η τελευταία φάση της πολυεπίπεδης επιχείρησης "Αστραπή" που ξεκίνησε σχεδόν στην αρχή του χρόνου, με στόχο τη σύλληψη ή την σύνταξη δικογραφιών σε βάρος ατόμων που αποτελούν συστηματικούς επισκέπτες ιστοσελίδων με νοσηρό περιεχόμενο σκληρής παιδικής πορνογραφίας, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το τρίτο σκέλος της έρευνας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και όπως σημειώνεται, μεταξύ των συλληφθέντων και των κατηγορούμενων βρίσκονται και πάλι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, ξεσηκώθηκε ιερή οργή στην πόλη της Ιστιαίας, εξαιτίας της εμπλοκής ατόμου με βαθιές θρησκευτικές καταβολές και κοινωνική συνεισφορά.

Οι νέες έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης "Αστραπή", τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας είχαν δημοσιοποιηθεί στις 12 Απριλίου, όταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, έκαναν την πρώτη αυτόνομου χαρακτήρα ηλεκτρονική τους έρευνα, με τη χρήση του ειδικού λογισμικού TLO, για την διακίνηση-κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου.

Είχαν προηγηθεί έρευνες διάρκειας δύο μηνών, από τις οποίες σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων Ελλήνων, με τις κατηγορίες για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου κατά συρροή και κατά συνήθεια.

Ακολούθησε στις 4 Μαΐου η δεύτερη φάση της πολυσχιδούς έρευνας, με σαφάρι συλλήψεων και τουλάχιστον 12 κατ' οίκον έρευνες σε Αθήνα και περιφέρεια.
sarotiko.blogspot
Διαβάστε Περισσότερα »

Διεθνής Αμνηστία: εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα επεισόδια στη Συρία

Έκθεση της Διεθνής Αμνηστίας αναλύει τα επεισόδια στη Συρία, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από μέρους των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας στην διάρκεια της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Παράλληλα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, για την επιβολή εμπάργκο όπλων και την δέσμευση πόρων του προέδρου Μπασάρ αλ ’σαντ και κορυφαίων συμβούλων του και στελεχών της κυβέρνησής του.
«Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ο συριακός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας διέπραξαν εγκλήματα και άλλες παραβιάσεις στη διάρκεια της επιχείρησης στην Τελ Κάλαχ που, μαζί με άλλα εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλού στη Συρία, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η Αμνηστία αναφέρει στην έκθεση της ότι ο κατάλογος των εγκλημάτων που καταγγέλλεται ότι διαπράχθηκαν στη Συρία συμπεριλαμβάνει φόνους, βασανισμούς και αυθαίρετες συλλήψεις.
Η έκθεση κάνει λόγο για πυρά εναντίον ασθενοφόρων, παιδιών που τέθηκαν υπό κράτηση και βασανισμούς τραυματιών κατά τις αφίξεις τους σε νοσοκομεία.
Αναφέρει ότι σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι στην διάρκεια κράτησης πολιτών από την αστυνομία και κάνει λόγο για μέλη οικογενειών που προπηλακίστηκαν όταν πήγαιναν να παραλάβουν τις σορούς των παιδιών τους.
Ορισμένοι από τους συλληφθέντες με τους οποίους μίλησαν άνθρωποι της Αμνηστίας είπαν ότι ανακριτές προέβησαν σε ηλεκτροσόκ στη διάρκεια ανακρίσεων και βασανιστηρίων.
Υπενθυμίζετε ότι η Συρία έχει κλείσει τα σύνορά της σε οργανώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, και στα διεθνή ΜΜΕ και σε διεθνείς παρατηρητές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ξένα χέρια παραχωρείται η Ελλάδα


Η όποια κρατική περιουσία υπάρχει – τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μας, ο ορυκτός πλούτος, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.λ.π.– παραχωρείται στα χέρια ξένων «ειδικών» που εγκαθίστανται στην Ελλάδα για να ξεπουλήσουν όπου θέλουν την περιουσία του ελληνικού λαού.

Εξωφρενικά και πρωτοφανήκρίνονται όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, που καθιερώνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ και οι διατάξεις του - που δεν συζητήθηκαν στη Βουλή ή τις πέρασαν με τη μέθοδο του express οι αρμόδιοι υπουργοί - κρύβουν απίστευτες παγίδες για την περιουσία του ελληνικού κράτους με το δεδομένο ότι οι πωλήσεις των «ασημικών» δεν θα γίνουν από Έλληνες, αλλά από ξένους που τους «φυτεύουν» στα ελληνικά υπουργεία.

Και ιδού η επιβεβαίωση μέσα από τα επίμαχα άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου:

Στο άρθρο 2, παράγραφος 11 αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά: «Τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου και των εταιρειών, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει στο Ταμείο αξιοποιούνται σύμφωνα με επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων».

Ποιοι όμως αποτελούν αυτό το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων;

Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 που αναφέρει τα εξής: «Στο ταμείο συνιστάται επταμελές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που τα μέλη του διορίζονται για 3 χρόνια και τα τρία από τα επτά αυτά μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων υποδεικνύονται για τοποθέτηση από τους εκπροσώπους που προβλέπονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 3.

Και τι προβλέπει η παράγραφος 11 του άρθρου 3; Γιατί εδώ είναι το κλειδί της όλης ιστορίας. «Στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται δύο εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως από το Διοικητικό Συμβούλιο πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τους παρέχει τις πληροφορίες αυτές χωρίς καμία καθυστέρηση».

Δηλαδή η Κομισιόν «φυτεύει» 2 τοποτηρητές στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι οποίοι με τη σειρά τους «φυτεύουν» τρεις ανθρώπους με τη σειρά τους στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, που βεβαίως αυτοί θα αποφασίζουν που και πόσο θα ξεπουληθεί η περιουσία του ελληνικού Κράτους.

Συμπέρασμα: η Ελλάδα έχει περάσει ήδη στα χέρια των ξένων μεταπρατών.
Πηγή :http://www.newsbomb.gr/

Διαβάστε Περισσότερα »

ΛΕΙΒΑΔΙΑ:Λυσιστράτη 19 Ιουλίου στο θέατρο Κρύας




Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Τριφύλλη, Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Κώστας Βουτσάς.
Συμμετέχουν ακόμη 20 ηθοποιοί και χορευτές!!!

Ο Θύμιος Καρακατσάνης ντύνεται για τρίτη φορά Λυσιστράτη. Εφέτος μαζί 6 κωμικοί φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο θεατρικό γεγονός.
Λυσιστράτη: Θύμιος Καρακατσάνης
Μυρίνη: Βασίλης Τσιβιλίκας
Κλεονίκη: Βάσια Τριφύλλη
Κινησίας: Γιώργος Παρτσαλάκης
Πρόβουλος: ο Γιώργος Κωνστανίνου
Και Λαμπιτώ ο Κώστας Βουτσάς
Η Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία του Θύμιου Καρακατσάνη, σε μετάφραση του θεατράνθρωπου Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνικά – κοστούμια της Ρένα Γεωργιάδου, Χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου και μουσική του μεγάλου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.
Μια ομάδα που σίγουρα συναντήθηκε για να προσφέρει τέχνη, γέλιο και προβληματισμό. Ένας μεγάλος θίασος κοντά μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρη
Σκηνοθεσία: Θύμιου Καρακατσάνη
Moυσική: Γιάννη Μαρκόπουλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ρένας Γεωργιάδου
Χορογραφίες: Δημήτρη Παπάζογλου
Φωτισμοί: Ηλίας Βακάκης
Bοηθός Σκηνοθέτη: Mαρία Συκιανάκη

Συμμετέχουν : Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Χάρης Αρώνης, Μαρία Συκιανάκη, Θεοδώρα Βουτσά, Φίλιππος Φιλόγλου, Γιάννης Γούτης, Νίκος Δροσάκης, Μαρία Μαλλούχου, Γεωργία Βασιλοπούλου, Ειρήνη Καζάκου, Κέλυ Γιακουμάκη και ο Κωνσταντίνος Κυριακού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη μπορεί να φαίνεται η πιο αθυρόστομη κωμωδία του, με την πιο ανοιχτόκαρδη αμεσότητα των όρων, κι όμως δεν μπορεί γι’ αυτό να χαρακτηριστεί για ανήθικη. Τουναντίον είναι ένα υπέροχο μάθημα πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Είναι θερμό κήρυγμα ειρήνης κι αδέρφωσης μεταξύ των Ελλήνων - και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης. Μολονότι ο μύθος είναι πλάσμα της φαντασίας εξωπραγματικό κι απίθανο, η πορεία του συντελείται με την πιο αβίαστη φυσικότητα κι αληθοφάνεια. Η ψυχολογία των ηρώων, οι λόγοι τους και τα έργα τους δεν έχουνε τίποτα το αδικαιολόγητο. Ο Αριστοφάνης, όσο κανένας άλλος ποιητής του παλιού καιρού, γνώρισε κι απόδωσε με πολλή σοφία και τέχνη την ψυχή των γυναικών του λαού - των νοικοκυράδων. Η «Λυσιστράτη» από την άποψη της συνθετικής τελειότητας και της ισορροπίας μέσων και σκοπού μπορεί να σταθεί δίπλα στο σοφόκλειο δράμα. Η σκηνή του όρκου των γυναικών, του ερωτικού παιχνιδιού Μυρρίνης - Κινησία, της λιποψυχίας των αντάρτισσων και στο τέλος η θαυμαστή νουθεσία της Λυσιστράτης προς τους εμπόλεμους Αθηναίους και Σπαρτιάτες, είναι από τα πιο αριστουργηματικά κατορθώματα του δημιουργικού Λόγου. Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική. Γκρεμιστής των «κακώς κειμένων» και δάσκαλος του σωστού. Αλλά στη «Λυσιστράτη», που παίχτηκε στα 411 π.Χ. ο σκοπός του (η ειρήνη) ξεπερνάει τα όρια της πρώτης ανάγκης του λαού για προκοπή και γίνεται ανάγκη σωτηρίας της πατρίδας. Η αθηναϊκή πολιτεία, είχε άμεση ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, γιατί αργά η γρήγορα, θα τον έχανε - και μαζί με την Αθήνα θα χανότανε όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός. Είχε προηγηθεί η σικελική καταστροφή, η οχύρωση της Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες, η αποστασία των συμμάχων ―όλα τούτα με την προδοσία του Αλκιβιάδη - κι ο λαός ήθελε την ειρήνη. Έτσι το κήρυγμα της Λυσιστράτης δεν είτανε καθόλου ανεδαφικό παρά επίκαιρο και καλοδεχούμενο κάθε καιρό.

ΛΕΙΒΑΔΙΑ: 19 Ιουλίου 2011 – ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ - Ώρα παράστασης: 9:30μ.μ
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
orchomenos-press.
Διαβάστε Περισσότερα »

XAΛΚΙΔΑ:Επίδοξος φονιάς των δρόμων!!!


Οι φωτογραφίες δείχνουν με τι θράσος κυκλοφόρησε στο δρόμο ένας οδηγός φορτηγού Λίμνη Ευβοίας-Χαλκίδα το μεσημέρι της...
Τρίτης 5 Ιουλίου, έχοντας στην καρότσα ΜΕΓΑΛΟΥΣ κορμούς δέντρων και χωρίς να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για τα διερχόμενα οχήματα. Η πόρτα της καρότσας ήταν ανοιχτή επειδή οι κορμοί εξείχαν από αυτή και δεν ήταν δεμένοι. Τι θα γινόταν αν τουλάχιστον ένας από αυτούς τους κορμούς έπεφτε στο δρόμο και κατόπιν έπεφτε πάνω του κάποιο αυτοκίνητο; Θα έφταιγε η κακιά στιγμή; Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν είναι και τόσο καλές από άποψη ποιότητας, αφού τραβήχτηκαν εν κινήσει μέσα από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που έφυγε στις 12:15 από τη Λίμνη Ευβοίας.

tro-ma-ktiko.blogspot
Διαβάστε Περισσότερα »

Προσοχή στις τουρίστριες-Κάνουν καταγγελίες για βιασμούς για να εισπράξουν αποζημίωση


Έκαναν ψεύτικη καταγγελία στο Ρέθυμνο για να εισπράξουν αποζημίωση στην πατρίδα τους

Δικογραφία σε βάρος δύο γυναικών από την Βρετανία , για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση , σχηματίστηκε από την Αστυνομία στο Ρέθυμνο, με αφορμή την καταγγελία που είχαν κάνει πριν από περίπου 15 ημέρες για βιασμό σε βάρος τους, από άγνωστους δράστες στον Πλακιά του δήμου Αγίου Βασιλείου,

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν , από την εμπεριστατωμένη προανάκριση που ενήργησε η Υ. Α. Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Α.Τ. Λάμπης, δεν προέκυψε το αληθές των καταγγελλομένων τους, αντιθέτως, εν γνώση τους κατέθεσαν ψευδώς, ότι έπεσαν θύματα βιασμού, προκειμένου να αποσπάσουν σχετική Βεβαίωση τέλεσης του προαναφερόμενου αδικήματος (πιθανότατα για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρίες).

Επίσης, σύμφωνα με το cretalive.gr, κατά την ιατροδικαστική τους εξέταση δεν προέκυψαν ευρήματα τέτοια, ώστε να συνηγορούν στην τέλεση της πράξης του βιασμού.

Οι δύο γυναίκες αναζητήθηκαν στο τόπο διαμονής τους , ωστόσο δεν βρέθηκαν αφού μετά την καταγγελία τους και την παραλαβή της σχετικής Βεβαίωσης, εγκατέλειψαν τη Χώρα.

Η σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία από την Υ.Α. Ρεθύμνου, θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Ρεθύμνου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο πρώτος καύσωνας έρχεται το Σαββατοκύριακο!



Αισθητά ανεβαίνει η θερμοκρασία έως τα τέλη της εβδομάδας, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, το Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ: Την Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Ιουλίου...



αντίστοιχα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέεουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Σάββατο 9 και Κυριακή 10: Καιρός: γενικά αίθριος με ζέστη κυρίως στα δυτικά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε νέα μικρή άνοδο. Κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 38 βαθμούς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση δημοπρασίας από τον ΟΔΔΥ



Στις 15-7-2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.00΄ π.μ. θα πραγματοποιηθεί προφορική πλειοδοτική δημοπρασία για την πώληση διαφόρων υλικών, τροχόσπιτων, μηχανημάτων, τρέιλερ, Σκραπ, Αργύρου κ.ά, όπως περιγράφονται με λεπτομέρεια στη Δ/ξη 3780 που διατίθενται από το γραφείο 23 του Ο.Δ.Δ.Υ Αθήνας (Σταδίου 60, 8ος όροφος τηλ. 210-3244.231) απ’ όπου επίσης παρέχονται πληροφορίες.

Η πιο πάνω δημοπρασία θα γίνει στην αποθήκη του ΟΔΔΥ στην Μαγουλέζα , τηλ. 210-2470.370 και ταυτόχρονα με τηλεφωνική σύνδεση στα γραφεία του ΟΔΔΥ Θες/κης τηλ. 2310-232.882, του ΟΔΔΥ Πάτρας τηλ. 2610-271.214, του ΟΔΔΥ Λάρισας τηλ. 2410-531.792 (και διάφορες Υ.Δ.Ε. και Δ.Ο.Υ. όπου μας γνωστοποιηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος), από όπου επίσης διατίθενται διακηρύξεις και παρέχονται πληροφορίες.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΘΗΒΑ:Σταματά η αποκομιδή απορριμμάτων τις Κυριακές


ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
Θήβα 5/07/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ειδοποίηση για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Από την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου (7-8-2011) και κάθε Κυριακή δεν θα γίνεται πλέον αποκομιδή σκουπιδιών.
Παρακαλούνται οι δημότες να μην εναποθέτουν τα σκουπίδια στους κάδους (κάθε Κυριακή), αλλά να τα κρατούν στα σπίτια τους μέχρι τη Δευτέρα.
Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία όλων για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και να προστατεύσουμε το περιβάλλον.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου 22-23 Ιουλίου στον Δ.Θηβαίων

Αναβλήθηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμουη ΕΟΠ ανακοίνωσε ότι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου για τις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών και Νέων Ανδρών θα διεξαχθεί τελικώς 22-23 Ιουλίου σε Μαλακάσα, Σχηματάρι, Θήβα και Δερβενοχώρια. Ο αγώνας της ατομικής χρονομέτρησης πρόκειται να γίνει στην παράλληλη οδό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Αυλώνα-επιστροφή-Σείριο-υπόγεια διάβαση Μαλακάσας-επιστροφή Σείριο ,συνολικής απόστασης 14,2χλμ. Οι άνδρες θα κάνουν 2,5 στροφές 38,4 χλμ. , τερματίζοντας με κατεύθυνση προς Αθήνα, οι νέοι άνδρες 2 στροφές 28,4 χλμ. και οι γυναίκες 1,5 στροφή 24,2 χλμ. και τερματισμό προς Αθήνα.
Ο αγώνας αντοχής θα διεξαχθεί στην παρακάτω διαδρομή: Μαλακάσα (κόμβος)-Σχηματάρι-Τανάγρα-Ασωπία-Καλλιθέα-Νεοχωράκι-Θήβα (κόμβος)-Λουτούφι-Μελισσοχώρι-Πλαταιές-Ερυθρές-Δάφνη-Πύλη-Σκούρτα (αρχή στροφής)-Στεφάνη-Παράσινο-Πάνακτον-Πύλη-Σκούρτα (τέλος στροφής). Για την κατηγορία ανδρών και νέων ανδρών θα υπάρξει κοινή κατάταξη σε απόσταση 159,6 χλμ. και τρεις επιπλέον στροφές με τερματισμό στα Σκούρτα. Οι γυναίκες θα διανύσουν 103 χλμ. με τερματισμό στην Πύλη. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλούν στην ΕΟΠ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση μέχρι τις 15 Ιουλίου.      
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα...


Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 6 Ιουλίου...


371 π.Χ: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Λεύκτρων Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο.

1785: Οι Αμερικανοί επιλέγουν το δολάριο ως τη νομισματική τους μονάδα.

1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελής στον Σουλτάνο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη συνθήκη.

1850: Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από το βρετανικό στόλο, μετά την ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των Βρετανών στην υπόθεση Πατσίφικο.

1892: Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.

1907: Κατασκευάζεται στο Μπρούκλαντς της Αγγλίας η πρώτη τεχνητή πίστα αγώνων αυτοκινήτου, επειδή απαγορεύονταν οι αγώνες δρόμου στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας.


Γεννησεις

1837: Βασίλι Λέφσκι, βούλγαρος επαναστάτης. [θαν. 6/2/1873]

1907: Φρίντα Κάλο, μεξικανή ζωγράφος, σύζυγος του επίσης ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα. [θαν. 13/7/1954]

1925: Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. («Rock Around Clock») [θαν. 9/2/1981]


Θανατοι

1535: Τόμας Μορ, άγγλος συγγραφέας. Εκτελέστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. («Ουτοπίας») [γεν. 7/2/1478]

1962: Ουίλιαμ Φόκνερ, αμερικανός συγγραφέας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ. («Η βουή και το Πάθος») [γεν. 15/9/1897]

1995: Αζίζ Νεσίν, τούρκος συγγραφέας. [γεν. 20/12/1915]


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ