Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλες Νίκες στο Καρπενήσι οι Μικτές Βοιωτίας

Πολυ μεγαλες νικες πετυχαν σημερα στο Καρπενησι οι Μικτες ομαδες της Βοιωτιας
με τις Αντιστοιχες της Ευρυτανιας
η ομαδα Νεων  Νικησε με σκορ 3-0
ενω η ομαδα Παιδων  συνετριψε την Αντιστοιχη της Ερυτανιας με σκορ 9-1
Διαβάστε Περισσότερα »

Άη... Βασιλείου έρχεται από τη Λιβαδειά!

Τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα πέτυχε ο Λεβαδειακός! Η ομάδα της Βοιωτίας επικράτησε 1-0 του ΟΦΗ στο Ηράκλειο για την εξ αναβολής αναμέτρηση της 3ης αγωνιστικής. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Βασιλείου στο 89'!

Άη... Βασιλείου έρχεται από τη Λιβαδειά!
Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στον αγώνα και φάνηκαν εξ αρχής οι προθέσεις τους να πετύχουν γρήγορα το γκολ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ανοιχτό παιχνίδι με αρκετές ευκαιρίες, σουτ και αποκρούσεις. Ωστόσο, καμία δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα με αποτέλεσμα να μείνει το στείρο 0-0 ως σκορ ημιχρόνου.
Στο δεύτερο μέρος, ο ΟΦΗ ευτύχησε να κερδίσει πέναλτι σε ανατροπή του Καμπάνταη από τον Τόμας, μια απόφαση που ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των παικτών του Λεβαδειακού, οι οποίοι θεώρησαν ότι ο αμυντικός των Βοιωτών δεν υπέπεσε σε καμία παράβαση. Ο Κυριακίδης πάντως είπε όχι στον Κάλαϊτζιτς, ο οποίος ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών και έτσι παρέμεινε το 0-0!
Και εκεί που το ματς έδειχνε ότι θα λήξει ισόπαλο, στα τελευταία λεπτά του αγώνα οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ! Ο Τομάς έκλεψε από τον Μπούρμπο, που έκανε λάθος, κι έβγαλε την πάσα στον Βασιλείου, ο οποίος πλάσαρε ιδανικά τον Κάρολ, για το 0-1.
Ο ΟΦΗ δεν μπόρεσε να γυρίσει το ματς στις καθυστερήσεις και έτσι ο Λεβαδειακός πέτυχε τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Guardian: Οι Έλληνες δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους

Guardian, άρθρο, πείνα, εγκατάλειψη, παιδιά, πολύτεκνος, κρίση, πρόνοια, Γιαννόπ

Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει σήμερα άρθρο στο οποίο περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την άθλια οικονομική κατάσταση σύγχρονων Ελλήνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους γιατί δεν έχουν να τα ταΐσουν.
 

Κάτω από τον τίτλο «Η ελληνική οικονομική κρίση μετατρέπεται σε τραγωδία για τα παιδιά που τα εγκαταλείπουν οι οικογένειές τους» το άρθρο ξεκινά με μια αναφορά στην τραγική κατάσταση ενός πολύτεκνου πατέρα με 10 παιδιά από την Πάτρα που με μοναδικά μηνιαία έσοδα 960 ευρώ και ένα διμηνιαίο επίδομα 460 ευρώ, βρέθηκαν να χρωστούν ακόμα και στον χασάπη, τον φούρναρη και τον μπακάλη . Ο κ. Γασπαρινάτος λέει στην Guardian «Ντρέπομαι που το λέω αλλά έφτασα στο σημείο να μην έχω 2 ευρώ να αγοράσω ψωμί» και εξηγεί πως αναγκάστηκαν με τη γυναίκα του να απευθυνθούν στις δημοτικές αρχές για «να σώσουν τα παιδιά μας».
 

Το άρθρο συνεχίζει με δηλώσεις από εκπρόσωπο του Δήμου Πατρών που δηλώνει πως πέρσι τα Χριστούγεννα οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου έδωσαν τρόφιμα σε 400 οικογένειες αλλά φέτος δέχτηκαν πάνω από 1200 αιτήσεις από οικογένειες που ζητούσαν βοήθεια. Ωστόσο αυτό που πραγματικά τους εξέπληξε ήταν το αίτημα να απομακρύνουν τα παιδιά από την οικογένειά τους προκειμένου να τα σώσουν από την φτώχεια.
 

Το άρθρο συνεχίζει με το να εξηγεί πως σε μια περήφανη χώρα όπως η Ελλάδα η οικογένεια είναι πάνω από όλα και για αυτό σοκάρει το αίτημα της οικογένειας του κ. Γασπαρινάτου, αλλά τονίζει πως στην Ελλάδα που βρίσκεται σχεδόν στον πέμπτο χρόνο ύφεσης όλοι οι αρμόδιοι φορείς επιβεβαιώνουν το χειρότερο, πως η περίπτωση του κ. Γασπαρινάτου από την Πάτρα δεν είναι μοναδική. Κάθε άλλο. Σύμφωνα με το άρθρο αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς οι ελληνικές οικογένειες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα και Πρόνοια γιατί δεν έχουν τα χρήματα να τους προσφέρουν τα απαραίτητα, ενώ αναφέρεται πως παρατηρείται και αύξηση του αλκοολισμού, της χρήσης ναρκωτικών αλλά και της εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων.
 

Το άρθρο παραθέτει και δηλώσεις του Κώστα Γιαννόπουλου από το Χαμόγελο του Παιδιού ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αυτή της καλοσύνης και της φιλοξενίας και του αλτρουισμού, η οποία συχνά παραβλέπεται».
Το άρθρο κλείνει με μια νότα αισιοδοξίας καθώς αναφέρει πως η οικογένεια Γασπαρινάτου τελικά δεν χρειάστηκε να δώσει τα παιδιά της, καθώς μια πλούσια κυρία από την Αθήνα, όταν έμαθε το δράμα τους, έκανε μια μεγάλη δωρεά στον κ. Γασπαρινάτο και τα 10 παιδιά του, ο οποίος δηλώνει: «Χάρη σε αυτή την καλή κυρία μπορούμε να ελπίζουμε ξανά. Μέχρι την Πρωτοχρονιά θα έχουμε μπει όλοι μαζί στο νέο μας σπίτι».


Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ




iefimerida.gr/
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αιφνιδίως οι οικονομικοί εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης.


Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί κάνουν λόγο για παρεμβάσεις στο έργο τους, καταγγελία που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για την προέλευση και το είδος των πιέσεων, που τους ασκήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης στην επιστολή παραίτησής τους στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκο Παντελή τονίζουν:  «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση».

Στην επιστολή τους τονίζουν: «Με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία επιχειρείται η αντικατάσταση μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας».

Υπογραμμίζουν εξάλλου χαρακτηριστικά: «Δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Οι δυο εισαγγελείς, που ζητούν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, χειρίζονταν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και οικονομικών εγκλημάτων.
Διαβάστε Περισσότερα »

“Εθνική απειλή” η εγκληματικότητα

Τα κρούσματα είναι πολλά. Και είναι συνεχή. Και σημειώνονται παντού. 


Σε υποβαθμισμένες και "ευγενείς" συνοικίες. Στο κέντρο και στα προάστια. Στην Πρωτεύουσα και στη Περιφέρεια. Σε αστικές και αγροτικές περιοχές. 


Και χαρακτηρίζονται από την ολοένα και αυξανόμενη αγριότητά τους. 


Που από εγκλήματα κατά της περιουσίας...


και από απλές κλοπές, μετεξελίσονται σταθερά σε ληστείες, εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατά της ζωής και της γενετήσιας ελευθερίας. 


Κι όλα αυτά σε μια κοινωνία χειμαζόμενη, που ο συνεκτικός ιστός της, αυτός της μεσοαστικής και μικροαστικής τάξης, αποσυντίθεται. Και η Οργανωμένη Πολιτεία απούσα. Και διαρκώς απολογούμενη. 


Και οι δυνάμεις ασφαλείας να μην προσφέρουν, αυτό που εκ των πραγμάτων και με βάση την αποστολή τους, όλοι προσδοκούμε. Την ασφάλεια.


Η κατάσταση είναι το δίχως άλλο αποκαρδιωτική. Και θα γίνεται χειρότερη. 


Κυρίαρχα αίτια η απουσία μιας κάποιας μεταναστευτικής πολιτικής. 


Που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οδηγεί στην εξαθλίωση, πέρα από τις ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά τάξεις της Ελληνικής κοινωνίας, τις μάζες των συνανθρώπων μας, που αναζήτησαν οικονομικό καταφύγιο στη χώρα μας. 


Και που έχουν διαμορφώσει τα δικά τους ‘γκέτο’ , με σημαντικότερο αυτό του Ιστορικού Κέντρου των Αθηνών. Σε ένα σκηνικό εκρηξιγενές. Που πέρα από τους κατ’ επάγγελμα παραβατικούς και τα κακοποιά στοιχεία, αρχίζει να περιλαμβάνει και τη νέα , τη δεύτερη γενιά των μεταναστών. 


Που γεννήθηκαν και/ ή μεγάλωσαν στη χώρα μας και τη θεωρούν και δικό τους αυτονόητα χώρο. Που διεκδικούν ή θα διεκδικήσουν δικαιώματα και θα βιώσουν το αίσθημα της αδικίας και του απόκληρου. Συνθήκες ζόφου με εφιαλτικές προοπτικές.


Απέναντι στο σκηνικό αυτό η Αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας, πρέπει να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Η οποία περιλαμβάνει σχεδιασμό και όραμα αντεγκληματικής πολιτικής. Και στην οποία καμιά θέση δεν έχουν πολιτικάντικα φληναφήματα περί "αστυνομίας που αμύνεται", από όσους προσπαθούν με αυτοσχεδιασμούς, στην ‘πλάτη’ μιας ολόκληρης κοινωνίας, να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης. Στην προσπάθεια αυτή η συνδρομή και της δημοτικής αστυνομίας πρέπει να είναι μεγάλη. 


Το ανθρώπινο δυναμικό της, απενοχοποιημένα και χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες, πρέπει να αξιοποιηθεί. 


Αλλά και στην ίδια την Αστυνομία, πρέπει, ως όρος απαράβατος να εμπεδωθεί, ότι η υπηρεσία στις δυνάμεις ασφαλείας είναι τιμή και ευθύνη. Και μετά βιοπορισμός. 


Μόνο με όραμα και μεράκι θα επιτελέσουν τον καθήκον τους. Και θα δικαιολογήσουν τον ρόλο τους, ως του "προσώπου" του Κράτους. 


Και της εξουσίας που απορρέει από αυτόν.



statesmen.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Διασκέδασαν με τον Άγιο Βασίλη (φωτό)


ΚΑΙ ΜΕ ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΥΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΘΗΒΑΣ



Μία χριστουγεννιάτικη γιορτή με πολλά δώρα και εκπλήξεις διοργάνωσε ο Δήμος Θήβας για τους μικρούς της πόλης που κατέκλεισαν την αίθουσα του ΣΦΕ με τους γονείς τους.
Στις πρωτοβουλίες του Δήμου, να αναδείξει το εορταστικό κλίμα των ημερών, περιλαμβάνεται και η διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες, η οποία και θα πραγματοποιηθεί αύριο.
lamiastar.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

Άγριο ξύλο στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ (Video)



Επεισόδια και σοβαροί τραυματισμοί σημειώθηκαν στη Βηθλεέμ κατά το ετήσιο έθιμο του "σαρώματος". Προκλητική η στάση των Αρμενίων. Έσπασαν δάχτυλα Ορθόδοξου ιερέα. Δείτε το βίντεο.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, μεταξύ Αρμένιων και Ορθόδοξων κληρικών, με αφορμή το ετήσιο καθάρισμα του χώρου, το λεγόμενο "σάρωμα".

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι αγιοταφίτες μοναχοί πήγαν στη Βηθλεέμ και άρχισαν μαζί με τους Φραγκισκανούς και τους Αρμενίους το ετήσιο σάρωμα.

Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, καθαρίζεται μία φορά το χρόνο από όλα τα δόγματα, λίγο πριν από την εορτή των Χριστουγέννων.

Όταν οι Ορθόδοξοι τοποθέτησαν τη σκάλα και άρχισαν να καθαρίζουν, οι Αρμένιοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το παρεκκλήσι, όπως ορίζει η συμφωνία.

Οι Ορθόδοξοι ζήτησαν την προστασία της αστυνομίας που ήταν παρούσα, αλλά οι Αρμένιοι άρχισαν να χτυπούν τους Ορθόδοξους διακονητές.

Μάλιστα, έσπασαν δύο δάχτυλα του ιερομόναχου Ματθαίου, τραυμάτισαν στην ωμοπλάτη τον ιεροδιάκονο Αθανάσιο και επίσης τραυμάτισαν άλλους τρεις κληρικούς.

Τα ΜΑΤ που κατέφθασαν δημιούργησαν κλοιό μεταξύ των Ορθοδόξων και Αρμενίων και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τελικά, οι Αρμένιοι απομακρύνθηκαν και έτσι οι Ορθόδοξοι κατάφεραν να συνεχίσουν το διακόνημά τους.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά των Αρμενίων, τους οποίους καταγγέλλει ως δημιουργούς προκλήσεων και προβλημάτων.
















































































































Διαβάστε Περισσότερα »

Η σύλληψη ενός Τούρκου πράκτορα στη Κρήτη και πως αφέθηκε ελεύθερος!

Οι δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ ώθησαν πολλούς να ανατρέξουν στα αρχεία υποθέσεων της δεκαετίας του 90. Υποθέσεων που είχαν να κάνουν με υποψίες για εμπρησμούς,αλλά και συλλήψεις Τούρκων στη χώρα μας.


Στη Κρήτη υπήρξε η πιο σοβαρή υπόθεση σύλληψης Τούρκου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ως πράκτορας τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και...


ύποπτος για εμπρησμούς! 


Την υπόθεση ανέσυρε το flashnews κι έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξή της.


Τον Ιούνιο του 1998 είχε συλληφθεί στην Χερσόνησο Ηρακλείου – μετά από καταγγελία για κλοπή – ένας Τούρκος ο οποίος από τότε είχε θεωρηθεί ύποπτος για εμπρησμούς, όχι στην Κρήτη, αλλά σε άλλα νησιά.


Όπως έγραφε σε άρθρο του στα Νέα ο ανταποκριτής της εφημερίδας Κώστας Μπογδανίδης «Στα χέρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών βρίσκεται ένας 50χρονος που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι άνθρωπος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Αμπού Κατέρ Μοχάμεντ συνελήφθη τυχαία από αστυνομικούς στη Χερσόνησο Ηρακλείου έπειτα από μια καταγγελία για κλοπή από Γερμανούς τουρίστες στο τοπικό τμήμα. Οι αστυνομικοί έμειναν άναυδοι, όταν σε έρευνα που έκαναν στο δωμάτιο όπου διέμενε βρήκαν πλαστά διαβατήρια, φωτογραφίες από καμένα δάση της Κέρκυρας και φωτογραφίες του ιδίου, που πανηγυρίζει με τη σημαία των Γκρίζων Λύκων! Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Αμπού Κατέρ είχε στο διαβατήριό του σφραγίδα από το τελωνείο Κέρκυρας με ημερομηνία 3 ημέρες πριν ξεσπάσουν οι μεγάλες πυρκαγιές στο νησί.


Ο ίδιος εμφανίζεται ως Σουηδός έμπορος που ήρθε για διακοπές, αρνείται την τουρκική καταγωγή του, αλλά έπεσε σε αντιφάσεις κατά την προανάκριση. Τις φωτογραφίες από την Κέρκυρα ισχυρίζεται ότι τις τράβηξε τυχαία, ενώ 2-3 φορές είπε διαφορετικά πράγματα όταν ερωτήθηκε για τον τόπο της γέννησής του.


Από την πρώτη στιγμή που οι αστυνομικοί κατάλαβαν πως δεν πρόκειται για απλή υπόθεση, αλλά ότι έχει σοβαρές εθνικές διαστάσεις. Ειδοποιήθηκε η ΕΥΠ, κλιμάκιο της οποίας έχει αναλάβει τις έρευνες, ενώ την ίδια ώρα η Αστυνομία δημοσιοποίησε καμουφλαρισμένα το περιστατικό μη δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία. Άλλωστε ο Τούρκος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της κλοπής και γι' αυτήν κρατείται. ….»


ΕΔΕ για την διαρροή της είδησης


Τρείς ημέρες μετά, στις 9/6/1998, η ίδια εφημερίδα (Τα Νέα) σε δημοσίευμά της επισημαίνει πως «τον πραγματικό ρόλο του 50χρονου Α. Μοχάμεντ, που συνελήφθη από αστυνομικούς στην Κρήτη, αναζητούν τα στελέχη της ΕΥΠ, που συνεχίζουν την έρευνα με απόλυτη μυστικότητα.


Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ.Βασιλόπουλος διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διαρροή της είδησης πριν ολοκληρωθεί η προανάκριση.


Ο 50χρονος εμφανιζόταν στη Χερσόνησο ως ο άνθρωπος «με τα 1.000 πρόσωπα» και είχε... μπερδέψει τους πάντες με τις διαφορετικές εθνικότητες που δήλωνε. 


Κάτοικοι και έμποροι της Χερσονήσου υποστηρίζουν ότι εμφανιζόταν πότε ως Πολωνός και πότε ως Σουηδός, Άραβας και Αιγύπτιος. Μιλούσε δε αρκετές γλώσσες. 


Στη Χερσόνησο αρκετοί τον άκουσαν να μιλάει Τουρκικά, ενώ η ιδιοκτήτρια των ενοικιαζομένων δωματίων όπου διέμενε, κ. Μαρία Κ., δήλωσε ότι της μιλούσε με σπαστά Ελληνικά…..


…Η σύλληψή του έγινε τυχαία. Ο Αμπού Κατέρ Μοχάμεντ γνώρισε δύο νεαρούς Γερμανούς στο μπαρ «Λότους» στη Χερσόνησο τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι τους έριξε υπνωτικό στο ποτό τους και τους έκλεψε. Ενισχύονται πάντως οι υποψίες των αστυνομικών ότι αφορμή για το επεισόδιο του 50χρονου με τους νεαρούς δεν ήταν η κλοπή αλλά προσωπικά.»


Για την…ιστορία, ο 50χρονος ο οποίος κατηγορείτο για κλοπές, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, χρήση πλαστών εγγράφων και οπλοφορία καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημελλειοδικείο Ηρακλείου για την νάρκωση με υπνοστεντόν των δύο Γερμανών σε ποινή φυλάκισης 2 μηνών, για το πλαστό διαβατήριο που είχε σε φυλάκιση 15 μηνών και πρόστιμο 200.000 δραχμών και για την κλοπή σε φυλάκιση 4 μηνών.


Οι ποινές συγχωνεύτηκαν σε φυλάκιση 18 μηνών εξαγοράσιμη προς 1.500 δραχμές την ημέρα και ο Τούρκος κάποια στιγμή αφέθηκε ελεύθερος, ενώ – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, η ΕΥΠ συνέχιζε τις έρευνες για την πιθανή σχέση του με μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.





Flashnews
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Εξιχνιάστηκε η ληστεία στην Εθνική οδό

Χρυσοχόος έφτιαξε 1.630 κάλπικες λίρες Αγγλίας και τις πούλησε για 280.000 ευρώ! (ΦΩΤΟ)
Εξιχνιάστηκε από το τμήμα ασφάλειας Θήβας η ληστεία σε βάρος χρυσοχόου στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας με λεία 350.000 ευρώ. Ο ένας από τους τρεις δράστες είναι Αλβανός τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά και αναμένεται η έκδοση εντάλματος σύλληψης από τις δικαστικές αρχές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σοκαριστικό βίντεο: Το τέλος της ανθρωπιάς;



Είναι ένα ερασιτεχνικό αλλά ιδιαίτερα διδακτικό πείραμα για τη συμπεριφορά των ατόμων στις σύγχρονες κοινωνίες των μεγαλουπόλεων. 


Κι αν οι αντιδράσεις μας ξενίζουν, ας σκεφτούμε πως θα αντιδρούσαμε σε μια αντίστοιχη περίπτωση.


Δείτε το βίντεο













.
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο από την κηδεία του βορειοκορεάτη ηγέτη 10ήμερος «αυθόρμητος θρήνος»


Πρωτόγνωρες εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου Πρωτόγνωρες εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους της βόρειας Κορέας για να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη τους Κιμ Γιονγκ Ιλ. Επίδειξη δύναμης επιχειρεί το καθεστώς, με χιλιάδες στρατιώτες παρατεταγμένους να τιμούν τη σορό του τεθνεώτος ηγέτη, και τη νεκρική πομπή να περνά από τους δρόμους της Πιονγιάνγκ, ενώ πλήθος Βορειοκορεατών έχουν συγκεντρωθεί στους χιονισμένους δρόμους για το "τελευταίο αντίο" στον ηγέτη τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκκοκκιστήρια… δύο ταχυτήτων στη φετινή σεζόν







ImageΜε πρωτάθλημα… δύο ταχυτήτων μοιάζει το σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά εκκοκκισμένου βάμβακος, όπου μια μειοψηφία επιχειρήσεων που μόλις ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού μπορούν να ελπίζουν βάσιμα στη διεθνή «διάκριση», ενώ οι υπόλοιπες –δηλαδή οι περισσότερες- θα παλέψουν υπό δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση τη χρονιά που έρχεται.
 
Η «διεθνής διάκριση» μεταφράζεται στη διασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά σε ικανοποιητικές τιμές. Δηλαδή, τιμές ικανές να καλύψουν τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό τη «χασούρα» που, κατά τα φαινόμενα, θα προκύψει λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάρτιο μέχρι σήμερα. Διάστημα στο οποίο, αξίζει να σημειωθεί, οι περισσότεροι εκκοκκιστές συνέχισαν την προσπάθεια να δελεάσουν τους παραγωγούς με υψηλές τιμές αγοράς του βαμβακιού τους, ποντάροντας –μάταια, όπως αποδείχθηκε- στην ανάκαμψη ή έστω στη συγκράτηση της πτώσης των τιμών σε διεθνές επίπεδο.
Όμως, όπως σημειώνουν στην Agrenda παράγοντες της αγοράς, δεν είναι πολλοί εκείνοι για τους οποίους η πόρτα των μεγάλων οίκων του εξωτερικού θα είναι ανοιχτή. Οι «τυχεροί» θα είναι κυρίως οι λίγοι (κυρίως, οι «μεγάλοι» του κλάδου) που κατάφεραν να διατηρήσουν το κύρος και την αξιοπιστία τους εν μέσω της φρενίτιδας που επικράτησε πριν από ένα περίπου χρόνο όταν πλήθος επιχειρήσεων ακύρωναν τα εμπορικά συμβόλαια- είτε επειδή προσδοκούσαν να ανέβουν οι τιμές (ώστε να πουλήσουν ακριβότερα) είτε επειδή όντως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις παραγγελίες λόγω της καταστροφών που προκάλεσε στη σοδιά το «πράσινο» σκουλήκι.
Οι τελευταίοι φαίνεται ότι τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα της (εκούσιας ή ακούσιας) αφερεγγυότητάς του. Ήτοι, είτε θα δυσκολευθούν να βρουν αγοραστές που θα απορροφήσουν τις ποσότητες είτε θα αναγκαστούν να ξεφορτωθούν το εμπόρευμά τους σε χαμηλές τιμές. Αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις είναι που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης δεδομένου ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχει πια  το «μαξιλαράκι» του εύκολου τραπεζικού δανεισμού.
Σε επίπεδο αγορών, πάντως, σωσίβιο για τα εγχώρια εκκοκκιστήρια ενδεχομένως να αποτελέσει η αγορά της Κίνας που, λόγω των πολύ μικρών αποθεμάτων και των αντίστοιχα υψηλών τιμών του αμερικάνικου, στρέφεται φέτος στη χώρα μας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της. Μια συγκυριακή μεν αλλά ενδεχομένως πολύ χρήσιμη για το μέλλον «πόρτα» διαφυγής…

Ενδιαφέρον ξένων για τις κλωστές
Σε δύσκολη θέση, εκτός από τα εκκοκκιστήρια, βρίσκεται και ο πάλαι ποτέ δυναμικός κλάδος της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας.
Στον ανελέητο ανταγωνισμό από τις ασιατικές χώρες (απότοκο του ανοίγματος της αγοράς το 2005) ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια η διακοπή χρηματοδοτήσεων από τον τραπεζικό τομέα, οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ από την πλευρά της πολιτείας και, εσχάτως, η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν οι ξένοι προμηθευτές τις ελληνικές εταιρείες, ζητώντας τους άμεση εξόφληση της μετρητοίς τη στιγμή που οι ίδιες απορρίπτουν τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών.
ImageΜέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, το θετικό είναι ότι οι εξαγωγές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης με τις παραγγελίες το τελευταίο διάστημα να έχουν ενισχυθεί κατά 4-5%. Αυτός φαίνεται να είναι και ο παράγοντας που θέλγει τους ξένους επενδυτές που το τελευταίο διάστημα δείχνουν ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Έτσι, μετά τους Αμερικανούς που έχουν προσεγγίσει την ΕΝΚΛΩ, η Ελληνική Υφαντουργία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένο στρατηγικό επενδυτή, ενώ και η Fintexport διαπραγματεύεται με Κινέζο επιχειρηματία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η απίστευτη ιστορία μιας Αρμένισας που γλίτωσε από τη Γενοκτονία που οι Τούρκοι αρνούνται

Η Αουρόρα Μαρντιγκανιάν κατά την αρμενική γενοκτονία του 1915 ήταν ένα μικρό κορίτσι στα 14 του χρόνια. 


Πρώτα υπήρξε μάρτυρας της σφαγής της οικογένειας της μπροστά στα μάτια της. Ακολούθως σε ένα σκλαβοπάζαρο πουλήθηκε σε έναν Αγά. 


Από εκεί διέφυγε και της πήρε περίπου ένα χρόνο για να φτάσει στις θεωρούμενες ως ασφαλείς για τους Αρμένιους ρωσικές γραμμές.


Στις ΗΠΑ όπου κατάφερε να φτάσει...


γύρισε αργότερα μια ταινία για την ιστορία διαφυγής της, ενώ σε όλη της την ζωή έλεγε πως παρέμεινε στην ζωή χάρη στους Κούρδους του Ντέρσιμ.


Η Μαρντιγκανιάν που γεννήθηκε στο χωριό Τσεμισγκεζέκ της επαρχίας Μαμερέτ-Ουλ Αζίζ ήταν κορίτσι μιας πλούσιας οικογένειας. Πρώτα έχασε την οικογένεια της κατά τις πορείες του θανάτου.


Ακολούθως πουλήθηκε ως σκλάβα σε έναν αγά. Δεν φαινόταν καμμιά ελπίδα για την μικρή Μαρντιγκανιάν. Μέχρι που ένα βράδυ της φώναξε ένας Αρμένιος γέρος τσομπάνης.




Ήταν η άνοιξη του 1916. Κλειδωμένη στο υπόγειο του σπιτιού η Μαρντιγκανιάν άκουσε από έξω έναν γνώριμο ήχο.


Ήταν ένα σφύριγμα που χρησιμοποιούσαν οι Αρμένιοι τσομπάνηδες. Την άλλη νύχτα άκουσε πάλι τον ίδιο ήχο. Αυτή την φορά ακουγόταν πιο κοντά και ανταπέδωσε. Ξανά δεν άκουσε εκείνο τον ήχο. 


Την Τρίτη νύχτα ο γέρος Βαρταπέδ στο παράθυρο την πλησίασε και λέγοντας της ¨Μικρή μου περίμενε και θα σε πάρω από εδώ¨ άρχισε έτσι μια απίστευτη ιστορία διαφυγής.


Τα κάγκελα στο παράθυρο ήταν παλιά. Ο γέρος τσομπάνης έβαλε ανάμεσα μια σιδερόβεργα και έβγαλε έτσι από μέσα την Μαργκαντανιάν. Έδειξε στο νέο κορίτσι ένα μονοπάτι. 


Πάνω στο μονοπάτι αυτό ο πρώτος οικισμός ανήκε σε μια οικογένεια Κούρδων που ο Βαρταπέδ τους γνώριζε καλά. Με βάση αυτά που ανέφερε αργότερα η Μαργκαντανιάν οι Κούρδοι αυτοί ήταν νομάδες και στενοί φίλοι του Βαρταπέδ. Η Μαργκαντανιάν για κάποιο διάστημα κρύφτηκε δίπλα τους.




Τα άσχημα νέα γρήγορα έφτασαν στην Μαργκαντανιάν. Ο Αχμέτ Αγάς είχε σκότωσε στο ξύλο τον Βαρταπέδ. Οι αστυνομικοί την έψαχναν παντού. Η Μαρντιγκανιάν πήρε ένα δοχείο με νερό και ένα σκέπασμα και άρχισε να περπατά προς την μόνη περιοχή που θεωρούνταν οδός σωτηρίας για τους Αρμένιους.


Η Μαρντιγκανιάν στο βιβλίο της περιέγραψε το Ντέρσιμ ως εξής : Πίσω από εκείνα τα βουνά υπάρχει το υπέροχο Ντέρσιμ. Κάθε πλευρά του με πράσινα λιβάδια, απόκρημνα βουνά και λόφους. Όποιος πήγαινε εκεί δεν μπορούσε να ζήσει στο δρόμο. 


Οι Ντερσιμιώτες Κούρδοι όμως ζούσαν είτε σε μικρά χωριά είτε ως νομάδες.Το Ντέρσιμ κι από τις δύο μεριές είχε γείτονες Τούρκους. Κάποτε ζούσαν εκεί και Αρμένιοι δίπλα στους Τούρκους.


Τώρα όμως οι Αρμένιοι έφυγαν και έμειναν μόνο οι Τούρκοι¨.
Η Μαρντιγκανιάν ανέφερε ότι αυτό που την κράτησε στην ζωή ήταν ότι η επιθυμία για σκοτωμούς των Κούρδων του Ντέρσιμ ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τις φυλές στον νότο.


Η 16χρονη Μαρντιγκανιάν πέρασε ακριβώς ένα χρόνο κρυβόμενη, μένοντας μερικές φορές δίπλα σε χωριά και πάντα ή δούλευε ή προχωρούσε. Οι χωρικοί την έβαζαν για δουλειά και την πλήρωναν σε φαγητό.


Η πρώτη συνάντηση με τους Κούρδους του Ντέρσιμ δεν ήταν καθόλου καλή. Η μόνη καλή της ανάμνηση από το όμορφο Ντέρσιμ ήταν ότι δεν την σκότωσαν. Μια ομάδα νομάδων την βρήκε και την έκλεισε σε μια σπηλιά. 


Την επόμενη μέρα ήρθε ένας που τον αποκαλούσαν αγά, την είδε και την πήρε δίπλα του για να δουλεύει. Εκεί άντεξε μόνο κάποιες εβδομάδες. Η Μαρντιγκανιάν ήξερε πως στο Ερζερούμ ήταν οι Ρώσοι. Ο σκοπός της ήταν να πάει εκεί.


Καθώς κρυβόταν όταν έφτασε στον ποταμό Καρασού είδε κομβόι Τούρκων. Το κομβόι αποτελούνταν από ανθρώπους που ερχόταν από τα ανατολικά και πήγαιναν στα δυτικά, κρατώντας στα χέρια τους ότι μπορούσαν να πάρουν. Η Μαρντιγκανιάν βλέποντας αυτό, αντιλήφθηκε πως οι Ρώσοι δεν ήταν μακριά. 


Κι άρχισε να περπατά προς την κατεύθυνση από την οποία ερχόταν οι άνθρωποι.




Όταν έφτασε στο Ερζερούμ διαρκούσαν ακόμη οι συγκρούσεις των Ρώσων με τους Οθωμανούς. Η Μαρντιγκανιάν είδε ανηρτημένη σε ένα κτίριο την αμερικανική σημαία που είχε ξαναδεί και στο Χάρπουτ. Και τρέχοντας κατέφυγε εκεί. 


Ο πρώτος που την είδε ήταν ο Αμερικανός πρόξενος Τυφλίδας Μακάλουμ. Ο Μακάλουμ πήγαινε στα γύρω χωριά, αγόραζε τα ορφανά κορίτσια των Αρμενίων που είχαν πουληθεί εκεί ως σκλάβες, και μετά τα έστελνε πρώτα στην Τυφλίδα, μετά στο Όσλο και εντέλει τις μετέφερε στις ΗΠΑ.


Στην Νέα Υόρκη την γνώρισε ένας νέος σεναριογράφος ο Χάρβεϊ Γκέιτς, ο οποίος συγκινήθηκε από αυτά που του περιέγραψε η Μαρντιγκανιάν.


Στα 1918 έβγαλε βιβλίο με τίτλο ¨Αουρόρα Μαρντιγκανιάν: Μια χριστιανοπούλα εν μέσω των μεγάλων σφαγών¨ και το 1919 πέτυχε την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη. 


Η ταινία στο Λονδίνο βγήκε με τίτλο ¨Δημοπρασία ψυχών¨ και στην Νέα Υόρκη ως ¨Ληστεμένη Αρμενία¨. Αυτή η ταινία ήταν η πρώτη δημόσια δραστηριότητα στον κινηματογράφο σχετικά με αυτά που είχαν γίνει. Η Μαρντιγκανιάν έγινε γνωστή ως η Ζαντάρκ της Αρμενίας και υπήρξε ένα από τα ονόματα σύμβολο της Αρμενικής Γενοκτονίας.


Παντρεύτηκε το 1920 και έζησε μια ήρεμη ζωή μέχρι τις 6-2-1994 οπότε άφησε την τελευταία της πνοή. 


Έμεινε στην μνήμη ως μια από τις σπάνιες ιστορίες θαύματος της Αρμενικής Γενοκτονίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Καμπανάκι» για το μέλλον των νέων γεωργών και της γεωργίας από την ΟΚΕ της Ε.Ε.

«Καμπανάκι» για το μέλλον των νέων γεωργών και της γεωργίας από την ΟΚΕ της Ε.Ε.
Αβέβαιο το μέλλον των νέων γεωργών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα μια γενική συρρίκνωση του αριθμού των νέων γεωργών, καθώς και τάσεις εγκατάλειψης των γεωργικών δραστηριοτήτων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το φαινόμενο, που εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο επισιτιστικό πρόβλημα, η ΕΟΚΕ εκφράζει το αίτημα η πολιτική υπέρ των νέων γεωργών να αποτελέσει πραγματική προτεραιότητα των εθνικών και ενωσιακών θεσμικών οργάνων.
Σύμφωνα με γνωμοδότηση που υιοθέτησε η ολομέλεια της ΕΟΚΕ στις 22 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύθηκε στο τεύχος C 376/22 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Δεκεμβρίου, η ανάλυση των γεωργικών δομών καταδεικνύει - αν και σε διαφορετικό βαθμό - τη συστηματική ελάττωση του αριθμού των γεωργών, καθώς και μια ταχύτερη διαδικασία γήρανσης σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας. Από το 2000 και εντεύθεν παρατηρούνται μείωση της τάξης κατά 9 % του συνολικού αριθμού των γεωργών, καθώς και μείωση κατά 45 % των νέων γεωργών.
Όπως τονίζεται, οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούν να αντισταθμιστούν μακροπρόθεσμα από την άνοδο της παραγωγικότητας. Δεδομένης της μεγάλης αστάθειας των τιμών των πρώτων υλών, βασικές έννοιες όπως η επισιτιστική ασφάλεια και κυριαρχία - οι οποίες έχουν ήδη αναλυθεί κατά καιρούς σε γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ— αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόλοιπων δημόσιων αγαθών είναι προς το συμφέρον όλου του πλανήτη και δεν μπορούν να εισαχθούν. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του γεωργικού τομέα υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της απλής οικονομικής δραστηριότητας. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020», η οποία βασίζεται στην πράσινη, έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς γεωργούς θα αποδειχθεί απολύτως ουτοπική επιδίωξη.
Μολονότι δεν αμφισβητείται ο στρατηγικός χαρακτήρας της γεωργίας, φαίνεται ότι η εγκατάλειψη των γεωργικών δραστηριοτήτων συνεχίζει ακατάπαυστα και, άρα - μέσα στο περίγραμμα πάντα των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ - προβάλλει επείγουσα η ανάγκη να αναλυθεί εις βάθος η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου το επάγγελμα του γεωργού να καταστεί ελκυστικότερο και αποδοτικότερο. Η συγκεκριμένη κατάσταση θεωρείται ακόμα πιο κρίσιμη στην περίπτωση του τομέα της κτηνοτροφίας.
Για την ΕΟΚΕ, όσο το υπάρχον πλαίσιο δεν βοηθά τη νεολαία να επιδοθεί σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο που διαπνέεται από αγαθές προθέσεις σχετικά με την εγκατάσταση, τη μεταβίβαση γης, τη φορολόγηση κ.τ.λ. θα είναι άχρηστο.
Στα πλαίσια της γνωμοδότησης, η ΕΟΚΕ μεταξύ άλλων συστήνει τα εξής:
  • Τα κύρια προβλήματα των νέων γεωργών απορρέουν από τις δυσκολίες που συναντούν να αποκτήσουν γη και πιστώσεις. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί επειγόντως η πρόσβαση στη μεν γη μέσω νέων συστημάτων, στη δε πίστωση χάρη σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγυοδοσίας.
  • Επίσης, εισηγείται την εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου, το οποίο θα αναλύει και θα σταθμίζει τα προβλήματα που αφορούν στην εγκατάσταση των νέων στην επαρχία, στη μετάδοση γνώσης και γενικότερα στη διαδοχή των γενεών στον γεωργικό τομέα.
  • Η στήριξη των νέων γεωργών δεν μπορεί να περιοριστεί στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης. Μέσα στο περίγραμμα της τρέχουσας μεταρρύθμισης της ΚΑΠ - και συγκεκριμένα στον πρώτο πυλώνα της - θα πρέπει να προβλεφθούν νέα κονδύλια για την ενίσχυση ειδικά των νέων. Στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, θα πρέπει τα μέτρα υπέρ της εγκατάστασης των νέων γεωργών στην επαρχία να καταστούν υποχρεωτικά σε όλη την ΕΕ.
  • Μία από τις εκκρεμότητες της ΕΕ είναι η διευκόλυνση της μεταβίβασης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στους νέους. Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η επιτυχία αυτών των πολιτικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξασφάλιση καλύτερων συντάξεων, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να εγκαταλείπουν αξιοπρεπώς το επάγγελμά τους.
  • Η επαγγελματική κατάρτιση και οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των νέων γεωργών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια ενός επιχειρηματικού πνεύματος. Δεν αρκεί η θεωρητική και ελάχιστα επικαιροποιημένη επαγγελματική κατάρτιση· οι νέοι αξίζουν συνεχή και ουσιαστική επαγγελματική καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες του τομέα. Η ΕΟΚΕ εισηγείται την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος ανταλλαγών νέων γεωργών εν είδει υποτροφίας «Έρασμος» (Erasmus farmer), την προσαρμογή του προγράμματος Λεονάρντο και, δεδομένης της ευρείας γήρανσης όσων απασχολούνται στον τομέα, ζητά να προβλεφθούν νέοι τρόποι συμμετοχής της νεολαίας στους γεωργικούς συνεταιρισμούς και τις κλαδικές οργανώσεις. Σκόπιμη είναι η προώθηση ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης, όπως οι κατασκηνώσεις και διάφορες δραστηριότητες, για τα παιδιά που προέρχονται από αγροτικές περιοχές.
  • Η ΕΕ φέρει μεγάλη ευθύνη έναντι των νέων γεωργών. Εντούτοις, τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οφείλουν να παρέχουν φορολογικά κίνητρα, να εξαλείψουν τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις, να επενδύσουν στις υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες στην επαρχία, να εγκαθιδρύσουν μικρά σε έκταση κυκλώματα εμπορίας, να ενισχύσουν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και, τέλος, να βοηθήσουν έτσι ώστε να καταστεί η επαρχία πιο ελκυστική ως τόπος διαβίωσης και εργασίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Όταν οι Τούρκοι έκαψαν τη Ρόδο

Η ομολογία του Μεσούτ Γιλμάζ περί τουρκικού δακτύλου πίσω από πυρκαγιές σε ελληνικά δάση δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Το 1996 τουρκική εφημερίδα βγήκε με τίτλο "Εμείς κάψαμε τη Ρόδο" μετά τις αποκαλύψεις του Σεντάντ Μπουτζάκ
Αποκαλύψεις όπως αυτές του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για εμπρησμό ελληνικών δασών από Τούρκους πράκτορες που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Από το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ, επιστρέφοντας στο 1996, έγιναν γνωστές οι σχέσεις των παρακρατικών της ακροδεξιάς Μαφίας των Γκρίζων Λύκων με το τουρκικό κράτος.
Από τα συντρίμμια της σύγκρουσης μιας πολυτελούς Μερσεντές με φορτηγό έξω από την επαρχιακή πόλη Σουσουρλούκ της Δυτικής Τουρκίας στις 3 Νοεμβρίου 1996 ανασύρθηκαν νεκροί ο αρχηγός της Μαφίας των Γκρίζων Λύκων Αμπντουλάχ Τσατλί και ένας υποδιευθυντής της Αστυνομίας.
Στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαινε και ο Σεντάντ Μουτζάκ, βουλευτής του τότε κυβερνώντος Κόμματος του Ορθού Δρόμου της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ και μέλος γνωστής κουρδικής οικογένειας από την Ανατολική Τουρκία, που συνεργαζόταν με τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις κρατικών αξιωματούχων με στελέχη της Μαφίας των Γκρίζων Λύκων, που κύριο σκοπό είχαν τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση του βρώμικου πολέμου κατά του αυτονομιστικού κουρδικού κινήματος.
Το δυστύχημα στο Σουσουρλούκ, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", έφερε επίσης στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία για τη δράση της ομάδας Τσατλί εντός και εκτός Τουρκίας.
Ο Σεντάντ Μπουτζάκ, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΗΒΒ ότι στο ενεργητικό του Τσατλί βρισκόταν και ο εμπρησμός των ελληνικών νησιών το 1994.
Οι αποκαλύψεις αυτές δημοσιεύτηκαν την επομένη στην εθνικιστική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ", η οποία κυκλοφόρησε με τον τίτλο: "Εμείς κάψαμε τη Ρόδο".
Τα αντίτυπα της συγκεκριμένης εφημερίδας κάηκαν σε μία περίεργη πυρκαγιά μετά την εκτύπωση των φύλλων της, με αποτέλεσμα να διασωθούν ελάχιστα, κάτι αντίστοιχο που επιχειρήθηκε δηλαδή και αυτή τη φορά με την αναδίπλωση των δηλώσεων του Μεσούτ Γιλμάζ.
news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ

Διαβάστε Περισσότερα »

Τον απέλυσαν και αυτός για εκδίκηση σκότωσε το αφεντικό και όλη του την οικογένεια..

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο ένας σερβιτόρος που δολοφόνησε το αφεντικό του και πέντε μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, επειδή τον απέλυσαν. Το 2009 ο Ντάμιαν Κέρλικ κατάφερε να μπει στο διαμέρισμα του....




πρώην εργοδότη του στην πόλη Ρισόν Λέζιον αργά τη νύχτα, την ώρα που η οικογένεια κοιμόταν και σκότωσε έξι άτομα χτυπώντας τα με μαχαίρι. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε εξοργιστεί επειδή ο εστιάτορας τον απέλυσε κατηγορώντας τον ότι έκλεβε αλκοόλ.

Τον Νοέμβριο ο 39χρονος Κέρλικ είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του, της συζύγου του, των δύο παιδιών τους, ηλικίας τεσσάρων μηνών και τριών ετών, και των παπούδων. Σήμερα το δικαστήριο του επέβαλε έξι φορές ισόβια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αποφυλακιστεί ποτέ.

Η σύζυγος του Κέρλικ, που εργαζόταν στο ίδιο εστιατόριο και είχε κλέψει τα κλειδιά του σπιτιού του ιδιοκτήτη για να τα δώσει στον άνδρα της εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 13 ετών για συνέργεια στο έγκλημα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες και Παραμύθια την Τετάρτη στην Αστραδενή

Όταν η φαντασία γεμίζει χρυσόσκονη, γεννιούνται χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια που μας ταξιδεύόυν σε τόπους μυστηρίου και μαγείας. Με το ελαφάκι που πετάει και τον Αι Βασίλη να μεταμορφώνεται.
Μια παράσταση αφήγησης γεμάτη εκπλήξεις!!!
Επειδή το ταξίδι των χιλίων μιλίων ξεκινάει με ένα απλό βήμα....
Αφηγητής: Γιώργος Λάιος
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011 στις 19:00
viwtika.blogspot
Διαβάστε Περισσότερα »

Θα το ξανασκεφτεί ο Γιώργος αν θα φύγει!


Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα, παρά μόνο με την υπεκφυγή του κ. Γιώργου Παπανδρέου να αποφασίσει… του χρόνου έληξε στις πέντε η ώρα το πρωί το διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου παρά τις πιέσεις των κορυφαίων στελεχών, αλλά και της κοινής γνώμης, αποφάσισε να μην αποφασίσει…
Συγκεκριμένα, κάλεσε εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου δεύτερη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, όπου εκεί υποσχέθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του. Οι παρόντες υπουργοί και βουλευτές κατάλαβαν πως για μια ακόμη φορά ζητά να του δοθεί χρόνος προκειμένου είτε να προσπαθήσει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία, είτε να πραγματοποιηθεί ο διακαής του πόθος να βρει έναν ρόλο στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα χαράματα της Τετάρτης από τους συμμετέχοντες, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού των Οικονομικών, οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη διαδικασία ολοκλήρωσης του PSI και τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Αντί το επιτελείο του κ. Παπανδρέου, όμως, να συναινέσει και να ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες, προτίμησε να προτείνει μια δεύτερη επιλογή.
Δηλαδή απέρριψε οι εσωκομματικές εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, αλλά να γίνουν μετά το τέλος του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης.
Αυτό σημαίνει πως ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει οι εσωκομματικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί σε τρεις ή τέσσερις μήνες!
Εν τω μεταξύ, πέρα από το πολιτικό συμβούλιο, θα καλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα, θα συγκληθεί το εθνικό συμβούλιο και θα προγραμματιστεί συνέδριο του κόμματος.
Τις προηγούμενες ώρες όλα τα κορυφαία στελέχη είχαν ταχθεί υπέρ της άμεσης προσφυγής στης εσωκομματικές κάλπες.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πίεσαν ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες και το ΠΑΣΟΚ να έχει εκλέξει νέο πρόεδρο το πολύ μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Παρά τις έντονες πιέσεις, ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να τοποθετηθεί και προτίμησε να ελιχθεί εκθέτοντας την παράταξη, η οποία με αυτόν αρχηγό καταρρέει, σύμφωνα πάντα με όλες τις δημοσκοπήσεις που «βλέπουν» ή όχι το φως της δημοσιότητας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ρωσία και Ισραήλ ζητούν άμεση έναρξη γεωτρήσεων νότια της Κρήτης!

Image
Ρωσία και Ισραήλ, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΚΑ στο defencenet.gr, ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου να ξεκινήσουν ΆΜΕΣΑ γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εντοπισμού υδρογονανθράκων, χωρίς να περιμένουν τα χρονοβόρα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ, αφού όπως ισχυρίζονται, "Γνωρίζουν πολύ καλά που υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο». 
«Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετα στοιχεία για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες» δήλωσαν τόσο η Gazprom και η Rosneft, όσο και η ισραηλινή Delek, αφού έχουν βεβαιωθεί για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων και θεωρούν ότι από την στιγμή που αναλαμβάνουν αυτές το ρίσκο της γεώτρησης σε σημεία που θα επιλέξουν αυτές, δεν υπάρχει κανένας λόγος από την ελληνική κυβέρνηση να μην δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν άμεσα σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
Μάλιστα όμως χαρακτηριστικά είπε ένας Ρώσος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Mεικτής Eνεργειακής Eλληνο-Ρωσική Ομάδα Εργασίας που συνεδρίασε στο υπουργείο στις 12 Δεκεμβρίου:
«Δεν καταλαβαίνουμε τι σας κοστίζει να προχωρήσουμε με δικές μας δαπάνες σε άμεση γεώτρηση στα σημεία που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κοιτάσματα. Αν αποτύχουμε δεν σας κοστίζει τίποτα, ίσα-ίσα που θα περιοριστούν οι προς έρευνα περιοχές. Αλλά αν πετύχουμε, εμείς θα έχουμε μερίδιο σε ένα ακόμα κοίτασμα από τα δεκάδες μεγάλα κοιτάσματα που αξιοποιούμε σε όλο τον πλανήτη. Εσείς όμως θα σωθείτε. Σε μερικούς μήνες μπορεί να σας αρπάξουν το κοίτασμα για πενταροδεκάρες. Αν μέχρι τον Μάρτιο βρεθούν αυτά που υπολογίζουμε, αλλάζουν πολλά πράγματα στην τύχη της Ελλάδας»!
Μάλιστα η πιο πάνω θέση, αποτυπώθηκε και στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου, με κομψό, βέβαια, τρόπο, όπου αναφέρθηκαν επί λέξει τα εξής για το θέμα της έναρξης γεωτρήσεων νότια της Κρήτης από την Ρωσία: «Η ρωσική αντιπροσωπεία στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα υδρογονανθράκων σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές της Ελλάδας, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ».
Η επιτροπή συνεδρίασε, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθ. Κώστα Μαθιουδάκη, ενώ τη ρωσική πλευρά εκπροσώπησε ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Kirill Gadzacev και σε κάποια φάση της συνεδρίασής της παραβρέθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.
Μάλιστα δια της διπλωματικής οδού έχει υπάρξει από την Ρωσία η διαβεβαίωση στην Ελλάδα ότι «Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα και από κανέναν αν υπάρξει κάποιος που παράνομα θέλει να διεκδικήσει μερίδιο από τον ορυκτό σας πλούτο», τονίστηκε και εννοούσαν φυσικά την Τουρκία.
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο βρίσκεται και η επιμονή του Ισραήλ, όπου η Delek δήλωσε ότι «Δεν θέλει τα αποτελέσματα των ερευνών, ξέρει που να κάνει τις γεωτρήσεις με 100% δική της επιβάρυνση σε ότι αφορά το κόστος πιθανής αποτυχίας»!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί και ειδικά η Υπηρεσία Φυσικών Πόρων, βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη DELEK με αποτέλεσμα η εταιρεία να φαίνεται έτοιμη να προσχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα θεωρώντας πως η επιτυχία είναι βέβαια.
Βέβαια, καλά όλα αυτά, αλλά φαίνεται ότι οι ισχυροί παίκτες, πρώτα οι ΗΠΑ (οι οποίες θεωρούν αυτονόητο ότι θα έχουν την εκμετάλλευση, μέσω των εταιρειών τους, των κοιτασμάτων αυτών ειδικά αν αφορούν πετρέλαιο) και κατά δεύτερον η Ε.Ε., για ανεξήγητους λόγους θέλουν να καθυστερήσει η όλη διαδικασία.
Εξ ου και η στροφή 180 μοιρών του υφυπουργού Γ.Μανιάτη μέσα σε λίγες ημέρες που ενώ είχε εμμέσως προαναγγείλει στην Ολομέλεια της Βουλής άμεση έναρξη γεωτρήσεων απαντώντας σε σχετική πρόσκληση του βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Π.Παναγιωτόπουλου, λίγες ημέρες μετά σε Επιτροπή της Βουλής, μίλησε για «διαδικασία χρόνων».
Για να επιβεβαιωθεί φαίνεται ο Ρώσος που υποστήριξε ότι «Θα σας πάρουν τα κοιτάσματα για πενταροδεκάρες» εννοώντας ότι μετά την επικείμενη ολική πτώχευση η κρατική περιουσία θα περάσει στον έλεγχο των δανειστών ή των προστατών…
Γιατί τέτοια αγωνία για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης: Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Α.Φώσκολου η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων η Κρήτη για 25 χρόνια θα πάρει 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φώσκολος στην ομιλία του παρέθεσε στοιχεία Νορβηγών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.
 defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Δημοπρατείται το έργο της ανακατασκευής του ΞΕΝΙΑ

Δημοπρατείται το έργο της ανακατασκευής του ΞΕΝΙΑ στη Λιβαδειά

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο που αφορά στην ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ μετά την απόκτησή του από το δήμο Λεβαδέων για 30 χρόνια και την πρόσφατη έγκριση της σχετικής μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Η εξέλιξη αυτή για το ΞΕΝΙΑ αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Όλοι κάναμε κατά καιρούς προσπάθειες προκειμένου να το πάρει ο δήμος και να ανακατασκευαστεί», σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Γιάννης Αποστόλου ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τη δημοτική αρχή και να τονίζει: «Θα είμαστε κοντά σε αυτή την προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου διότι αποτελεί τον καθρέφτη του δήμου μας».
Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη η Γιώτα Πούλου ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να μην αλλάξουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά επισημαίνοντας σχετικά: «Επικροτούμε και επιβραβεύουμε τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του δήμου που κατάφεραν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να κάνουν τη μελέτη. Πιστεύουμε οτι το κέλυφος του κτηρίου και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά θα διατηρηθούν και ως εκ τούτου είμαστε σύμφωνοι»
Ο Νώντας Κοτσικώνας ενώ σημείωσε ότι είναι θετικό να προχωρήσει ο δήμος στην ανακατασκευή του Ξενία δεν παρέλειψε να εκφράσει την διαφωνία του ως προ τη λειτουργία του μέσω εκμίσθωσης σε τρίτους.
«Φαίνεται ότι δρομολογείται η κατασκευή του ΞΕΝΙΑ. Εμείς πάντα είχαμε επιφυλάξεις, ρωτήσαμε αν υπάρχουν τα χρήματα, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι υπάρχουν και σε μια προοπτική οκτώ μηνών το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Από αυτή την άποψη θετικό είναι», είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει όμως να θέσουμε υπόψη όλου του λαού της Λιβαδειάς ότι δεν είναι δυνατόν να κατασκευάζεις τέτοια σοβαρά και απαραίτητα έργα υποδομής και ταυτόχρονα τα έργα αυτά να έχεις εκ των προτέρων αποφασίσει να τα μισθώσεις σε ιδιώτες».
Τέλος ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής χαρακτήρισε ιστορική τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη για το έργο.
«Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιστορική ελήφθη η απόφαση για την έγκριση της μελέτης ανακατασκευής του ΞΕΝΙΑ. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση προς τον λαό της Λιβαδειάς η διεκδίκηση και η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του ΞΕΝΙΑ το οποίο πήραμε από την ΕΤΑ για 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Παπαγγελής.
Και κατέληξε: «Στη συνέχεια με την βοήθεια των υπηρεσιών του δήμου καταφέραμε και ολοκληρώσαμε μια δύσκολη πραγματικά μελέτη και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι άμεσα θα δημοπρατηθεί το έργο και στη συνέχεια σε περίπου 6 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το στολίδι της Λιβαδειάς».
Διαβάστε Περισσότερα »

Άθλιοι πολιτικοί ..αδρανής κοινωνία

Το πολιτικό προσωπικό, δηλαδή το σύνολο των βουλευτών, έχει αποδείξει την ανικανότητα του και πολλοί εξ αυτών έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα εγωιστές και κακοήθεις, μέχρι σημείου εθνικής προδοσίας.
...Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;




Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο οτι ενώ οι πολιτικοί μας δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν καθημερινά με την αθλιότητα τους, δεν υπάρχει ακόμη καμία προοπτική πολιτικής αλλαγής.
Δεν έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις μέσα στα κόμματα, Πασόκοι και Νεοδημοκράτες βουλευτές παραμένουν...
«μαντρωμένοι», νέα κόμματα δεν έχουν δημιουργηθεί, ο ακαδημαικός κόσμος δεν παίρνει πρωτοβουλίες, ο επιχειρηματικός απουσιάζει παντελώς απο την πολιτική σκακιέρα, άλλες ομάδες πολιτών δεν έχουν δημιουργηθεί για να πάρουν κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Όπως πάει το πράγμα, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα καταρρεύσει χάνοντας την εμπιστοσύνη της Βουλής ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να παραιτηθεί μην αντέχοντας να παριστάνει τον πρωθυπουργό όταν δεν μπορεί να ασκήσει την πολιτική που θεωρεί αναγκαία.

Μετά απο την κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης, θα έλθει φυσικά το απόλυτο χάος, διότι θα ξεκινήσει μια προεκλογική περίοδος, χωρίς νικητή, ακόμη και αν υπάρξει αυτοδυναμία.

Το εκλογικό σύστημα είναι τέτοιο που μπορεί να βγεί αυτοδυναμία ακόμη και αν απέχουν απο τις εκλογές οι μισοί ή και περισσότεροι ψηφοφόροι. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν θα έχουμε ή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Σαμαρά που δεν θα εκφράζει παρά μια μικρή πλειοψηφία της μειοψηφίας των ψηφοφόρων και η οποία θα φύγει ασφαλώς κακήν κακώς μετά απο λίγους μήνες, ή μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ κομμάτων που δεν συνεργάζονται (όπως αποδεικνύεται στην κυβέρνηση Παπαδήμου) και μεταξύ πολιτικών που «μισιούνται» μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό προσωπικό, δηλαδή το σύνολο των βουλευτών, έχει αποδείξει την ανικανότητα του και πολλοί εξ αυτών έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα εγωιστές και κακοήθεις, μέχρι σημείου εθνικής προδοσίας.

Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Λογικά, θα έπρεπε ήδη να έχουν υπάρξει νέα σχήματα. Είτε με τη διάλυση των δυο μεγάλων κομμάτων και το «ανακάτεμα της τράπουλας» είτε απο εξωκομματικούς.

Λογικά - και εφόσον δεν έχει γίνει επανάσταση ώστε να αναδειχθούν λαικοί ηγέτες- κάποιοι απο την «ελίτ» της χώρας, κάποιοι ακαδημαικοί, κάποιοι καθηγητές, κάποιοι επιστήμονες, κάποιοι επιχειρηματίες, θα έπρεπε να έχουν ήδη ετοιμάσει μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα. Θα έπρεπε ήδη να έχουν βρεί λύσεις για το μέλλον, θα έπρεπε ήδη να έχουν γνωστοποιήσει στους ψηφοφόρους - με άρθρα τους και με παρεμβάσεις στην τηλεόραση – τις νέες απόψεις και τις λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ίσως μάλιστα θα έπρεπε ήδη να έρχονται σε επαφή με τους πολίτες με συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις, συζητήσεις κλπ. Οι προσπάθειες αυτές - θεωρητικά πάντα - θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μαγιά για ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Τίποτα απο αυτά δεν έχει γίνει. Πολλοί θεωρούν οτι υπάρχουν αυτές οι φωνές αλλά τις «πνίγει» το σύστημα, η διαπλοκή Τύπου και πολιτικής. Μέγα λάθος.

Δυστυχώς δεν εμφανίζεται ουδείς. Ίσως να φταίει οτι αυτοί που θα έπρεπε να εμφανιστούν, δηλαδή ακαδημαικοί, καθηγητές, επιστήμονες και επιχειρηματίες, είναι και οι ίδιοι παράγωγο αυτού του πολιτικού συστήματος. Διότι για να γίνεις τελικά ακαδημαικός, καθηγητής, ή μεγάλος επιχειρηματίας, προυπόθεση είναι να είσαι ή ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ, ή ΚΚΕ, ή ΣΥΡΙΖΑ. Ή τουλάχιστον να σχετίζεσαι στενά με αυτά τα κόμματα.

Επι δεκαετίες αυτό ίσχυε. Η αναξιοκρατία λοιπόν έχει φέρει στις θέσεις κλειδιά, στα φυτώρια αυτά της πολιτικής, μόνο όσους έχουν επαφή με κάποιο κομμα. Ίσως για αυτόν τον λόγο δεν βλέπουμε τίποτα νέο σήμερα.

Υπερβολικό; Ναι, αλλά όχι απίθανο.

Απο την άλλη, υπάρχει και η διαδεδομένη άποψη του «που να μπλέξεις». Η αλήθεια είναι οτι οι αξιόλογοι άνθρωποι δεν ανακατεύονται με την πολιτική. Στην Ελλάδα, όσο λιγότεροι σε ξέρουν, τόσο καλύτερα, εκτός αν είσαι πολιτικός, ηθοποιός, ή τηλεπερσόνα. Αν δεν είσαι λοιπόν κάτι απο τα τρία, δεν ανακατεύεσαι με την πολιτική και μένεις θεατής ενός έργου, στο οποίο βεβαίως, μεταξύ των θυμάτων. περιλαμβάνεσαι και εσύ.

Δυστυχώς η κατάσταση οδεύει σε φοβερό αδιέξοδο. Και η μόνη ελπίδα που υπάρχει για να παραμείνουμε στην Ενωμενη Ευρώπη, η κυβέρνηση Παπαδήμου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Ίσως τελικά η σωστότερη επιλογή του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει μόνος σε ανασχηματισμό και σε σύγκρουση με τα μεγάλα κόμματα αφού ούτως ή άλλως δεν τον στηρίζουν. Και ασφαλώς θα πρέπει να καταγγείλει το ποιός φταίει για την υπονόμευση του και να τολμήσει στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιος με δικό του κόμμα και άλλους αξιόλογους ανθρώπους, ελπίζοντας οτι κάτι θα αλλάξει...σ/α.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Λεφτά υπάρχουν" ...32,1 δισ. για αγορά μετοχών τραπεζών!


Ποσό ύψους 32,1 δισ. ευρώ προβλέπεται στην κατανομή πιστώσεων του προϋπολογισμού για το 2012 για την αγορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες...

Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη την προ-παραμονή των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται κονδύλι ύψους 32,1 δισ. ευρώ το οποίο θα...
χρησιμοποιηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τις ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του PSI.

Σε αυτήν την πρόβλεψη υπάρχει και κονδύλι για μη εισηγμένες επιχειρήσεις, προφανώς με ειδική αναφορά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων για το PSI, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε κρίσιμο σημείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν αποκλείεται να υπάρξει οριστική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Την περίοδο αυτή στις τράπεζες κυρίαρχο σημείο είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του PSI, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τύχη της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δική τους. Κύριο ζητούμενο είναι εάν τελικά η επανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές ή προνομιούχες μετοχές. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος έχει δηλώσει πως θα γίνει με κοινές, αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μουρμούρας δήλωσε στην «ΗτΣ» πως αυτό είναι ένα ανοικτό ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά θέλει ένα τμήμα τουλάχιστον των κεφαλαίων που θα απαιτηθεί να γίνει με επανακεφαλαιοποίηση. Οι συζητήσεις δείχνουν να βρίσκονται σε μάλλον καλό δρόμο, αφού μπορεί να ακολουθηθεί ένα μεικτό σύστημα κοινών και προνομιούχων μετοχών που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διατηρήσουν τις διοικήσεις τους αλλά και θα τους δίνει τη δυνατότητα σε ένα χρονικό ορίζοντα π.χ. 2-2,5 έτη εάν βρουν κεφάλαια να επαναγοράσουν τις μετοχές τους, κάτι το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στους παλιούς μετόχους των τραπεζών να διατηρηθούν εν ζωή. Από την άλλη υπάρχει και το καυτό θέμα των πολιτικών εξελίξεων που όλοι οι παράγοντες της οικονομίας αναμένουν την εξέλιξή τους προκειμένου να επανακαθορίσουν την πορεία τους.

Ας σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όμως υπάρχει απόσταση ιδιαίτερα όσον αφορά το επιτόκιο το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί.

Οι «άτυπες» πιέσεις που φαίνεται πως ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εκτιμά πως για να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας το επιτόκιο των νέων ομολόγων δεν μπορεί να είναι πολύ πάνω από το 4% δεν φαίνεται να έχουν κάμψει πλήρως τουλάχιστον τους πιστωτές οι οποίοι εξακολουθούν να ζητούν υψηλότερο επιτόκιο.

Το δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και πιστωτών είναι ποιος είναι ο τελικός βαθμός συμμετοχής των πιστωτών στο PSI. Όπως παρατηρούν καλά πληροφορημένες πηγές πολλά και μεγάλα hedge funds βρίσκονται στην παρούσα φάση εκτός διαπραγμάτευσης εκτιμώντας πως επειδή διαθέτουν CDS το κόστος της συμμετοχής στο PSI θα είναι μεγαλύτερο δεδομένης της διασφάλισης που τους παρέχουν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Από την άλλη πλευρά το ελληνικό δημόσιο έχει δεχθεί την υπαγωγή των καινούριων εκδόσεων στο αγγλικό δίκαιο. Τούτο σημαίνει πως όσοι δεν μετάσχουν στο PSI θα παραμείνουν στο ελληνικό δίκαιο το οποίο μπορεί να μεταβάλει τους όρους για τους μη συμμετέχοντες όπως, για παράδειγμα, να καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή από ένα ποσοστό και μετά.

Αναζητούν κεφάλαια
Οι τράπεζες αναζητούν κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειες από το PSI αλλά και την BlackRock και τον αυξημένο στο 10% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θα απαιτηθεί για το 2012.
Οργιο κερδοσκοπίας
Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει όργιο κερδοσκοπίας με τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο. Κάποιοι θέλοντας να αποκομίσουν μεγάλα οφέλη, προχώρησαν σε μαζικές αγορές πιστεύοντας πως τα ομόλογα του Μαρτίου δεν θα συμμετάσχουν στο haircut κάτι που τελικά δεν ισχύει

Ευχάριστη έκπληξη
Τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock δεν είναι κακά και άλλωστε όπως στελέχη της ανέφεραν κατά το πρόσφατο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν μία μάλλον ευχάριστη έκπληξη για το διεθνή οίκο.

greece-salonika
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο Δημόσιο Ταμείο οι οφειλές όσων αγροτών αρνούνται να πληρώνουν τον Ο.Κ



Στο Δημόσιο Ταμείο οι οφειλές όσων αγροτών αρνούνται να πληρώνουν τον Ο.Κ
Συνεχίζει ο Οργανισμός Κωπαΐδας την προσπάθεια να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλουν από ανταποδοτικά τέλη οι αγρότες με τον διευθυντή του ΟΚ να δίνει μεγαλύτερο βάρος στη συνειδητοποίηση όσων αγροτών οφείλουν παρά στις κυρώσεις που θα έχουν.  
«Υπάρχει μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από πέρσι σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού» σημειώνει ο Σεραφείμ Λαμπριτζής και προσθέτει: «Είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να βεβαιώνουμε τα χρέη στα δημόσια ταμεία όσων δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους που σήμερα ανέρχονται συνολικά στο ποσό των περίπου18 εκατομμυρίων ευρώ».
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λαμπριτζής ήδη από το Σεπτέμβριο ο Οργανισμός Κωπαΐδας με σχετικό έγγραφο του έχει ενημερώσει μας τους αγροτικούς συλλόγους, τους γεωργικούς συνεταιρισμούς, τις ΕΑΣ Λιβαδειάς, Θήβας και Αταλάντης να ενημερώσουν με τη σειρά τους τα μέλη τους ώστε να προβούν σε ρυθμίσεις των οφειλών προκειμένου να αποφευχθούν άλλες ενέργειες.
«Αρκετοί έχουν έρθει και έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, γι΄  αυτούς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, πρόβλημα όμως υπάρχει για όσους επιμένουν να μη ρυθμίζουν τις οφειλές τους παρά τις συνεχείς εκκλήσεις με αποτέλεσμα οι οφειλές να αποσταλούν στο Δημόσιο Ταμείο με ότι αυτό συνεπάγεται», υπογραμμίζει ο Σεραφείμ Λαμπριτζής τονίζοντας υπογραμμίζοντας όμως με έμφαση ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη και ότι «ο Οργανισμός Κωπαΐδας με την καταβολή τους θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανταποδοτικότητα».
 tabloid.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ